بازار ارزهای دیجیتال، یک بازار بسیار گسترده و با کاربردهای متنوعی بوده، هم برای سرمایه گذاری و هم برای معامله گری، بازاری مناسب اما پر نوسان به شمار می رود. برخی از افراد در این سیستم ترجیح می دهند تنها اقدام به سرمایه گذاری کنند و وارد حوزه ی پیچیده تر معامله گری نشوند اما برخی ترجیح می دهند با ورود به عرضه ی معامله گری سود بالاتری را کسب کنند. در ادامه مقاله به مقایسه معامله گری و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال و مزایا و معایب هر کدام می پردازیم.
مقدمه ای بر مقایسه معامله گری و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
با مقئمه ای در موضوع مقایسه معامله گری و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال شروع کنیم. سرمایه گذاران و معامله گران آماتور اغلب برای الهام گرفتن به افسانه ها نگاه می کنند. وارن بافت و ری دالیو (Ray Dalio) به دلیل سود مداوم از سرمایه گذاری های خود در دراز مدت مشهور هستند. معاملهگرانی مانند جورج سوروس (George Soros) و پل جونز (Paul Tudor Jones) بر استراتژیهای خرید و فروش مکرر تکیه میکنند، که تجارت را تعریف میکند. این متخصصان از طریق بازارهای سهام سنتی امرار معاش کردهاند و استانداردهایی را تعیین کردهاند که سرمایهگذاران در بازارهای جدیدتر، مانند ارزهای دیجیتال، امیدوارند از آنها تقلید یا شکست دهند.
سرمایه گذاران و معامله گران در هدف خود برای افزایش ارزش سرمایه گذاری خود همسو هستند. با این حال، سرمایهگذاری و تجارت، علیرغم برخی درهمتنیدگی، از استراتژیهای بسیار متفاوتی استفاده میکنند. بهطور کلی، سرمایهگذاران ارزهای رمزنگاریشده را با فاندامنتال قوی خریداری میکنند و معتقدند که قیمت در بلندمدت افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر، معاملهگران، ارزهای دیجیتال را برای مدت کوتاهی نگه میدارند و از نوسانات بازار برای ایجاد سود استفاده میکنند.
معامله گری در ارز دیجیتال
معامله گر یا تریدر به کسی گفته می شود که با شناخت کامل بازار رمزارزها و از طریق تحلیل های تکنیکال نمودارهای شاخص های ارزهای دیجیتال و سهام ها، اقدام به خرید و فروش و معامله می کنند و از این طریق درآمد کسب کنند. هدف معامله گران بهره مند شدن از تغییرات کوتاه مدت قیمت ارزهای دیجیتال می باشد. در واقع معامله گران از نوسانات موجود در بازار ارزهای دیجیتال به کسب درآمد می پردازند. همه ی معامله گران حرفه ای زمان صعود و نزول قیمت یک ارز دیجیتال را می توانند به خوبی تشخیص دهند اما رویکردهای رفتاری متفاوتی را در پیش می گیرند و بر اساس همان رویکردهای رفتاری، تقسیم بندی می شوند. این تقسیم بندی شامل: رفتار گاو نر، رفتار خرس نر، رفتار نهنگ، رفتار گوسفند، رفتار همستر، رفتار گرگ و رفتار خرگوش است. همچنین معامله گران در بازار ارزهای دیجیتال، بر اساس چارچوب زمانی به معامله گران Swing trading, Daily trader, Long trader تقسیم می شوند.
معامله گران برای کنترل احساسات خود، باید به روانشناسی بازار تسلط کافی داشته باشند. همچنین آنها باید بتوانند ترس و طمع خود را کنترل کنند.
مزایای معامله گری در ارزهای دیجیتال
1- کسب سود بسیار بالا
2- عدم محدودیت زمانی برای انجام معاملات
3- محدودیت سرمایه وجود ندارد و معامله گران با هر میزان سرمایه می توانند ترید کردن را شروع کنند.
4- ترید کردن انواع مختلفی از جمله فیوچرز و ترید معمولی اسپات دارد و هر معامله گر می تواند نوع ترید خود را انتخاب کند.
5- معامله گران می توانند انجام معاملات را در تایم فریم های پایین انجام دهند زیرا نیازی به اندیکاتورهای دقیق و خاص نیست.
معایب معامله گری در ارزهای دیجیتال
1- ریسک بسیار بالا و احتمال صفر شدن سرمایه یا از دست رفتن بخشی از سرمایه وجود دارد.
2- نیاز به صرف زمان زیاد برای یادگیری و کسب مهارت ها و اطلاعات ضروری برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال دارد.
3- روند صعودی و نزولی بودن این بازار غیر قابل پیش بینی بوده و احتمال تغییر روند ناگهانی در این بازار وجود دارد.
4- ترید کردن امری استرس زا و نیازمند کنترل احساسات است.
سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
سرمایه گذاران در بازار ارزهای دیجیتال با هدف حفظ ارزش دارایی در برابر تورم، سود بسیار بالا و انجام مبادلات غیرمتمرکز بدون محدودیت های زمانی و مکانی، اقدام به سرمایه گذاری می کنند. سرمایه گذاران در بازار ارزهای دیجیتال پس از انتخاب رمز ارز مورد نظر خود، اقدام به خرید آن می کنند، سپس آنها را در کیف پول های پشتیبانی کننده از آن ارز دیجیتال، نگهداری می کنند و در زمان مناسب اقدام به فروش آن در صرافی ها می کنند.
