1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. ابزارهای ارز دیجیتال
  4. کندل استیک چیست و چه کاربردی دارد؟
کندل استیک چیست و چه کاربردی دارد؟
کندل استیک چیست و چه کاربردی دارد؟

کندل استیک یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال است که به معامله گر کمک می کند تا تصمیم درستی بگیرد. بنابراین شناخت کندل استیک و نمودارهای کندلی می تواند در پیش بینی قیمت ها در بازار ارز دیجیتال کمک کند و این قابلیت را به کاربر می دهد تا اینکه زمان خرید و فروش ارز دیجیتال انتخابی خود را به درستی تشخیص دهد. برای اینکه با ساختار نمودارهای کندلی و کندل استیک آشنا شوید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

کندل چیست؟

کندل چیست؟

کندل نموداری است که از طریق آن می توان اطلاعاتی در مورد تاریخچه قیمت یک ارز دیجیتال متوجه شد. در نمودار های کندلی محور افقی زمان و محور عمودی قیمت را نشان می دهد. از کندل استیک ها می توان به همراه نمودار های خطی و میله ای برای تحلیل تکنیکال در بازار ارز دیجیتال استفاده کرد. کندل استیک به زبان انگلیسی به معنای کندل دان است.

هر یک از کندل ها در این نمودار نشان دهنده حداکثر و حداقل قیمت و یا قیمت باز و بسته یک رمز ارز در بازه زمانی مشخص است. کاربرد اصلی کندل استیک زمانی است که تغییرات قیمت دارای روند مشخصی باشد. با استفاده از نمودارهای کندلی می توان روند بازگشتی صعودی و یا نزولی در بازار را تشخیص داد. کاربرد دیگری که می توان برای کندل استیک بیان کرد، تحلیل تکنیکال در نقاط حمایت و مقاومت روند بازار است. 

تعیین بهترین زمان برای خرید ارزهای دیجیتال از جمله مهم ترین کاربردهای نمودارهای کندلی است. البته این نکته را فراموش نکنید که تحلیل کندل در انتخاب بهترین زمان فروش چندان کارساز نیست. 

ناگفته نماند که اکثر معامله گرها در تحلیل های خود از کندل استیک استفاده نمی کنند اما یکی از روش هایی که در تحلیل بازارهای مالی همچون بازار ارز دیجیتال کمک می کند، کندل شناسی است. با استفاده از کندل استیک و نمودارهای کندلی می توان تحلیل مناسبی از شرایط بازار داشت. 

نمودارهای کندلی چه اطلاعاتی به ما می دهد؟

استفاده از کندل استیک چیزی فراتر از روند قیمت ها در طول زمان به کاربر نشان می دهد. معامله گران با تحلیل این الگوها می توانند برای ارزیابی روانشناسی بازار و همچنین پیش بینی روند بازار در آینده استفاده کنند. حال برای اینکه متوجه شویم که نمودارهای کندلی چه اطلاعاتی به ما می دهد در ادامه به بررسی ساختار یک کندل استیک می پردازیم. هر کندل استیک از سه قسمت تشکیل شده است: 

 

برای آشنایی بیشتر با روند کندل ها در بازار، می توانید مقاله آموزش پرایس اکشن RTM در وب سایت را مطالعه کنید.

بدنه یا body

بدنه هر نمودار کندلی نشان دهنده قیمت شروع و پایان معامله است و زمانی که یک کندل صعودی وجود داشته باشد، نشان دهنده افزایش قیمت در یک بازه زمانی است. در کندل صعودی قیمت صعودی باید کمتر از قیمت پایانی باشد اما زمانی که کندل نزولی باشد، قیمت کاهشی را نشان می دهد، در این حالت قیمت شروع معامله از قیمت پایان معامله بیشتر است. اندازه بدنه هر کندل نشان دهنده فشاری است که در بازار وجود دارد. به گونه ای که بلند بودن طول هر کندل نشان دهنده یک حرکت قوی و کوتاه بودن آن نشان دهنده یک تغییر جزئی در قیمت است. 

