کیف پول های ارز دیجیتال به سه دسته کلی تقسیم می شوند: کیف پول نرم افزاری، سخت افزاری و کاغذی. در این مقاله می خواهیم کیف پول نرم افزاری را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم این کیف پول چه مزایایی نسبت به کیف پول های دیگر ارز دیجیتال دارد. به صورت کلی برای ذخیره ارزهای دیجیتال باید فضای امنی وجود داشته باشد که برای ورود به این فضا نیاز به کلیدهای خصوصی است. در صورتی که این فضا به صورت آنلاین باشد، کیف پول نرم افزاری است. کیف پول نرم افزاری براساس پشتیبانی از انواع ارز دیجیتال و سیستم عاملی که بر روی آن نصب می شود، به سه دسته تقسیم می شوند: دسکتاپی، تلفن همراه و آنلاین.
کیف پول نرم افزاری یا داغ چیست؟
کیف پول نرم افزاری شکلی از کیف پول رمزنگاری است که مبتنی بر نرم افزار است، بنابراین به عنوان یک برنامه تلفن همراه نصب می شود یا از طریق یک وب سایت قابل دسترسی است یا به عنوان نرم افزار روی رایانه رومیزی یا لپ تاپ نصب می شود. خود نرم افزار کلیدهای خصوصی شما را ذخیره می کند که برای دسترسی به وجوه ارز دیجیتال شما استفاده می شود. برای ایمن کردن کلیدهای خصوصی، کیف پول نرم افزار رمزگذاری شده است و معمولاً برای دسترسی به کیف پول و سوابق/اطلاعات درون آن، به رمز عبور نیاز دارد.
درواقع کیف پول داغ یا کیف پول گرم، اصطلاحا به کیف های پول های آنلاینی گفته می شود که قابلیت ذخیره سازی ارز دیجیتال را در سرورهای رمزگذاری شده دارد. کیف های پول گرم از جمله محبوب ترین گزینه های کیف پولی است که کاربران بیت کوین از آن استفاده می کنند.
به یاد داشته باشید، کیف پول ها در واقع دارایی های دیجیتال شما را نگه نمی دارند. کیف پول ها به سادگی یک رابط برای بلاک چین هستند که دارایی های دیجیتال شما و تمام تراکنش های مربوط به آدرس کیف پول شما را در خود نگه می دارد. همانطور که گفته شد کیف پول های نرم افزاری به شکل کیف پول دسکتاپ، کیف پول موبایل و کیف پول تحت وب عرضه می شوند.
از دیگر مزیت هایی که این نوع کیف پول های ارز دیجیتال دارند، قابلیت استفاده در هر مکان و زمانی است. همچنین کیف های پول داغ کاملا رایگان بوده و به کاربران این امکان را می دهد تا با امتحان کردن آن ها از ایمن بودن این کیف های پول اطمینان حاصل کنند اما با این وجود دغدغه اصلی همین کیف پول ها، امنیت آن بوده که کاربران با آن همیشه دست و پنجه نرم می کنند. در اصل نمی توان این کیف پول ها را کاملا ایمن دانست زیرا هر لحظه امکان هک شدن آنها وجود دارد.
البته در این میان برخی از سایت ها وجود دارند که کیف های پول داغی را معرفی می کنند که از امنیت خوبی برخوردار هستند.
کیف پول سرد چیست؟
کیف پول سرد به دستگاه ها و یا سخت افزارهایی گفته می شود که قابلیت ذخیره سازی ارز دیجیتال را در محیطی کاملا امن دارند اما برخلاف اینکه این کیف پول نسبت به کیف پول گرم از امنیت بیشتری برخوردار بوده اما محبوبیت پایین تری نسبت به کیف پول داغ دارند. کیف های پول سرد از امنیت بسیار بالایی برخوردار بوده، حتی اگر آن را به دستگاهی وصل کنید که ویروسی باشد، باز هم قابلیت حفاظت از سرمایه شما را خواهد داشت.
از دیگر مزیت هایی که این کیف پول ها دارند، قابلیت در دسترس بودن آنهاست. به همین خاطر می توانید در هر مکان و زمانی که هستید، تنها با وصل شدن به اینترنت به کیف پول خود دسترسی داشته باشید. تنها مشکلی که این کیف پول ها دارند این است که احتمال دارد در هر مکانی کیف پول خود را همراه نداشته باشید. در این صورت امکان انجام عملیات وجود ندارد. از دیگر اختلاف هایی که کیف پول سرد و داغ با یکدیگر دارند، این است که کیف پول داغ قابلیت ذخیره سازی انواع ارزهای دیجیتال را داشته اما کیف های پول سرد تنها قابلیت ذخیره سازی تعدادی ارزهای دیجیتال را دارند.
