کریگ رایت کیست؟ بازار مالی ارزهای دیجیتال یکی از قدرتمندترین بازارهای مالی به حساب می آید، بازاری که هنوز سازنده اولین کوین (Coin) آن یعنی ساتوشی ناکاموتو گمنام است. گمانه زنی های زیادی در ارتباط با هویت ساتوشی ناکاموتو وجود دارد، افراد گوناگونی را به عنوان ساتوشی ناکاموتو خالق ارز دیجیتال بیت کوین می دانند؛ یکی از این شخصیت ها کریگ رایت است.
آشنایی با کریگ رایت
کریگ استیون رایت (Craig Steven Wright) متولد 1970 میلادی، یک تاجر و دانشمند حوزه رایانه اهل استرالیاست، که به دلیل ادعاهای خود مبنی بر اینکه "من خالق ارز دیجیتال بیت کوین هستم" در جامعه رمزارزها معروف شد. آقای رایت چندین مرتبه مدعی شد که یکی از عضوهای مهم در تیم اصلی سازنده رمزارز بیت کوین است، همین ادعاها باعث شد خیلی از افراد در دنیای امروز فکر کنند که واقعا خالق پادشاه ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین، آقای کریگ رایت است.
آقای کریگ رایت در سال ۱۹۸۷ از دبیرستانی در کالج Padua واقع در شهر بریزبن استرالیا فارغ التحصیل شد. وی تحصیلات تکمیلی و تحقیقات خود را در دانشگاه چالز استوارت به پایان رساند. در همین دانشگاه بود که او توانست دکترای خود را با عنوان «تعیین خطرات مربوط به سیستمهای اطلاعاتی» کسب کند.
وی همچنین مدعی شده که در سال ۲۰۰۳ به او مدرک دکترا در رشتهی الهیات و مطالعات مذهبی اعطا شده است. البته آقای رایت تا به امروز اعلام نکرده است که این مدرک افتخاری در زمینهی نامرتبط با رشتهی تحصیلی او توسط کدام موسسه به او اعطا شده است.
سابقهی شغلی کریگ رایت
آقای کریگ رایت برای شرکتهای مختلفی همچون OzEmail، K-Mart و بورس اوراق بهادار استرالیا در زمینهی IT کار کردهاست. وی همچنین مدتی به عنوان مشاور امنیت در ماهیندرا و ماهیندرا (Mahindra & Mahindra) فعالیت داشته؛ همچنین او ادعا کرده که معماری اولین کازینوی آنلاین جهان، به نام لسترز آنلاین (Lasseter’s Online) را طراحی کرده است. لازم به ذکر است که آقای رایت مدتی مدیر سیستمهای اطلاعاتی شرکت حسابداری BDO کندالز بودهاست.
کریگ رایت در گذشته مدیر عامل شرکت فناوری هات وایر پی ای (Hotwire PE) بوده است. این شرکت قصد داشت که بانک دنارویز (Denariuz Bank) را به عنوان اولین بانک مبتنی بر رمزارز بیت کوین جهان، را راه اندازی کند. البته این ایده با نظارت های دقیق اداره مالیات استرالیا روبرو شد و شکست خورد.
کریگ رایت بنیان گذار شرکت رمزنگاری دمورگان (DeMorgan Ltd) است. او همچنین به عنوان دانشمند ارشد و محقق در شرکت nChain فعالیت میکند. این شرکت که یک شرکت نوپا در حوزهی بلاکچین است، در زمینهی ترویج استفاده از رمزارز بیت کوین اس وی (BSV) که یک هارد فورک پروتکل بیت کوین کش (BSC) است، فعالیت میکند.
ادعاهای کریگ رایت
در فوریه سال 2020 میلادی (دوم بهمنماه سال 1399 )، مالکان وبسایتهای «Bitcoin.org» و «Bitcoincore.org» از سوی وکلای کریگ رایت به نقض حقوق مالکیت معنوی وی متهم شدند. آنطور که پیداست، آقای رایت مدعی است که بهعنوان خالق ارز دیجیتال بیت کوین، مالک وایت پیپر، نام و نشان تجاری بیت کوین و همچنین دو وبسایت یادشده در بالا است. در اطلاعیهای که پیرامون شکایت وکلای رایت از مالکان دو وبسایت که در بالا ذکر گردید منتشر شده، آمده است:
دیروز، مالکان دو وبسایت «Bitcoin.org» و «Bitcoincore.org» از سوی وکلای کریگ رایت، متهم شدند که حقوق مالکیت معنوی رایت را با انتشار وایت پیپر او نقض کردهاند. وکلای رایت در نامه خود خطاب به مالکان دو وبسایت یادشده مدعی شدهاند که آقای رایت مالک کپیرایت وایت پیپر، نام و نشان و همچنین وبسایت «Bitcoin.org» است.
