1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. آموزش ارز دیجیتال
  4. شناسه تراکنش (TXID) چیست؟ و نحوه پیگیری تراکنش با آن
شناسه تراکنش (TXID) چیست؟ و نحوه پیگیری تراکنش با آن
شناسه تراکنش (TXID) چیست؟ و نحوه پیگیری تراکنش با آن

چگونه متوجه می شوید که تراکنش ارز دیجیتال شما در شبکه بلاک چین انجام شده است یا خیر؟ در دنیای ارزهای دیجیتال، این امر از طریق ثبت تراکنش ها در بلاک چین امکان پذیر است. شناسه تراکنش ارزهای دیجیتال که با نام TXID شناخته می شود، بسیار مهم است. بنابراین این مطلب را که در مورد اینکه TXID چیست و نحوه پیگیری تراکنش با آن چگونه است را تا انتها دنبال کنید.

شناسه تراکنش (TXID) چیست؟

شناسه تراکنش (TXID) چیست؟

شناسه تراکنش (TXID) یا هش تراکنش یک رشته منحصر به فرد از کاراکترها است که به هر تراکنش تأیید شده و به زنجیره بلوکی اضافه می شود. به عبارت دیگر، TXID یک شماره شناسایی است که هر تراکنش روی بلاک چین را برچسب گذاری می کند. با TXID، می توانید تاریخچه سپرده و برداشت خود را جستجو کنید. TXID یا شناسه تراکنش، یک شماره منحصر به فرد ۶۴ کاراکتری است که در تراکنش ‌های ارزهای دیجیتال استفاده می ‌شود، به طور خودکار به هر تراکنش رمزنگاری اختصاص داده شده و از اعداد و حروف تصادفی تشکیل شده است. این شناسه می تواند برای تأیید اطلاعات اولیه تراکنش، مانند مبلغ ارسال شده، تاریخ انتقال، آدرس ارسال/دریافت و تعداد تأییدیه های شبکه ای که تراکنش دریافت کرده است، مفید باشد.

به عنوان مثال، این TXID اولین تراکنش بیت کوین ارسال شده توسط ساتوشی ناکاموتو به هال فینی (hall fineey) است:

f4184fc59605f6356fbc91338530e9831e9e16

و این TXID تراکنش معروف پیتزا بیت کوین است:

cca750780c6fcac3f7b34ccf55f3f531c659ff4d79

شما می‌توانید این تراکنش ‌ها را خودتان با کپی کردن TXID در یک کاوشگر بلاک بیت‌ کوین، مانند blockchain.com، blockchair.com یا بسیاری کاوشگرهای دیگر، جستجو کنید. باید بدانید هنگام انجام تراکنش در شبکه بیت کوین، دانستن نحوه حرکت از طریق کاوشگر بلاک ضروری است. block explorer یا کاوشگر بلاک به عنوان یک دفتر کل عمومی عمل می کند که به کاربران اجازه می دهد هر تراکنش و آدرسی را که تا به حال در شبکه بیت کوین شرکت کرده یا وجود داشته است را ببینند. با استفاده از کاوشگر بلوک، می توانید بلافاصله آخرین بلوک های استخراج شده و تراکنش های موجود در آنها را مشاهده کنید.

لحظه ای که یک تراکنش موفق در شبکه بیت کوین انجام می دهید، مثلاً از کیف پول سخت افزاری به صرافی، یک شناسه تراکنش دریافت خواهید کرد. هر تراکنش در شبکه بیت کوین TXID منحصر به فرد خود را دارد و همانطور که گفته شد شما می توانید از این TXID برای ردیابی تراکنش در بلاک چین استفاده کنید.

یا هنگامی که ارز دیجیتال را از یک صرافی متمرکز (CEX) مانند بایننس برداشت می کنید، پلتفرم TXID تراکنش برداشت شما را به شما نشان می دهد. در بایننس، می ‌توانید این شناسه را در صفحه تاریخچه تراکنش‌ های خود پیدا کنید. اگر برای یک برداشت معین روی TXID کلیک کنید، شما را به تراکنش مربوطه در کاوشگر بلاک آن بلاک چین می برد. اگر وجوهی را به آدرس اشتباهی (یا بلاک چین) ارسال می کنید، شناسه TXID در تاریخچه برداشت شما برای شروع به بررسی اینکه آیا می توانید وجوه خود را بازیابی کنید ضروری است. با این حال، این موضوع تضمینی نیست و بهتر است با پشتیبانی در پلتفرمی که در حال خروج از آن هستید تماس بگیرید.

