1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. آموزش ارز دیجیتال
  4. تاثیر تورم در بازار ارز دیجیتال
تاثیر تورم در بازار ارز دیجیتال
تاثیر تورم در بازار ارز دیجیتال

منظور از تورم، نرخی است که به واسطه آن قیمت کالا و خدمات افزایش پیدا می کند و اغلب در یک دوره زمانی تورم شکل می گیرد اما تورم در بازار ارز دیجیتال به دو صورت وجود دارد: رمز ارز تورمی یا ضد تورمی. منظور از ارز دیجیتال تورمی، کوین های جدیدی است که از طریق استخراج یا استیکینگ ایجاد می شوند. حالت دوم مشابه ارز دیجیتال بیت کوین است که می تواند حالت ضد تورمی داشته باشد که از نظر بسیاری از مردم یک مشکل محسوب می شود. به همین خاطر در این مقاله می خواهیم به بررسی تاثیر تورم در بازار ارز دیجیتال بپردازیم. برای آشنایی بیشتر این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

تورم چیست؟

تورم را می توان به عنوان افزایش قیمت ها در طول زمان تعریف کرد. این افزایش قیمت ها منجر به کاهش قدرت خرید شما می شود (چقدر می توانید با پول خود بخرید).

تورم در جهان

هنگام اندازه گیری تورم، بانک های مرکزی از شاخص هایی مانند شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) و شاخص قیمت تولید کننده (PPI) استفاده می کنند. همانطور که در نمودار نشان داده شده است، تورم قیمت در سراسر جهان افزایش یافته است.

تورم پولی افزایش مداوم در عرضه پول یک کشور (یا منطقه ارزی) است. افزایش قیمت مصرف کننده اغلب با تورم پولی اشتباه گرفته می شود. بانک های مرکزی کنترل مستقیم کمی بر اولی دارند اما می توانند بر دومی تأثیر بگذارند.

منظور از رمزارز تورمی و ضد تورمی چیست؟

منظور از رمزارز تورمی و ضد تورمی چیست؟

تمامی ارزهای سنتی شناخته شده، تورمی هستند؛ به گونه ای که برای تولید دلار، یورو و پوند انگلیس هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد. بانک های مرکزی با استفاده از روشی به نام«پول هلیکوپتری» اسکناس و سکه های بیشتری را به اکوسیستم اقتصادی خود اضافه کنند. از این طریق بانک های مرکزی امیدوارند شرایط اقتصادی منطقه مورد نظر خود را بهبود بخشند. 

از آنجایی که تورم، مشکلی نیست که بتوان به راحتی از آن چشم پوشی کرد؛ با افزایش موجودی در گردش یک رمزارز، ارزش موجودی آن رمزارز به مرور بی ارزش تر خواهد شد. به صورت کلی دو نوع تورم در بازار ارز دیجیتال وجود دارد:

گواه اثبات کار(POW): در این حالت بیت کوین به یک ارز ضدتورمی تبدیل می شود تا تمام 21 میلیون بیت کوین استخراج شود.

گواه اثبات سهام(POS): در این حالت موجودی کوین تقریبا نامحدود می شود.

در حالت کلی هیچ نکته منفی در مورد رمزارزهای تورمی وجود ندارد به غیر از زمانی که ارزش یک کوین بررسی می شود. از آنجایی که تعداد ارزهای دیجیتال هر روز افزایش می یابد، نمی توان رمزارزها را به عنوان ذخیره ارزش در نظر گرفت. در این میان ارزهای دیجیتالی همچون اتریوم تصمیم گرفته اند که رویکرد تورمی داشته باشند و به همین خاطر است که در آینده نه چندان دور این ارز دیجیتال، به گواه اثبات سهام تغییر خواهد کرد.

دیگر ارزهای دیجیتال یا همان آلت کوین ها تصمیم گرفته اند که مدلی مشابه با بیت کوین داشته باشند و موجودی خود را محدود کنند. در صورتی که بخواهیم در مورد ذخیره ارزش رمزارزها صحبت کنیم، ارزهای دیجیتالی که ضد تورمی هستند، پیشنهاد بهتری هستند. 

