1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. اصطلاحات بازار ارز دیجیتال
  4. میکردائو (MakerDAO) چیست؟
میکردائو (MakerDAO) چیست؟
میکردائو (MakerDAO) چیست؟

میکردائو (MakerDAO)، یک سیستم مالی نوآوری است که استیبل کوین دای را پشتیبانی می کند. MakerDAO یک پروتکل مبتنی بر اتریوم است که استیبل کوین دای را صادر کرده و وام های دارای پشتوانه وثیقه را بدون واسطه تسهیل می کند. استفاده گسترده و ادغام DeFi آن، MakerDAO را به یکی از عملیاتی ترین پروتکل ها در اکوسیستم رمزنگاری تبدیل کرده است. برای فعال کردن روند استقراض و وام دادن یکپارچه، MakerDAO از پروتکل Maker برای استقراض در برابر وثیقه استفاده می کند. با این حال، برخلاف وام‌های سنتی که تمایل دارند ارزهای فیات را به عنوان وثیقه بپذیرند، Maker به کاربران خود اجازه می‌دهد تا در برابر چندین جفت رمزنگاری که پروتکل از آنها پشتیبانی می‌کند، وام بگیرند.

MakerDAO از یک سرویس قرارداد هوشمند تشکیل شده است که استقراض و وام را مدیریت می کند و برای مدیریت خود از دو ارز دیجیتال دای و MKR استفاده می کند. ارز دیجیتال دای به عنوان یک استیبل کوین محسوب می شود که با قیمت پایه ثابت غیرمتمرکز بوده که تحول بزرگی در ارزهای دیجیتال فراهم کرده است. این استیبل کوین توسط سپرده های دیجیتال مدیریت می شود. در حال حاضر ارز دیجیتال دای، در سیستم های مالی دیفای مانند یونی سواپ و آوه استفاده می شود. برای اینکه با نحوه کار استیبل کوین دای و میکردائو آشنا شوید، در ابتدا به تفاوت های استیبل کوین های متمرکز و غیرمتمرکز می پردازیم. 

استیبل کوین متمرکز و غیرمتمرکز چه تفاوتی با یکدیگر دارد؟

تفاوت استیبل کوین متمرکز و غیر متمرکز

استیبل کوین همان دلارهای دیجیتالی است که ارزش آنها نسبتا پایدار است و به این دلیل است که کاربران بی شماری علاقه مند به استفاده از این ارزهای دیجیتال هستند. برای سرمایه گذاران استیبل کوین، روش های سودمند بی شماری وجود دارد که از جمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارسال استیبل کوین ها به صورت رایگان بوده و بسیار سریع و ارزان است. 
  • سپرده گذاری استیبل کوین در پلتفرم هایی همچون آوه که در آنها وام های ثابت یا رمزنگاری شده با شما تعلق می گیرد.
  • برای اینکه ثبات نقدی کسب کنید، نیازی به خارج شدن از اکوسیستم نیست.
  • کسب درآمد و سود از استیبل کوین ها در پروتکل دیفای همچون COMPOUND و CURVE به صورت درآمد پایدار است. 

با تمام این مزایایی که برای استیبل کوین ها بیان شد، ارزش استیبل کوین ها همچون USDT، USDC به دلار وابسته است و با دلار پشتیبانی می شود. در واقع در پروتکل آن یک منبع فیزیکی وجود دارد که دلار و دارایی فیزیکی را در خود جای داده است. این پشتوانه می تواند از هر واحد USDT و USDC پشتیبانی کند. تمام کاری که باید انجام شود این است که دلار فیزیکی را دیجیتالی می کنند، در صورتی که یک دلار دیجیتالی متمرکز است. 

چنانچه سیستم دیفای بر مبنای تمرکز زدایی باشد، استیبل کوین ها قطعا کارایی چندانی نخواهند داشت. بنابراین باید از سیستمی استفاده شود که نرخ ثابت و غیرمتمرکزی داشته باشد که میکردائو دقیقا دارای چنین سیستمی است. 

میکردائو چیست؟

میکردائو یک پلتفرم غیرمتمرکز است که در راستای پشتیبانی از دیگر ارزهای دیجیتال راه اندازی شده است. بلاک چینی که این ارز دیجیتال بر روی آن فعال است، اتریوم بوده که به صورت غیرمتمرکز فعالیت می کند و توسط قراردادهای هوشمند فعالیت خود را انجام می دهد. برخلاف دیگر استیبل کوین هایی که پشتوانه آن ها دلار است، استیبل کوین دای توسط میکردائو پشتیبانی می شود. به این صورت که برای ارزش دادن به دای، یک دستورالعمل به USDT ارسال می کند. 