انواع کیف پول نرم افزاری برای ذخیره سازی ارز دیجیتال
کیف پول نرم افزاری، انواع مختلفی دارند که برای ذخیره سازی ارز دیجیتال از آن استفاده می کنند که شامل: کیف پول موبایلی، کیف پول کلاینت، کیف پول وب و کیف پول دسکتاپ.
1.کیف پول موبایلی
کیف پول موبایلی یکی از انواع کیف های پولی است که به آسانی بر روی تلفن های همراه نصب شده و می توانید به راحتی به سرمایه بیت کوین خود دسترسی داشته باشید. تنها ایرادی که می توان به این کیف پول گرفت، پایین بودن امنیت این کیف پول است، چون به راحتی قابلیت هک شدن دارند. بنابراین این دسته از کیف پول، در دسته کیف پول نرم افزاری امن قرار نمی گیرد.
از جمله کیف پول موبایلی که می توان به آن اشاره کرد، کیف پول کوینومی است. این مدل کیف پول، قابلیت نصب بر روی همه پلتفرم های گوشی های همراه را دارد. همچنین امنیت کوینومی تا حد بسیار زیادی اثبات شده و می تواند ارزهای دیجیتال مختلفی را پوشش دهد.
2.کیف پول دسکتاپ
این نوع از کیف پول، همانگونه که از نامش مشخص است، قابلیت نصب بر روی سیستم عامل های دسکتاپ و همچنین کامپیوترهای شخصی را دارد. کیف پول دسکتاپ نسبتا امنیت خوبی داشته و می توان آن را بعد از نصب بر روی سرور سیستم خود ذخیره کرد. تنها مشکلی که این کیف پول ها دارند این است که در صورت وصل شدن یک هکر به سیستم، به راحتی اطلاعات آن قابل دسترسی است.
از جمله کیف پول های دسکتاپ می توان به الکتروم اشاره کرد. این مدل کیف پول از جمله محبوب ترین کیف پول نرم افزاری، دسکتاپی است که تاکنون وارد بازار شده است. این نوع کیف پول مناسب کسانی است که می خواهند بر روی بیت کوین سرمایه گذاری طولانی مدت داشته باشند.
3.کیف پول تحت وب
این نوع کیف پول، در محیط تحت وب فعال بوده و می توان به راحتی با وصل شدن به اینترنت به کیف پول دسترسی داشت. تنها مشکلی که می توان برای این دسته از کیف پول ها نام برد، هک شدن بیشتر این مدل کیف پول هاست. این دسته از کیف پول ها به دلیل اینکه تحت نظارت صرافی ها هستند، احتمال از دست رفتن سرمایه با هر تعطیلی صرافی وجود دارد.
یک نمونه از کیف پول های تحت وب، بلاک چین است. این مدل از محبوب ترین کیف پول های نوع دسکتاپی است که کاربران ارز دیجیتال از آن استفاده می کنند.
4.کیف پول کلاینت بیت کوینی
این مدل کیف پول های داغ، به شکل مستقیم به بلاک چین وصل می شوند و به دلیل اینکه برای استفاده از آن، باید بلاک چین را به صورت کامل دانلود کرد، چندان مورد استقبال کاربران قرار نگرفته است.
امن ترین کیف پول نرم افزاری کدام است؟
از جمله مزیت های کیف پول نرم افزاری، در دسترس بودن و رایگان بودن آن است اما مهمترین مساله ای که کابران در زمان انتخاب کیف پول به آن دقت می کنند، امنیت کیف پول است. در حال حاضر از میان انواع کیف پول های آنلاین، کیف پول دسکتاپی نسبت به دیگر گزینه ها از امنیت بالاتری برخوردار است چرا که در کیف پول موبایلی نیز امکان هک شدن وجود داشته و به راحتی تمامی اطلاعات از بین خواهد رفت. به همین خاطر کیف پول دسکتاپی اوضاع بهتری نسبت به موبایلی داشته و انتخاب مناسب تری برای کاربران بیت کوینی است.
امنیت کیف پول های نرم افزاری چگونه حفظ می شود؟
یکی از ابتدایی ترین راه هایی که می توان با آن امنیت کیف پول نرم افزاری را افزایش داد، قرار دادن رمز عبور قوی و پیچیده ای است که برای دیگر حساب های کاربری نیز انجام می دهیم. با قرار دادن رمز می توان یک سد معبر محکم در مقابل هکرها ایجاد کرد.
