1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. سرمایه گذاری
  4. تفاوت ارز دیجیتال و فارکس
تفاوت ارز دیجیتال و فارکس
تفاوت ارز دیجیتال و فارکس

این روزها افراد بسیاری علاقه مند به کسب درآمد دلار هستند و به همین دلیل خرید و فروش در بازارهای مالی را انتخاب می کنند. در این میان برای کسب درآمد دلاری، دو نوع بازار مالی وجود دارد: فارکس و ارز دیجیتال. حال سوالی که برای افراد پیش می آید این است که ارز دیجیتال بهتر است یا فارکس؟ برای بدست آوردن پاسخ این سوال، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید تا بر اساس اولویت های خود، تفاوت ارز دیجیتال و فارکس را متوجه شده و بتوانید بهترین بازار را انتخاب کنید. در ابتدا به تعریف هر یک از این بازارها می پردازیم.

بازار فارکس چیست؟

بازار فارکس

بازار فارکس(Forex)، برگرفته از عبارت Foreign Exchange Market، به معنای تبادل ارز خارجی است و به عنوان بزرگترین بازار مالی بوده که اغلب افراد برای سرمایه گذاری و کسب درآمد دلاری آن را انتخاب می کنند. از جمله مواردی که در این بازارها مورد معامله قرار می گیرد، طلا، ارز، نفت و سهام های کشور آمریکا است. از جمله مزیت هایی که این بازار دارد این است که می توانید با هر واحد پولی وارد معامله شوید. ارز شما می تواند به دلار، پوند، یورو، ین و ... باشد.

زمان فعالیت کاری بازار مالی فارکس برمبنای تقویم کاری بین المللی، از روز یکشنبه تا جمعه به صورت 24 ساعته فعال است. ناگفته نماند برای انجام معاملات فارکس همچون بازار بورس نیاز به شرکت های کارگزاری است. شرکت های کارگزاری به عنوان واسطه بین خریدار و فروشنده هستند. از جمله مواردی که می توانند بر بازار فارکس تاثیرگذار باشند، نرخ بیکاری، تورم، بهره و ... است.

به همین دلیل معامله گران، از تقویم اقتصادی برای بروز نگه داشتن اطلاعات و رویدادهای اقتصادی استفاده می کنند. بازار فارکس یک بازار غیرمتمرکز است، بنابراین مکان مشخصی برای آن وجود ندارد. با تمام این تفاسیر سرمایه گذاران می توانند از طریق پلتفرم هایی که کارگزاران در اختیار آنها قرار می دهند اقدام به خرید و فروش ارزهای خود کنند. 

بازار ارز دیجیتال چیست؟

در بازار ارز دیجیتال، همان طور که از نامش مشخص است به خرید و فروش ارز دیجیتال که نوعی از واحد پول دیجیتال است می پردازند. ناگفته نماند که هیچ نهاد و یا گروهی بر روی این بازار نظارت ندارد و این بدان معناست که تمامی ارزهای دیجیتال را می توان بدون هیچ واسطه ای و به صورت مستقیم بین خریدار و فروشنده معامله کرد. ارزهای دیجیتالی که در این بازار معامله می شود متنوع بوده و شامل بیت کوین، اتریوم، لایت کوین، استلار، ریپل، مونرو و ... است.

برای ورود به بازارهای ارز دیجیتال کافیست در صرافی های معتبری ثبت نام کرده و از طریق این صرافی ها، ارز مورد نظر را خریداری کنید. اما باید قبل از خرید ارز دیجیتال مورد نظر خود، کیف پول مخصوص ایجاد کنید. این نکته را در نظر داشته باشید برای ایجاد کیف پول باید عواملی را در نظر بگیرید از جمله این عوامل می توان به رمز عبور، کلید خصوصی و امنیت کیف پول اشاره کرد.

بررسی تفاوت ارز دیجیتال و فارکس

بررسی تفاوت ارز دیجیتال و فارکس

برای بررسی تفاوت های ارز دیجیتال و فارکس، به بررسی و مقایسه پارامترهای زیر در این دو بازار می پردازیم:

کارمزد معاملات

در بازار ارز دیجیتال می توانید با کمترین سرمایه، اقدام به سرمایه گذاری کنید و کارمزدی که برای هر معامله باید پرداخت کنید، مقدار چندانی نبوده و به ازای کارمزد معاملات است در صورتی که وضعیت کارمزد در بازار فارکس پرهزینه تر بوده و به خاطر وجود واسطه ها، باید در هر مرحله از بازار، کارمزدهای متفاوتی پرداخت کنید و همین مساله، یکی از مهم ترین تفاوت های ارز دیجیتال و فارکس است. 

