با توجه به افزایش و رشد فناوری و حجم اطلاعات نیاز به فضای ذخیره سازی افزایش خواهد یافت. به همین خاطر سرورهای ابری راه اندازی شدند و تحول بزرگی در فضای ذخیره سازی داده ها روی داد. با استفاده از سرورهای ابری می توان داده های بسیاری را ذخیره کرد، در ظاهر ممکن است این طور به نظر بیاید که با وجود ذخیره سازی ابری ذخیره سازی اطلاعات به راحتی انجام شود، اما با تمام این تفاسیر مشکلاتی به همراه دارد.
از مزایایی که می توان برای فضای ذخیره سازی بیان کرد، سرعت، دسترسی و توان اجرایی بالای این فضا است.
اما به غیر از این مزایا، معایبی نیز وجود دارد که به آنها اشاره می کنیم:
اغلب شرکت های بزرگ ذخیره سازی، با سازمان های دولتی همکاری می کنند ولی در این میان ممکن است اطلاعات خصوصی را نیز در اختیار کاربران قرار دهند. دلیل این اشتباه نیز بدین خاطر است که فایل های کاربران رمزگذاری نمی شود و تمامی اطلاعات در یک مکان ذخیره می شود. پس احتمال بسیاری وجود دارد که اطلاعات هک شوند و در این حالت تمامی اطلاعات از بین خواهند رفت.
به همین خاطر است که دولت از طریق محدود کردن اطلاعات، دسترسی به اطلاعات را محدود می کند. چنین مشکلی در سال 2017 برای کشور ترکیه اتفاق افتاد و دولت مجبور به مسدود کردن سایت ویکی پدیا شد. البته چنین مشکلی برای کشور چین نیز ایجاد شد و تمامی رسانه های اجتماعی و تمامی فضاهای ذخیره سازی ابری در این کشور مسدود شد و به جای آن نمونه های بومی قرار گرفت.
به همین دلیل روش ذخیره سازی ابری غیرمتمرکز وارد بازار شده و تمرکز اصلی آن بر روی حفظ حریم خصوصی بود. بدین صورت که در روش ذخیره سازی غیرمتمرکز تمامی اطلاعات بر روی یک سرور متمرکز نمی شود و داده ها به چند قسمت تقسیم می شود و هر یک از داده ها بر روی نود ذخیره می شوند. در نتیجه نمی توان بر روی داده های ابری نظارت مستقیم داشت. بدین خاطر است که ذخیره سازی غیرمتمرکز داده ها نیز با محدودیت هایی مواجه است.
البته این احتمال وجود دارد که شبکه بلاک چین صنعت ذخیره سازی ابری داده ها را نیز بهبود ببخشد.
روند ذخیره سازی ابری به چه صورت است؟
در واقع ذخیره سازی بر روی سرورهایی انجام می شود که تنها از طریق اینترنت قابل دسترسی هستند. تنها دسترسی که اینگونه سیستم ها دارند، از طریق ارائه دهندگان سرور ابری است. تفاوتی که ذخیره سازی با سرور های ذخیره سازی سنتی دارد این است که تمامی اطلاعات مشتریان بر روی یک سرور ذخیره نمی شود. برای ذخیره سازی اطلاعات از نودهایی استفاده می شود که در سراسر جهان وجود داشته و به صورت مستقل عمل می کند.
این نودها از طرف یک نهاد میزبانی نمی شود و هیچ ارائه دهنده خدماتی کنترل دقیقی بر روی این نهادها ندارد.
تاثیر بلاک چین بر روی ذخیره سازی ابری چیست؟
از آنجایی که محاسبات ابری در حال افزایش است، بنابراین فعالیت شرکت های بزرگی همچون وب آمازون، مایکروسافت آزور، گوگل کلود را محدود کند. البته این بخش مشابه سیستم عامل هایی هم چون تلفن همراه بوده که به صورت محدود، تحت کنترل تعداد محدودی ارائه دهنده سرویس هستند.
بزرگترین شرکت های محاسبات ابری جهان به سرعت از نیاز روزافزون برای دسترسی سریع به اطلاعات و ذخیره منابع فناوری اطلاعات استفاده کرده و سهم بزرگی از بازار را به دست آوردند. به عنوان مثال شرکت آمازون، توانسته است در سال 2020 بیش از 32 درصد از بازار را کسب کند و از این طریق می تواند درآمد سه برابری نسبت به رقبای خود کسب کند.
در این حالت فعالیت رقبای کوچک از بین خواهد رفت اما برای حل چنین مشکلی توسعه دهندگان پیشنهادی دارند و آن هم استفاده از مدل های مبتنی بر بلاک چین است. با مدل های مبتنی بر بلاک چین، استفاده از محاسبات ابری می تواند در سطح سازمانی نیز راه گشا باشد. به علاوه با استفاده از محاسبات ابری نگهداری و پردازش داده ها به آسانی انجام می شود و نیازی به پرداخت هزینه های بالایی است.
