1. صفحه اصلی
  2. مقالات بورس
  3. سبدگردان
  4. در سبدگردانی چه سهام هايی خريد و فروش می‌شود؟
در سبدگردانی چه سهام هايی خريد و فروش می‌شود؟
در سبدگردانی چه سهام هايی خريد و فروش می‌شود؟

همان طوری که می‌دانید با متنوع سازی می‌توانید ریسک سرمایه گذاری را مدیریت نمایید. در متنوع سازی با ترکیبی از سرمایه گذاری‌ها، هم سود بالاتری خواهید داشت و هم متحمل ریسک کم‌تری می‌شوید. 

همیشه سعی کنید تا سبد سرمایه گذاری خود را از سهام شرکت‌های گوناگونی که البته نسبت به آنها اطلاعات لازم را دارید، انتخاب کنید. با این کار می‌توانید ریسک پرتفویتان را تا حد ممکن کم کنید. زیرا اگر یک صنعت خاص با مشکلی رو به رو شود، این طور نیست که همه پرتفوی یا سبد سهام شما متأثر شود و ضرر زیادی کنید. برای انتخاب سهام نیز باید به دیدگاه خود، میزان ریسک پذیریتان و افق زمانی مد نظرتان برای کسب سود، توجه نمایید.

رسیدن به شاخص کل با افزایش تعداد سهام 

این سوال به ذهن خطور می‌کند که با افزایش تعداد سهام، به نزدیکی بازده شاخص کل در بورس خواهید رسید. در کشورهایی با بازار‌های گسترده، تنوع صندوق‌های قابل معامله در بورس و صندوق‌های شاخصی یا ایندکس فاندز، وجود دارد. در ایران تنها یک صندوق شاخص وجود دارد و این سرمایه گذاران را ناچار می‌سازد تا در سبدشان تنوع را ایجاد نمایند تا سود کنند. این مبنای روش نظریه مدرن سبد سهام است. در سبد سهام، احتمال کاهش بازده همه دارایی‌ها تا حدودی نزدیک به صفر می‌باشد.

رسیدن به شاخص کل با افزایش تعداد سهام

روش MPT و محاسبه ریسک

دانستیم آنچه مهم است، انتخاب ترکیب مناسبی از سهام در سرمایه گذاری می‌باشد. در روشMPT سعی بر این است تا بازده سبد به بازده بازار نزدیک شود. بنابراین، پرتفوی بازار تبدیل به یک شاخص ارزیابی می‌شود که ریسک آن با شاخص بتا قابل محاسبه خواهد بود. این روشی است که سرمایه گذاران حرفه‌ای در تجزیه و تحلیل بازار و محاسبه ریسک در نظر می‌گیرند. با زیاد شدن تعداد سهام در سبد سرمایه گذاری، کسب بازدهی که بیشتر از بازار باشد، به کاری سخت تبدیل می‌شود. کیت براون و فرانک ریلی نویسندگان کتاب تجزيه و تحليل سرمايه‌گذارى و مديريت سهام، معتقدند: « نود درصد از بیشترین سود تنوع بخشی، در سبدی که بین 12 تا 18 سهم در آن لحاظ شده است، به دست می‌آید. » بنابراین، با تنوع بخشی درست در شرایط سبدگردانی، سودی برابر بازده بازار کسب خواهید کرد.

سبد سهام جاری

با خریدن سهام تاپ بازار، وارد فرصت‌های فوق‌العاده در سرمایه گذاری می‌شوید. در این صورت نیازی نیست تا به طور مداوم، خرید و فروش کنید. سهام این شرکت‌ها با قیمتی پایین‌تر از قیمت ذاتی‌شان در حال معامله می‌باشد. البته تعداد این سهام زیاد نیست. پس فرصت را مغتنم شمارید. به محض پیدا کردن این نوع سهام فوری آن‌ها را خریداری نمایید. البته باید یادآور شویم، در فرم های سبدگردانی گفتن این که دقیقاً کدام سهام را داشته باشید، امری ناممکن است. ما تنها می‌توانیم پیشنهاداتی راهگشا به شما ارائه دهیم. سرمايه‌گذاران باتجربه، سهام سودآور خود را نگهداری می‌کنند و آن را معامله نمی‌کنند. آنها خود را مالک ابدی این نوع سهام می‌دانند.

