هنگام سرمایه گذاری چه گزینه هایی دارید؟ مطمئنا یکی از روش های سرمایه گذاری برای کسب درآمد و سود بازار بورس است. اما آیا همه ی روش های ممکن به همین گزینه ختم می شود؟ مطمئنا خیر. در این مقاله قصد داریم با انواع بازارهای مالی خارج از بورس آشنا شویم.
بازار مالی
به طور کلی در هر معامله اقتصادی که ارزش و یا پول جابه جا می شود یک رویداد مالی رخ داده است. حال به مجموع این رویداد های مالی که از یک جنس هستند بازار مالی گفته می شود. بازار های مالی را می توان به 4 دسته کلی تقسیم کرد. مورد اول بازار سرمایه است که شامل بازار سهام و بازار اوراق بدهی می شود. اما در ادامه قصد داریم به بازارهای مالی دیگری اشاره کنیم.
انواع بازار مالی
همان طور که گفتیم می توان بازار های مالی را به چهار دسته تقسیم کرد.
1.بازار سرمایه
بازار سرمایه شامل بازار سهام و بازار اوراق بدهی می شود. تقریبا همگی با این نوع بازار ها آشنایی داریم.
2.بازار پول
بازار پول یا Money Market بازاری برای مبادله هرگونه دارایی خردی است که نقدشوندگی بالایی داشته باشد. انواع بازار پول عبارت است از:
- اوراق قرضه دولتی – شهرداری – شرکتی
- اوراق خزانه بانکی
- گواهی اسناد سپرده
- اسناد بانکی
اوراق قرضه دولتی
در حال حاضر نکته اساسی در مورد اوراق قرضه این است که در ایران منتشر نمی شود. اما به طور کلی به اسنادی گفته می شود که ناشر موظف است طی دوره های زمانی مشخص بهره و مبلغ معینی را به دارنده پرداخت کند و هنگام سررسید اوراق نیز اصل مبلغ را پرداخت کند.
بازار مشتقات
مفهوم بازار مشتقات «Derivatives Market» در واقع ابزار مالی است که اساس آن بر مبنای یک دارایی پایه است. به عبارتی مشتقی از آن دارایی پایه محسوب می شود.
بازار مشتقه نیز انواعی دارد که شامل موارد زیر است:
- سلف یا Forwards
- قرارداد های آتی یا Futures
- اختیارات Options
- سوآپ Swaps
- CFD
سوآپ
شاید کلمه سوآپ را کمتر شنیدهد باشید اما معنی لغوی سوآپ را می توان معامله پایاپای عنوان کرد. در واقع در این بازار جوان تر است و اولین بار در سال 1981 میان شرکت IBM و بانک جهانی شکل گرفت. طبق توافقی که در سوآپ انجام می شود، جمعی از جریانات نقدی آتی میان طرفین جابه جا می شود.
CFD
احتمالا در بازار مشتقه با CFD بیشتر از سایر بازار ها آشنایی دارید. اما شاید تعریف آن برای افرادی که به تازگی با این واژه آشنا می شوند کمی پیچیده باشد. در بازار CFD تقریبا همه چیز را می توان فروخت! از اوراق قرضه تا سهام شرکت ها.
بازار ارز
بزرگ ترین بازار مالی دنیا، بازار ارز یا همان Forex است. در واقع کلمه فارکس به معنای تبادل ارز های خارجی است (Foreign Exchange). در فارکس هیچ گونه بازار فیزیکی مشخصی نداریم. در بازار ارز در حقیقت نسبت دو ارز به یکدیگر را معامله می کنیم. به عنوان مثال جفت ارز EURUSD جفت ارز یورو به دلار آمریکا است.
بازار بورس
با وجود این که برخی از بازار های خارج از بورس را معرفی کردیم، ممکن است برخی هنور با مفهوم بازار بورس آشنا نباشند. بازار بورس محلی است که شرکت ها با اهداف مختلف از جمله پیشرفت و تامین مالی بخشی از سهام خود را در آن عرضه می کنند. عرضه سهام این شرکت ها در بورس نه تنها موجب رشد آن ها می شود، بلکه به سهامداران فرصت سرمایه گذاری و سهیم شدن در شرکت های مستعد رشد را می دهد.
بازار های خارج از بورس
حال که هم بازار بورس و هم بازار های خارج از بورس را به تفکیک بررسی کردیم متوجه شدیم که دنیای بازارهای مالی تنها به بازار سهام ختم نمی شود. فرصت های سرمایه گذاری و کسب درآمد فراتر از آن است. تنها نکته قابل توجه آن است که برای ورود به هر یک از آن ها لازم است قوانین آن بازار ها را بدانید و مهارت سرمایه گذاری در آن ها را داشته باشید. در این مقاله تنها به معرفی بخشی از آن ها پرداختیم اما نیاز است برای درک بهتر آن ها حتما مطالعات بیشتری داشته باشید.
جمع بندی
به طور کلی تمام بازارهای مالی را می توان به چهار دسته تقسیم کرد. اکثر افراد با بازار سرمایه آشنایی دارند اما ممکن است اطلاعاتشان در خصوص بازارهای خارج از بورس چندان زیاد نباشد. بنابراین علاوه بر بازار سرمایه می توان در بازار های پول، مشتقات و ارز نیز ورود کرد تا درآمد خود را افزایش داد.