در میان دنیای بی حد و مرز ارزهای دیجیتال، اکوسیستم TON یکی از مواردی است که در عمر کوتاه خود به خوبی درخشیده و همچنان در مرکز توجه جامعه ارزهای دیجیتال قرار دارد. صرافی بایننس نیز تون کوین را در بخش معاملات نقدی خود در 8 آگوست فهرست کرد. این شبکه بدون شک موفقیت خود را تا حد زیادی مدیون همکاری با تلگرام، یکی از بزرگترین غول های ارتباطات اجتماعی است. در این مقاله به بررسی توکنومیکس شبکه تون می پردازیم. برای آشنایی با این شبکه تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
معرفی توکنومیکس شبکه تون
تاریخ ایجاد شبکه تون به سال 2018 بر می گردد اما این شبکه به طور رسمی در آگوست 2021 (اوت 1400) راه اندازی شد. با وجود همه فراز و نشیب ها، رشد شبکه تون فراتر از حد انتظار بوده و پروژه های جالبی مانند نات کوین و همستر کامبت مورد توجه قرار گرفته است. البته پروژههای تون به بازی ها محدود نمی شوند و شامل اکوسیستم گستردهای از جمله کیف پول، زیرساخت غیرمتمرکز، DeFi، بازارهای تجاری، SocialFi، پروژههای میم، NFT و ابزار تون می شوند. در ادامه می خواهیم با نگاهی به توکنومیکس شبکه تون دریابیم که چرا پروژه ها، توسعه دهندگان و کاربران در این کانال تا این حد محبوب هستند.
ساختار سطح بالای شبکه تون
شبکه باز (TON( یک بلاک چین لایه 1 غیرمتمرکز است که برای افزایش سرعت پردازش و کاهش هزینه های تراکنش طراحی شده است. این شبکه بر اساس الگوریتم اجماع اثبات سهام(PoS) است و از تحمل خطای بیزانسی(BFT) برای افزایش امنیت و مقیاس پذیری استفاده میکند. ساختار شبکه تون بر اساس ساختار چند بلاک چینی است و شامل یک Masterchain و چندین Workchain و Shardchain است.
کاربران شبکه TON می توانند با سهام حداقل 300,000 توکن کوین اعتبارسنجی شوند و در فرآیند اجماع شبکه فعالیت داشته باشند. درآمد اعتبارسنجی تون از هر دو بخش پاداش بلاک و کارمزد تراکنش به دست می آید. اگر اعتبارسنجی بلاک های نامعتبر را تأیید کنند، تمام یا بخشی از توکن های استیک شده آنها به عنوان جریمه اسلشینگ (slashing) مصادره می شود. بیشتر توکن های ضبط شده سوزانده می شوند و بقیه به عنوان پاداش به "گره های گزارش بلاک نامعتبر" به نام "fishermen" تعلق می گیرد.
پیشنهاد دهنده ها موجودیت هایی هستند که گره های دیگر را برای اعتبارسنجی پیشنهاد می کنند. پیشنهاد دهندگان می توانند با دادن دارایی های خود به اعتبارسنجی ها، سهمی از درآمد خود را دریافت کنند اما در جریمه ها نیز سهیم هستند. همه گرههای شبکه میتوانند با واریز ارز دیجیتال TON در بلاک چین Masterchain به گزارشگرهای بلاک نامعتبر تبدیل شوند. تجمیع کننده ها گره هایی هستند که بلاک های جدیدی را به اعتباردهنده ها پیشنهاد میکنند. البته خود تایید کننده ها نیز می توانند این کار را انجام دهند.
استخراج و توزیع توکن TON
از جولای 2020 تا ژوئن 2022 از شبکه تون از مکانیسم اجماع اولیه اثبات کار استفاده کرد و سپس به سیستم اثبات سهام تغییر مکان داد. عرضه اولیه توکن های TON 5 میلیارد واحد بود که 98.55٪ (4.9275 میلیارد واحد) از قبل استخراج شده بود و 1.45٪ (72.5 میلیون واحد) به اعضای تیم اختصاص یافت. گزارش ها نشان می دهد که 85.8 درصد از توکن ها در فاز IPoW توسط چند ماینر وابسته به بنیاد TON استخراج شده است.