در یکی از بخش های همین اطلاعیه آمده است:
وکلای رایت میگویند که او همان ساتوشی ناکاموتوی معروف و مالک اصلی وبسایت «bitcoin.org» است. آنها خواستار این شدهاند که مالکان وبسایتهای «Bitcoin.org» و «Bitcoincore.org» نسبت به حذف وایت پیپر بیت کوین از روی پایگاههای خود اقدام کنند. ما بر این باوریم که دعوی رایت و تیم حقوقی وی، واهی است و تسلیم خواستههای او نمیشویم.
مالک وب سایت «Bitcoincore.org» برخلاف مالک وب سایت «Bitcoin.org» تسلیم خواسته حقوقی تیم آقای کریگ رایت شد و وایت پیپر پادشاه ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین را از پایگاه داده خود برداشت.
متأسفانه توسعهدهندگان بیت کوین کور (Bitcoin Core) بدون مشورت با ما و در عملی عجولانه نسبت به حذف وایت پیپر بیت کوین از وبسایت «bitcoincore.org» اقدام کردند؛ کاری که میتواند مهر تأییدی بر دعاوی جعلی رایت باشد.
ولادیمیر جی. وان در لان (Wladimir J. van der Laan)، مالک سایت «Bitcoincore.org» و نگهدارنده کد رمزارز بیت کوین به سرعت نسبت به این اتفاقات واکنش نشان داد و با ارسال توییتی، خطاب به دنبال کنندگان خود نوشت که این مسئله برای من ارزش خطر کردن ندارد:
بگذارید روراست حرفم را بگویم: من از این بابت که نگهدارنده کد بیت کوین کور هستم، خوشحالم، اما شخصاً حاضر نیستم در این راه فدا شوم و محافظت از رمزارز بیت کوین بیش از هر چیز بر عهده شما بیت کوینرها است.
گفتنی است که گریگ رایت، چندین دعوی حقوقی علیه شماری از چهرههای شاخص حوزه ارزهای دیجیتال ایجاد کرده است تا اثبات کند که ساتوشی ناکاموتوی واقعی و سازنده بیت کوین است. با این حال، هیچ یک از این دعاوی به نفع او به پایان نرسیدهاند.
نتیجه دادگاه کریگ رایت چه بود؟
کریگ رایت مهندس کامپیوتر استرالیایی پس از ادعاهای خود مبنی بر خالق رمزارز بیت کوین، در دادگاه از 2 وب سایت «Bitcoin.org» و «Bitcoincore.org» نقض حقوق مالکیت معنوی شکایت کرد، که با وجود حذف وایت پیپر بیت کوین از وب سایت «Bitcoincore.org» باعث شد زمزمه هایی در ارتباط با فاش شدن هویت ساتوشی ناکاموتو بین مردم بر سر زبان ها بیوفتد، همچنین با عدم حضور "Cobra" صاحب وب سایت «Bitcoin.org» برنده دادگاه کریگ رایت عنوان شد.
در همین راستا سایمون کوهن، یکی از مدیران Ontier LLP و یکی از وکلای کریگ رایت در طی این دادگاه گفت:
"برنده شدن در این دادگاه یک پیروزی بزرگ برای کریگ رایت به شمار میرود. این فرد هماکنون مالک قانونی حق کپی رایت وایت پیپر بیت کوین است. با این وجود که طرف دعوی (Cobra) در دادگاه حاضر نشد و برنده شدن ما در این دادگاه به صورت پیش فرض صورت گرفته است، دادگاه کشور انگلیس موظف است تا دستور حذف وایت پیپر بیت کوین از وبسایت bitcoin.org را صادر کند."
اما معنی این دادگاه چه بود؟
آیا برنده شدن رایت در دادگاه به این معنی است که دولت انگلیس او را خالق بیت کوین میداند؟ پاسخ منفی است. این دادگاه و همچنین دولت انگلیس کریگ رایت را نه نویسنده وایت پیپر بیت کوین و نه ساتوشی ناکاماتو میداند.
به گزارش کوین تلگراف، آقای کریگ رایت در مصاحبهای با این خبرگزاری عنوان کرده است که در آینده به صندوق گل لاله دسترسی پیدا میکند. لازم به ذکر است که این صندوق یعنی صندوق گل لاله، همان حساب مشهوری است که به گفته رایت یک میلیون از رمزارز بیت کوین در آن قرار دارد. رایت در مصاحبهاش عنوان میکند:
۹۹.۹۹۹۹ به علاوه چند ۹ دیگر درصد مطمئن هستم که کنترل بیت کوینها و همه چیز دیگر [مرتبط با آنها] را در اختیار خواهم گرفت.
نتیجه گیری: کریگ رایت یکی از مهندسین استرالیایی است که ادعا میکند خالق رمزارز دیجیتال بیت کوین است، این در حالیست که با برنده شدن در دادگاهی که موضوع آن نقض حقوق مالکیت معنوی بود، همچنان هویت ساتوشی ناکاموتو از همه پنهان است.