روش TTM برای محاسبه و پیش بینی شرکت ها است. در ادامه به توضیح این موضوع می پردازیم که چگونه میتوان از این روش برای پیش بینی سود شرکت ها قبل از اعلام شرکت، استفاده کرد. از آنجایی که روش TTM، یکی از تحلیل بنیادی است، می توانید آن را به صورت مفصل در تحلیل بنیادی کاربردی بورس سایت مطالعه کنید.
تا سال 1396 شرکت ها موظف بودند که سود پایان سال مالی خود را در گزارش های صورت مالی شرکت بیان کنند. تحلیلگر های بنیادی نیز از همین سود برای پیش بینی نسبت های مالی شرکت استفاده میکردند و سهام شرکت هایی که سود خوبی پیش بینی میکردند را خریداری میکردند.
از سال 96 که شرکت ها طبق قانون این سود را در گزارش های صورت مالی عنوان نکردند، تحلیلگران از روش های مختلفی برای شناسایی سود شرکت استفاده میکنند. یکی از این روش ها پیش بینی سود از روش TTM است.
در این روش با استفاده از اطلاعات گذشته سود شرکت را پیش بینی میکنیم. هرچه اطلاعات منتشر شده به روز تر باشند، سود پیش بینی شده دقیقتر می شود. برای مثال سودی که با استفاده از روش TTM محاسبه می شود برای شرکتی که گزارش 9 ماهه امسال را ارائه کرده دقیقتر است تا شرکتی که آخرین گزارش را 6 ماهه ارائه کرده.
اول از همه باید برخی تعاریف را بدانید:
EPS (Earning per share)
شرکت ها هر ساله سودی را که شناسایی کرده اند، اعلام می کنند. سود کسب شده به ازای یک سهم را EPS میگویند. بعد از شناسایی سود شناسایی شده، هیئت مدیره در جلسه ای تصمیم میگیرد که چه مقدار از این سود را بین سهامداران تقسیم کند؛ سود تقسیمی به ازای هر سهم را DPS میگویند.
مسلماً هر چه سود شناسایی شده برای شرکت ها بیشتر باشد و سال به سال نیز بیشتر شود، شرایط شرکت برای سرمایه گذاری بهتر است.
نسبت P/E (price/EPS)
یک نسبت مالی است که برای مقایسه استفاده میشود. تحلیلگران با استفاده از نسبت های مالی، شرایط شرکت را با سالهای گذشته و شرکت های هم گروه مقایسه میکنند. نسبت قیمت به سود یکی از مهمترین نسبت های مالی است که در سایت سازمان بورس (www.tsetmc.ir) روی تابلوی سهم نیز اعلام شده است. البته در این روش ما قصد داریم که P/E اخر سال شرکت را به روش TTM محاسبه کنیم. برای محاسبه این نسبت باید قیمت حال هر برگه سهم را تقسیم بر سود شرکت به ازای هر برگه سهم کنیم.
محاسبه سود شرکت به روش TTM
برای محاسبه سود به روش TTM به سود شناسایی شده شرکت در اخرین گزارش صورت مالی ارائه شده ، همچنین به گزارش سود سال قبل نیز نیاز داریم. برای مثال اخرین گزارش منتشر شده شرکت، گزارش 9 ماهه منتهی به 31/9/99 میباشدو سود شناسایی شده را بر میداریم. در مرحله بعد سود شناسایی شده 3 ماهه چهارم سال را برای سال 98 میخواهیم که باید سود کل سال 98 را منهای سود 9 ماهه منتهی به 31/9/98 کنیم.
فرض کنید شرکت در صورت مالی 9 ماهه منتهی به سال 99 به ازای هر سهم 125 ریال شناسایی کرده.
برای همین دوره در سال 98 ، 100 ریال شناسایی کرده بود و در صورت سال مالی 98 سود شناسایی شده برابر 180 ریال بوده.
با استفاده از اطلاعات بالا میتوانیم برای 3 ماهه اخر سال 98 سود شناسایی شده زیر را بدست اوریم:
180 – 100 = 80
از اخر برج 9 تا اخر برج 12 سود شناسایی شرکت 80 ریال است. در روش TTM سود شناسایی شده 9 ماهه امسال را با 4 ماهه سال قبل جمع میکنیم و پیشبینی سود برای ما به صورت زیر است:
125 + 80 = 205
محاسبه P/E به روش TTM
تا اینجا یاد گرفتیم که سود شرکت را با روش TTM پیش بینی کنیم. با تقسیم قیمت میتوانیم این نسبت مالی را به روش TTM محاسبه کنیم و P/E فوروارد را با این روش بدست اوریم.
مزایا و معایب روش TTM
- استفاده از این روش برای شرکت هایی که نوسان شدیدی برای شناسایی سود دارند کارا نیست و برای شرکت هایی با ارزش بازار بیشتر که روند ثابت تری دارند بهتر عمل میکند.
- معمولا سود شناسایی شده شرکت بیشتر از سودی است که با این روش بدست می اید که همین موضوع باعث می شود نتیجه ی بهتری عاید تحلیلگر شود.
- به دلیل استفاده از اطلاعات منتشر شده توسط شرکت در این روش، اعداد بدست امده بسیار معتبر تر هستند و قابل اتکا. برای مطالعه بیشتر می توانید به بخش آموزش های کاربردی تحلیل بنیادی بورس در سایت ما مراجعه کنید.