سایه یا Shadow کندل 

سایه یک کندل همان خط نازکی است که به بالا و پایین بدنه کندل متصل است. سایه نشان دهنده بالاترین و پایین ترین قیمت یک دارایی در یک بازه زمانی است. به عبارت دیگر سایه یک کندل نشان دهنده دامنه نوسان قیمت در طی یک دوره زمانی است. 

رنگ کندل 

رنگ هر کندل سومین بخشی است که باید در یک کندل مورد بررسی قرار گیرد. رنگ سبز و یا سفید یک کندل نشان دهنده فشار خرید و صعودی بودن روند بازار است. رنگ سیاه یا قرمز نشان دهنده فشار فروش و یا نزولی بدون شرایط بازار دارد.

منظور از سایه کندل استیک در تحلیل تکنیکال چیست؟

منظور از سایه کندل استیک در تحلیل تکنیکال چیست؟

همان طور که در قسمت قبل عنوان شد، بخشی از کندل استیک ها، سایه بوده که همان خطی است که از وسط کندل رد شده است. در اصطلاح زمانی سایه در کندل شکل می گیرد که معامله ای خارج از بازه قیمت باز شدن تا بسته شدن ارز انجام می شود. در صورتی که یک کندل سایه ای نداشته باشد، نشان دهنده اطمینان قوی خریداران و فروشندگان در این ارز دیجیتال است. پس وجود یا عدم وجود سایه و حتی محل قرارگیری آن، می تواند نشان دهنده اطلاعات باارزشی از ارز دیجیتال مربوطه باشد. البته به اشتباه تصور می کنند که تنها بدنه کندل است که در تحلیل تکنیکال اهمیت داشته، در صورتی که الگوهای مختلفی وجود دارند که با استفاده از سایه ها می توان کسب کرد. 

موارد کاربردی در مورد کندل استیک 

از جمله نکاتی که باید در مورد کندل ها باید در نظر گرفت شامل موارد زیر است:

  • تحلیل گران بازار سرمایه زمانی از کندل ها استفاده می کنند که روند تغییرات قیمت در بازار صعودی و یا نزولی باشد. 
  • کندل صعودی زمانی شکل می گیرد که قیمت بسته شدن کندل از قیمت باز شدن آن بیشتر باشد.
  • کندل نزولی نیز زمانی شکل می گیرد که قیمت بسته شدن کندل از قیمت باز شدن آن کمتر باشد.
  • طول بدنه هر کندل نیز ارتباط مستقیمی با فشار خرید در بازار دارد.
  • رنگ سبز (سفید) به معنای افزایش قدرت خریداران و رنگ قرمز (سیاه) به معنای افزایش قیمت فروشندگان است. 

مطالعه مقاله معرفی پرایس اکشن به زبان ساده در وب سایت را به شما پیشنهاد می کنیم.

معرفی انواع الگوهای کندل استیک در بازار

به طور میانگین بالغ بر 100 الگو برای نمودارهای کندلی وجود دارد اما در این میان سه الگوی یک، دو و سه کندلی شناخته شده ترین کندل استیک هایی است که تحلیل گران استفاده می کنند. هر یک از این الگوها برای شناخت روندهای افزایش، کاهش و یا بازگشت قیمت ها در بازار مورد استفاده قرار می گیرد. این نکته را در نظر داشته باشید که بخشی از این کندل ها در کف قیمت و بخش دیگر در سقف قیمت شکل می گیرد. در اصل کاربرد اصلی کندل در شناسایی کف و سقف قیمت ها در بازار است. 