میزان نوسانات

با بررسی میزان نوسانات در بازار فارکس و ارز دیجیتال، متوجه تفاوت ارز دیجیتال و فارکس خواهیم شد، بازار فارکس نوسانات کمتری دارد. البته این مورد هم می تواند یک ویژگی مثبت باشد و هم یک ویژگی منفی زیرا میزان سودی که از معاملات ارز دیجیتال ایجاد می شود چندان چشم گیر نیست، تنها در صورتی می توانید سود خوبی بدست آورید که سرمایه بیشتری در بازار قرار داده باشید. 

این نکته را در نظر داشته باشید که شرایط پرنوسان بازار ارز دیجیتال، برای برخی از افراد خوشایند بوده و برای برخی ناخوشایند اما این مورد کاملا وابسته به هدف سرمایه گذار دارد. به عنوان مثال آن دسته از سرمایه گذارانی که به دنبال سرمایه گذاری های کوتاه مدت هستند، تغییرات نوسانات می تواند بهترین سود را برای کاربران به همراه داشته باشد. در این میان سرمایه گذارانی نیز هستند که تمایل به ثبات بازار دارند و به همین خاطر ترجیح می دهند که تتر بخرند که نوسان کمتری به همراه دارد. پس تفاوت ارز دیجیتال و فارکس از نظر میزان نوسانات بازار، می تواند تعیین کننده باشد.

بررسی وضعیت امنیت و پایداری

با بررسی وضعیت امنیت و پایداری در این دو بازار مالی، متوجه تفاوت ارز دیجیتال و فارکس خواهیم شد. از آنجایی که یکی از مسائل بسیار مهم و تعیین کننده برای سرمایه گذاران، بحث امنیت است باید این نکته را یادآور شد که بازار رمزارزها یک بازار جدید مالی محسوب می شود و تمامی کاربران باید قبل از ورود به بازار، اطلاعات کاملی در مورد نگهداری سرمایه و یا استفاده از کیف پول داشته باشند و در صورت داشتن اطلاعات کامل هرگز دچار مشکل نخواهند شد.

بازار فارکس نیز از این امر مستثنی نبوده و کاربران زمانی دارایی های خود را از دست می دهند که مساله امنیت اهمیت چندانی برای آنها نداشته باشد. البته تفاوت ارز دیجیتال و فارکس از نظر امنیت، از این لحاظ است که تمامی دارایی های موجود در فارکس توسط دولت بیمه شده تا سرمایه گذار ضرر نکند. 

سهولت کار با صرافی

تفاوت بین ارز دیجیتال و فارکس

تفاوت ارز دیجیتال و فارکس از نظر سهوکت کار با صرافی نیز مهم است چرا که کاربران ارز دیجیتال، راحت تر می توانند با صرافی کار کنند به گونه ای که از مرحله ورود به بازار تا انجام معاملات و پرداخت کارمزدها برای کاربران ارز دیجیتال راحت تر است. البته در این میان هدف سرمایه گذار از لحاظ زمان سرمایه گذاری و میزان سرمایه نیز می تواند در انتخاب نوع بازار مالی نیز موثر باشد. 

میزان نقدینگی

مورد دیگری که باعث ایجاد تفاوت ارز دیجیتال و فارکس می شود، میزان نقدینگی در این دو بازار است. بازار فارکس نسبت به بازار ارز دیجیتال قدیمی تر بوده، پس نقدینگی بیشتری نسبت به بازار ارز دیجیتال دارد.

حمایت از بازار

همان طور که گفته شد برای حفظ امنیت در بازار فارکس، تمامی دارایی های سرمایه گذاران توسط یک دولت متمرکز حمایت و پشتیبانی می شود؛ اما در بازار ارز دیجیتال مساله حمایت بر اساس یک شبکه غیرمتمرکز است. پس بازار فارکس توسط دولت حمایت و پشتیبانی شده و تمامی معاملات بازار توسط دولت نظارت می شود. اما در بازار ارز دیجیتال هیچ سازمانی بر بازار نظارت نداشته و تمامی اطلاعات کاربران به صورت محرمانه است. 