روش کار این سازوکار بدین صورت است که شما ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده را به پروتکل میکر واریز می کنید. در این مرحله سپرده شما، یک پوزیشن VAULT در پروتکل می شود. در این حالت شما می توانید ارز دیجیتال دای را به عنوان میزان سپرده ای که دارید، برداشت کنید. به عنوان مثال، در صورتی که می خواهید 500 دای وام بگیرید، 1.5 برابر این مبلغ را از طریق اتریوم یا رمزارز دیگر باید واریز کنید. مبلغ سپرده باید بالاتر از میزان وام باشد، چرا که رمزارزهای بی ثباتی هستند که اغلب درصد زیادی از نوسانات قیمتی را شامل می شوند. 

تاریخچه میکر

در سال 2015 میکردائو به منظور ارائه فرصت‌های اقتصادی آزاد برای همگان و به صورت یک پروژه متن باز، ایجاد شد. توکن میکر (MKR) نیز که از اتریوم به عنوان پشتیبان استفاده می‌کند نیز در سال 2017 ارائه کردند. در سال 2019، نیز توکن دیگری به نام DAI را ارائه کردند که جز استیبل کوین ها می باشند و قیمت آن همیشه یک دلار است. میکر همواره سعی در ارائه شفافیت و صداقت داشته است. برای مثال بعد از هر جلسه، فایل صوتی جلسه کارمندان را روی ساندکلاود ارائه می کند. میکر مشارکت هایی نیز با شرکت‌های معروفی از جمله Digix، OmiseGO، Request network، CargoX مشارکت داشته است. با افزایش این شراکت‌ها، عمر کوین‌های آن نیز بیشتر می‌شود.

بنیانگذار MakerDAO کیست؟

Rune Christensen موسس و مدیرعامل فعلی MakerDAO است. در سپتامبر 2018، شرکت سرمایه گذاری مشهور جهان که Andreessen Horowitz نام دارد 15 میلیون دلار در میکردائو سرمایه گذاری کرد تا 6 درصد از کل عرضه توکن Maker (MKR) را خریداری کند. این اولین سرمایه گذاری برای صندوق رمزنگاری 300 میلیون دلاری a16z این شرکت بود.

MAKER VAULTS چیست؟

میکردائو چیست؟

عملکرد مناسب MAKER در سیستم VAULT مشخص می شود. سیستم VAULT در اصل همان مکانی است که ارز دیجیتال دای در ازای سپرده واریز می شود. تمامی این فرآیندها در بلاک چین اتریوم اتفاق می افتد به همین دلیل است که می توان تمامی معاملات غیرمتمرکز را کنترل کرد. 

زمانی که سپرده را در میکر واریز می کنید، همزمان با پوزیشن VAULT باز می کنید، این نوع پوزیشن، این قابلیت را به کاربر می دهد تا از دای خود در مقابل سپرده خود استفاده کند. زمانی که پوزیشن VAULT خود را برداشت می کنید، مقدار دای متصل به پوزیشن از بین رفته و از منبع خارج می شود. MAKER VAULTS برای محافظت از خود و کاربر نیاز دارد که به اندازه 150 درصد از پوزیشن مورد نظر را سپرده گذاری کنید. 

در اصل هدف از سپرده گذاری بیش از حد در این ارز دیجیتال، جلوگیری از خطر تسویه است. زمانی که ارزش سپرده شما در خطر سقوط، زیر ارزش وام است، وام دهندگان سپرده شما را منحل کرده تا از این طریق خودشان بازپرداخت کنند. در غیر این صورت، دیگر شما پاسخگوی بازپرداخت خواهی شد. با تمام این شرایط، از آنجا که MAKER از ارزهای دیجیتال، به عنوان سپرده استفاده می کند، باید میزان سپرده به گونه ای باشد که بتواند نوسانات قیمتی را پوشش دهد. بعد از اینکه موقعیت در MAKER VAULTS ایجاد شد، می توانید از استیبل کوین دای مانند پول نقد استفاده کنید. 

