در الگوریتم های اثبات سهام (PoS)، اعتبارسنجی ها برای ایجاد امنیت پاداش میگیرند و برای سهل انگاری باید جریمه بپردازند. در این بلاک چین ها جریمه ای برای عدم فعالیت، اعتبارسنجی غیرصادقانه یا هر رفتار دیگری در نظر گرفته می شود که به آن جریمه اسلشینگ (Slashing) می گویند. این جریمه ممکن است شامل ممنوعیت موقت یا دائمی فعالیت و از دست دادن بخشی از دارایی باشد. هیچ مکانیزمی تا به امروز به اندازه کاهش ارز دیجیتال بحث برانگیز نبوده است. در ادامه توضیح می دهیم که هدف از مجازات Slashing چیست، چگونه می توان از آن اجتناب کرد و وظایف گره های درگیر چیست.
Slashing چیست؟
در الگوریتمهای اثبات کار (PoW)، اگر نظم در شبکه مختل شود و روال آن از کار بیفتد، ماینرها باید برای آن خرابی هزینهای بپردازند. هزینه این خطا، انرژی صرف شده برای استخراج و فعالیت در شبکه بوده که بسیار چشمگیر و قابل توجه است. از سوی دیگر، مکانیسم اثبات سهام کمی متفاوت است. بیشتر این بلاک چین ها پاداشهایی را برای فعالیت صحیح و صادقانه و جریمههایی برای فعالیتهای مخرب در نظر گرفتهاند. اعتباردهنده ها ارزهای خود را در شبکه سهام می گذارند که شبیه به وثیقه است. این لینک برای مدت معینی در شبکه قفل می ماند و قابل انتقال نیست. در بلاک چین های POS، جریمهای برای عدم فعالیت، اعتبارسنجی غیرصادقانه یا هر رفتار دیگری در نظر گرفته میشود که به آن جریمه اسلشینگ میگویند. این جریمه شامل از دست دادن مقدار معینی ارز دیجیتال، تعلیق کامل حساب اعتبارسنجی و ممنوعیت دائم یا موقت از شبکه است.
برای آشنایی با روش معاملاتی دکس تریدینگ بر روی لینک کلیک کنید.
روش کار اسلشینگ در بازار ارز دیجیتال
سیاست های کاهش slashing ارز دیجیتال از شبکه ای به شبکه دیگر متفاوت است. اخیرا، اکوسیستم اتریوم به مکانیزم اثبات سهام (PoS) تبدیل شده است. اکنون به جای ماینرها از اعتبارسنجی استفاده می کند. این اعتباردهنده ها توسط شبکه برای ارائه توکن های خود برای امنیت پاداش دریافت می کنند. در این موارد برخی از آنها در کار خود کوتاهی می کنند یا تخلفی صورت می گیرد. بازیکنان فعال شبکه به عنوان افشاگر عمل می کنند و مقصر را شناسایی می کنند. سپس یک عبارت نقض در برابر اعتبارسنجی بد ایجاد می کنند و آن را به بلاک جدید اضافه می کنند. پس از آن طلبکار به خاطر تخلفی که مرتکب شده مجازات می شود. این جریمه ها معمولاً شناسه اعتبارسنجی آنها را باطل می کند و آنها را ملزم به پرداخت مبلغی بر اساس تعداد اعتبارسنجی های مربوطه می کند. هرچه این مبلغ بیشتر باشد، جریمه بیشتری باید بپردازند. در این بین، به فردی که این تخلف را شناسایی کرده است، بخشی از مبلغ جریمه به عنوان پاداش تعلق می گیرد.
چرا باید از جریمه اسلشینگ استفاده کنیم؟
جریمه اسلشینگ خطاهای اعتبارسنجی را کاهش می دهد و میزان خطاها را در شبکه به حداقل می رساند. در نظر گرفتن این جریمه باعث افزایش امنیت، در دسترس بودن اعتباردهنده ها و مشارکت صحیح در شبکه می شود. دو دلیل عمده اعمال این جریمه ها را توجیه می کند. هر یک از این اعتباردهندهها میتواند منجر به رفتار نادرست و غیرقانونی شود و احتمالاً به دلیل هزینههای مربوط به آن است.