کامیونیتی تون دو پیشنهاد را برای شفاف سازی توزیع توکن ها بین دارندگان خاص پیشنهاد و اجرا کرد. اولین ایده قفل کردن کیف پول های غیرفعال بود. بر اساس این تصمیم، شبکه 1.081 میلیارد واحد توکن از پیش استخراج شده متعلق به 171 حساب را به مدت 48 ماه قفل کرد. پیشنهاد دوم راه اندازی صندوقی به نام TON Believers Fund بود که به کاربران اجازه می داد تا دارایی های خود را برای مدت پنج سال با استفاده از "قرارداد هوشمند قفل کننده" قفل کنند. این دوره شامل یک قفل اولیه دو ساله و یک انتشار خطی سه ساله است.
مهلت سپرده گذاری توکن در 23 اکتبر 2023 به پایان رسید و در طی این فرآیند، 1.033 میلیارد واحد توکن TON سپرده گذاری شد. با در نظر گرفتن اینکه 284 میلیون واحد تون کوین به عنوان پاداش به استیک کننده ها اختصاص خواهد یافت، در مجموع 1.317 میلیارد تون توکن برای دو سال قفل شده است. پس از پایان این دوره، یعنی با شروع عرضه خطی در 12 اکتبر 2025، تقریباً 37 میلیون تون هر ماه به توکن های عرضه در گردش اضافه می شود.
این روند به مدت 3 سال ادامه دارد. با اجرای این روند، تقریباً 2.4 میلیارد واحد توکن TON در یک دوره معین به طور موثر از عرضه در گردش حذف می شود. تحت مکانیسم اثبات کار، شبکه Masterchain برای ایجاد هر بلاک 1.7 تون به شبکه اضافه می کند و برای ایجاد یک بلاک، هر شارد چین یک تون به شبکه اضافه می کند. در پایان هر دوره، جوایز تولید بلاک بین تایید کنندگان و نامینیتورها توزیع می شود.
برای کسب اطلاعاتی در مورد رمزارزها و آموزش ارز دیجیتال بر روی لینک کلیک کنید.
موارد استفاده توکن تون
ارز دیجیتال Toncoin نقش مهمی در این اکوسیستم ایفا می کند و برای موارد زیر استفاده می شود:
- توکن پرداخت: این توکن برای پرداخت خدمات مختلف مانند هزینه تراکنش، خدمات برنامه، سرویس نام دامنه (DNS)، ذخیره سازی، تبلیغات، پروکسی ها و فعالیت های زنجیره ای استفاده می شود.
- توکن انگیزشی: توکن کوین برای تشویق اعتباردهندگان و پیشنهاد دهندگان برای حفظ امنیت شبکه استفاده می شود.
- توکن حاکمیتی: دارندگان توکن TON می توانند در تصمیم گیری های حاکمیتی شرکت کنند.
مکانیزم کارمزد تراکنش های توکنومیکس شبکه تون
مکانیسم کارمزد تراکنش در بلاک چین TON با مدل پرداخت کاربر در شبکه اثبات سهام اتریوم کاملا متفاوت است. شبکه تون از مدلی مشابه پروتکل اینترنت کامپیوتر به نام مدل پرداخت توسعه دهنده استفاده می کند؛ بر خلاف اتریوم که از قراردادهای هوشمند همزمان استفاده می کند، هر دو شبکه بر اساس یک پارادایم ناهمزمان برای اجرای فرآیندهای موازی هستند.
کارمزد تراکنش ها در شبکه تون شامل بخش های مختلفی مانند کارمزد ذخیره سازی، کارمزد پیام های دریافتی و خروجی، هزینه مسیریابی و کارمزد محاسبه می باشد. هزینه های تراکنش به طور متوسط حدود 0.005 تون است اما در صورت لزوم، شبکه می تواند هزینه ها را توسط اعتبار سنجی تنظیم کند. مهمترین هدف از دریافت کارمزد تراکنش، جلوگیری از بارگیری بیش از حد شبکه توسط عوامل مخرب است. یکی دیگر از موارد استفاده از هزینه ها، تشویق اعتباردهندگان و نامزدکنندگان برای حفظ امنیت و کارایی شبکه است.
نیمی از هزینه های شبکه تون نیز سوزانده می شود و به این دلیل است که توکن ها به یک آدرس سیاه چاله ارسال می شوند و برای همیشه از گردش خارج می شوند. وجوه حاصل از کاهش جریمه نیز به همین سرنوشت دچار می شود. این مکانیسم سوزاندن توکن، عرضه در گردش توکن های TON را کاهش می دهد و به ثبات اقتصادی و کاهش تورم کمک می کند.