به همین خاطر استفاده از بلاک چین می تواند هزینه های گزافی که محاسبات ابری شرکت های صنعتی بزرگ برای برخی از مشاغل به همراه دارد را از بین ببرد.
تاثیر بلاک چین بر روی مسائل مهم امنیتی محاسبات ابری
محاسبات ابری به غیر از کاهش هزینه های معاملات، ریسک هکرها را در مدل های محاسبات ابری متمرکز نیز از بین می برد. ذخیره داده ها در یک نقطه واحد برای نفوذ به اطلاعات خطرناک تر است. یکی از راه حل های ذخیره اطلاعات ارائه شده توسط فناوری بلاک چین این است که فایل ها را به قسمت های رمزگذاری شده تقسیم کرده و سپس آنها را در چندین گره (اغلب در کشورهای مختلف) ذخیره می کند. این کار به طور قابل توجهی امنیت شبکه را افزایش می دهد.
تاثیر بلاک چین بر روی قدرت محاسبات ابری
امروزه برخی از بزرگترین شرکت های فناوری جهان به شبکه ای از دستگاه های غیرفعال تکیه می کنند و از قدرت تجمعی خود برای تامین قدرت محاسباتی مورد نیاز برای کارهایی که نیاز به منابع محاسباتی گسترده دارند، استفاده می کنند.
چندین شرکت بلاک چین این مدل را بهبود بخشیده و راه حل های جدیدی را معرفی کرده اند که افراد دارای دستگاه های غیر فعال را تشویق به اشتراک گذاری می کند.
Anker با استفاده از مدل اقتصادی مشارکتی، هزینه استفاده از دستگاه های غیرفعال مردم را پرداخت می کند و آنها را با افرادی که به قدرت محاسباتی آن ها نیاز دارند، ارتباط می دهد. همچنین Edge Network قصد دارد با حذف واسطه ها و ارائه مبادلات نظیر به نظیر برای قدرت محاسباتی و تاثیری که مزارع موجود بر روی محیط زیست دارند را کاهش می دهد.
در پایان سال 2020، نیروی کار توزیع شده به مدل های جدیدی تبدیل می شود. تقاضای جهانی برای خدمات محاسبات ابری در حال افزایش است و به نظر می رسد بلاک چین آمادگی لازم برای تامین این نیازها را داشته باشد.
بررسی فضای ذخیره سازی ابری ارز دیجیتال استورج (storj)
فضای ذخیره سازی ابری استورج، یک فضای منحصر به فرد است آن هم به این دلیل که یک منبع باز غیرمتمرکز ارائه می دهد. در فضای ذخیره سازی ابری هیچ مدیریتی برای فایل ها وجود ندارد و عملا به صورت پیش فرض، داده ها در گره های استورج ذخیره می شود و مدیریت هر فردی بر روی داده های خود است.
استورج با مزیتی که نسبت به دیگر فضاهای ذخیره سازی دارد می تواند از استفاده و دسترسی هر قدرت مرکزی، به فایل های آپلود شده جلوگیری کند. به گونه ای که تمامی افراد در شبکه به صورت مستقل فعالیت می کنند و تمامی اطلاعاتی که در استورج ذخیره می شود، رمز نگاری می شوند و تنها دارنده ارز به داده ها دسترسی خواهد داشت. بنابراین دسترسی هر گونه هکری به داده ها غیر ممکن می شود مگر اینکه خود فرد رمز را در اختیار کسی قرار دهد.
هر فایل رمزنگاری شده به قطعات کوچکتر تقسیم می شود و توسط گره های مختلف در سراسر شبکه تقسیم می شود. در ضمن هر قطعه نیز چند بار گره های دیگر در شبکه را نشان می دهد و تحت این شرایط هیچ گونه خرابی ایجاد نمی شود.
روش استفاده از فضای ذخیره سازی ابری استورج چگونه است؟
برای اینکه از فضای ذخیره سازی ابری استفاده کنید، کافیست یک حساب کاربری در وب سایت storj.io ایجاد کنید. یک امتیازی که وب سایت برای کاربران جدید خود در نظر گرفته است این است که می توانند از یک سهمیه آزاد 25 گیگابایتی به پهنای 25 گیگابایت استفاده کنند. برای اینکه بتوانید اشتراک گذاری اطلاعات خود را در فضای اختصاصی خود انجام دهدی بایستی به آدرس وب سایت storj.io/share.html مراجعه کنید. در این وب سایت بسیاری از سیستم عامل ها پشتیبانی می شود و علاوه بر این نسخه های GUI نیز در این وب سایت وجود دارد که می توانید از آن استفاده کنید.
بررسی فضای ذخیره سازی ابری ارز دیجیتال فایل کوین (Filecoin)
ارز دیجیتال فایل کوین نیز شامل فضای ذخیره سازی ابری غیر متمرکز بوده که فعالیت آن مبتنی بر بلاک چین است. این نوع فضای ذخیره سازی این امکان را به فرد می دهد که از فضای ذخیره سازی اضافه و مازاد خود برای اجاره به دیگران استفاده کند. براساس این برنامه فایل کوین، تمامی کاربران می توانند فضای مورد نیاز خود را برای ذخیره سازی بخرند.