اعتبارسنجی ها چه زمانی جریمه می شوند؟
به طور کلی، اعتبارسنجی ها زمانی جریمه می شوند که در حالت "Downtime" (حضور نداشتن برای امضای تراکنش ها) یا در امضای مضاعف (تأیید اعتبار دو یا چند بلاک برای قرار گرفتن در یک زنجیره) باشند که هر یک از این موارد را عمیق تر می کند.
از کار افتادگی: این مفهوم به این معنی است که اعتباردهنده ها برای امضای معامله در دسترس نیستند و بیکار هستند. این معمولا زمانی اتفاق می افتد که اعتبارسنجی ها با زیرساخت با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند؛ یا به دلایل فنی، اعتبارسنجی ها نمی توانند نتایج اعتبارسنجی خود را با شبکه مطابقت دهند و توانایی "همگام سازی" در شبکه را از دست می دهند. لازم به ذکر است که همه بلاک چین هایی که شامل جریمه کاهش می شوند، به محض وقوع از کار افتادگی، جریمه اسلشینگ را اعمال نمی کنند و معمولاً یک آستانه بخشش وجود دارد.
امضای دوگانه: این جریمه زمانی اتفاق میافتد که اعتباردهنده 2 امضای یکسان را به یک بلاک ارائه دهد. اعتبارسنجی ها برای جلوگیری از خرابی، اعتبارسنجی دیگری را در حالت پشتیبان قرار می دهند و به دلیل مشکلات زیرساختی و تداخل، امضای دوگانه رخ می دهد.
برای آشنایی با سبک معاملات به روش اسمارت مانی، بر روی لینک کلیک کنید.
دلیل متفاوت بودن جریمه اسلشینگ در بلاک چین چیست؟
در ابتدا، علاوه بر جریمه کردن کاربران به دلیل الگوریتم های نادرست، حملات «DDoS»، گواهی های جعلی و بسیاری از دلایل مشابه، این مکانیسم برای سایر کاربران نیز اتفاق افتاد و منجر به از دست دادن میلیون ها اعتبار دهنده شد. این وقایع ترس و سوء ظن نسبت به مجازات های شدید را در بین اعتبار دهندگان ایجاد می کند. با پروتکل های جدید، Slashing برای ایمن سازی شبکه و بلاک چین به روز شده است. عوامل مختلفی منجر به مجازات های مختلف می شود، از جمله:
- نوع سوء رفتار
- جدی بودن رفتار اشتباه
- نوع جریمه (ثابت یا درصد)
- دوره حذف یا عدم مشارکت در فعالیت های اعتبارسنجی
- جوایز و سهام برای افشاگران
روش جلوگیری از اسلشینگ در بازار چیست؟
بزرگترین خطری که اسلشینگ به همراه دارد، از دست دادن توکن هایی است که توسط کاربر به اشتراک گذاشته شده است. برای افرادی که ریسک پذیر هستند و میخواهند از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال خودداری کنند، بهتر است از پروژههایی که از این جریمه استفاده میکنند دوری کنند. برخی از پروژه هایی که از این مدل استفاده نمی کنند عبارتند از Cosmos ،Tron ،Tezos و Polkadot.
یکی از راه های به حداقل رساندن خطر جریمه، بازنگری در آستانه درصد جریمه است. این بدان معناست که شما می توانید به پروژه هایی دسترسی داشته باشید که درصد آستانه وقفه خاصی را برای جریمه ها مشخص کرده اند. به عنوان مثال، شبکه "ICON" تنها زمانی جریمه اعمال می کند که زمان خرابی یک گره بیشتر از 15٪ باشد. این بسیار منصفانه است. هنگامی که یک گره بیش از 15٪ خرابی داشته باشد، نشان می دهد که گره دارای مشکلات ساختاری جدی است. خوشبختانه این مشکل قبل از وقوع جریمه به راحتی قابل درک است.