در رابطه با نحوه ارزیابی ارزش NFT هیچ کتاب قانونی وجود ندارد. برای ارزیابی شرکت های خصوصی یا ابزارهای سرمایه گذاری معمولی مانند سهام، معیارهایی وجود دارد که نمی توان از آنها برای ارزیابی NFT ها نیز به سادگی استفاده کرد. در واقع پرداختی که توسط آخرین خریدار صورت می گیرد، معمولا نشان دهنده مقداری از ارزش آن می باشد. اکثر خریداران مهارت های لازم برای تعیین ارزش NFT ها به صورت منطقی را ندارند و براساس حدس و گمان قیمت های خود را قرار می دهند. برای فروشندگان نیز دشوار است که تعیین کنند چه چیزی را در ازای توکن هایی که در اختیار دارند، ممکن است دریافت کنند. ارزش NFT ها با گذشت زمان، توسط تصوری که خریداران و فروشندگان هیچ کنترلی بر آن ندارند، هدایت می شود.
برای مثال ممکن است یک اثر هنری NFT برای مدت مشخصی، تقاضای بالایی داشته باشد، به این دلیل که خریداران احتمالی حدس می زنند این اثر بسیار نادر است و انتظار دارند که در آینده دارای ارزش شوند اما ناگهان ممکن است متوجه شوند که تصویر دیجیتال در اینترنت به صورت رایگان قرار گرفته شده است و این احتمال وجود دارد که دیگر هیچ خریداری برای NFT باقی نمانده باشد. در این مقاله قصد داریم عوامل و نحوه ارزیابی ارزش NFT را بررسی کنیم.
عوامل تعیین کننده ارزش NFT ها
عوامل متعددی در تعیین ارزش NFT ها نقش دارند که از جمله آنها می توان به نادر بودن، سودمند بودن، ملموس بودن، قابلیت همکاری، اثبات اجتماعی، سابقه مالکیت، حق بیمه نقدینگی و حدس و گمان اشاره کرد. در ادامه به بررسی هر کدام از این عوامل می پردازیم.
1- نادر بودن
کمبود یک NFT می تواند بر روی تقاضا برای آن تاثیر بگذارد. از نمونه های NFT های کمیاب می توان به آثار هنری منحصر به فرد تصویرگران مشهور اشاره کرد. کمیاب بودن تاثیر بسیار زیادی بر روی ارزش ذاتی NFT ها دارد. اثبات تغییر ناپذیر بودن مالکیت، حس تمایز و ارزش را به دارندگان NFT می دهد. Everyday’s The First 5000 Days" که توسط بیپل و جک دورسی ایجاد شده است از اولین نمونه های اصلی NFT ها با عنصر کمیاب می باشد.
2- سودمند بودن
سودمند بودن یکی از پارامترهای کلیدی برای درک نحوه ارزیابی ارزش NFT می باشد. از NFT ها برای نماد سازی املاک، اوراق بهادار و فلزات گرانبها نیز استفاده می شود. NFT همچنان در مراحل اولیه پیدایش خود قرار دارند و تکامل آنها، قطعا کاربردهای بیشتری نیز به دنبال خواهد داشت. یک NFT درست پس از ضرب، ارزش خود را از ویژگی های ذاتی خود می گیرد. همچنین ارزش NFT با گذشت زمان و با توجه به ابزار و قدرت جامعه، افزایش می یابد. از نمونه های بارز و عالی این توکن ها، NFT های Decentraland می باشند که اشاره به زمین های مجازی در پروژه دارند.
3- ملموس بودن
NFT هایی که مرتبط با اشیای دنیای واقعی هستند، دارای ویژگی ملموس بودن، می باشند. از NFT ها برای حذف فعالیت های متقلبانه و تاکید بر حقوق مالکیت استفاده می شود. یکی از عواملی که می تواند بر ارزش NFT ها تاثیر بگذارد، استفاده عملی از NFT ها در پروژه هایی ست که در آن مشارکت دارند.
در معاملات کوتاه مدت و بلندمدت از NFT های دارای ارزش ملموس استفاده می کنند. برخی از NFT ها دارای تاریخ انقضا هستند، برخی دیگر از آنها نیز مانند NFT هایی که نماینده املاک و مستغلات هستند، در طول زمان می توانند ارزش بیشتری را ایجاد کنند.
4- قابلیت همکاری
قابلیت همکاری نیز یکی دیگر از عوامل تعیین کننده ارزش NFT ها هستند، مانند استفاده از توکن ها در برنامه های مختلف. برای مثال اگر از یک سلاح بتوان در بازی های مختلف استفاده کرد، شانس بیشتری برای افزایش ارزش توکن به وجود می آید. نحوه عملکرد توکن های غیر قابل تعویض بر روی بلاک چین های مختلف، باعث ساده تر شدن تراکنش ها می شود.
درک قابلیت همکاری، دشوار است، به این دلیل که توسعه دهندگان باید اقدام به ایجاد یک شبکه گسترده ای از برنامه ها کنند تا بتوان بر روی آن از این توکن ها استفاده کرد. مجموعه ای از موارد استفاده جذاب و کاربردی NFT ها، می تواند بر روی قابلیت همکاری NFT موثر باشد. توسعه دهندگان می توانند استراتژی دیگری را نیز دنبال کنند و آن توسعه مشارکت با سایر پروژه ها برای به ارمغان آوردن منافع دارندگان توکن ها می باشد.