این نکته را در نظر داشته باشید که هم تورم و هم ضد تورم بر قیمت بیت کوین اثرگذار است. افزایش تورم موجب افزایش بیت کوین می شود و در مقابل با منفی شدن نرخ تورم، قیمت بیت کوین کاهش می یابد. با شروع بحران کرونا، وضعیت اقتصادی در سرتاسر جهان دچار رکود و بحران شدیدی شده است. به همین خاطر بانک های مرکزی در تلاش هستند تا با چاپ پول بیشتر، نیروی محرکه ای را برای اقتصاد ایجاد کنند. چاپ پول بیشتر نیز بر قیمت بیت کوین اثرگذار بوده است.

از آنجایی که موجودی ارز دیجیتال بیت کوین محدود بوده و بخش بزرگی از این موجودی در دسترس است؛ این انتظار وجود دارد که بخش عمده ای از این موجودی در سال 2140 استخراج شود. برخی از متخصصان این حوزه بر این باور هستند که موجودی محدود، بزرگترین مشکل ارز دیجیتال محسوب می شود چرا که بر این باور هستند که ارز دیجیتال بیت کوین، یک ارز ضدتورمی است. 

بنابراین با استخراج تمامی بیت کوین ها، دیگر هیچ کوینی به موجودی آن اضافه نمی شود و در نهایت تورمی برای بیت کوین وجود نخواهد داشت. مساله ای که باید در نظر داشت این است که در شرایط نامساعد اقتصادی، مشتریان به سمت ارزهایی هجوم می آورند که دارای نقدینگی هستند. در مورد بیت کوین این مساله می تواند تاثیر خوبی داشته باشد و منجر به رشد و شکوفایی این ارز دیجیتال شود. 

تورم در بازار ارز دیجیتال چگونه کار می کند؟

تورم در بازار ارز دیجیتال چگونه کار می کند؟

عوامل بسیاری در این ارتباط وجود دارد که اقتصاد کشور در حال تورم است و به صورت کلی تورم به دلیل افزایش قیمت کالاها و خدمات در یک اقتصاد و در یک دوره زمانی مشخص ایجاد می شود. به همین دلیل تورم را به کاهش قدرت خرید رمزارز مورد نظر گفته می شود و در حال حاضر عوامل بسیاری وجود دارد که تورم قیمت را مشخص می کنند. اولین نکته ای که باید در نظر گرفت این است که افزایش قیمت ها باید دوام داشته باشد و نباید موقت باشد. چرا که افزایش ناگهانی قیمت نمی تواند دلیل تورم باشد و اغلب به دلیل مشکل در عرضه و تقاضای یک کالای خاص ایجاد می شود. 

زمانی که عرضه با تقاضا برابر باشد، قیمت تثبیت خواهد شد و از طرف دیگر با افزایش قیمت ها بدون تثبیت شدن افزایش قیمت ها ادامه خواهد داشت. تورم شامل افزایش عمومی در قیمت کالاها و خدمات است در صورتی که تغییر مربوط به قیمت معمولا مربوط به افزایش قیمت یک کالا یا دو کالا است. تورم مربوط به افزایش قیمت تمامی کالا در یک اقتصاد اشاره دارد. تورم یک رویداد طولانی مدت است که افزایش عمومی قیمت ها برای یک دوره طولانی مدت ادامه پیدا می کند و اغلب کشورهای مدرن اندازه گیری سالیانه نرخ تورم را انجام می دهند.

علت های تورم در بازار ارز دیجیتال

دو دلیل اصلی برای تورم در بازار ارز دیجیتال وجود دارد که شامل: افزایش سریع در مقدار ارز دیجیتال در حال گردش است. مثالی که در این زمینه می توان زد مربوط به زمانی است که فاتحان اروپایی نیمکره غربی را در قرن پازدهم مطیع خود کردند که در آن شرایط شمش های طلا و نقره به اروپا سرازیر شد و تورم شکل گرفت. 

دلیل دومی که می توان بابت تورم در بازار ارز دیجیتال بیان کرد، کمبود عرضه در کالایی است که تقاضای آن بالا باشد. در این حالت افزایش تقاضا می تواند منجر به افزایش قیمت یک کالا شود. در نهایت تمامی این شرایط می تواند منجر به افزایش عمومی قیمت شود. 

اندازه گیری تورم در بازار ارز دیجیتال

برای اندازه گیری تورم، روش های مختلفی وجود دارد که معمولی ترین روش می تواند اندازه گیری قیمت های مرتبط ترین کالاها و خدمات باشد. برای انجام این اندازه گیری برخی از دولت ها از بررسی های خانگی استفاده می کنند تا از این طریق اقلام خریداری شده رایج در کشور را شناسایی کنند. قیمت های این کالاها به مرور زمان پیگیری می شوند و به عنوان یک مبنایی برای محاسبات استفاده می شوند. 