چرا دانستن شناسه تراکنش (TXID) مهم است؟

چرا دانستن شناسه تراکنش (TXID) مهم است؟

در مواردی که تراکنش با تاخیر مواجه می شود، مانند خریدهای آنلاین، می توانید وضعیت تراکنش را با استفاده از TXID پیگیری کنید. این روش یکی از سریع ترین راه ها برای بررسی وضعیت تراکنش شما در نظر گرفته می شود.

همچنین،TXID می تواند به عنوان مدرکی مبنی بر انتقال وجه به آدرس عمومی دیگری باشد. با تایپ TXID در خدمات تراکنش بلاک چین، می توانید بررسی کنید که آیا وجوه با موفقیت ارسال شده است یا خیر.

بلاکچین اکسپلورر همچنین کارمزد تراکنش ها را به شما نشان می دهد. در اینجا می توانید اطلاعات بیشتری در مورد کارمزد تراکنش دریافت کنید.

علاوه بر این، اشتراک‌ گذاری TXID امن است زیرا هیچ اطلاعات شخصی را فاش نمی‌ کند. به لطف ناشناس بودن نسبی تراکنش‌ های بلاک چین، تنها اطلاعات عمومی مبلغ انتقال، تاریخ انتقال و آدرس‌ های درگیر در تراکنش است.

هنگام امضای یک تراکنش، در واقع این TXID است که امضا می شود. امضای TXID تضمین می کند که اگر بخشی از تراکنش تغییر کند، شناسه تراکنش تغییر می کند و امضا نامعتبر می شود.

از نظر فنی، TXID یا شناسه تراکنش همیشه هش کل تراکنش نیست. از آنجایی که یک امضا نمی تواند خودش را امضا کند، امضاها در TXID گنجانده نمی شوند و بنابراین آن ها را می توان گاهی اوقات بدون اینکه باطل شوند پس از ایجاد شدن تغییر داد. قبل از SegWit، اجازه داده می شد که یک TXID پس از امضای تراکنش تغییر کند، مشکلی به نام چکش‌ خواری تراکنش.

استفاده از شناسه تراکنش

تمام تراکنش‌ های روی بلاک چین در دسترس عموم هستند. پس از پرداخت یا انتقال سکه به آدرس دیگری، تراکنش پخش می شود و شناسه Tx نیز تولید می شود. با استفاده از شناسه تراکنش می توان به راحتی وضعیت یک تراکنش را ردیابی کرد. آنها با کل جزئیات انتقال مانند: آدرس فرستنده، آدرس گیرنده، مبلغ کل ارسال، تاریخ انتقال، ارتفاع بلوک، هزینه های پرداخت شده و تعداد تاییدیه ها آشنا می شوند.

گفته شد که شناسه تراکنش ها حاوی اطلاعات شخصی نیستند، بنابراین اشتراک گذاری آن کاملاً ایمن است اما این هش تراکنش ها و شناسه ها چگونه مفید هستند؟ همانطور که گفتیم از بسیاری جهات مفید است: به عنوان مثال می توانید این اطلاعات را با ارائه دهنده خدمات به اشتراک بگذارید تا آنها از وضعیت انتقال مطلع شوند. برای تأیید موفقیت آمیز بودن تراکنش، می توانید شناسه تراکنش خود را با معامله گر به اشتراک بگذارید و بسیاری از سناریوهای دیگر وجود دارد که ممکن است به این شناسه تراکنش نیاز داشته باشید.

