وقتی به عنوان یک کاربر جدید وارد بازار می شوید، می تواند یک نگرانی جدید برای شما باشد. شاید این فکر برای شما ایجاد شود که پول اینترنتی واقعیتی نداشته باشد. سپس متوجه می شوید که این تنها کاربردی است که فناوری بلاک چین و ارزهای دیجیتال با آن مختل می شوند. پس نقشه اکوسیستم کریپتو چگونه به نظر می رسد؟ به همین خاطر می خواهیم در این مقاله به بررسی این اصطلاح در بازارهای ارز دیجیتال بپردازیم. برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
بیت کوین و اثر آن بر روی ارز دیجیتال
نقطه ورود شما به دنیای ارزهای دیجیتال احتمالاً از طریق بیت کوین خواهد بود. این منطقی است زیرا به عنوان اولین ارز رمزنگاری شده بود که در سال 2008 راه اندازی شد. سازنده آن از نام مستعار ساتوشی ناکاموتو استفاده کرده است اما هنوز هیچ کسی نمی داند که در واقعیت این شخص کیست؟ قصد آنها ایجاد یک شکل جدید و بهتر از پول، خارج از کنترل دولت ها بود که کمبود داخلی داشته و نیازی به مجوز برای استفاده نداشت.
روش رسیدن بیت کوین به این هدف از طریق چیزی به نام بلاک چین است. این فناوری فقط به ایجاد یک سیستم پولی اختصاص ندارد، بلکه به اشتراک گذاری و اعتبارسنجی هر نوع داده ای است، بدون اینکه به یک مدیریت مرکزی اعتماد کند. اگر نمیدانید مشکل پولی که در حال حاضر داریم چیست، می توانید مقاله ارز فیات در وب سایت را بخوانید. اما این نکته را در نظر داشته باشید که موفقیت بیت کوین الهام بخش دیگر انواع پول اینترنتی است.
• توکن های امنیتی: بیت کوین کاملاً شفاف است، هر تراکنش را می توان در زنجیره بلوکی آن مشاهده کرد و به طور بالقوه با هویت دنیای واقعی مرتبط است. از جمله توکن های امنیتی می توان به مونرو و زی کش اشاره کرد.
• استیبل کوین: کلون های دیجیتالی یورو/دلار که به عنوان پلی بین پول موجود و ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین عمل می کنند. تغییرات آنها آسان تر است اما از نظر ارزش پایدار هستند.
• فورک های بیت کوین: بیت کوین منبع باز است و هر کسی می تواند یک کپی ساخته و جنبه هایی را که فکر می کند می تواند بهبود بخشد تغییر دهد. این بارها اتفاق افتاده است که مهم ترین آن بیت کوین کش(BCH) است.
• کوین های ارزان تر و سریع تر: بیت کوین سرعت را فدای امنیت و تمرکززدایی می کند. ممکن است حدود 30 دقیقه طول بکشد تا یک تراکنش در شبکه بلاک چین تایید شود و چند دلار/یورو هزینه دارد. در صورتی که دیگر کوین ها سریعتر و ارزان تر ظاهر شده اند اما عدم تمرکز دارند که می توان به XRP، XLM اشاره کرد. بلاک چین به عنوان یک منبعی شد که فناوری های دیگری از این منبع ایجاد شود که شامل:
1. بلاک چین های لایه 1: ساخت و سرمایه گذاری در پروژه های دیجیتال را آسان تر می کند. دومین ارز دیجیتالی که با الهام از طراحی بلاک چین بیت کوین ظهور کرد، اتریوم بود. اتریوم بهعنوان نوع جدیدی از پول اینترنتی کار میکند، سریعتر و ارزانتر از بیتکوین است، اما کمتر غیرمتمرکز در نظر گرفته میشود. بیت کوین و اتریوم به عنوان بلاک چین های لایه 1 توصیف شده اند.
اتریوم نوعی توکن بر بستر بلاک چین است که آن را لایه دوم توصیف می کنند. دلیل محبوبیت اتریوم بدین خاطر است که هزینه هایی که کاربران این برنامه، برای انجام تراکنش ها از طریق قدرت محاسباتی اتریوم انجام می دهد، بالا بوده و باعث ایجاد رقابت با دیگر برنامه های مشابه لایه 1 شده است. هر برنامه لایه 1 در نوع خود یک اکوسیستم است. هرچه برنامه های لایه 2 بیشتری را پشتیبانی کنند، اثرات بالقوه شبکه و ارزش کلی که نشان دهنده آن است، بیشتر می شود. از جمله توکن های لایه 1 می توان به اتریوم، سولانا، آوالانچ و ترا اشاره کرد.