کریپتو و شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)

کریپتو و شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)

برخی هنگام بررسی CPI، ذخیره ارزش بیت کوین و پتانسیل آن برای عمل به عنوان محافظ در برابر تورم را زیر سوال می برند.

اما نمودار نشان می دهد که اگر رابطه ای بین افزایش CPI و قیمت بیت کوین وجود داشته باشد، منفی است. اگر قیمت مصرف کننده افزایش یابد، قیمت بیت کوین معمولا کاهش می یابد. همین امر برای کل فضای دارایی دیجیتال صدق می کند.

زمانی که مردم با افزایش قیمت اقلامی که بیشترین نیاز را دارند مواجه می شوند، درآمد قابل تصرف کمتری در دسترس آنها قرار می گیرد.

با توجه به ضرورت هایی مانند خرید غذا و پرداخت قبوض شما، (نسبت به بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال) در اولویت قرار می گیرند، طبیعی است که مردم هزینه ارزهای دیجیتال و در مجموع قرار گرفتن در معرض دارایی های دیجیتال را کاهش دهند.

تاثیر تورم در بازار ارز دیجیتال 

تاثیر تورم در بازار ارز دیجیتال

در دنیای دارایی‌های دیجیتال، تورم به سکه‌های جدیدی مربوط می‌شود که معمولاً توسط ماینرها و اعتبارسنجی‌ها به عرضه در گردش معرفی می‌شوند. با توجه به اینکه بیت کوین دارای عرضه ثابت پیش بینی شده 21 میلیون واحد است، با عرضه جدید تقریباً هر 4 سال (که به نصف کاهش می یابد)، نرخ تورم فعلی حدود 1.8 درصد است. رویداد بعدی نصف شدن بیت کوین در ماه می 2024 پیش بینی می شود.

در مورد اتریوم، نرخ تورم بسته به استفاده از شبکه و پاداش‌های استخراج‌کننده متغیر است که از زمان مرج تغییر کرده است. قبل از ادغام، اتریوم در حدود 4.6 درصد تورم داشت، اما پس از ادغام، بسیاری انتظار دارند که در صورت افزایش بیشتر فعالیت شبکه، آن را به زیر 0.5 درصد در سال کاهش دهد و منفی شود.

به طور خلاصه، نرخ تورم برای بیت کوین و اتریوم در حال حاضر بسیار پایین است و در آینده حتی رشد عرضه کمتری خواهد داشت.

فضای دارایی دیجیتال یک بخش کوچک و بی ثبات از اقتصاد است. تغییرات جزئی در عرضه ارزهای رمزنگاری شده احتمالاً به اندازه یک تغییر قابل توجه در شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)، تورم پولی و سیاست تأثیر زیادی نخواهد داشت.

برخی بر این باورند که چرخه های نصف شدن بیت کوین (هاوینگ) چرخه های قیمت کریپتو را هدایت می کند اما با توجه به اینکه فضا اکنون نهادینه شده است، احتمال ارتباط با چشم انداز کلان بسیار بیشتر است.

از آنجایی که دولت ها در تلاش هستند که تورم را در کشور خود کنترل کنند، بسیاری از افراد بیت کوین را به عنوان یک حفاظ خوبی در برابر تورم در نظر می گیرند. دلیل این کار نیز می تواند عرضه ثابتی باشد که در مورد ارز دیجیتال بیت کوین وجود دارد که در حدود 21 میلیون بیت کوین است. برخلاف مباحثی که در این زمینه وجود دارد، برخی بر این باور هستند که این ویژگی بیت کوین را تبدیل به ارز تقلیل قیمتی کرده است و می تواند در برابر تورم مقاومت کند. به همین دلیل است که کشورهایی همچون ونزوئلا شروع به استفاده از بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال کرده اند تا با تورم در این کشور مقابله کنند.

