عرضه اولیه یا IPO همان اولین عرضه سهام یک شرکت در بورس اوراق بهادار است. شرکت هایی که تصمیم دارند به بورس وارد شوند باید ابتدا نام شرکت را به سهامی عام تبدیل کنند و به پذیرش اوراق بهادار درآیند. سپس در اولین عرضه سهام به بورس اوراق بهادار با پذیره نویسی سرمایه گذاران، به همه ی افراد تعداد مساوی از سهام پذیره نویسی شده تخصیص می یابد. این روش پذیره نویسی را بوک بیلدینگ (book building) میگویند.
خرید عرضه اولیه
در بورس اوراق بهادار همان گونه که گفته شد، عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ پذیره نویسی می شود. معمولا به دلیل رشد های خوبی که عرضه اولیه ها بعد از باز شدن دارند، استقبال خوبی از عرضه اولیه میشود و فقط به افرادی که سفارش خود را در سقف قیمتی ثبت کرده اند سهام تخصیص می یابد. بعد از اتمام سفارش گذاری تعداد کل سهامی که قابل عرضه است را بین افراد که پذیره نویسی کرده اند تقسیم میکنند.
خرید عرضه اولیه در روز عرضه
خرید عرضه اولیه در سازمان بورس اوراق بهادار به این گونه است که مدت مشخصی را سازمان بورس اعلام میکند که افراد میتوانند در قیمت مشخص شده سفارش خرید خود را قرار دهند. (مثلا اعلام میشود که از ساعت 9 صبح تا 12 امکان ثبت سفارش وجود دارد و حداقل قیمت و حداکثر قیمت را مشخص میکنند) . لذا شما برای سفارش گذاری باید حداکثر قیمت را با حداکثر تعداد اعلام شده در سفارش خود وارد کنید.
عرضه اولیه
روش دیگری که برخی از کارگزاری ها ارائه میدهند این است که افراد با فعال کردن یک قرارداد این امکان را به کارگزاری ها میدهند که به صورت افلاین برایشان عرضه اولیه را خریداری کند. تنها کاری که باید انجام دهند این است که قبل از تاریخ پذیره نویسی وجه کافی در حساب خود نزد کارگزاری داشته باشند.
خرید عرضه اولیه در روز دوم
عرضه اولیه بورس عموماً بعد از باز شدن رشد خوبی میکنند و این موضوع از منظر روانشناسی بازار به این دلیل است که سرمایه گذاران سهم را به دید سود کردن میخرند و در قیمتی که پذیره نویسی شده است سهم را خریده اند. مسلما در همان قیمت ها سهام خود را نمیفروشند، زمانی که فروشنده ای برای سهم وجود نداشته باشد سهم رشد خواهد کرد و زمانی که رشد کند تقاضا نیز برای ان زیاد میشود. همین سیکل باعث میشود سهم رشد خوبی داشته باشد.
خیلی از سرمایه گذاران تمایل به خرید سهم از روز دوم دارند. به جز روز اول عرضه اولیه که به همه ی افراد به تعداد مساوی از سهام تخصیص می یابد، الباقی روزها هر کد معاملاتی که زودتر سفارش خود را ثبت کند احتمال اینکه خرید برای ان کد انجام شود بیشتر است.
لذا افراد برای خرید عرضه اولیه در روز های بعد از پذیره نویسی باید راس ساعت شروع معاملات ( حتی 1 ثانیه زودتر) سفارش خود را ارسال کنند. اگر بتوانید زودتر از باقی افراد سفارش خود را نزد کارگزاری ثبت کنید، در صورت عرضه سهام احنمال این وجود دارد که سفارش شما نیز انجام شود. البته سرعت اینترنت و سرعت سرور کارگزاری شما نیز در این عرصه بی تاثیر نیست.
ربات خرید عرضه اولیه در روز دوم
در پروسه خرید عرضه اولیه در روز های بعد ربات ها تنها تفاوتی که با سرمایه گذاران دارند این است میتوانند در صدم ثانیه سفارش را ارسال کنند. یعنی دقیقا در ساعت 09:00:00 سفارش را ارسال میکند. باقی مواردی مثل سرعت اینترنت و سرعت کارگزاری با ربات ها حل نمی شود.
خرید عرضه اولیه از چند کارگزاری
عرضه اولیه ها را در زمان پذیره نویسی با کد بورسی خود خریداری میکنید لذا خرید عرضه اولیه در چند کارگزاری با کد بورسی ثابت امکان پذیر نیست. و فقط میتوان برای هر فرد از طریق یک کارگزاری اقدام کرد.