الگوهای یک کندلی  

الگوهای یک کندلی در کندل استیک

این نوع الگو آن قدر قوی است که حتی در یک واحد زمانی می تواند موجب تغییر روند الگو باشد. از جمله الگوهای تک کندلی می توان به الگوی چکش اشاره کرد. این الگو یک بدنه اصلی کوچک با سایه های پایینی بلند است و طول سایه پایینی دو برابر بدنه است. نکته حائز اهمیت در ارتباط با الگو تک کندلی Hamer یا چکش این است که این نوع از کندل ها را باید در یک منطقه مهم حمایتی و مقاومتی یا به اصلاح زون های مهم عرضه و تقاضا ببینید، هر چه شدو یا سایه این کندل بلندتر باشد نشان از حمایت این کندل توسط خریداران بوده و می تواند در صورت تائید کندل بعدی روند نزولی را به روند صعودی تبدیل کند. 

الگوهای دو کندلی  

الگوهای دو کندلی در کندل استیک

الگوهای متفاوتی می تواند در این دسته قرار گیرد که از جمله این الگوها می توان به الگوی کندل پوششی صعودی (اینگالف صعودی) که در روند کاهشی تشکیل شده و پوشای نزولی (اینگالف نزولی) که در روند افزایشی شکل می گیرد اشاره کرد. در این نوع الگوها دو کندل با دو رنگ متوالی شکل می گیرد و بدین صورت است که اگر دو کندل با رنگ های متفاوت پشت هم باشند، چرخشی در روند شکل می گیرد و شروع روند جدید یا اصلاح در روند جدید شکل می گیرد، قاعده کندل های اینگالف به این صورت است که کندلی که می خواهد کندل قبلی را بپوشاند باید خلاف رنگ آن باشد و تمامی بدنه کندل قبل را بپوشاند، فرض کنید در یک روند صعودی هستیم و در این حین قیمت به یک محدوده مقاومتی مهم رسیده است، قیمت با برخورد به این محدوده شروع به ریزش می کند، برای استفاده از این الگو باید صبر کنید کندل جدید بدنه کندل قبل را پوشش بده این نشان دهنده فشار فروش توسط فروشندگان بازار و سیو سود کردن خریداران است.

الگوهای سه کندلی  

 

الگوهای سه کندلی در کندل استیک

از جمله این نوع الگوها می توان به الگوی ستاره صبحگاهی و ستاره شامگاهی اشاره کرد. همان طور که از اسم این نوع الگوها مشخص است الگوی ستاره صبحگاهی و ستاره شامگاهی از سه کندل تشکیل شده استکه کندل سومی باید حداقل تا 50 درصد کندل اول را اینگلف کند، اینگلف به معنای نفوذ یا پر کردن است، الگو ستاره صبحگاهی نشان دهنده روند صعودی بودن قیمت و افزایش فشار خرید به بازار است. اما الگوی ستاره شامگاهی موقعیت کاملا برعکس ستاره صبحگاهی است و نشان دهنده یک روند مثبت یا شروع اصلاح در یک روند مثبت را بیان می کند، این الگو باید در یک محدوده مهم دیده شود تا بتوان فشارهای خرید یا فروش را تشخیص دهید، این محدوده مهم همان محدوده PRZ یا عرضه و تقاضا است.

حال در ادامه به معرفی برخی از این کندل ها در بازار ارز دیجیتال می پردازیم، برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با ماه همراه باشید. 

برای داشتن اطلاعات جامع تر در زمینه ارز های دیجیتال، می توانید دوره ویژه ارز دیجیتال وب سایت را مشاهده کنید. 