رقابت در بازار

تفاوت ارز دیجیتال و فارکس را می توان از نظر رقابت نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار داد. به گونه ای که تمامی سرمایه گذاران در بازار ارز دیجیتال نیازی به رقابت با دیگر سرمایه گذاران ندارند اما وضعیت در بازار فارکس متفاوت است و تمامی معامله گران و شرکت ها رقابت سختی با یکدیگر در این مورد دارند. 

جهت انجام احراز هویت بایننس بر روی لینک کلیک کنید.

مکان انجام معاملات

عامل دیگری که باعث تفاوت ارز دیجیتال و فارکس می شود، مکان انجام معاملات است. در هر دو بازارهای مالی ارز دیجیتال و فارکس، خرید و فروش با استفاده از اینترنت امکان پذیر است اما معاملات بازار ارز دیجیتال در صرافی ها انجام می شود، در صورتی که معاملات بازار فارکس در پلتفرم های آنلاین صورت می گیرد.

افتتاح حساب کاربری

در بازار ارز دیجیتال برای افتتاح حساب کاربری، نیاز است که در یک صرافی ثبت نام کنید. ایجاد اکانت یا حساب کاربری در صرافی، مشابه وب سایت های دیگر است. به گونه ای که بایستی روند ارائه دادن ایمیل، انتخاب رمز عبور و تایید آدرس ایمیل را بگذرانید. زمانی که ثبت نام در صرافی به اتمام رسید، برای انجام سپرده گذاری نیاز به تایید هویت است. 

روند افتتاح حساب کاربری در فارکس، باید در کارگزاری فارکس و یا همان بروکر انجام شود که چندان سخت نیست و مشابه همان روند صرافی است. به صورتی که برای انجام فعالیت های سپرده گذاری و یا انجام معامله، تایید هویت کاربر اجباری است. البته ممکن است اسکن مدارکی از جمله مدارک شناسایی و آدرس نیز مورد نیاز باشد. 

تعداد نمادها

آشنایی با تفاوت ارز دیجیتال و فارکس

تعداد نمادها اولین تفاوت ارز دیجیتال و فارکس است، به طوری که روزانه به تعداد نمادها در بازار رو به رشد ارز دیجیتال افزوده می شود، در حالی که تعداد محدودی جفت ارز در بازار فارکس وجود دارد که حتی با در نطر گرفتن کامودیتی ها و شاخص ها، بابز هم در مقایسه با نمادهای بازار ارز دیجیتال بسیار کمتر هستند. معمولاً معامله گران در فارکس تمرکز خود را بر روی جفت ارزهای اصلی ( EUR/USD. USD/JPY. GBP/USD. USD/CHF. USD/CAD. AUD/USD. NZD/USD) قرار می دهند. برخی معامله گران هم ترجیح می دهند با جفت ارزهای اگزوتیک، شامل یک ارز اقتصادی در حال توسعه و یک ارز اصلی کار کنند.

یکی از دلایل این انتخاب کارمزد معاملاتی بالا و نوسان زیاد این جفت ارزها می باشد. در بازار فارکس امکان معامله شاخص های بورسی مانند نزدیک اس اند پی ۵۰۰ و کامودتیهایی مانند طلا نقره و ... وجود دارد. در حال حاضر در بازار ارز دیجیتال بیش از ۱۲۰۰۰ ارز دیجیتال وجود دارد به طوری که تعداد آنها همچنان در حال افزایش است.

شباهت ارز دیجیتال و فارکس

همگام بودن بازارهای فارکس و رمزارزها با یکدیگر

مهمترین شباهت بین فارکس و بازار ارز دیجیتال این است که ارزش آنها نسبت به یکدیگر تغییر می‌کند. اگر چه هنوز بیت کوین یا ریپل در بین بسیاری از افراد به عنوان یک ارز قانونی شناخته نشده باشد اما صرافی‌های فارکس این گونه نیستند. بورس معاملاتی شیکاگو (CBOE) ارزهای دیجیتال را پذیرفته، به طوری که امکان انجام معاملات قراردادهای اختیار مربوط به آنها را فراهم کرده است. این بورس اگر چه فقط از دسامبر ۲۰۱۷ تا مارس ۲۰۱۹، امکان انجام معاملات قراردادهای آتی یا فیوچرز ارزهای دیجیتال را ارائه داد اما بورس کالای شیکاگو (CME) در حال حاضر معاملات آتی بیت کوین را ارائه می‌دهد.

