بورس انرژی ایران یکی از انواع سرمایه گذاری در بورس ایران است که مطابق قانون در سال 1391 تأسیس شد. وضعیت اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و رتبه آن به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان نفت و گاز جهان، به علاوه زیرساخت های برجسته آن در برق و سایر منابع انرژی وجود و گسترش مبادله انرژی در ایران اجتناب ناپذیر است.
مشکلات انرژی ایران
از زمان آغاز تحریم های ایالات متحده علیه بخش انرژی ایران، دولت ایران به دنبال روش های خلاقانه تر برای حفظ سهام در بازارهای انرژی منطقه ای و جهانی است تا پیامد اقتصادی تقابل خود با ایالات متحده را کاهش دهد. به این ترتیب کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به ایده ایجاد بورس نفت برای تشویق بخش خصوصی برای ادامه فعالیت با ایران رسید.
در زمان دولت اوباما، ایران از مفهوم مبادلات انرژی برای حفظ سهم خود در بازار نفت و افزایش درآمد ارزی استفاده کرد. با این حال، این امر باعث شد تا کشور به دلیل اختلافات در مورد حقوق، امور مالی خود را از دست بدهد.
تحقق وعده های خود
طرح تبادل انرژی مزایای زیادی برای کشور دارد، یعنی کاهش تحریم ها و شفافیت در فروش نفت. با اجرای این قانون، دولت توانست با کمک بخش خصوصی و همچنین سایر ظرفیت های موجود در کشور برای فروش نفت به مشتریان سنتی خارجی بازار جدیدی برای فروش روغن داخلی ایجاد کند. حداکثر استفاده از قدرت رسمی بازار، انعطاف پذیری قیمت و انطباق با شرایط عرضه و تقاضا ایران را به سمت صادرات نفت خام ایران در بورس انرژی سوق داده است، که این یک سیگنال مهم برای حفظ موقعیت صادرات ایران در بازارهای جهانی است.
این تجربه توانایی ایران در حفظ بازارهای صادراتی و تنوع شرایط فروش را علی رغم محدودیت ها نشان می دهد .به شرطی که انعطاف پذیری قیمت در یک بازار رسمی و شفاف ایجاد شود. آنچه در این زمینه مهم است باید اهمیت قیمت پیشنهادی در بازارهای صادراتی باشد. خریداران همچنان باید آماده خرید نفت خام از ایران باشند و با انعطاف پذیری بازار صادراتی بورس انرژی، حجم صادرات نفت خام از این بستر باید تشدید شود.
تخفیف های ویژه ای که به خریدارانی مانند هند ارائه می شود، استراتژی دیگری برای حفظ سهم ایران در بازارهای مختلف است، در کنار سایر استراتژی ها مانند استفاده شخصی از بیمه حمل و نقل نفت برای حمل و نقل محموله های نفتی به مصرف کنندگان.
اهداف نفتی ایران
آیا قرار است هدف گذاری روزانه یک میلیون بشکه نفت در بازار انرژی محقق شود؟ باید توجه داشت که در ایران قابلیت فناوری بالایی وجود ندارد و انتظار می رود دولت با حمایت از سرمایه گذاری در پالایشگاه های کوچک، تأمین نفت خام و فرآورده های نفتی از طریق بورس اوراق بهادار و تأمین حضور پالایشگاه های خارجی و خریداران این محصولات می تواند علاوه بر افزایش تعداد عوامل، شرایط و ثبات فروش نفت و فرآورده های نفتی را بهبود بخشد.
قیمت نفت در بازار انرژی باید توسط سازوکار عرضه و تقاضا در بازار تعیین شود. تغییر در این روش قیمت گذاری از نظر بوروکراسی ابهام زیادی در مورد قیمت گذاری نفت در بورس انرژی ایجاد کرده است. هنوز هم به نظر می رسد امید به ایجاد بورس اوراق بهادار پس از 17 سال از طریق بورس انرژی وجود دارد و حتی تحت تأثیر این امیدها، برخی از سرمایه گذاران خارجی معاملات تجاری خود را آغاز کرده اند و منتظر شروع معاملات نفتی هستند.
