1. صفحه اصلی
  2. مقالات بورس
  3. تحلیل بنیادی
  4. تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم بر نمادهای مرتبط
تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم بر نمادهای مرتبط
تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم بر نمادهای مرتبط

صنعت آلومینیوم یکی از صنایع استراتژیک و حساس در جهان به شمار می رود؛ به گونه ای که سایر صنایع و فعالیت های اقتصادی کشورها در زمینه هایی همچون صنایع خودروسازی، صنایع هوافضا، صنایع لوازم خانگی، صنعت ساختمان سازی، حمل و نقل، ساخت تسلیحات نظامی و... به طرز قابل توجهی به این فلز وابسته است و بسیاری از کشورها به دنبال سرمایه گذاری کردن در صنعت آلومینیوم هستند. ایران نیز از این موضوع مستثنی نبوده است و صنعت آلومینیوم در ایران، قدمتی 50 ساله دارد و بسیاری از شرکت های تولید کننده آلومینیوم، در بازار سرمایه فعالیت می کنند؛ از طرف دیگر، قیمت گذاری بخش عمده ای از محصولات آلومینیومی تولید شده در ایران، تحت تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم است؛ به همین دلیل در ادامه مقاله به تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم بر نمادهای مرتبط می پردازیم.

قیمت جهانی آلومینیوم چگونه تعیین می شود؟

محاسبه قیمت جهانی آلومینیوم

وقتی که در خصوص قیمت محصولات و کالاها در بازارهای جهانی صحبت می کنیم، در ابتدا بایستی مکانیسم عرضه و تقاضا را مورد بررسی قرار دهیم. قیمت جهانی آلومینیوم نیز متاثر از عرضه و تقاضا در بازارهای بین المللی است و به هم خوردن میزان تولید و مصرف این فلز در جهان می تواند قیمت آن را دچار نوسان کند. بنابراین عملکرد بزرگترین کشورها و شرکت های تولید کننده آلومینیوم می تواند در تعیین قیمت جهانی آلومینیوم موثر باشد.

تنش های سیاسی، نظامی، اقتصادی و... موثر بر کشورهای تولید کننده آلومینیوم

کشور چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم در جهان شناخته می شود و هرگونه مشکل سیاسی، اقتصادی، نظامی و...در این کشور که میزان تولید آلومینیوم را دچار نوسان کند، می تواند قیمت جهانی این فلز را تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال، هرساله و در زمان تعطیلات سال نو در چین، قیمت جهانی آلومینیوم دچار نوسان می شود.

بجز کشور چین، تنش های سیاسی، اقتصادی و نظامی در سایر کشورهایی که سهم قابل توجهی در تولیدات آلومینیوم دارند نیز می تواند در نوسانات قیمت جهانی آلومینیوم موثر باشد. نمونه بارز این موضوع را می توان در حمله نظامی روسیه به اوکراین مشاهده کرد؛ چرا که روسیه به عنوان دومین تولید کننده بزرگ آلومینیوم در جهان شناخته می شود و تنش های به وجود آمده در خصوص مداخله نظامی روسیه در اوکراین، قیمت جهانی آلومینیوم را به شدت افزایش داده است.

چین، بزرگترین مصرف کننده آلومینیوم در جهان

در سمت تقاضا نیز، کشور چین خود را به عنوان بزرگترین مصرف کننده آلومینیوم در جهان معرفی کرده است و افزایش یا کاهش میزان مصرف آلومینیوم در این کشور می تواند قیمت جهانی این فلز را دچار نوسان کند.

نرخ بهره در آمریکا

همانطور که می دانید، قیمت کامودیتی ها در جهان، تحت تاثیر نوسانات نرخ بهره در آمریکا هستند و زمانیکه نرخ بهره کاهش می یابد، قیمت کامودیتی ها بالا می رود و در طرف مقابل نیز با افزایش نرخ بهره، قیمت کامودیتی ها افت می کند. بنابراین، قیمت جهانی آلومینیوم نیز که به عنوان یکی از انواع کامودیتی شناخته می شود، با افزایش یا کاهش نرخ بهره در آمریکا، دچار نوسان می شود.