2. صرافی های Defi و Cefi: ارزهای دیجیتال دارای ابزارهای کاربردی دیجیتالی هستند که از آن ها می توان برای دستیابی موارد خاص استفاده کرد. نمونه های دیگری از صرافی که می توان به آن اشاره کرد شامل: بایننس، کراکن و کوین بیس است. همه نمیخواهند کریپتوهای خود را معامله کنند، اما علاقهمند به کسب درآمد غیرفعال هستند، همانطور که شما میتوانید با پسانداز سود کسب کنید. از جمله خدماتی که برای Cefi می توان بیان کرد شامل: Celsius ,Nexus ,BlockFi, Crypto.com. فناوری بلاک چین امکان داد و ستد و مدیریت ثروت را بدون هیچ ساختار رسمی پشت سر آن فراهم کرده است، همه اینها را می توان با کد در قالب قراردادهای هوشمند مدیریت کرد و با راه حل هایی که بر روی بلاک چین های L1 ساخته شده اند. از جمله مثال هایی که می توان برای پلتفرم دیفای بیان کرد شامل: کامپوند، یونی سواپ و سوشی سواپ.
پل های بین بلاک چین
همانطور که اکوسیستم بلاک چین شروع به رشد کرد، کاملاً مشخص شد که اتصال زنجیره ها با یکدیگر ضروری است. در حال حاضر این امر به طور کلی از طریق پل ها به دست می آید که می تواند پیچیده و گران باشد. این الهام بخش توسعه به اصطلاح بلاک چین های لایه 0 است که خود از بلاک چین های L1 پشتیبانی می کنند و امکان تعامل را ایجاد می کند و به بلاک چین های L1 اجازه می دهد که به طور عملکردی به یکدیگر متصل شوند. از جمله مثال هایی که می توان برای لایه صفر بیان کرد شامل پولکادات و کوزاما است.
اوراکل ها به dApps اجازه می دهد تا داده ها را به اشتراک بگذارد
برای بلاک چین ها و قراردادهای هوشمند به همان اندازه مهم است که داده ها را از دنیای خارج دریافت و ارسال کنند، در غیر این صورت آنها فقط می توانند با ارجاع به خودشان فعالیت داشته باشند. اوراکل ها این سرویس را ارائه میکنند و دادهها را به روشی کاملاً خاص به اشتراک میگذارد که استقلال خود را حفظ میکند. اساساً بهجای اینکه فقط از یک ارائهدهنده باشد، بهصورت crowdsource داده میشود. این ممکن است داده های قیمت، داده های آب و هوا/دما و نتایج ورزشی باشد و هر گونه اطلاعاتی که می تواند یک dApp را تغذیه کند.
NFT – هنر، کلکسیون و حقوق دیجیتال
اینکه از دنیای NFTها اطلاعی نداشته باشید، کاملا غیر ممکن است. NFTها سابقه ای مالکیت ارائه می دهند که به طور تغییر ناپذیر در یک بلاک چین ثبت می شود. در واقع اصطلاح تغییر ناپذیری، ویژگی جذابی است. NFTها می توانند مالکیت اشیاء دیجیتالی و فیزیکی را اثبات کنند که بارزترین آنها هنر و کلکسیون است. مجموعه ای از تصاویر سبک آواتار به نام کریپتوبانک که در سال 2017 ایجاد شد، از اولین NFT های ایجاد شده در شبکه اتریوم بودند. ارزش بسیاری از NFT های اولیه از آن زمان به شدت افزایش یافته است و الهام بخش ایجاد NFT در سراسر ورزش، موسیقی و توسعه برند بوده است.
اگرچه توجه به ارزش فروش مجدد مجموعههای NFT است، اما کاربرد بسیار گستردهتری در مورد NFT وجود دارد که ارزش پنهان را در مواردی مانند مدلهای اشتراک یا محتوای تولید شده توسط کاربر باز میکند. تصور کنید عضویت در باشگاه یا اشتراک نتفلیکس شما یک NFT باشد که در صورت ناخواسته می توانید آن را انتقال دهید؟ نمونه بازارهای NFT، شامل Opean Sea، Rarible.