در آخرین دوره تحریم ها، یکی از موانع عرضه فیزیکی مربوط به مبادله ارز بود. وزارت نفت محصولات اصلی خود را در بورس های صادراتی بورس انرژی عرضه خواهد کرد. با این حال، مشکل تاکنون بحث انتقال ارز بوده است. پیش از این نفت خام به پالایشگاه های داخلی بورس انرژی عرضه می شد.
"طی سالهای گذشته، ما با مقاومت داخلی در برابر تأمین نفت در بورس انرژی روبرو شده ایم، زیرا منافع کمی در رابطه با شفافیت تأمین نفت وجود دارد. با این حال، اکنون وزارت نفت، اقتصاد و سهام برای مبادله سخت تلاش می کند تا به نتیجه برسد. "
بر این اساس، علی آدیانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، ادعا می کند که مقدار کمی نفت خام عرضه شده به بازار سهام در سال 2012 به دلیل عدم ایجاد ظرفیت برای بخش خصوصی، یک شکست بود. با این حال، اکنون با تأسیس کنسرسیوم ها، او معتقد است که می توان ذخایر نفت خوبی ایجاد کرد.
سرمایه گذاری خارجی
لازم به ذکر است که از شرکت های خارجی نیز برای خرید نفت در بورس های انرژی ایران دعوت شده است که می تواند یکی از گزینه های مناسب برای پرسود ترین سرمایه گذاری در بورس باشد. . ایران نیاز به ایجاد سازوکاری رقابتی برای مبادلات انرژی دارد که توسط آن شرکت های خارجی بتوانند هزینه نفت را در ایران بپردازند تا برای ایران ارزش گذاری شود، اما سازوکار تأمین به گونه ای است که بنادر یا پالایشگاه های بزرگ نفت را به بخش خصوصی تحویل می دهند و اعلام می کنند توسط فروشندگان در بنادر با قیمت مشخص.
نتیجه مثبت این سازوکار کاهش فشار بر دولت خواهد بود و با توجه به اینکه بخش خصوصی تحریم نشده است، با تأمین مالی بخشی از تقاضا، به بهبود گردش سرمایه در بخش کمک می کند. پیش بینی می شود کشورهای همسایه ارز مورد نیاز ایران را تأمین کنند.
بخشهای دولتی و خصوصی
دولت باید فرآیندی را برای انتقال برخی از فعالیت های خود به بخش خصوصی از یک سال پیش آغاز می کرد. به عنوان اولین قدم، دولت باید بین بخش خصوصی واقعی و کسانی که به نام بخش خصوصی می آیند، مانند بابک زنجانی، تفاوت قائل شود. در واقع، تعیین مالکیت کنسرسیوم مهم است و دولت باید در موفقیت بخش خصوصی به آنها اعتماد کند.
ایران از نتایج بالقوه این پروژه مشتاق است و امیدوار است که بتواند از مبادله انرژی خود برای دور زدن تحریم ها استفاده کند، اما به گفته مدیر عامل بورس انرژی، با اشاره به موضوعات اصلی بورس اوراق بهادار تهران و گمانه زنی ها در مورد عرضه نفت خام در بورس اوراق بهادار سوال می کند "چگونه می خواهیم یک سیستم نرم افزاری جدید برای معاملات آتی نفت ایجاد کنیم؟"
بسیاری از کارشناسان انرژی استدلال می کنند که اگر وزارت نفت بخواهد نفت را با قیمت پایین تر، با هدف گرفتن دستور و خارج از سازوکار متداول عرضه و تقاضا ، تأمین کند، عملکرد اصلی بورس اوراق بهادار زیر سال می رود و باید آن را ناکام قلمداد کرد. پروژه از سوی دیگر، برخی از کارشناسان صنعت نفت می گویند عرضه نفت خام در بورس سهام باید به صادرات نفت این کشور کمک کند.
بنابراین، مادامی که مشتری نفت خام در بازارهای جهانی مصرف وجود دارد و می تواند از طریق فروش نفت به قیمت درآمد کشور باشد، چرا باید این قیمت با قیمت پایین به خریداران سهام عرضه شود؟ بورس انرژی ایران یکی از موضوعاتی است که در بخش آموزش گام به گام سرمایه گذاری در بورس وب سایت مورد بررسی قرار گرفته است. می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت مراجعه کنید.