1. صفحه اصلی
  2. مقالات بورس
  3. سرمایه گذاری در بورس
  4. معاملات عمده در بورس چیست؟
معاملات عمده در بورس چیست؟
معاملات عمده در بورس چیست؟

حتما شما هم خرید و فروش و انجام معاملات بورسی را تجربه کرده‌اید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در سرمایه گذاری در بورس سه جور معامله داریم. بیشتر معاملاتی که ما انجام می‌دهیم معاملات خرد یا کوچک است که حجم کمی از سهام در آن مبادله می‌شود. به جز معاملات خرد معاملات دیگری نیز وجود دارد که در آنها حجم زیادی از سهام یک شرکت، خرید و فروش می‌شوند. معاملات بلوکی و معاملات عمده دارای این ویژگی هستند. 

در این دو شیوه معاملاتی قیمت خرید سهام از قیمتی که در معاملات خرد، مبادله می‌شود، بیشتر است. از نظر ساز و کار معاملاتی و همچنین تسویه هم کمی متفاوت است. برای آشنایی بیشتر این معاملات، با ما در ادامه مطالب همراه باشید.

معاملات عمده در بورس چیست؟

عرضه عمده سهام توسط کارگزاران و به روش‎‌ عادی از سیستم معاملاتی

در این روش، حجم بالایی از سهام مالک توسط کارگزاران عرضه می‌شود. قبل از عرضه نیز، ابتدا بین خریدار و فروشنده توافقاتی در رابطه با حجم و زمان معامله و قیمت سهم صورت می‌پذیرد و سپس از طریق شبکه کارگزار معامله انجام می‌شود. پس از عرضه سهام قیمت پایین می‌آید زیرا خریداران تقاضا را کم می‌کنند. فروشندگان نیز ناچارند تا قیمت سهم را کم کنند. اما این امکان وجود دارد تا خریداران استقبال کنند و قیمت سهم کم نشود. انتشار اخبار خوب در ارتباط با سهم نیز، تاثیر زیادی دراین کار خواهد داشت. در غیر این صورت، سهم با افت قیمت رو به رو خواهد شد.

عرضه بلوکی سهام به روش غیرمعمول و خارج از سیستم معاملاتی

در این روش، خریداران در فکر به دست گرفتن مدیریت شرکت بورسی هستند. نیت آنها از خرید سهام به همین دلیل است و حاضرند حتی بهایی بالاتر از قیمت اصلی سهم که بر روی تابلو درج می‌شود، بپردازند. با فروش سهام، امتیازات ویژه‌ای که سهامدار دارد، از بین می‌رود، بنابراین، او تلاش می‌کند تا برای این خسران، با قیمت بالاتری سهام را بفروشد تا کمی از زیانش را جبران کند. در این معامله دو طرف سود می‌برند. یک طرف امتیاز سهم را به دست می‌آورد و طرف دیگر، به پول بیشتری می‌رسد!

معاملات عمده در بازار بر اساس زمان تسویه

اگر بخواهیم معاملات عمده را بر اساس زمان تسویه، تقسیم بندی کنیم، آنها به دو شکل عادی و شرایطی تقسیم می‌شوند. معاملات عمده به شکل عادی، سه روز زمان می‌برد. در حالی که در معاملات عمده‌ای که به شکل شرایطی انجام می‌شوند، بخشی از پرداخت در خارج بورس به صورت مدت‌دار صورت می‌پذیرد و بخش دیگر هم در زمان انتقال سهام، پرداخت می‌شود.

معاملات عمده در بورس چیست؟

محدودیت‌های معاملات عمده در بازار سرمایه

در انجام معاملات عمده، محدودیت‎‌هایی در بازار بورس و فرابورس وجود دارد. با توجه به ارزش سهام پایه، سهم‌هایی با ارزش پایه سه میلیارد ریال، حداقل باید با حجمی برابر قیمت یک درصد از سهام پایه‌شان مبادله شود و سهم‌هایی با ارزش کم‌تر نیز، باید مبادلاتی با انتقال حجم حداقل پنج درصد از قیمت سهام پایه داشته باشند. علاوه بر این، در معاملات عمده فرابورس نیز، محدودیت‌هایی در رابطه با تعداد سهام با توجه به حداقل ازش سهم وجود دارد. علاوه بر این، شرکت‌هایی که سرمایه پایه‌شان بیشتر از یک میلیارد ریال می‌باشد، حداقل باید با تعداد سهمی برابر ارزش یک درصد از سرمایه پایه خود معامله کنند و در صورتی که ارزش سرمایه کم‌تری دارند نیز، باید حداقل با تعداد سهمی معادل 5 درصد از ارزش سرمایه شرکت خود به معامله بپردازند.

مزایای معاملات عمده

  • امکان ورود سهامدارنی که می‌توانند به مدیریت شرکت کمک کنند.
  • امکان انجام معاملات به صورت نقدی و اقساطی
  • امکان ورود کارآفرینان به شرکت
  • تسهیل فرآیند خصوصی سازی شرکت

نتیجه گیری

در این نوشته در ارتباط با معاملات موجود در بازار اوراق بهادار، توضیح مختصری داده شد. سپس در مورد معاملات عمده که یکی از این معاملات بود، شرحی بیان شد.در ادامه به شیوه‌های موجود بر مبنای روش معاملات عمده و زمان تسویه، پرداخته شد. سپس محدودیت‌های ناشی از این معاملات و مزایای این معاملات ذکر شد. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقالاتی با عنوان معاملات بلوکی و کد به کد را که در بخش آموزش رایگان سرمایه گذاری در بورس وب سایت موجود است، مطالعه فرمایید.

در این باره بیشتر بخوانید