الگو ستاره صبحگاهی الگو ستاره شامگاهی
کندل اول نزولی و بسیار پرقدرت است. کندل اول کاملا صعودی و پرقدرت است.
کندل دوم معمولا فاقد بدنه بزرگ و سایه بوده و می تواند شکل صعودی و یا نزولی داشته باشد.  کندل دوم دارای بدنه کندل دوم کوچک و معمولا دارای سایه نیست. 
کندل سوم نسبت به کندل دوم حالت صعودی داشته باش کندل سوم نسبت به بدنه کندل دوم حالت نزولی داشته باشد

الگوی مرد دارآویز (Hanging Man)

الگوی دارآویز (Hanging Man)

این نوع از الگوی کندل استیک زمانی شکل می گیرد که انتهای روند صعودی باشد و روند به سمت نزولی تغییر کند. مهم ترین مزیتی که می توان برای الگوی دارآویز بیان کرد بدنه کندل است که در قسمت بالای نمودار قرار دارد. سایه ای که در این نوع الگو شکل می گیرد حداقل دو برابر بدنه کندل است. در این نوع کندل، سایه بالایی یا وجود ندارد و یا اینکه بسیار کوتاه است. بدنه سیاه یا قرمز کندل، نشان دهنده قدرت الگو برای برگشت است. 

الگوی دوجی (Doji)

الگوی دوجی (Doji) در کندل استیک

الگوی دوجی به کندل هایی گفته می شود که قیمت شروع و پایان در آن یکسان باشد. دوجی ها اغلب دارای بدنه نازکی هستند و به شکل یک خط باریک نشان داده می شوند. تحلیلی که می توان از الگوی دوجی در کندل استیک داشت، تردیدی است که بین خریداران و فروشندگان وجود دارد. این نوع الگوی کندل استیک نشان می دهد که بازار برای داشتن روند صعودی خود نیاز به ورود خریداران جدید در بازار دارد. حالت دیگر الگوی دوجی این است که بعد از الگوی ماروبزوی سیاه دیده شود، چنین حالتی نشان دهنده تعداد کم فروشندگان است که در این حالت برای ادامه روند نزولی در بازار نیاز به فروشندگان بیشتری است. 

الگوی ماروبزو (Marubozu)

 

Marubozu در کندل استیک

الگوی ماروبزو به دو دسته سیاه (نزولی) و سفید (صعودی) تقسیم می شود:

  • الگوی ماروبزو نزولی (قرمز)
  • زمانی شکل می گیرد که کندل روند نزولی داشته و سایه بالایی و پایینی در آن دیده نشود. نتیجه ای که این نوع کندل ها نشان می دهند، فشار زیاد فروشندگان در بازار است. در چنین حالتی قیمت باز شدن برابر قیمت سقف و قیمت بسته شدن مساوی با قیمت کف است. 
  • ماروبزو سفید (صعودی)، زمانی شکل می گیرد که کندل صعودی بوده و سایه بالایی و پایینی در آن وجود نداشته باشد. نتیجه ای که این مدل از کندل ها نشان می دهند فشار بالای خریداران است. در چنین حالتی قیمت باز شدن برابر با قیمت کف و قیمت بسته شدن برابر قیمت سقف است. 

الگوی هارامی (Harami)

الگوی هارامی (Harami) در کندل استیک

این الگو شامل دو کندل است که کندل اول در اصطلاح نقش مادر و کندل دوم نقش فرزند را بر عهده دارد. واژه هارامی ریشه ژاپنی داشته و به معنای باردار بودن است. متوقف شدن و یا کند شدن روند مهم ترین نتیجه ای است که پس از مشاهده این نوع کندل مشاهده می شود. اغلب رنگ کندل ها در این نوع الگو متفاوت است. به عنوان نمونه در صورتی که رنگ کندل مادر سفید باشد، کندل کودک سیاه رنگ است. حال رنگ سفید به معنای مثبت بودن و رنگ سیاه به معنای منفی بودن شرایط بازار است، دقت کنید که این الگو دارای یک گپ قیمتی است، گپ به این معنی بوده که در آن زمان هیچ معامله ای بر روی این شاخص، سهام و رمز ارز نبوده است.