5- اثبات اجتماعی
اثبات اجتماعی پروژه NFT یکی دیگر از عوامل تعیین کننده ارزش NFT می باشد. بررسی پروفایل آنها در پلتفرم های مجازی مانند اینستاگرام و توییتر، در بررسی و سنجش میزان پذیرش آنها کمک می کند. در صورتی که این اعداد کم باشند، نشان دهنده این است که نتوانسته در زمینه اثبات اجتماعی به موفقیت برسند. وقتی افراد می خواهند برای اولین بار وارد یک پروژه شوند، ترجیح می دهند سرنخ هایی را از افراد مرتبط با پروژه دریافت کنند. اثبات اجتماعی نشان دهنده این است که مردم در مورد کدام پروژه ها فکر می کنند، بنابراین به فرآیند تصمیم گیری کمک می کند.
6- سابقه مالکیت
یکی از عوامل تاثیرگذار بر ارزش NFT، هویت صادر کننده و صاحبان قبلی آن می باشد. توکن هایی که توسط افراد معروف یا نهادهای شرکتی ایجاد شده اند، از ارزش مالکیت بالاتری بهره می برند. همچنین می توان از طریق همکاری با شرکت ها یا افرادی با ارزش برند قوی برای صدور NFT، ارزش پیشنهادی NFT را افزایش داد.
جهت اطلاع از گرانترین NFT های فروخته شده در سال 2021 مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.
یکی دیگر از راه ها برای جلب توجه NFT، فروش مجدد NFT هایی می باشد که توسط افراد با نفوذ نگهداری می شدند. بازارها و فروشندگان می توانند اطلاعاتی را در رابطه با صاحبان قبلی NFT، به خریداران بدهند. آنها این کار را از طریق ارائه یک رابط ردیابی ساده انجام می دهند. برجسته کردن سرمایه گذارانی که توانسته اند مبلغ خوبی را از طریق معاملات NFT کسب کرده اند، می تواند به خریداران برای داشتن بینش ارزشمند کمک کند.
7- حق بیمه نقدینگی
NFT هایی که نقدینگی بالاتری دارند، ارزش بیشتری را نیز دارند. بازارهای ثانویه برای تجارت NFT های استاندارد ERC یا BSC، مکانی را به روشی بدون اصطکاک فراهم می کنند و به این ترتیب به خریداران بلافاصله دسترسی مربوطه را می دهند. معامله گران ترجیح می دهند پول خود را در دسته هایی از NFT قرار دهند که حجم معاملات بالاتری دارند. به این دلیل که نقدینگی بیشتر باعث می شود بتوانند راحت تر سود خود را دریافت کنند. یک NFT با نقدینگی بالا، احتمالا می تواند ارزش خود را حتی پس از بسته شدن پلتفرم مرتبط، حفظ کند.
اقتصاد توکن بر تعامل فزاینده تاکید دارد. یک سیستم داخلی که برای طولانی مدت ارزش NFT ها را کاهش می دهد و همچنین دارایی های رقابتی را تشویق می کند، این قابلیت را دارد که در ایجاد یک بازار قوی کمک کند. پس از رشد بازار NFT، سیستم هایی جهت حمایت از نقدینگی دارایی ها به وجود می آیند.
8- حدس و گمان
گاهی حدس و گمان تبدیل به کاتالیزور افزایش قیمت می شود. برای مثال می توان به کاهش قیمت CryptoKitty #18 از 9 اتر به 253 اتر در دسامبر 2017 اشاره کرد که تنها در طول سه روز اتفاق افتاد. این در حالی ست که یک خط فکری به صورت انتقادی مخالف حدس و گمان به عنوان یکی از محرک ها می باشد. نکته بعدی این است که حدس و گمان به صورت طبیعی برای انسان اتفاق می افتد و غیر قابل حذف می باشد. در سیستم های متعارف نیز برخی ابزارها مانند مشتقات مبتنی بر حدس و گمان هستند. نمودارهای عملکرد قیمت اقلام NFT، رویدادهای خارج از کنترل مستقیم افراد و تغییرات در دارایی های نهفته در قسمت های زیرین پروژه ها، می توانند باعث تقویت گمانه زنی ها شوند و افزایش قیمت NFT ها می شوند.
برای مشاهده آوتارهای NFT برای متاورس بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
تغییر مداوم در اکوسیستم NFT
اکوسیستم NFT، یک اکوسیستم نوظهور است که به صورت مداوم در حال تکامل می باشد. عوامل تاثیرگذار بر NFT نیز به سرعت در حال تغییر می باشد که باید همه آنها را در نظر گرفت. نحوه ارزیابی ارزش NFT ها در آینده چالش برانگیزتر نیز خواهد بود. تطبیق پذیری NFT ها به صورت پیوسته رشد می کند و فرصت های سودآوری بیشتری در دسترس خواهد بود.