البته این نکته را در نظر داشته باشید که کیف پول های سرد از امنیت خوبی برخوردار بوده و به راحتی قابل هک شدن نیست اما استفاده از کیف پول های سرد نیز ممکن است با مشکل مواجه شود و آن، فراموش کردن جایی است که کیف پول خود را قرار داده اید.
همچنین برای نصب کیف پول نرم افزاری، باید این نکته را در نظر داشته باشید که آن را از سایت های معتبر دانلود کنید. به علاوه باید دقت کرد که نصب این مدل از کیف پول ها بر روی سیستم های ویروسی انجام نشود. البته ناگفته نماند که تمامی این موارد برای حفظ امنیت بیشتر کیف پول بوده و خطر خاصی حساب شما را تهدید نمی کند.
ویژگی های کیف پول نرم افزاری
در صورتی که بخواهید کیف پول های نرم افزاری را برای ذخیره ارزهای دیجیتال خود انتخاب کنید بهتر است با ویژگی های آن آشنا شوید تا بتوانید بهترین کیف پول را برای خود انتخاب کنید.
-
امنیت
بررسی امنیت در کیف پول نرم افزاری وابسته به نیازی است که کاربر از کیف پول خود دارد. در صورتی که کاربر قصد سرمایه گذاری طولانی مدت بر روی ارزهای دیجیتال خود داشته باشد، بهترین انتخاب کیف پول های سخت افزاری است.
-
کاربری راحت
این نکته را در نظر داشته باشید که تمامی کیف پول های ارز دیجیتال، کاربرپسند نیست. بنابراین یکی از ویژگی هایی که باید در زمان انتخاب کیف پول مدنظر قرار داد، کاربری راحت است.
-
سازگاری با سیستم عامل
یکی از نکاتی که باید در زمان انتخاب کیف پول نرم افزاری مدنظر قرار داد سازگاری با سیستم عامل است چرا که تمام کیف پول های نرم افزاری از تمامی سیستم عامل های موجود حمایت نمی کند.
-
رمز گذاری
بهترین کیف پول نرم افزاری، کیفی است که برای ورود کاربر به محیط کیف پول، رمز عبور بخواهد.
-
ارتباط با سخت افزار
تعدادی از کیف پول نرم افزاری وجود دارند که می توان آن را به دستگاه سخت افزاری وصل کرد و از این طریق می توان علاوه بر انجام معاملات آنلاین، ارزهای دیجیتال را به صورت آفلاین ذخیره کرد.
-
مالکیت کلیدها
بعضی از کیف پول ها، امکان دسترسی به کلید خصوصی را به کاربران خود می دهند، به این ترتیب مسئولیت حفظ امنیت این کلیدها بر عهده کاربران می باشد
مزایای کیف پول نرم افزاری
برای انتخاب کیف پول نرم افزاری باید با مزایای آن آشنایی داشته باشید تا کیف پول مناسبی انتخاب کنید. از جمله مزایای این کیف پول می توان به این موارد اشاره کرد:
- پشتیبانی و حمایت از ارزهای دیجیتال مختلف
- قابلیت نصب بر روی دستگاه های مختلف از جمله لپ تاپ، گوشی همراه و سیستم عامل.
- مدیریت و نظارت بر روی کلیدهای خصوصی
- رایگان بودن کیف پول
معایب کیف پول نرم افزاری
همان طور که داشتن کیف پول نرم افزاری، مزیت هایی دارد، معایبی داشته که می تواند در تصمیم گیری شما برای استفاده از این کیف پول کمک کند.
- نیاز به آپدیت و بروزرسانی
- امکان آلودگی به فیشینگ
معرفی ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده در کیف پول نرم افزاری
در حال حاضر کیف پول های نرم افزاری مختلفی در بازار وجود دارد که از ارزهای دیجیتال مختلفی پشتیبانی می کند. در ادامه به معرفی برخی از این کیف پول های نرم افزاری می پردازیم، با ما همراه باشید:
- Exodus: کیف پول نرم افزاری Exodus قابلیت پشتیبانی از 10 ارز دیجیتال را داشته که از جمله این رمز ارزها می توان به اتریوم، زی کش، بیت کوین و لایت کوین اشاره کرد.
- Atomic Wallet: این نوع کیف پول قابلیت پشتیبانی بیش از 300 ارز دیجیتال را دارد.