توکن های MKR چگونه تولید می شوند؟

MKR یک توکن ERC-20 است که تحت شرایطی، نزدیک بودن استیبل کوین DAI به دلار آمریکا ایجاد یا سوزانده می شود. ایجاد MKR جدید به پایداری DAI بستگی دارد. اگر DAI ثابت بماند، MKR بیشتری سوزانده شده و کل عرضه را کاهش می دهد. اگر DAI بیش از یک دلار نوسان کند، MKR بیشتری ایجاد می شود و عرضه کل را افزایش می دهد.

با MKR چه کاری می توانید انجام دهید؟

از آنجایی که دارندگان MKR از یک سیستم پایدار MakerDAO بهره‌مند می‌شوند، آنها تشویق می‌شوند تا در راستای منافع پروتکل MakerDAO عمل کنند. در نتیجه، دارندگان MKR می‌توانند در مورد تصمیمات حاکمیتی مانند میزان تعیین هزینه‌ها و اینکه کدام نوع وثیقه می‌تواند توسط پروتکل به عنوان وثیقه پذیرفته شود، رأی دهند. در سیستم MakerDAO، یک توکن MKR برابر با یک رای است، بنابراین افراد یا سازمان‌هایی که دارای MKR بزرگ هستند می‌توانند تأثیر زیادی بر نتایج رای‌گیری داشته باشند.

ساختار میکر

ساختار میکر

پلتفرم میکر با بهره گیری از روش‌های مختلف و توکن میکر، سعی در تثبیت قیمت DAI دارد. آن‌ها از روش بانکداری جبران کسری برای این منظور استفاده می‌کنند. در این روش، بانک ملزم به انجام بخش کوچکی از تعهدات سپرده‌ها می باشد.

پشتیبانی میکر توسط توکن ECR20 و در شبکه بلاک‌ چین اتریوم صورت می‌گیرد، بنابراین امکان استخراج آن وجود ندارد. آن‌ها با استفاده از قراردادهای هوشمند CDP، کوین‌های خود را ایجاد می‌کنند. بنابراین، می‌توان به جای استخراج، به وسیله یک موقعیت وثیقه بدهی (Collateralized Debt Position)، توکن DAI را به عنوان وام خریداری کرد. این توکن بعد از تسویه وام، از بین می‌رود. بنابراین می توان گفت، DAI عملکردی همانند تتر دارد. هر دو کوین میکر، دارای پشتوانه و غیر قابل استخراج می باشند. این دو کوین میکر، جز استیبل کوین ها محسوب می شود و قیمت آن معادل یک دلار می باشند. توکن‌های میکر با تتر یک تفاوت اصلی دارند، به طوری که عملکرد توکن های میکر برخلاف تتر، بدون کنترل مرکزی صورت می گیرد. توکن‌های میکر به دلیل شیوه‌های ارزش گذاری، در مقایسه با سایر رمز ارزها، تثبیت شده‌تر عمل می‌کنند. در پی نوسانات بازار، میکر ایجاد شده و از بین می‌رود که هدف آن ثابت نگه داشتن قیمت کوین می باشد.

دارندگان MKR قادر به شرکت در سیستم رای گیری پلتفرم میکر می باشند. در برخی مواقع توکن‌های MKR به دلیل برخی تصمیمات نادرست مدیریتی، ارزش‌ خود را از دست می دهند، در چنین شرایطی مالکان MKR تمایل پیدا می کنند که برای دستیابی به ساختاری غیرمتمرکز و دموکراتیک، به نفع بهبود تمام پلتفرم رای دهند. میکر برای تثبیت قیمت DAI، از روش‌های مختلفی بهره می‌گیرد که عبارتند از:

مکانیزم فیدبک نرخ هدف (Target Rate Feedback Mechanism)

نرخ هدف (Target Rate)

فاکتور حساسیت (Sensitivity Parameter)

امنیت میکر

پشتیبانی همه دارایی‌های سازمان میکردائو بر عهده توکن های ETH می باشد. این قراردادهای هوشمند شامل اتریوم می‌شود و در صورت حمله هکرها و یا وارد شدن ضرر به دارایی‌های مالکان، همه ‌ضررها توسط این سازمان جبران می شود. بر این اساس، در قرارداد هوشمند CDP میکر، بیش از 2.1 میلیون اتریوم فریز شده است. آن‌ها با اتریوم همه توکن‌های DAI خود را پشتیبانی می‌کنند.