نکته ای که در مورد فضای ذخیره سازی ابری فایل کوین وجود دارد این است که انبوهی از داده ها در سطح جهانی ذخیره می شوند. توسعه دهندگان پلتفرم فایل کوین معتقدند که با پیشرفت تکنولوژی نیاز به فضای ذخیره سازی داده ها به صورت تصاعدی رشد خواهد کرد و فایل کوین می تواند این نیاز را در آینده تامین کند. دلیل اصلی موفقیت فایل کوین در این مورد به خاطر ICO موفق آن در سال 2017 است.
مهم ترین مزیتی که فضای ذخیره سازی فایل کوین نسبت به پروژه های موفق دیگر همچون آمازون دارد، ذخیره سازی امن داده ها از طریق راهکارهای ذخیره سازی غیرمتمرکز بر روی بلاک چین است. تمامی داده هایی که بر روی فضای متمرکز ذخیره می شوند، از جمله دراپ باکس و گوگل درایو می توانند توسط هکرها مورد حمله سایبری قرار گرفته و اطلاعات آسیب ببیند.
برای آشنایی با برترین ارزهای دیجیتال در زمینه ذخیره سازی ابری، می توانید بر روی کلمه لینک کلیک کنید.
بنابراین فضای ذخیره سازی ابری معروفی همچون دراپ باکس نیز از حمله هکرها در امان نخواهند بود. به عنوان نمونه می توان به هک گسترده ای که در سال 2012 وارد شد اشاره کرد که در آن آدرس ایمیل 68 میلیون کاربر از بین رفت. بنابراین بهترین راهکاری که برای ذخیره سازی اطلاعات بر روی بلاک چین غیر متمرکز وجود دارد، فایل کوین است.
فایل کوین تمامی اطلاعات را به قطعات مختلف تقسیم می کند و بر روی نودهای مختلف ذخیره می کند. بنابراین تنها کسی که می تواند از این داده ها استفاده کند، دارنده کلید خصوصی ارز دیجیتال است. نگهداری داده ها بر روی فایل کوین، بهره وری را افزایش داده و موجب کاهش هزینه های ذخیره سازی می شود. به عنوان نمونه برای ذخیره اطلاعات در پلتفرم آمازون، به ازای هر ترابایت فضا، باید ماهیانه 25 دلار پرداخت کنید. در صورتی که برای ذخیره سازی اطلاعات در فضای فایل کوین، تنها 2 دلار پرداخت کرد. دلیل کاهش هزینه هم به خاطر نبود هزینه هایی است که در شبکه های متمرکز وجود دارد.
بررسی فضای ذخیره سازی ابری ارز دیجیتال سیاکوین (SiaCoin)
ارز دیجیتال سیاکوین نیز یک سیستم ذخیره سازی غیرمتمرکز بوده که مبتنی بر فناوری بلاک چین است. ارز دیجیتال سیاکوین می تواند این امکان را برای کاربران فراهم کند که با قرار دادن فضای هارد دیسک خود در اختیار دیگر کاربران درآمد کسب کنند.
بنابراین آن دسته از افرادی که با کمبود فضای ذخیره سازی روبرو هستند می توانند با پرداخت هزینه ای بسیار کم به شکلی کاملا ایمن، در فضای ذخیره سازی ابری سیاکوین ذخیره کنند. پلتفرم بلاک چین سیاکوین دارای توکن اختصاصی sc است که کاربران برای پرداخت هزینه های خود بایستی از این توکن استفاده کنند.
یکی از مزیت هایی که ارز دیجیتال سیاکوین دارد این است که امکان استفاده از خدمات بدون ثبت نام و به صورت ناشناس را برای کاربران فراهم می کند. به همین خاطر حریم خصوصی کاملا حفظ می شود و داده ها بر روی بلاک چین سیاکوین، قبل از ذخیره شدن در یک شبکه همتا به همتا ذخیره خواهد شد. پس امکان هر گونه حذف اطلاعات و محتوا از روی شبکه بلاک چین سیاکوین وجود ندارد.
بنابراین شبکه ارز دیجیتال سیاکوین یک فضایی ارزان و قابل اعتماد برای نگهداری داده ها در اختیار کاربر قرار می دهد که بسیار ارزشمند است. پس می توان از ارز دیجیتال استورج به عنوان یک جایگزین بی نظیر برای سرویس های غیرمتمرکز سنتی استفاده کرد.
نتیجه گیری:
با توجه به مطالبی که در این مقاله گفته شد متوجه شدیم که استفاده از فضای ذخیره سازی ابری غیر متمرکز، علاوه بر تامین امنیت داده ها، هزینه های کمتری به همراه دارد. همچنین فضای ذخیره سازی ابری، می تواند برای کاربران پاداش و درآمد داشته باشد. مزیت مهم استفاده از فضای ذخیره سازی ابری، عدم تغییر اطلاعات است و هیچ فردی نمی تواند داده ها و اطلاعات شما را از بین ببرد.