بازارهای ارزهای دیجیتال و ارزهای خارجی دارای نوسانات مشابهی هستند، بنابراین سرمایه‌گذاری در این بازارها را می توان یکسان تلقی کرد. اگرچه باید از استراتژی‌ ها و اندیکاتورهای مختلفی برای تصمیم گیری عاقلانه در این دو بازار استفاده کرد اما این دو ابزار مالی با یکدیگر متضاد نیستند.

غیرمتمرکز بودن

مقایسه تفاوت ارز دیجیتال و فارکس

برای انتخاب در دو راهی ارز دیجیتال یا فارکس، غیرمتمرکز بودن مورد دیگری است که می توان در نظر گرفت. بازار ارزهای دیجیتال و فارکس غیرمتمرکز هستند، یعنی بر روی بازار هیچ مقررات مشخصی حکم فرما نیست. برخی از افراد تصور می کنند که فارکس دات کام برای فارکس یک نهاد نظارتی مرکزی نیست بلکه فقط یک صرافی بسیار معروف است. غیرمتمرکز بودن به معنای عدم ثبات بازار نیست و سرمایه گذاران باید هنگام سرمایه‌گذاری مراقب دارایی‌های خود باشند.

حرکات مشابه بازار

حرکات و رفتارهای پایه‌ای پول موجود در بازار فارکس، در بازار ارزهای دیجیتال نیز وجود دارند. مفهوم عرضه و تقاضا در هر دو بازار نقش تعیین کننده‌ای دارند، در صورتی که خریداران یک رمزارز در مقایسه با فروشندگان آن قدرت بیشتری داشته باشند، به طور کلی قیمت آن رمزارز افزایش می‌یابد. زمانی که فروشندگان قدرت بیشتری نسبت به خریداران دارند، نشان دهنده نزولی بودن بازار و کاهش قیمت ارز دیجیتال می باشد، دقیقاً مانند بازار فارکس.

جذب آنی اخبار توسط بازار نشان دهنده این است که هم بازار رمز ارزها و هم بازار ارزهای سنتی به شوک‌های بازار بلافاصله واکنش می‌دهند. برای مثال در صورتی که یک نهنگ ۳۰ میلیون دلار بیت کوین را تبدیل به ین ژاپن کند، تاثیر بسیاری بر قیمت رمزارزها می گذارد. همچنین صحبت از جنگ در کاخ سفید باعث شد ارزش برخی از جفت ارزهای فارکس تغییر کند.

مزایا و معایب بازار ارزهای دیجیتال

از مزایای بازار ارزهای دیجیتال می توان به ناشناس بودن، ورود راحت‌تر به بازار، پتانسیل رشد زیاد و همچنین مقبولیت روزافزون در جامعه اشاره کرد. از معایب این بازار نیز می توان به نبود تضمین دولتی در مورد حساب‌ها، امنیت کمتر بازار، احتمال از دست رفتن ارزش کامل یک رمزارز و احتمال تاثیر خطاهای فناوری رمزارزها بر روی بازار اشاره کرد.

مزایا و معایب فارکس

بازار فارکس دارای مزایای متعددی ست که از میان آنها می توان به ثبات، نقدینگی بالا، میزان کم ضررهای هنگفت، تمهیدات مناسب در مقابل کلاهبرداری و دزدی و همچنین مصونیت بروکرها و تریدرها در مقابل کلاهبرداری به کمک استاندارهای احراز هویت اشاره کرد. معایب این بازار نیز شامل این موارد می باشد: پتانسیل سودآوری زیاد و کوتاه مدت کمتر، ردیابی راحت سودها و اعمال مالیات از سوی دولت‌ها، هزینه‌ها و کارمزدهای زیاد واسطه‌ها با توجه به بروکر انتخابی و همچنین امکان تاثیرگذاری اتفاقات سیاسی غیرمترقبه بر بازار و تحمیل ضرر.

نتیجه گیری 

 هر معامله ای که در بازار ارز دیجیتال و یا فارکس انجام شود، هم می تواند دارای ریسک باشد و هم اینکه پاداش و سود به همراه داشته باشد. پس معامله در هر دو بازار می تواند برای سرمایه گذار، جنبه مثبت یا منفی داشته باشد. ولی در حالت کلی مهم ترین تفاوت ارز دیجیتال و فارکس در ثبات و امنیت معاملات انجام شده است و این بدین خاطر است که بازار فارکس قدمت طولانی تری داشته و مراتب قانون گذاری در آن مشهودتر است.

در این باره بیشتر بخوانید