شناسه تراکنش بیت کوین چیست؟

شناسه تراکنش بیت کوین چیست؟

شناسه های بیت کوین از زمان انجام اولین تراکنش ها در سال ۲۰۰۹ میلادی، ۶۴ کاراکتری بودند که نشان دهنده یک رشته هش می باشد. با استفاده از پروتکل ۲۵۶-SHA یعنی پروتکل رمزنگاری بیت کوین، رمزنگاری این ۶۴ کاراکتر انجام شده است. اختراع و کدگذاری این روش رمزگذاری توسط آژانس امنیت ملی ایالات متحده (NSA) در سال ۲۰۰۱ به نام «۲-SHA» صورت گرفته است. این روش مبتنی بر توابع هش رمزنگاری می باشد.

خروجی ۶۴ کاراکتری از مقدار هش شده اصلی کوچک تر است. یک هش رمزنگاری که دارای ۲۵۶ بیت طول می باشد، بر اساس دستورالعملهای ۲-SHA، می تواند تبدیل به یک خروجی ۶۴ کاراکتری شود. تمام داده ها در شبکه بیت کوین دو بار هش می شوند؛ برای مثال برای یک آرایه ۲۵۶ بیتی، هنگامی که با استفاده از ۲۵۶-SHA این بیت ها دو بار هش می شوند، خروجی ۶۴ کاراکتری زیر را تولید می کنند:

۴۸۵EIE۴BAAB۸۹F۳۸۳۲۵۱۸۸۸۸C۳۱BCAVF۶۱۸F۷۶۶۷۳E۲CC۷۷AB۲۱۲۷BVAFDEDA۳۳B

علاوه بر غیر تصادفی بودن مقادیر هش شده اصلی، همه آنها جزئیات مربوط به تراکنش را مشخص می کنند. ۸ کاراکتر اول مشخص کننده ورژن بیت کوین هستند. سپس ۴ کاراکتر برای فلگ ۲ کاراکتر برای تعداد تراکنش و غیره می باشد. یک کاربر در شبکه با یک شناسه تراکنش منفرد به ثبت می شود. در صورتی که کاربری قصد داشته باشد در هش تراکنش های استاندارد، تغییراتی را مانند تراکنش های چند امضایی و.... ایجاد کند، باید هزینه بیشتری بپردازد.

تمام بلاک چینهای محبوب در جهان از روش های هش مشابه یا یکسان استفاده می کنند. اتریوم از مدل رمزگذاری استفاده می کند که مشابه با بیت کوین است. تمام شناسه های تراکنش اتریوم نیز دارای ۶۴ کاراکتر می باشند؛ زیرا از رمزگذاری ۲۶۵-SHA استفاده می کنند. هش می تواند شامل یک پیام شخصی باشد که از طریق رمزگشایی قابل فهم خواهد بود. کاربران باید برای اضافه کردن یک پیام خصوصی به تراکنش، دستور OP_RETURN را همراه با ۸۰ بیت اطلاعات به تراکنش اضافه کنند. ساتوشی ناکاموتو، در بلوک پیدایش بیت کوین پیام زیر را رمزگذاری کرد:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

آن پیام در هش ۶۴ کاراکتری زیر (TXID) موجود بود:(مثال)

e۳e۲۳۵۷e۸۰۶beelfoe۶۸bebb۴۴a۷۴blefd۵۱۲۰۹۸

شناسه تراکنش اتریوم چیست؟

TXIDهای اتریوم مشابه بیت کوین ۶۴ کاراکتر دارند. در اتریوم هر تراکنش دارای یک کارمزد است که این کارمزد به سهامداران یا ماینرها در 2.0 ETH تعلق می گیرد. برای انتقال دارایی در شبکه اتریوم، کارمزدی به نام کارمزد گس باید پرداخت شود. Etherscan از هر تراکنش و قرارداد هوشمند اجرا شده در بلاک چین اتریوم اطلاعات کلی ارائه می دهد. با جست وجوی هر بلاک، امکان مشاهده اطلاعات تراکنش هایی که به کمک آن انجام شده اند، وجود دارد. هر تراکنش اتریوم دارای یک شناسه تراکنش منحصر به فرد (هش کد) می باشد. هش تراکنش جزئیاتی از جمله موارد زیر دارد:

 آدرس گیرنده: آدرسی که دریافت کننده اتریوم یا توکن دیگری می باشد.