با افزایش تورم، کدام ارزهای دیجیتال می توانند بهترین پوشش را ارائه دهند؟

افزایش تورم و ارزهای دیجیتال

با توجه به نگرانی هایی که در مورد تورم وجود دارد، سوال این است که آیا ارزهای دیجیتال می توانند نقش موثری در کنترل تورم در بازار ارز دیجیتال داشته باشند. اگر جواب مثبت باشد، سوال این است که کدام یک از ارزهای دیجیتال نقش مثبتی در کنترل تورم خواهند داشت؟ برای پاسخ به این سوال، باید در ابتدا کاربردهای دلار آمریکا را در نظر گرفت. شاید این سوال مسخره باشد اما همه می دانند که دلار برای چه استفاده می شود. زمانی که در مورد ارزهای دیجیتال صحبت می شود متوجه می شویم که ارزهایی همچون بیت کوین و دوج کوین برای ارائه خدمات خاصی راه اندازی شده اند. 

پس دلار آمریکا نیز برای تورم زا بودن طراحی شده است و برای چاپ و خرج کردن توسط دولت ایالات متحده و کاهش ارزش در صورت نگهداری طراحی شده است. چرا که هزینه ها محرک مثبت اقتصاد هستند و چرخه های کاهش تورم بی نهایت بدتر از فشار تورمی هستند. اما سوال مهم این است که بیت کوین برای چه استفاده ای طراحی شده است؟ در اولین بلاکی که توسط خود ساتوشی بر روی بلاک چین بیت کوین ساخته شد، عبارت زیر قرار داده شد: «بیت کوین صدراعظم، در آستانه دومین کمک مالی برای بانک ها.»

بدیهی است که طراحان بیت کوین با چاپ نامحدود فیات مخالف بودند و به دنبال ایجاد دارایی کاهش تورم بودند. ارزش تکرار این را دارد که بیت کوین یک پدیده نوظهور مانند پول کاغذی و سیستم های اعتباری اولیه تمپلار نبود. این سیستم طراحی شده مجموعه ای از کنترل و تعادل ها بود که به صورت طولانی مدت مورد بحث قرار گرفت. شاید این ایده احمقانه به نظر برسد، بیت کوین برای آربیتراژ الکتریسته به یک دارایی کاهش تورم طراحی شده است که گذشت زمان ثابت کرده است که این تلاش بسیار فوق العاده عمل کرده است. 

قبل از پرداختن به دیگر ارزهای رمزنگاری شده و جزئیات نحوه قرار دادن آن ها در سبد خود، یک نکته مهم وجود دارد. آیا باید درست همان طور که مدیران صندوق و افراد، به سمت واگذاری حرکت کرده اند، آیا باید در مورد ارز دیجیتال نیز باید به همین صورت عمل کرد؟ نکته ای که در مورد ارزهای دیجیتالی وجود دارد مساله اقتصاد برق است. شاید این مساله غیر قابل تصور باشد، ارزهای دیجیتال شروع به ذخیره انرژی کرده اند. به همین خاطر بیت کوین برای تبدیل دارایی برق به دارایی کاهش تورم طراحی شده است. 

آیا بیت کوین وسیله ای برای مبادله یا ذخیره ارزش است؟

آیا بیت کوین وسیله ای برای مبادله یا ذخیره ارزش است؟

آیا سازوکار بیت کوین به عنوان ذخیره ارزش به گونه ای است که بتواند به عنوان یک واسطه مبادلاتی نیز عمل کند؟ در حالت کلی ارزهایی می توانند به عنوان واسطه مبادلاتی مورد استفاده قرار بگیرند که دارای ثبات هستند؛ زیرا کاربران ارزها نمی خواهند با ریسک نوسان قیمت در تراکنش ها مواجه شوند. در صورتی که در حال حاضر قیمت بیت کوین به شدت در حال نوسان است و نمی توان از این ارز دیجیتال به عنوان مبادله و یا خرید روزانه استفاده کرد.

نتیجه گیری

تمامی ارزهای سنتی مهم، تورمی هستند، به گونه ای که دلار آمریکا، یورو و پوند انگلیس هیچ گونه محدودیتی ندارد و بانک های مرکزی در صورت نیاز تعداد بیشتری به اکوسیستم اقتصادی خود اضافه می کنند اما در مورد بیت کوین شرایط متفاوت است و برای کاهش تورم طراحی شده است. فقط 21 میلیون بیت کوین وجود دارد و هر چهار سال یک بار تعداد بیت کوین های استخراج شده در روز به نصف می رسد و بدین خاطر است که تورمی برای بیت کوین وجود ندارد. در این مقاله به تعریف تورم در بازار ارز دیجیتال پرداختیم و تاثیرات آن را بر بازار ارز دیجیتال مورد بررسی قرار دادیم، امیداریم مطالعه این مطالب برای شما مفید باشد. 

در این باره بیشتر بخوانید