موارد استفاده میکر

مهم‌ترین و اولین مورد استفاده رمز ارزها، همان پول سنتی می باشد که در سایت‌هایی که آن‌ها را می‌پذیرند، می‌توانید برای خرید دارایی های مورد نظر استفاده کرد. بسیاری از افراد برای حفظ ارزش سرمایه خود، از DAI استفاده می‌کنند زیرا قیمت آن ثابت می باشد. همانند دیگر رمز ارزها، از توکن MKR برای سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلندمدت استفاده می شود. از مهم‌ترین کاربردهای این توکن می توان به حساب تسهیل پرداخت‌های بین المللی در کنار انتقال‌های P2P اشاره کرد.

خرید و فروش میکر

خرید و فروش میکر

این رمز ارز را می توان با استفاده از کارت‌های اعتباری، واحدهای پولی رایج بین المللی و همچنین دیگر رمز ارزها خریداری کرد. در وبسایت CoinMarketCap می توان صرافی‌ های ارائه کننده این رمز ارز را مشاهده کرد. بسیاری از صرافی‌های معتبر جهان، از این پلتفرم پشتیبانی می کنند که از میان آنها می‌توان به‌ هات بیت، کوکوین (KuCoin) Local Trade اشاره کرد. در این صرافی‌ها، تبادل رمز ارزهایی همانند اتریوم و بیت کوین با توکن‌های میکر، با استفاده از سرویس اکسچنج انجام می شود.

پس‌انداز میکر

برای ذخیره همه رمز ارزهای خریداری شده، کاربران باید دارای یک کیف پول و یک آدرس کیف پول دیجیتال اختصاصی باشند تا هم دارای کلیدهای خصوصی و کلیدهای عمومی‌‌ باشد و هم برای خرید، فروش و تبدیل رمز ارزها از آن استفاده کرد. در صورتی که کاربران قصد پس انداز این رمز ارز را داشته باشند، نباید در وب سایت‌های صرافی آنلاین، بیش از مقدار لازم رمز ارزهای خود را نگهداری کنند و سپس آن را خیلی سریع به کیف پول امن خود منتقل کنند.

از آن جایی که هر دو توکن میکر مبتنی بر شبکه ERC-20 می باشند، می توان بر روی همه کیف پول های اتریوم، توکن‌های آن را نگهداری کرد. کیف پول های MyEtherWallet، Mist Wallet، اتامیک والت، Trust Wallet، Exodus، Jaxx و Coinomi از جمله کیف پول های اتریوم می باشند. از کیف پول های فیزیکی یا سرد مانند لجر (Ledger) و‌ ترزور( Trezor) نیز می‌توان برای ذخیره این رمز ارز استفاده کرد.

دیفای ( DEFI) و دای (DAI)

به دلیل رونق مالی غیرمتمرکز سال ۲۰۲۰ در حوزه دیفای، DAI در اکوسیستم DeFi به عنوان یکی از محبوب‌ ترین دارایی‌ها ظاهر شود. از این رو تعدادی از خدمات ارائه شده در حوزه دیفای، در قالب توکن DAI، وام‌های خود را به کاربران پرداخت می‌کنند.

- مشتریان کوین‌بیس ساکن کشورهای انگلستان، ایالات متحده، هلند، فرانسه، اسپانیا و استرالیا می‌توانند از سپرده‌های DAI خود 2% در سال سود کسب کنند.

- اپلیکیشن دی‌پیگی (dPiggy) به صورت خودکار از بازده توکن‌های استیک شده DAI برای خرید انواع دارایی های رمزنگاری شده در پایان هر ماه استفاده می‌کند. این اپلیکیشن به کاربران خود، سودهایی را ارائه می کند.

- در حال حاضر می‌توان از بیت کوین برای تولید DAI نیز استفاده کرد.

ویژگی های استیبل کوین DAI

ویژگی های استیبل کوین DAI

با توجه به این که DAI مبتنی بر بلاک‌ چین اتریوم می باشد، افراد می‌توانند زمانی که از سیستم وام ‌دهی میکردائو، وام دریافت می کنند، اقدام به ضرب توکن DAI کنند. توسعه‌ دهندگان می‌توانند در قراردادهای هوشمند مختلف، DAI را به کار بگیرند و برای مصارف مختلف آن را تغییر دهند. برای مثال، توکن xDAI اقدام به سینک (Sync) توکن DAI با خود می‌کند و آن را برای انتقال و پرداخت کارآمدتر و آسان‌تر، در یک زنجیره جانبی کم هزینه و فوق سریع قرار می‌دهد. همچنین توکن rDAI و توکن چای (Chai) به طور همزمان توکن معمولی DAI را در خود سینک کرده و آن را با میزان علاقمندی کاربران جهت کنترل قیمت سازگار می‌سازد. یعنی با افزایش حجم معاملات، قیمت Chai نیز افزایش می یابد. 