وب 3 چیست؟
اگرچه اینترنت در سال 1983 متولد شد، اما تا دهه 1990 از نظر معاملاتی هیچ سودی نداشت. آن دوره اولیه و دهه بعد از آن وب 1.0 در نظر گرفته می شود، چرا که در مرحله پذیرش جهانی اینترنت و رشد معاملاتی آنلاین بود. وب 2.0 شاهد انتقال وب از یک تجربه غیرفعال به چیزی تعاملی از طریق رسانه های اجتماعی و محتوای تولید شده توسط کاربر بود. اشکال بزرگ اقتصاد توجه این بود که غولهای رسانههای اجتماعی که ظهور کردند مانند فیسبوک و گوگل این کار را با کسب درآمد از دادههای کاربران انجام دادند. وب 3.0 شاهد بازگشت کنترل به کاربر است که می تواند توسط ماهیت غیرمتمرکز یا بلاک چین تسهیل شود.
بنابراین یک کیف پول web3 کیفی است که هیچ قدرت مرکزی نداردt شما مسئول هستید. مفهوم محتوای تولید شده توسط کاربر که متعلق به کاربر است، توسط اقتصاد Play to Earn و رشد سازمانهای مستقل غیرمتمرکز (DAOs) محصور شده است. سازمان های تحت مالکیت و مدیریت کاربرانشان. نمونه هایی از برنامه های Web3.0: کیف پول های مرورگر مانند Meta Mask. بازی های متاورس; موجودیت های کاربر مانند MKR DAO یا ShapeShift DEX.
متاورس و بازی برای کسب درآمد
بازی بدون شک محبوب ترین سرگرمی مدرن است. ما زمان زیادی را صرف انجام بازی های مورد علاقه خود می کنیم که به لذت و شاید افتخار تبدیل می شود. اما این تلاشها، که توسط یک حساب بازیکن با جوایز مرتبط و آیتمهای درون بازی نشان داده میشوند، به پلتفرم یا ارائهدهنده بازی تعلق دارند.
اگر همه چیزهایی که در حین بازی خلق کردهایم، بفروشند، مبادله شوند یا درآمدزایی داشته باشند، چه می شود؟ این همان چیزی است که بلاک چین با پشتیبانی از بازی برای به دست آوردن بازیها ارائه میکند، بازیهایی که کاربران ارزشی را که ایجاد میکنند کنترل میکنند، با استفاده از NFT به عنوان مکانیزمی برای تجارت آیتمها و توکنهای درون بازی برای اینکه کاربران بتوانند سهمی در اکوسیستمی که به رشد آنها کمک میکنند، داشته باشند. انتظار میرود که بسیاری از این اکوسیستمها فراتر از چیزی که فقط یک بازی در نظر میگیرید حرکت کنند، به همین دلیل است که از آنها به عنوان Metaverse یاد میشود، دنیای مجازی که به طور غوطهوری از طریق یک هدست VR کشف میشود.
این واقعیت که فیسبوک به عنوان متا تغییر نام داد، به شما نشان میدهد که چقدر در این زمینه تبلیغات وجود دارد، با همهگیری کووید که انگیزه بیشتری برای کار و زندگی از راه دور ایجاد میکند، که به زودی در Metaverse اتفاق میافتد. در حال حاضر، نمونههای کمی از بازیهای Play-to-Earn/Metaverse وجود دارد که بیشتر تمرکز آن بر روی ایجاد اقتصاد برای آیتمهای درون بازی و نشانههای حاکمیتی است، در حالی که محیطهای بازی واقعی در حال ساخت هستند. نمونه هایی از بازی برای کسب درآمد: Decentraland یا Sandbox.
اکوسیستم کریپتو به قدری سریع در حال حرکت است و به قدری متنوع است که ارتباط اصلی این اصطلاح با «پول اینترنتی» در حال منسوخ شدن است. Web3.0 به طور فزاینده ای به عنوان ابزاری برای توصیف اقتصادهای آنلاین مورد استفاده قرار می گیرد که در آن کاربران از محصول بودن به تولیدکنندگان و مشارکت کنندگان در محیط هایی که هم می توانند در حکمرانی و هم در موفقیت سهیم باشند، تغییر مسیر می دهند. اینکه تا چه حد web3.0 میتواند به طور کامل این ایدهآلها را برآورده کند، همچنان به تمرکززدایی بازمیگردد، ویژگی اساسی بیتکوین، جایی که کریپتو شروع شد.