- Jaxx Liberty: کیف پول جکس، از 7 ارز دیجیتال همچون بیت کوین کش، ریپل، لایت کوین، دائو، اتریوم کلاسیک، دش و بیت کوین پشتیبانی می کند.
- Coins: این مدل کیف پول نرم افزاری برای گوشی های تلفن همراه iOS طراحی شده است که امکان ذخیره سازی بیش از 1500 رمز ارز را دارد.
- Freewallet: این کیف پول از 30 ارز دیجیتال پشتیبانی می کند که از جمله این رمز ارزها می توان به بیت کوین و اتریوم اشاره کرد.
تحریم ها چه خطری را برای دارندگان کیف پول نرم افزاری به همراه دارد؟
در پاسخ به این سوال، می توان گفت که هیچ گونه خطری کیف پول نرم افزاری را تهدید نمی کند و تحریم ها نمی تواند کیف پول نرم افزاری ها را از بین ببرد. البته این در صورتی امکان پذیر است که از موجودی خود بک آپ گرفته باشید. با بک آپ گرفتن در صورتی که کیف پولتان نیز تحریم شود، می توانید به راحتی آن را به کیف پول دیگری منتقل کنید.
بنابراین تنها راه حلی که برای امنیت کیف پول نرم افزاری باید انجام دارد، بک آپ گرفتن از آن است چرا که امن ترین کیف پول نیز بدون گرفتن بک آپ، فاقد کارایی است. البته این مساله را نیز باید در نظر داشته باشید که اغلب کیف پول ها نیازی به احراز هویت دو عاملی نداشته و نیازی به وارد کردن نام کشور در آن نیست. البته این مساله می تواند برای برخی از کیف پول ها مثبت بوده و برای برخی دیگر به علت بالارفتن ریسک کلاهبرداری، انتخاب مناسبی نباشد.
نصب و استفاده از کیف پول دسکتاپ
کیف پول دسکتاپ نسبت به سایر کیف پول های نرم افزاری از امنیت بالاتری برخوردار هستند. مراحل نصب و استفاده از کیف پول دسکتاپ به شرح زیر می باشد:
1- نصب کیف پول دسکتاپ
با مراجعه به وب سایت coin و یا Github می توان این کیف پول را دانلود کرد.
2- شروع کار با کیف پول دسکتاپ
کیف پوهای دسکتاپ، هر کدام دارای ویژگی ها و تنظیمات خاص خود هستند. البته گزینه هایی برای ایجاد کیف پول و دسترسی به آنها، در تمامی این کیف پول ها وجود دارد. کاربران پس از دسترسی به این بخش ها، می توانند علاوه بر بودجه موجود، تاریخچه معاملات خود را نیز مشاهده کنند.
3- رمزگشایی کیف پول
از طریق کپی و پیست کردن کلید خصوصی در این نرم افزار، می توان برای رمز گشایی کیف پول دسکتاپی اقدام کرد. برای در امان ماندن از بدافزارها، اطمینان از به روز بودن آنتی ویروس اهمیت بسیاری دارد.
نصب و استفاده از کیف پول وب
یکی از انواع کیف پول های وب، My Ether Wallet می باشد که در ادامه، نحوه نصب و استفاده از آن را بررسی خواهیم کرد.
1- مراجعه به آدرس وب سایت
با مراجعه به وب سایت این کیف پول به آدرس WWW.myetherwallet و پس از اطمینان از وجود علامت قفل و https در ابتدای URL می توان شروع به ساخت کیف پول کرد.
2- شروع ساخت کیف پول
کاربران می توانند با وارد کردن رمز عبور خود، به راحتی کیف پول مای اتر ولت را بسازند.
3- دانلود فایل Keystore
فایل Keystore مانند کلیدهای خصوصی، به کاربران برای رمز گشایی ولت کمک می کند. کاربران پس از بارگیری این فایل، باید بر روی یک USB آن را ذخیره و از آن به خوبی مراقبت کنند. در صورت مفقود شدن این فلش، امنیت کوین ها به خطر می افتد. با کلیک بر روی عبارت I understand, continue، می توانند کلید خصوصی را مشاهده کنند.
4- دسترسی به کوین های ذخیره شده
کاربران برای دسترسی به کوین های ذخیره شده، می توانند از طریق بارگذاری فایل Keystore و یا کپی و پیست کلید خصوصی اقدام کنند. البته استفاده از فایل Keystore نسبت به کپی و پیست کردن کلید خصوصی، از امنیت بیشتری برخوردار است.
