1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. آموزش ارز دیجیتال
  4. تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی
تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی
تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی

بدون شک تتر بزرگترین استیبل کوین در جهان است. ثبات تتر به این معنی است که ارزش آن همیشه برابر با یک دلار آمریکا است (البته با نوسان بسیار کم). اما موضوع در ایران این است که اگر قیمت تتر با قیمت دلار یکی است، چرا قیمت USDT کمی بالاتر از قیمت دلار کاغذی فروخته می شود؟ به همین خاطر می خواهیم در این مقاله به این سوال پاسخ می دهیم که چه چیزی باعث تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی شده است.

بررسی دلایل تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی

بررسی دلایل تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی

یکی از سوالات اصلی که ابتدا باید به آن پاسخ دهیم این است که چرا تتر همیشه 1 دلار است؟ دلیل این امر این است که USDT یا تتر یک استیبل کوین است و پشتوانه آن دلار است. یعنی به ازای هر 1 تتر ارسالی، 1 دلار در ذخایر شرکتی که این ارز دیجیتال را ایجاد کرده است، وارد می شود. بنابراین، قیمت تتر (USDT) همیشه باید برابر با 1 دلار باشد.

حال یک سوال دیگر مطرح می شود که آیا ممکن است قیمت تتر یک دلار نباشد؟ بله، این امکان نیز وجود دارد; زیرا عامل بسیار مهمی به نام عرضه و تقاضا در همه بازارها از جمله ارزهای رمزنگاری شده وجود دارد که تعیین کننده اصلی قیمت هاست. اگر عرضه بیشتر از تقاضا باشد قیمت کاهش می یابد و اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد قیمت افزایش می یابد. بنابراین احتمال کاهش قیمت تتر به زیر 1 دلار وجود دارد. در ادامه مقاله به طور مفصل به این موضوع خواهیم پرداخت.

سیاست های ارزی دولت ایران

یکی از دلایل اصلی تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی، سیاست های ارزی دولت ایران است. به طور معمول، دولت اجازه خرید مقدار محدودی دلار به ازای هر کد ملی را می‌دهد. (مثلاً تا 2000 دلار در ماه) به همین دلیل بسیاری از افراد آشنا به حوزه ارزهای دیجیتال از تتر به عنوان جایگزینی برای دلارهای فیات استفاده کرده اند زیرا محدودیتی برای خرید آنها وجود ندارد و همین امر باعث افزایش تقاضا برای این ارز دیجیتال شده است.

 ارزش ریال و گپ قیمت

ارزش ریال و گپ قیمت در تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی

یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود قیمت دلار با قیمت تتر برابر نباشد، ارزش ریال است. البته ارزش ریال هم بر تتر (USDT) و هم بر دلار فیات تأثیر یکسانی دارد. اما این دو ارز با یکدیگر فاصله قیمتی دارند. یعنی ابتدا ارزش یکی از آنها افزایش می یابد و سپس ارزش ارز بعدی به آن مقدار می رسد. این باعث تفاوت قیمت می شود.

هزینه های مختلف شبکه

نکته بعدی که تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی را توضیح می دهد، میزان کارمزد تتر است. همانطور که می دانید USDT یک ارز دیجیتال است که بر روی چندین بلاک چین ساخته شده است. هر کدام از این بلاک چین ها ساختار و مقیاس پذیری متفاوتی دارند. به عنوان مثال، شبکه اتریوم می تواند بین 10 تا 15 تراکنش در ثانیه را پردازش کند، اما شبکه سولانا در حال حاضر می تواند بین 1900 تا 2300 تراکنش در ثانیه را بر اساس داده های مرورگر بلاک چین، سولانا تایید کند.

مقیاس پذیری تأثیر قابل توجهی بر کارمزد تراکنش دارد. اگر شبکه در هر ثانیه تراکنش های کمتری را پردازش کند (مانند اتریوم)، کاربران باید هزینه های بیشتری را برای ارسال تراکنش ها بپردازند. از آنجا که ماینرها در شبکه اتریوم به طور کلی تراکنش هایی را که کارمزد بیشتری پرداخت می کنند، در اولویت قرار می دهند.

هزینه های مختلف شبکه

این کار، کاربران را به تراکنش Gweis افزایش می دهد که مستقیماً با مبلغ پرداختی آنها مرتبط است. علاوه بر این، قیمت اتریوم تأثیر مستقیمی بر میزان کارمزد شبکه دارد. البته تتر ابتدا در شبکه بیت کوین (با شبکه OMNI) منتشر شد و به دلیل کارمزدهای بالاتر و کندتر بودن شبکه بیت کوین نسبت به اتریوم، این نوع تتر زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد. هزینه های شبکه امنی نیز مستقیماً با قیمت بیت کوین مرتبط بود.

تتر در صرافی‌ های ایرانی، عموماً با استاندارد ERC20 برای شبکه اتریوم (البته همراه با شبکه‌های دیگری مانند Tron) در دسترس است. افرادی که اتر را در شبکه اتریوم ارسال می کنند نسبت به سایر شبکه ها هزینه بیشتری می پردازند و این باعث می شود که دریافت کمتری داشته باشند و به طور غیرمستقیم بر قیمت فعلی اتر تأثیر می گذارد. 

