نوسانی بودن قیمتها از خصیصههای ذاتی بازار بورس است. نوسان یک سهم نیز، از تفاوت بین ارزش ذاتی یا قیمت یک سهم در یک بازه زمانی مشخص حاصل میشود. گاهی بر اثر یک اتفاق و یا شایعه پیرامون یک شرکت و یا صنعت، ارزش سهام تغییر میکند و گاهی سودآور بودن یک شرکت، قیمت سهم را جابهجا میسازد.
نوسان قیمت سهام یک شرکت ممکن است موجب رشد یا افت سریع قیمت سهام در مدتی کوتاه شود. سهامداران حرفهای میتوانند این نوسانات و روندهای ناگهانی منطقی و یا هیجانی را تشخیص دهند. در تغییرات قیمتی هیجانی، دلالان بازار با اشاعه تبلیغات مثبت و منفی سهام در فضای مجازی ورسانه ها، به رشد بیشتر یا افت شدید قیمت سهام دامن میزنند.
شما به عنوان سرمایهگذار، به جستجوی سهام مود نظرتان میپردازید و سهام را در قیمت مناسبی خریداری میکنید. با مالکیت در سهام وصبر در سهامداری یک شرکت، امیدوارید تاقیمت سهمهایتان رشد یابد. شاید قبل از خرید سهم برایتان سوال باشد که از کجا میتوان فهمید یک سهم، رشد خواهد داشت و یا دچار افت خواهد شد؟ برای این کار می توانید آموزش رایگان صفر تا صد بورس را مشاهده کنید.
نشانههایی برای رشد سهام در آینده
قبل از اینکه بخواهیم اقدام به خرید سهام کنیم باید بدانیم که هر سهم.یک واحد مالکیت شرکت/کارخانه کشور است. پس شما باخرید سهام آن شرکت یا کارخانه در سودوزیان آن شریک هستین (مانند مالک یک کسب و کار شخصی) . پس دقت کنیم و بیابیم که این شرکت از چه راهی کسب درآمد میکند؟ بیشتر هزینه های آن در چه مورد است ؟
سهام شرکتی را خریداری کنید که شرایط زیر را داشته باشد 1-فعالیت و صنعت آن شرکت،از وضعیت مطلوبی برخوردار باشد. 2-ریسکهای موجود در صنعت آن شرکت مورد اطمینان باشد.
3-روند سود آوری در صورت های مالی سه ماهه شرکت نشاندهنده رشد باشد.
4- تنها در صورتی سهم را بخرید که روند سهام صعودی باشد و بر طبق الگوهای تحلیل تکنیکال در سطح حمایتی باشد.
در ادامه به موارد بیشتری که در خرید سهام باید دقت کنیم میپردازیم
شرکتهای قدرتمند بدون نیاز به ایجاد بدهی، قادرند تا بازده بالایی از سرمایهشان ایجاد کنند. پس به بررسی میزان سود قابل تقسیم که به حساب صاحبان سرمایه(سهامداران) واریز میشود بپردازید.
اتخاذ و اصلاح قوانین مرتبط با هر صنعت توسط دولت و بخش های سیاستگذار میتواند باعث رشد سودآوری شرکت شده و در افزایش ارزش سهام آن شرکت نقش مهمی را ایفا کند
برای بررسی رشد یک سهم میتوانید به مزایای رقابتی که محصولات تولیدی یا خدمات آن شرکت بورسی ارائه میدهد، بپردازید. فروش زیاد محصول، قیمت مناسب، کیفیت لازم، طرح تخفیفی و... از جمله این مزایا هستند.
با نظری بر سابقه درخشان یک شرکت بورسی، میتوانید نسبت به رشد قیمت سهام در آینده مطمئن شوید زیرا عوامل ذکر شده باعث توجه سایر فعالان بازار به سهم مورد نظر میشود و با بالا رفتن تقاضا در سمت خریداران موجب افزایش قیمت سهم خریداری شده میشود و همچنین عوامل اقتصادی کلان مانند تورم و افت ارزش پول ملی میتواند به افزایش قیمت سهام ما و رشد ثروت ما بی انجامد.
نشانههایی برای افت قیمت سهام در آینده
به طور معمول در اقتصاد های تورمی مانند کشور مادر مدت زمان های طولانی انتظار می رود که رشد قیمت سهام بیشتر از تورم باشد و افزایش قیمت مطلوبی در سهام شاهد باشم
اما در این مبحث باید توجه داشت که هزینه ی فرصتو یا زمانی که میتوان در سهم های دیگر یا بازار های موازی کسب سود بیشتری کرد نیز مورد بررسی قرار گیرد(نه اینقدر عجول که سود را از دست دهیم نه اینقدر خوش خیال که شاهد از بین رفتن سودهایمان باشیم)
وقتی یک سهم مدت زمان طولانی روند صعودی دارد سهامداران آماتور خیال میکنند که تا ابدبه همین شکل خواهد بود و هر روز قیمت سهمشان افزایش پیدا خواهد کرد. باید توجه داشت که نوسانی بودن قیمت ها و چارت های قیمتی بخشی ذاتی و جدا نشدنی از بازار است وهر رشد قیمت غیر منطقی و هیجانی اصلاح یا نزول قیمت را هم در پی خواهد داشت(روند های صعودی تا ابد صعودی نخواهند ماند)
سهامداران باید دقت کنند با دیدن نشانه های ذکر شده بفکر حفظ سود یا فروش سهام خود باشند
1-نسبت P/E : هر اقتصادی باتوجه به شرایط خود نسبتP/E مطلوب مختلفی دارد.مثلا در اقتصاد های تورمی شاهد P/E پایین تری نسبت به اقتصاد های غیر تورمی هستیم . سهامدارحرفه ای مدام نسبت P/Eسهم خود رابا کل بازار سهام و کل اقتصاد مقایسه میکندو در صورت بالا بودن نسبت P/Eسهم خود اقدام به فروش سهام میکند زیرا نسبت P/Eبالا باعث عدم استقبال سایر فعالین بازار شده و در نتیجه به افت قیمت آن سهم میانجامد
2-مقدار دارایی به بدهی: فاصله ی ارزش دارایی ها به بدهی های یک شرکت از دیگر عوامل مهم در افت ارزش سهام آن شرکت است و افت قیمت سهام را در پی خواهد داشت. اگر بدهی های شرکتی بیشتر از دارایی های آن شرکت باشد طبیعی ست که اعتبار آن شرکت خدشه دار شده و باغث افت قیمت سهام آن شرکت میشود
3-عوامل خارجی و برون سازمانی هر شرکت : اتخاذ و اصلاح قوانین مرتبط با هر صنعت توسط دولت و بخش های سیاستگذار میتواند باعث کاهش سودآوری شرکت شده و در افت ارزش سهام آن شرکت نقش مهمی را ایفا کند و در نتیجه منجر به کاهش قیمت سهام شود. همچنین عوامل متعددی مانند جنگ.بیماری. قحطی و... که باعث صدمه دیدن امکانات زیربنایی و دارایی های شرکت یا کاهش درآمد و سودآوری شرکت و افزایش هزینه های شرکت شوند میتوانند به سرعت منجر به کاهش هیجانی قیمت سهام شرکت شوند
نکته : لازم بذکر است که خیلی از عوامل مطرح شده در الگوهای تکنیکال قابل پیش بینی است.
آموزش تحلیل تکنیکال در بورس را در سایت ما مشاهده کنید.