الگوی کندلی انبرک 

الگوی انبرکدر این نوع الگو دو کندل با رنگ های متفاوت وجود دارد. در این نوع الگو اولین بار کندل نزولی سیاه یا قرمز تشکیل می شود. اندازه بدنه کندل نزولی بزرگ بوده و هیچ گونه سایه ای در آن تشکیل نمی شود. در این نوع الگو زمانی کندل دوم بعد از کندل اول شکل می گیرد. کندل دوم معمولا به صورت دوجی یا چکش معکوس شکل می گیرد. 

الگوی سه ستاره صعودی 

الگوی سه ستاره صعودی در کندل استیک

این نوع الگو نیز سه کندل دارد، به گونه ای که مابین کندل اول و دوم یک شکاف نزولی وجود دارد و مابین کندل دوم و سوم شکاف صعودی وجود دارد و پیامی که این نوع الگو می تواند برای کاربر داشته باشد تغییر روند از نزولی به سمت صعودی است. 

الگوی پوشاننده صعودی و نزولی

الگوی پوشاننده صعودی

این نوع الگو دارای دو کندل است که دارای رنگ های متضادی است. این نوع الگو زمانی تشکیل می شود که کندل دوم دارای بدنه به رنگ سفید (صعودی) بوده که روند صعودی دارد. در این نوع الگو کندل دوم، کندل اول که به رنگ سیاه (نزولی) است را کاملا پوشش می دهد. در الگوی پوشاننده صعودی، وجود و یا عدم وجود سایه ها اهمیت چندانی ندارد، دقت داشته باشید این الگو کندی یکی از الگوهای بازگشتی بوده و در صورت وجود این دو کندل در حدوده حمایتی و مقاومتی می تواند روند نزولی را به صعودی و روند صعودی را به زولی تبدیل کند؛ دقت داشته باشید که این پوشش باید بادی کندل قبل را در بر گیرد.

الگوی سه مکعب سفید 

الگوی سه مکعب سفید در کندل استیک

در این نوع الگو، سه کندل دیده می شود که همگی به رنگ سفید (صعودی) هستند. مابین کندل ها یک شکاف نزولی وجود دارد که نشان دهنده روند نزولی پرقدرت بازار به سمت روند صعودی است. تمامی روندها در این نوع الگو به صورت صعودی است. 

الگوی ابر تیره 

الگوی ابر تیره

این نوع الگو نیز دارای دو کندل است که رنگ های متفاوتی دارد که همگی به رنگ سفید هستند. رسیدن سهم به قیمت مقاومت از جمله مهم ترین نتایجی است که از این الگو می توان فهمید. هر دو این کندل هادر این نوع الگو، دارای بدنه بزرگی هستند. در این نوع الگو ابتدا کندل اول با رنگ سفید (صعودی) شکل می گیرد و در نهایت کندل دوم با پوشش نیمی از کندل اول شکل می گیرد. 

الگوی رسوخ گر

الگوی رسوخ گر

این نوع الگو دقیقا متضاد الگوی ابر تیره است، به گونه ای که در این نوع الگو، در ابتدا کندل مشکی (نزولی) ایجاد می شود و در نهایت کندل سفید که حداقل نیمی از کندل مشکی را پوشش می دهد ایجاد می شود. افزایش قیمت سهم و تغییر روند از نزولی به صعودی از جمله نتایجی است که در این نوع الگو می توان مشاهده کرد. 

الگوی سه کلاغ سیاه 

الگوی سه کلاغ سیاه

این الگو حاوی پیامی بد برای معامله گر در مورد قیمت سهم است. ادامه روند نزولی و ادامه کاهش قیمت سهم از جمله مهم ترین نتایجی است که می توان از این الگو کشف کرد. این نوع الگو دارای سه کندل با رنگ های مشکی است که پشت سرهم تشکیل می شود و معمولا اندازه هر یک از این کندل ها با یکدیگر باهم برابر است. وجود این کندل ها نشان از قدرت بالای فروشندگان را دارد لذا می تواند ریزش بیشتری را داشته باشد. 