بررسی عرضه و تقاضا

یکی دیگر از عواملی که باعث تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی می شود، میزان عرضه و تقاضا است. اگر عرضه چیزی بیشتر از تقاضا برای آن باشد، ارزش آن دارایی کاهش می یابد. چون در بازار زیاد است ولی خریدار ندارد. اگر عرضه یک دارایی کمتر از تقاضا برای آن باشد، ارزش آن برای پاسخگویی به تقاضا افزایش می یابد.

عرضه و تقاضا نیز فاکتورهای بسیار مهمی در بازار ارزهای دیجیتال هستند و از آنجایی که تتر ارزی با ثبات است و قیمت آن باید همیشه برابر با 1 دلار باشد، سازندگان این ارز باید قیمت را کنترل کنند. به این ترتیب که اگر قیمت به بالای 1 دلار برسد، عرضه را افزایش می دهند تا قیمت پایین بیاید و اگر قیمت به کمتر از 1 دلار برسد، عرضه را کاهش می دهند تا به دلیل تقاضای بیشتر برای تتر، عرضه کمیاب شود. قیمت به 1 دلار افزایش خواهد یافت. اما گاهی اوقات کنترل قیمت یک تتر دشوار است. به خصوص زمانی که بازار ارزهای دیجیتال بالا یا پایین می رود. 

کارمزد صرافی های ایرانی

کارمزد صرافی های ایرانی در تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی

در این زمینه نکته دیگر کارمزد و قیمت صرافی های ایران است. صرافی ها برای هر تراکنشی که کاربران انجام می دهند کارمزد دریافت می کنند و این کارمزد نیز از یک صرافی به صرافی دیگر متفاوت است. همچنین صرافی ها با توجه به نقدینگی خود قیمت را اندکی افزایش و کاهش می دهند. صرافی هایی که نقدینگی کمتری دارند معمولا تتر را گران تر محاسبه می کنند.

از آنجایی که USDT یک ارز دیجیتال است، می توان آن را با هزینه ثابت (به جز مبلغ انتقال) به سرعت به تمام نقاط جهان منتقل کرد. اما اگر می خواهید دلار حواله را تبدیل کنید، مقصد و مقدار دارایی های منتقل شده بر کارمزد آنها تأثیر می گذارد. همین موضوع باعث شد تتر در بین ایرانیان محبوبیت زیادی داشته باشد و حتی برخی برای دور زدن تحریم ها از آن استفاده کنند. همه این عوامل باعث افزایش تقاضا برای USDT و افزایش قیمت تتر در برابر دلار می شود.

تفاوت بین ماهیت تتر و دلار

آخرین مورد و بارزترین عامل، تفاوت ماهیت دلارهای کاغذی و حواله با تتر است. تتر یک ارز دیجیتال است که عرضه و تقاضای آن با دلار متفاوت است. همچنین عوامل مختلفی مانند نوع قانون گذاری، نحوه خرید، فروش و انتقال تتر، عدم تمرکز نسبت به دلار و بسیاری موارد دیگر وجود دارد. بنابراین نمی توان گفت که تتر و دلار باید همیشه قیمت یکسانی داشته باشند و روند حرکت آنها یکسان باشد.

قیمت تتر و دلار کاغذی چقدر با یکدیگر اختلاف دارد؟

قیمت تتر و دلار کاغذی چقدر با یکدیگر اختلاف دارد؟

معمولاً وقتی بازار ارزهای دیجیتال نوسان زیادی ندارد، قیمت تتر عموماً بین 200 تا 1000 تومان بالاتر از دلار معامله می شود. اما در صورت کاهش یا افزایش ناگهانی و شدید قیمت ارزهای دیجیتال، این تفاوت افزایش می یابد; زیرا در سقوط بازار، تقاضا برای تتر افزایش می یابد و سرمایه گذاران می خواهند برای جلوگیری از نوسان، ارز دیجیتال خود را به استیبل کوین تبدیل کنند و این باعث افزایش قیمت تتر می شود. با افزایش قیمت ارزهای دیجیتال، سرمایه گذاران شروع خارج کردن تتر و خرید سایر ارزهای دیجیتال می کنند. این مقدار سهام تتر (سمت عرضه) را افزایش می دهد که طبیعتاً قیمت آن را پایین می آورد.

کلام آخر

یکی از سوالاتی که ممکن است کاربران ایرانی ارزهای دیجیتال با آن مواجه شوند، تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی است. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد که در این مقاله ارائه کردیم. این دلایل شامل سیاست های ارزی دولت ایران، ارزش ریال و شکاف قیمتی، کارمزدهای مختلف شبکه، عرضه و تقاضا، کارمزد بورس های ایران و تفاوت ماهیت تتر و دلار است. بنابراین، قیمت تتر همیشه کمی بالاتر از دلار کاغذی معامله می شود. نظر شما در مورد تفاوت قیمت تتر و دلار کاغذی چیست؟ آیا قیمت USDT می تواند به تجارت یا تجارت شما آسیب برساند؟

در این باره بیشتر بخوانید