مقدار: به مقدار اتریوم یا توکن های دریافتی اشاره دارد. این مقدار به (wei) کسری از ETH تعیین می شود. 

MaxFeePerGas: حداکثر کارمزدی که افراد برای تراکنش حاضر به پرداخت هستند. ابزارهایی مانند MetaMask در ازای دریافت هزینه گس بیشتر، توانایی سرعت بخشیدن به تراکنش ها در شبکه اتریوم را ارائه می دهند. تنها بلاک چین هایی که می توان از طریق بلاک اکسپلور، TXID آنها را مشاهده کرد، بیت کوین و اتریوم نیستند. دیگر بلاک چین های برتر لایه یک دارای کاوشگرهای بلاک خود هستند. مانند موارد زیر:

ریپل: XRPSCAN

سولانا(Solana Explorer :(SOL

کاردانو(Cardano Blockchain Explorer : (ADA

پولکادات(Polkascan :(DOT

لایت کوین(Blockchair's Litecoin Explorer :(LTC

دوج کوین(DOGE): DogeChain

آوالانچ(AVAX): Avalanche Explorer

نحوه بررسی وضعیت تراکنش ارزهای دیجیتال در بلاک چین توسط TXID

هنگامی که ارزهای رمزنگاری شده را واریز یا برداشت می کنید، گاهی اوقات نمی توانید وجوه را در حساب مربوطه دریافت کنید. همانطور که گفتیم در شرایطی مانند این، باید وضعیت تراکنش در بلاک چین را با استفاده از شناسه تراکنش (TXID) بررسی کنید.

به عنوان مثال، اگر از طریق بایننس واریز یا برداشت می کنید، می توانید وضعیت تراکنش را مستقیماً در پلتفرم بایننس بررسی کنید. به حساب Binance خود وارد شوید و به [Wallet] - [Overview] - [Transaction History] بروید. برای مشاهده وضعیت تراکنش خود می توانید روی رکورد تراکنش و پیوند TXID کلیک کنید.

نحوه بررسی txid در بایننس

txid در بایننس

براساس شبکه ای که برای تراکنش انتخاب کرده اید، به صفحه کاوشگر بلاک چین مربوطه هدایت می شوید. به عنوان مثال، اگر از شبکه اتریوم (ERC-20) برای تراکنش خود استفاده کنید، به Etherscan هدایت خواهید شد. اگر از زنجیره هوشمند Binance (BEP-20) استفاده می کنید، به BscScan هدایت می شوید.

مثال‌های زیر برخی از وضعیت‌های انتقال معمولی را در چند شبکه رایج نشان می‌دهند که به شما کمک می‌کند دلایل دریافت نشدن وجوه و کارهای بعدی را پیدا کنید.

1. اتریوم (ERC-20) و زنجیره هوشمند بایننس (BEP-20)

لطفاً توجه داشته باشید: وضعیت واریز و برداشت در شبکه اتریوم و شبکه زنجیره هوشمند بایننس (BSC) بسیار مشابه است. برای بررسی وضعیت تراکنش در هر دو شبکه می توانید به اسکرین شات های زیر مراجعه کنید.

1.1 اگر وضعیت "شکست "(Fail)" باشد، به این معنی است که تراکنش ناموفق بوده است.

بررسی وضعیت شناسه تراکنش در شبکه اتریوم

ممکن است لازم باشد با فرستنده تراکنش یا پلتفرمی که درخواست برداشت را آغاز کرده اید تماس بگیرید. گیرنده یا پلتفرمی که به آن واریز می کنید نمی تواند در این شرایط به شما کمک کند.

برای مثال، اگر در حال واریز به بایننس هستید و وضعیت تراکنش «شکست» را در بلاک چین نشان می‌دهد، لطفاً با پلتفرمی که انتقال را آغاز کرده‌اید، تماس بگیرید. اگر از بایننس خارج می‌شوید و با شکست مواجه می‌شوید، می‌توانید برای دریافت کمک با پشتیبانی مشتری بایننس تماس بگیرید.

1.2 اگر وضعیت "Dropped & Replaced" باشد، به این معنی است که تراکنش با تراکنش جدیدی با کارمزد گس بالاتر به دلیل ازدحام شبکه جایگزین شده است.