الگوی سه سرباز سفید

الگوی سه سرباز سفید در کندل استیک

این نوع الگو نیز نقطه مقابل الگوی سه کلاغ سیاه است و در یک روند صعودی تشکیل می شود و بالعکس الگوی سه کلاغ سیاه حاوی اطلاعات مثبت برای معامله گران است و بیان می کند که خریداران پر قدرتی در سهم وجود دارند که معمولا بعد از این الگو قیمت سهم افزایش می یابد. این نوع الگو دارای سه کندل با رنگ سفید بوده که به صورت صعودی و پشت سرهم تشکیل می شود. وجود همچین کندل های صعودی پشت سر هم نشان از قدرت بالای خریداران بوده و می تواند قیمت را همچنان به سمت بالا پرتاب کند.

الگوی سه خط حمله

الگوی سه خط حمله

این نوع الگو به همراه الگوهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد که دارای سه کندل به صورت نزولی است که بعد از این سه کندل ، یک کندل با بدنه بزرگ با روند نزولی ایجاد می شود. مهم ترین پیامی که می توان از این الگو کسب کرد، بازگشت قیمت به محدوده باز شدن کندل اول است. 

الگوی تاسوکی رو به پایین

 

الگوی تاسوکی رو به پایین

این نوع الگو نیز از سه کندل تشکیل شده است که دو کندل آن به صورت نزولی و یک کندل به صورت صعودی شکل می گیرد. دو کندل نزولی نشان دهنده قدرت فروشندگان و کندل سفید نشان دهنده دریافت سود توسط فروشندگان است، لذا قیمت در این الگو به ادامه روند خود که یک روند ریزشی است ادامه می دهد.

مزایای استفاده از کندل استیک چیست؟

مزیت اصلی که می توان برای کندل استیک بیان کرد، نمایش اطلاعات مختلف در مورد قیمت سهام است. اما به غیر از این مزیت اصلی می توان موارد زیر را نیز بیان کرد.

  • روانشناسی بازار 
  • تحلیل تکنیکال 

روانشناسی بازار

از جمله کاربردهای اساسی کندل استیک، می توان به روانشناسی بازار و بررسی رفتارهای معامله گران اشاره کرد. همان طور که در بالا بیان شد، کندل های دوجی نشان دهنده عدم وجود اطمینان در بین سهامداران است. وجود سایه در کندل نیز نشان دهنده شرایط هیجانی معامله است. به غیر از موارد گفته شده، الگوهای مختلفی از کندل استیک وجود دارد که می توان با استفاده از آن اطلاعات مفیدی در مورد روانشناسی بازار ارز دیجیتال کسب کرد.

تحلیل تکنیکال

کندل استیک یکی از ابزارهای رایج برای تحلیل تکنیکال است. البته به غیر از کندل استیک می توان از ابزارهای دیگری همچون خطوط روند، سطوح حمایت و مقاومت و سطوح فیبوناچی نیز استفاده کرد. با قرار گرفتن کندل ها در کنار یکدیگر، الگوهای تکرار شونده و معنی داری شکل می گیرد که می تواند نشان دهنده یک رخداد باشد. از طریق الگوهای کندلی می توان از شروع و یا اتمام روندها مطلع شد و یا اینکه به راحتی از واکنش یک سهم نسبت به محدوه مقاومت یا حمایت اطلاع یافت.

نتیجه گیری:

نمودار های کندل استیک در ژاپن در حدود یک قرن پیش شکل گرفت و در قرن 18 میلادی، شهروندی ژاپنی با استفاده از رابطه میان قیمت ها و عرضه و تقاضای آن به تاثیر آن در بازارها پی برد. معامله گران با استفاده از کندل استیک ها می توانند تصمیمات معاملاتی خود را برای دریافت پیش بینی قیمت در کوتاه مدت استفاده کنند. به صورت کلی با استفاده از نمودار های کندل دانی می توان برای تعیین جهت حرکت احتمالی قیمت استفاده کرد. 

در این باره بیشتر بخوانید