در ابتدای مقاله گفته شد که معامله گران از تحلیل تکنیکال استفاده می کنند اما سرمایه گذاران اصلا توجهی به تحلیل های تکنیکال ندارند و بر اساس تحلیل های فاندامنتال سرمایه گذاری خود را انجام می دهند. البته سرمایه گذاری و معامله گری در ارزهای دیجیتال، تفاوت های بیشتری نیز دارند که در مطالب پایین تر به صورت کامل به مقایسه معامله گری و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال می پردازیم.
مزایای سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال
۱- ارزهای دیجیتال تحول عظیمی در دنیای معاملات سنتی ایجاد کردند و برخی ضعف های سیستم های قدیمی از جمله سرعت پایین و هزینه بالای مبادلات را کاهش دادند، به همین دلیل توجه خیلی از سرمایه گذاران را به خود جلب کردند. موضوع دیگری که برای سرمایه گذاران بسیار اهمیت داشت، کنترل بر روی دارایی های خود است که در سیستم های سنتی این کنترل از سوی دولت ها و سازمان ها صورت می گرفت؛ اما آنها با سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال بدون واسطه و دخالت دولت توانستند بر روی دارایی های خود، مدیریت و کنترل داشته باشند. پیشرفت های سریع و گسترده ارزهای دیجیتال، به زودی آنها را به بهترین و سودآورترین سرمایه گذاری تبدیل خواهد کرد.
۲- ارزهای دیجیتال سرعت نقدینگی بسیار بالایی دارند و به راحتی می توان به دارایی های دیگری آنها را تبدیل کرد، دلیل این مزیت ارزهای دیجیتال این است که دارایی های موجود در این بازار مختص شرکت های بزرگ و سرمایه گذاران عمده نیستند، بلکه افراد با سرمایه های خرد نیز می توانند در این بازار معاملات خود را انجام دهند.
۳- کسانی که با شناخت کامل این بازار و آموزش تمام مراحل آن سرمایه خود را وارد بازار ارزهای دیجیتال می کنند، می توانند به بازدهی بسیار بالایی دست پیدا کنند در غیر این صورت ممکن است ضرر کنند و سرمایه خود را از دست بدهند. در کل میزان بازدهی در سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال بسیار بالا می باشد.
۴- تعداد ارزهای دیجیتال روز به روز در حال افزایش می باشد، این امر به سرمایه گذاران این امکان را می دهد که بجای سرمایه گذاری بر روی یک ارز دیجیتال، همزمان بر روی چندین ارز دیجیتال سرمایه گذاری کنند و به عبارتی تمام تخم مرغ های خود را درون یک سبد قرار ندهند تا دچار ضرر عمده و بزرگ نشوند. سرمایه گذاران همچنین می توانند در بازارهای دیگر از جمله بازار بورس و سهام نیز مشارکت داشته باشند.
۵- معاملات در بازارهای ارزهای دیجیتال محدود به هیچ مکان و زمانی نیستند و افراد با قابلیت انعطاف پذیری بازار می توانند در هر زمان و هر مکان به انجام معاملات خود بپردازند. همچین هر ارز دیجیتالی که خرید و فروش می کنند، متعلق به خودشان می باشد و از این بابت دارای استقلال کامل هستند. بنابراین این تنوع سرمایه گذاری دارای استقلال و انعطاف پذیری بالایی می باشد.
معایب سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال
1- در صورتی که قیمت یک ارز دیجیتال با حباب افزایش پیدا کرده باشد و اصولی سیر صعودی خود را طی نکرده باشد، سرمایه گذاری بر روی آنها ریسک بالایی دارد. همچنین نوسانات زیاد و عدم پشتیبانی، آن را به یک بازار نامطمئن تبدیل کرده است. بنابراین حباب قیمتی از جمله معایب سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال می باشد.
2- موانع سیاسی و قانونی بر سر راه ارزهای دیجیتال همچنان در برخی کشورها وجود دارد، بنابراین سرمایه گذاری در این بازار را با ریسک بالایی همراه می کند.
مقایسه معامله گری و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
برای مقایسه معامله گری و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال، می توان به چندین مورد اشاره کرد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
معامله گران می توانند علاوه بر کسب سود از بازار ارزهای دیجیتال، از بازارهایی مانند بازار بورس، بازار گواهی سکه و طلا، اوراق بدهی نیز سود به دست آورند در حالی که سرمایه گذاران معمولا در این بازارها سرمایه گذاری نمی کنند.
معامله گران همچنین می توانند هم از صعودی بودن قیمت ها و هم از نزولی بودن آنها در بازار ارزهای دیجیتال سود کسب کنند، در حالی که سرمایه گذاران فقط از صعودی بودن قیمت ها سود به دست می آوردند.
تفاوت بعدی سرمایه گذاری و معامله گری در نوع تحلیل های مورد استفاده می باشد، به طوری که معامله گران از تحلیل های تکنیکال و سرمایه گذاران از تحلیل های فاندامنتال برای انجام فعالیت های خود استفاده می کنند.
نتیجه گیری
معامله گران حرفه ای نه تنها می توانند از طریق معاملات به سود های کوتاه مدت برسند بلکه از طریق تصمیمات سرمایه گذاری و سرمایه گذاری های بلند مدت می توانند به کسب سود و درآمد بپردازند. البته سرمایه گذاران نیز در مواقع خروج از موقعیت های حساس به مهارت های معامله گری نیاز دارند. در این مقاله به بررسی مقایسه معامله گری و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال به طور کامل پرداختیم و هر شخص می تواند به با توجه به اهداف مالی و مهارت های خود هر کدام از آنها را انتخاب کنند.