مشکلات زیست محیطی در برابر تولید آلومینیوم

مشکلات زیست محیطی تولید آلومینیوم

اکثر صنایع تولید فلزات مانند فولاد، مس، آلومینیوم و... با این موضوع روبرو هستند و قوانین در نظر گرفته شده در رابطه با ملاحظات زیست محیطی در بسیاری از کشورها، میزان تولیدات شرکت های آلومینیومی را نیز تحت تاثیر قرار داده است و با کاهش میزان تولیدات این فلز در جهان، شاهد افزایش قیمت آن هستیم. اگرچه تولید آلومینیوم نسبت به تولید فولاد خطرات زیست محیطی و آلودگی کمتری دارد؛ اما به طور کلی، این قوانین شرکت های تولید کننده آلومینیوم را نیز شامل می شود.

تنش های موجود در خاورمیانه

بخش قابل توجهی از آلومینیوم جهان در منطقه خاورمیانه تولید می شود و با توجه به تولیدات آلومینیوم کشورهای امارات، بحرین و...حدود 10 درصد از آلومینیوم تولید شده در جهان، در این منطقه قرار دارد. بنابراین، رخ دادن اتفاقات مختلف در خاورمیانه می تواند قیمت جهانی این فلز را دچار نوسان کند.

استفاده از آلومینیوم برای انتقال انرژی

بسیاری از تحلیلگران معتقدند که به دلیل آلودگی های کمتر فلز آلومینیوم نسبت به سایر فلزها، احتمالا در سال های آینده از این فلز برای مصارف انتقال انرژی استفاده می شود و به دلیل افزایش تقاضا برای خرید این فلز در سال های آینده، چشم انداز قیمت جهانی آن مثبت ارزیابی می شود.

تولید و صادرات بوکسیت

بوکسیت اصلی ترین ماده برای تولید آلومینیوم است و نوسانات قیمتی و همچنین افت و یا افزایش میزان عرضه و تقاضا در این ماده ارزشمند به شکل مستقیم برای قیمت جهانی آلومینیوم تاثیر می گذارد. به عنوان مثال، کشور گینه را به عنوان بزرگترین صادر کننده بوکسیت در جهان می شناسند و اتفاقات مختلف در این کشور می تواند قیمت های جهانی آلومینیوم را تغییر دهد. بنابراین، همواره برای تحلیل و بررسی قیمت جهانی این فلز ارزشمند، اتفاقات کشور گینه و همچنین قیمت جهانی بوکسیت را نیز در نظر بگیرید.

قیمت جهانی آلومینیوم چگونه بر شرکت های آلومینیومی بورس تاثیر می گذارد؟

در بین شرکت های تولید کننده آلومینیوم، در حال حاضر فقط 4 شرکت آلومینیوم ایران (فایرا)، نورد آلومینیوم (فنوال)، آلومراد (فمراد) و آلومتک (فالوم) در بازار سرمایه ایران فعال هستند.

این 4 شرکت بخشی از محصولات تولید شده خود را به کشورهای دیگر صادر می کنند و قیمت گذاری کالاهای صادر شده براساس قیمت جهانی آلومینیوم و عمدتا بر مبنای قیمت بورس فلزات لندن (LME) و یا قیمت فلزات در منطقه CIS بوده است. بنابراین، نرخ های فروش محصولات صادراتی این 4 شرکت در صورت های مالی آن ها کاملا براساس قیمت جهانی آلومینیوم است.

از طرف دیگر، فروش محصولات این شرکت ها در بازار داخلی نیز کاملا هماهنگ با قیمت جهانی آلومینیوم است؛ چراکه بخش عمده ای از فروش داخلی این شرکت ها در بورس کالا انجام می شود و قیمت پایه در نظر گرفته شده در بورس کالا مطابق با بورس فلزات لندن (LME) و یا قیمت فلزات در منطقه CIS است. یکی از نکات مثبت شرکت های تولید کننده آلومینیوم در بازار سرمایه این است که نرخ های فروش آن ها از قیمت گذاری دستوری در امان مانده است.

به همین دلیل، سودآوری و نرخ های فروش داخلی و صادراتی شرکت های تولید کننده آلومینیوم که در بازار سرمایه فعال هستند، کاملا تحت تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم است و نوسانات قیمت در بازارهای جهانی می تواند عملکرد این 4 شرکت را تغییر دهد. در ادامه، محصولات داخلی و صادراتی شرکت های آلومینیومی فعال در بازار سرمایه را به شما معرفی می کنیم.