وضعیت txid در شبکه اتریوم

می توانید برای دریافت TXID جدید با پلتفرمی که از آن برداشت می کنید یا با فرستنده تراکنش تماس بگیرید.

1.3 اگر وضعیت "موفقیت (Success)" باشد، به این معنی است که تراکنش کامل شده است.

txid در اتریوم

می توانید بررسی کنید که آیا وجه به حساب گیرنده رسیده است یا خیر. اگر در حال واریز به بایننس هستید و وضعیت بلاک چین "موفقیت" را نشان می دهد اما وجوه دریافت نشده است، می توانید درخواست تجدید نظر را به دنبال دستورالعمل های نحوه بازیابی سپرده ای که با بازیابی سلف سرویس وارد نشده است ارسال کنید.

2. شبکه بیت کوین

بررسی وضعیت TXIDدر شبکه بیت کوین

شبکه بیت کوین و بررسی TXID

اگر تراکنش به طور کامل در بلاک چین بیت کوین تأیید نشد، می توانید حداقل تعداد تأییدیه های مورد نیاز از بلاک چین را بررسی کنید. (لطفاً توجه داشته باشید که تعداد تأییدیه های مورد نیاز ممکن است تغییر کند.) لطفا صبورانه منتظر بمانید تا تایید شود.

پس از تأیید کامل تراکنش، می‌توانید وجوه موجود در حساب گیرنده یا پلتفرمی را که به آن واریز می‌کنید بررسی کنید.

3. Tron (TRC-20)

اگر وضعیت تراکنش "تأیید شده یا CONFIRMED" باشد اما نتیجه "شکست یا FAIL" باشد، به این معنی است که تراکنش انجام شده است، اما وجوه را نمی توان به آدرس گیرنده واریز کرد. لطفاً برای دریافت کمک با فرستنده یا پلتفرمی که از آن انصراف می دهید تماس بگیرید.

وضعیت شناسه تراکنش در شبکه ترون

اگر وضعیت تراکنش "تأیید شده" باشد و نتیجه "موفقیت یا SUCCESS" را نشان دهد، به معنای موفقیت آمیز بودن تراکنش است. می‌توانید بررسی کنید که آیا وجه به حساب گیرنده رسیده است یا به پلتفرمی که به آن واریز می‌کنید.

بررسی وضعیت شناسه تراکنش txid در شبکه ترون

چگونه شناسه تراکنش (TXID) ارزهای دیجیتال خود را در Blockchain Explorer بررسی کنیم؟

در ادامه به بررسی نحوه پیگیری TXID تراکنش بیت کوین می پردازیم. در اینجا مراحلی وجود دارد که باید برای بررسی TXID خود از طریق وب دنبال کنید.

مرحله اول: مرورگر وب خود را باز کنید و به Blockchain Explorer بروید.

بررسی شناسه تراکنش (TXID) ارزهای دیجیتال

مرحله دوم: روی کادر جستجو کلیک کنید و آدرس کیف پول فرستنده را تایپ کنید.

شناسه تراکنش (TXID) در Blockchain Explorer

مرحله سوم: روی «همه بلاک چین ها» در کنار کادر جستجو کلیک کنید و بیت کوین را انتخاب کنید. شما همچنین می توانید اتریوم و ارز بیت کوین کش را انتخاب کنید.

نحوه پیگیری تراکنش با TXID

مرحله چهارم: روی «جستجو» در سمت راست بالا کلیک کنید.

پیگیری تراکنش انجام شده با TXID

مرحله پنجم: لیستی از تراکنش های دیجیتالی نمایش داده می شود. هش یا TXID و همچنین تاریخ و زمان تراکنش را خواهید دید. روی رشته اعداد و حروف زیر هش کلیک کنید.

پیگیری TXID در بلاک چین

مرحله ششم: اکنون می توانید جزئیات کامل هش یا شناسه تراکنش (TXID) و اطلاعات تراکنش را مشاهده کنید.

پیگیری شناسه تراکنش (TXID) در بلاک چین

در این باره بیشتر بخوانید