یك سبدگردان به منظور مدیریت سبد سرمایه گذاری، از استراتژیهای زیادی استفاده میكند. این استراتژیها باید به شکلی باشد تا یک سبد متنوع و کمریسک را تشکیل دهند. به طور قطع، موفقیت در بازار سرمایه همانند هر بازار دیگری، نیازمند داشتن یک فکر منسجم، برنامه منظم و استراتژی قدرتمند است. در غیر این صورت، معاملات بدون برنامه سبب زیان خواهد شد و یا موفقیتهایی شانسی را در پی خواهد داشت.
برای به کارگیری استراتژیهای قدرتمند در سبدگردانی باید زمان گذاشت، بررسی کرد، توانایی تصمیم گیری داشت و از مهارتهای تحلیل بنیادی و تکنیکال استفاده كرد. قبل از هر چیز در مورد مدیریت سبد یا سبدگردانی توضیحاتی میدهیم.
سبد گردانی یا مدیریت پرتفوی
با سپردن سرمایهتان به یك شخص ماهر و با تجربه به نام سبدگردان، او وظیفه مدیریت سهام شما را به عهده میگیرد و برای شما خرید و فروش میكند. سبدگردان در انجام معاملات بورسی، به تمام جنبههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی توجه دارد. او با به كارگیری انواع استراتژی در سبدگردانی و همچنین، استفاده از روشهای تحلیلی و ابزار مناسب، به مدیریت سبد شما میپردازد كه به این كار سبدگردانی میگویند.
استراتژیهای موجود در سبدگردانی
شرکت سبد گردانی با كمك گرفتن از شاخص ریسك بتا، حساسیت سبد مورد نظر را با بازده بازار مشخص میكند. اگر بازار فعال و تهاجمی باشد، بتا مخالف یك است و در بازار منفعل بتا نزدیك صفر میباشد. پس هر چه بازار فعالتر باشد و بتا بزرگتر باشد، مدیریت سبدگردانی باید دقیقتر و فعالانهتر انجام شود.
همیشه در سبدگردانی یك محدوده مخصوص خرید و فروش برای هر سهم در نظر گرفته میشود. همچنین، بازده مورد نظر و میزان سود آتی شما مشخص میشود. برای مدیریت سبد در حالت كلی دو استراتژی منفعل و فعال وجود دارد كه در ادامه هر یك را توضیح میدهیم.
استراتژی منفعل در سبدگردانی
هدف در این استراتژی نزدیك كردن بازده سبد به بازده شاخص بازار است. زیرا نسبت به پیشگویی جریان آینده بازار و همچنین، عملكرد قیمت سهام، قطعیتی وجود ندارد. در این استراتژی سبدگردان سهام را خریداری كرده و آن را نگهداری میكند. البته، خرید سهام بر مبنای معیارهایی صورت میگیرد ولی نكته مهم این است كه هیچ گونه خرید و فروشی بهد از ایجاد پرتفوی انجام نمیشود. به این استراتژی، استراتژی سرمایهگذاری در شاخص نیز، گفته میشود. در این روش تلاشی برای روند و حركات بازار انجام نمیگیرد و همچنین، هیچ تلاشی برای شناسایی سهام با قیمت بالا و پایین از طریق تحلیلهای فنی صورت نمیپذیرد.
چگونگی ایجاد سبد با استراتژی انفعالی
برای تشكیل یك سبد انفعالی، سه شیوه رایج وجود دارد:
- خریداری سهام با توجه به شاخص به نسبت وزن در شاخص، انجام میشود. با این روش، یك پیگیری كامل صورت میگیرد.
- خریداری تنها بر روی نمونهای از سهام كه در شاخص مبنا موجود است، انجام میگیرد. در این روش نمونهگیری صورت میپذیرد.
- با توجه به بهینه سازی و یا از طریق برنامه ریزی غیرخطی، اطلاعات قدیمی مربوط به تغییرات قیمتی در نظر گرفته میشود. همچنین با توجه به همبستگی میان سهام چیدمان سبد شكل میگیرد.
استراتژی فعال در سبدگردانی
در استراتژی فعال، سبدگردانی با خرید و فروش مداوم سهام، براساس قراردادهای سبدگردانی انجام میشود به نحوی كه بتواند بازدهی بیشتری نسبت به شاخص كسب كند. از این استراتژی در افق زمانی كوتاه مدت و یا میان مدت استفاده میشود. سبدگردان میكوشد تا پیشبینیها را با توجه به روند سهم و بازار انجام دهد.
چگونگی ایجاد سبد با استراتژی فعال
برای تشكیل یك سبد فعال، سه شیوه رایج وجود دارد:
- در یك شیوه مرسوم، سرمایه گذار به پیشبینی بازار میپردازد. با توجه به این پیشبینی، حجم سرمایهگذاری را تغییر میدهد. در واقع یك سنجش بر روس شرایط بازار صورت میپذیرد. با تجه به روند بازار، نسبت به اصلاح و تعدیل ریسك در سبد، اقدام میكند.
- سبدگردان در یك استراتژی پركاربرد، وزن سهام با ارزندگی بالا را افزایش میدهد و وزن سهام با قیمت بالاتر از قیمت ذاتی را كاهش خواهد داد. او با یك حركت منطقی، سهام را گلچین میكند. ریسك سبد متنوع شده و انتخاب هر سهم بر روی سبد تاثیر میگذارد.
- در یك استراتژی رایج كه شبیه به مورد قبلی است، صنایع مربوط به سهام در انتخاب سبدگردان، لحاظ میشوند.
بازار صعودی و استراتژی سبدگردانی
همان طوری که میدانیم در بازار صعودی تقاضا بسیار زیاد است ولی عرضه به ندرت صورت میگیرد. زیرا افراد به امید دستیابی به سود بیشتر، مدام در حال سرمایه گذاری هستند. در شرایط سبدگردانی، در صوتی که پیشبینی بازده بالاتر از حد متوسط سبد باشد، سبدگردان نسبت به تعدیل سهام و اصلاح ریسک دست به کار میشود. اوراق مشارکت و سهام بیشتری میخرد و حجم سرمایه گذاری را افزایش میدهد.
به طور معمول، در روند صعودی بازار، استراتژیهای زیر انجام میشوند:
- تنوع بخشی به سبد و حجم خرید بالا
- استراتژی به کارگیری سبد مبتنی بر ارزش بازار و سبد هم وزن
- گلچین کردن سهام صنایع مهم
- استفاده از استراتژی میانگین متحرک
- استفاده از اندیکاتورهای نماینده مومنتوم
- دقت در الگوهای نموداری و خطوط روند
- خرید سهام ارزنده کهP/E خوبی دارند.
نتیجه گیری
در این مقاله، درباره سبدگردانی توضیحات مختصری داده شد. سپس شرایط بازار صعودی بیان شد. در ادامه گفتیم در حالت كلی دو استراتژی منفعل و فعال وجود دارد. سپس در مورد بازار صعودی و استراتژی سبدگردانی توضیحاتی دادیم و استراتژیهای متداول در بازار صعودی را معرفی کردیم. برای به کارگیری تک تک این استراژیها، مقالات و آموزشهایی در سایت موجود است که مطالعه هر کدام دست شما را برای سود بیشتر، باز میگذارد. قطعا شما در شرایط بازار صعودی، تجارب مثبت و یا منفی زیادی دارید. از بیان نظرات و تجارب شما در زمینه سبدگردانی در بازار صعودی خوشنود خواهیم شد. پس آنها را با ما به اشتراک بگذارید. موفق و پرسود باشید.