شرکت آلومینیوم ایران

شرکت آلومینیوم ایران

شرکت آلومینیوم ایران که سهام آن با نماد «فایرا» در بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران معامله می شود، محصولات خود را در 2 بازار داخلی و صادراتی به فروش می رساند.

فروش داخلی

در صورت های مالی شرکت آلومینیوم ایران، فروش داخلی آن شامل 3 محصول می شود:

  • شمش بیلت
  • شمش خالص
  • شمش آلیاژ

فروش صادراتی

فروش صادراتی این شرکت شامل 2 محصول می شود:

  • شمش بیلت صادراتی
  • شمش خالص صادراتی

شرکت نورد آلومینیوم

شرکت نورد آلومینیوم که سهام آن با نماد «فنوال» در بازار اول (تابلوی فرعی) بورس اوراق بهادار تهران شناخته می شود نیز محصولات خود را در 2 بخش داخلی و صادراتی به فروش می رساند.

فروش داخلی

فروش داخلی این شرکت شامل 4 محصول می باشد:

  • ورق کامپوزیت
  • ورق آلومینیومی
  • کویل آلومینیومی
  • تسمه آلومینیومی
  • محصولات کلد (کويل، ورق، تسمه)

فروش صادراتی

فروش صادراتی شرکت های تولیدکننده آلومینیوم بر مبنای قیمت جهانی آلومینیوم

  • ورق آلومینیومی
  • کویل آلومینیومی

شرکت آلومراد

سهام این شرکت با نماد «فمراد» در بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران معامله می شود.

فروش داخلی

براساس گزارش فعالیت ماهانه بهمن ماه 1400 این شرکت که در سایت کدال منتشر شده است، فروش داخلی آن شامل 2 محصول می باشد:

  • راد
  • بیلت

فروش صادراتی

محصولات صادراتی شرکت آلومراد کاملا مشابه محصولات عرضه شده در بازار داخلی است:

  • راد
  • بیلت

شرکت آلومتک

سهام شرکت آلومتک با نماد «فالوم» در بازار پایه زرد فرابورس معامله می شود و موضو فعالیت آن تولید کابل، سیم، میلگرد و پروفیل های آلومینیومی است.

فروش داخلی

در صورت های مالی شرکت آلومتک، 6 محصول عرضه شده در بازار داخلی دیده می شود:

  • کابل
  • پروفیل
  • باسبار
  • شیلد وایر
  • کابل کارمزدی
  • OPGW

فروش صادراتی

کالاهای صادراتی این شرکت شامل 4 محصول می شود:

  • سیم آلومینیومی
  • شیلد وایر گالوانیزه
  • انواع کابل صادراتی
  • OPGW

جمع بندی

تاثیر قیمت جهانی آلومینیوم بر نمادهای مرتبط

آلومینیوم به عنوان یکی از پر استفاده ترین فلزات در جهان شناخته می شود و بسیاری از کشورها به تولید این فلز ارزشمند می پردازند و تولید آلومینیوم در ایران قدمتی 50 ساله دارد و در حال حاضر چهار شرکت آلومینیوم ایران، نورد آلومینیوم، آلومراد و آلومتک به عنوان تولیدکنندگان آلومینیوم در بازار سرمایه شناخته می شوند و نرخ های فروش محصولات آن ها کاملا هماهنگ با قیمت جهانی آلومینیوم است و به 2 بخش فروش داخلی و صادراتی تقسیم می شود.

در واقع تمامی محصولات صادراتی این 4 شرکت براساس قیمت جهانی آلومینیوم و نرخ دلار فروخته می شود و نوسانات قیمتی در بازارهای جهانی می تواند به شکل مستقیم حاشیه سود ناشی از فروش محصولات صادراتی این شرکت ها را تحت تاثیر قرار دهد. از طرف دیگر، محصولات عرضه شده در بازار داخلی نیز قیمت گذاری دستوری ندارند و بخش زیادی از آن ها در بورس کالا و با قیمت پایه بورس فلزات لندن (LME) یا قیمت فلزات در منطقه CIS معامله می شوند.

در این باره بیشتر بخوانید