آموزش دریافت ارز دیجیتال
کیف پول های نرم افزاری دارای آدرسی تحت عنوان آدرس عمومی هستند که عملکردی مشابه شماره حساب های بانکی دارد. کاربران در هنگام دریافت ارزهای دیجیتال، باید این آدرس را در اختیار شخص مقابل قرار دهند. با مراجعه به قسمت Receive یا همان دریافت ولت، آدرس عمومی کیف پول خود را مشاهده کنند.
آموزش ارسال ارز دیجیتال
با مراجعه به قسمت send، می توان رمز ارزها را از ولت خود برای دیگران ارسال کرد. در این قسمت باید آدرس و مبلغ مورد نظر را نیز وارد کرد.
نحوه تبدیل رمز ارزها به یکدیگر
در صرافی های ارز دیجیتال، می توان رمز ارزها را به یکدیگر تبدیل کرد. البته امکان تبدیل رمز ارزها از طریق کیف پول ها نیز فراهم شده است. این قابلیت در کیف پول های دیجیتالی که پشتیبان صرافی های داخلی هستند، وجود دارد مانند: ولت Coinomi، ولت Trust، ولت Edge، ولت Enjin.
کارمزد کیف پول نرم افزاری
اغلب کیف پول های نرم افزاری رایگان هستند اما بعضی از آنها از کاربران خود کارمزدهای اضافی دریافت می کنند. بنابراین در هنگام انتخاب این کیف پول ها، باید به این نکته توجه کرد که این کیف پول در صورت ذخیره رمز ارزها، از کاربران هزینه غیر معمولی را کسر نمی کند.
بهترین کیف پول های نرم افزاری
1- کیف پول کوین بیس (Coinbase)
کیف پول نرم افزاری کوین بیس (Coinbase) یکی از بهترین کیف پول های نرم افزاری برای افراد مبتدی می باشد. کوین بیس قابل نصب بر روی سیستم عامل های اندروید و iOS بوده و دارای کاربری بسیار آسان می باشد.
2- کیف پول اکسودوس (Exodus)
این کیف پول نرم افزاری به صورت کاملا غیر امانی کار می کند و کنترل کلید خصوصی و رمز ارزها کاملا در دست کاربران است. کیف پول اکسودوس قابل اجرا بر روی ویندوز، مک او اس و لینوکس می باشد. البته از طریق تلفن همراه نیز می توان نرم افزار جانبی آن را در اختیار داشت. اگر چه استفاده از این کیف پول رایگان است اما کاربران تنها در صورت پرداخت کارمزد می توانند از صرافی داخلی آن استفاده کنند. این کیف پول سازگاری کاملی با کیف پول های سخت افزاری Trezor و Trezor One دارد. بنابراین کاربران می توانند رمز ارزهای خود را به راحتی از اکسودوس به یک کیف پول سخت افزاری انتقال دهند.
3- کیف پول مای سلیوم (Mycelium)
یکی از اولین کیف پول های ساخته شده برای بیت کوین، کیف پول نرم افزاری مای سلیوم می باشد که از سیستم عامل های اندروید و iOS پشتیبانی می کند. این کیف پول به صورت غیر امانی و متن باز می باشد. همچنین از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. از دیگر ویژگی های این کیف پول می توان به امکان تنظیم کارمزد تراکنش، پشتیبانی از QR Code و همچنین پشتیبانی از کیف پول های سخت افزاری مانند ترزور، لجر و ... اشاره کرد.
4- کیف پول تراست ولت (Trust Wallet)
یکی از بهترین کیف پول های چند ارزی، کیف پول نرم افزاری تراست ولت می باشد که علاوه بر خرید انواع رمز ارزها، امکان نگهداری توکن های NFT را نیز به کاربران خود می دهد. همچنین از طریق تراست ولت امکان دسترسی به فهرست گسترده ای از انواع اپلیکیشن های غیر متمرکز بلاک چین وجود دارد. این کیف پول قابل نصب بر روی گوشی های اندروید و iOS می باشد.
5- کیف پول اتمیک (Atomic)
کیف پول نرم افزاری اتمیک علاوه بر پشتیبانی از سیستم عامل های لینوکس، ویندوز و مک او اس، قابل نصب بر روی گوشی های اندروید و iOS نیز می باشد. این کیف پول از امنیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا به هیچ عنوان کلیدهای خصوصی و اطلاعات کاربری این کیف پول، از دستگاه کاربر خارج نمی شود.