استیبل کوین در خطوط دید

ثبات DAI پس از سقوط بازار در مارس ۲۰۲۰ به شدت تهدید شد. بنابراین توسعه ‌دهندگان تصمیم گرفتند که در رای ‌گیری‌های ماهیانه شبکه DAI، یک ویژگی بحث برانگیز را معرفی کنند. توکن DAI به واسطه این ویژگی می تواند ارزش خود را با استفاده از یک استیبل کوین دیگر مانند USDC، حفظ کند. بروزرسانی در یکی از پروتکل‌های اصلی وام‌دهی DeFi در ژوئیه ۲۰۲۰، مجددا باعث از بین رفتن ثبات DAI می شود. در نتیجه باعث شد که جامعه رای خود را مبنی بر افزایش سقف بدهی سیستم ارائه دهد. بایننس یو اس دی (BUSD)، جی‌ یو اس دی (GUSD) به همراه 8 توکن دیگر در فاصله ۱ ماه بعد، در فهرست توکن‌های شبکه میکردائو قرار گرفتند. در نتیجه این امکان برای کاربران فراهم شد تا برای ایجاد DAI و نقدینگی بیشتر از آنها استفاده کنند.

قانون‌ گذاران نیز برای قانون ‌گذاری در زمینه استیبل کوین‌ها، عزم خود را جزم کرده‌اند تا قوانین را همسو با قوانین بانکی کنند. قانونی تحت عنوان STABLE در ایالات متحده پیشنهاد شده که اقدام به همگام سازی صادرکنندگان استیبل کوین با برخی استانداردهای مشابه بانک‌ها می کند. این قانون برای استیبل کوین غیرمتمرکز مانند DAI می‌تواند پیامدهای جدی داشته باشد. طبق گفته های پیتر ون والکنبورگ، مدیر تحقیقات موسسه غیرانتفاعی CoinCenter (کوین‌سنتر)، برای نودهای شبکه DAI، قوانین جدید می‌تواند مشکل ‌ساز باشد. به گونه‌ای که پس از تصویب قوانین جدی، فعالیت آن‌ها به عنوان اعمال مجرمانه تلقی می‌گردد و یا این که باید آن‌ها را ذیل یک قانون قرار دهد.

با این وجود، استیبل‌کوین‌ها به واسطه تحولات ژئوپلیتیکی بیش از پیش محبوب شده اند. برای مثال، زمانی که دولت آرژانتین برای معاملات تحت دلار، مالیات جدید ۳۵ درصدی را وضع کرد، کاربران بسیاری به استفاده از استیبل ‌‌کوین‌ها هجوم آوردند که در این حین در مبادلات محلی حجم معاملات DAI به طور فزاینده‌ای افزایش یافت. 

آینده میکردائو چگونه است؟

آینده میکردائو چگونه است؟

MakerDAO به لطف مجموعه‌ای از مشارکت‌های برجسته که به پذیرش آن کمک کرده است، به یکی از پروژه‌های شاخص جنبش DeFi تبدیل شده است.

سخن پایانی

بازار ارزهای دیجیتال به عنوان یکی از پرنوسان ‌ترین بازارهای مالی دنیا شناخته شده اند، بنابراین لازم است که کاربران برای خرید و فروش رمزارزهای مورد نظر خود، باید اصول سرمایه گذاری را در نظر بگیرند و احتیاط کامل را رعایت کنند. میکر از سایر ارزهای دیجیتال، به دلیل دو توکنه بودن متفاوت است و همچنین تاکنون روش‌های مناسب به کار گرفته شدن در آن برای تثبیت قیمت موثر بوده است. در صورتی که افراد قصد حفظ ارزش سرمایه خود در ارزهای دیجیتال را داشته باشند، استفاده از میکر یکی از راه های موثر می باشد. میکردائو حامیان پرنفوذ و محصول قدرتمندی به خود می‌بیند و آینده بسیار خوبی را می‌توان برای آن انتظار داشت.

در این باره بیشتر بخوانید