تمرکز بر سهام صنایع مختلف

اگر از جمله افرادی هستید که نسبت به یک صنعت و حوزه خاص اطلاعات و یا مهارت کافی دارید، این طبیعی است که نسبت به انتخاب سهام آن صنعت کشش داشته باشید. همین طور در مورد حوزه‌ها و صنایع ناآشنا صدق می‌کند. شما قادر به شناسایی سهام خوب آنها نیستید و از خریدشان نیز، چشم پوشی می‌کنید. البته نباید تنها بر یک صنعت تمرکز کنید تا در صورت رکود آن صنعت، سرمایه گذاری شما در کل، تحت تاثیر قرار گیرد!

تمرکز بر سهام صنایع مختلف

اختصاص سهام مربوط به صندوق سرمايه‌گذارى مشترك در سبد

این که سرمایه گذاری تنها با روش مستقیم انجام شود، ریسک زیادی دارد. بنابراین در سرمایه گذاری نیاز به انتخاب هر دو روش می‌باشد. (مستقیم و غیر مستقیم) با توجه به توانایی و تجربه خود، این دو روش را ترکیب کنید. می‌توانید از نمونه سبدهای موجود در اینترنت ایده بگیرید و در چیدمان سبدتان مطابق دیدگاهی که دارید، عمل کنید.

نمونه یک تخصیص سبد موفق

با توجه به نکاتی که گفته شد، در تخصیص سهام به یک سبد موفق، دیدگاه بازهی و افق زمانی مورد نظر نیز، اهمیتی ویژه دارد. سبد زیر یک نمونه موفق است که در تاریخ 17 شهریور 1399 پیشنهاد داده شده است. این سبدگردانی با شرایطی انجام شده است که بازار رشد خوبی ندارد. ملاک انتخاب سهام بر مبنای ارزندگی در نظر گرفته شده است. هرچند به فاکتورهایی مانند اخبار، تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی نیز باید توجه داشت. این چیدمان با توجه به بازدهی مورد انتظار بر حسب درصد،  در نظر گرفته می‌شود.

جمع ‌بندى 

متنوع سازی ریسک سرمایه گذاری را کم می‌کند. در تنوع سازی سعی داریم تا بازدهی مطابق بازار داشته باشیم. با نگهداری سبدهایی که سهام صنایع متنوع دارند، احتمال ریسک را کم می‌کنیم و درصد کسب سود خود را نسبت به بازار افزایش می‌دهیم. داشتن 12 تا 20 سهم مختلف در سبد، ایده‌آل است. ملاک انتخاب سهام بر مبنای ارزندگی، تحلیل تکنیکال، اخبار، تحلیل بنیادی، بازدهی، افق زمانی، وضعیت بازار داخلی و بازار خارجی در نظر گرفته می‌شود. در این نمودار یک نمونه واقعی در تخصیص موفق سهام در سبدگردانی ارائه شده است. در مقالات آموزشی موجود در سایت مقالات مرتبطی در مورد آموزش سبدگردانی وجود دارد. با مطالعه این موارد می‌توانید نسبت به این مقوله، دیدی باز پیدا کنید. 

آیا شما در سبدگردانی و تخصیص سهام پرتفوی خود، تجارب موفق و ناموفقی داشته‌اید؟ بسیار خوشحال می‌شویم اگر این تجارب را با ما به اشتراک بگذارید. امیدواریم تا در معاملاتتان موفق و پرسود باشید.

در این باره بیشتر بخوانید