1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. اصطلاحات بازار ارز دیجیتال
  4. توکن حاکمیتی (Governance tokens) چیست؟
توکن حاکمیتی (Governance tokens) چیست؟
توکن حاکمیتی (Governance tokens) چیست؟

اخیرا روش جدیدی برای اداره‌ی سازمان‌ها و مدیریت آن‌ها ابداع شده که تحت عنوان توکن حاکمیتی یا Governance tokens معرفی می‌شود. در این روش مدیریتی، هر توکن حکم یک رای را دارد و هدف آن، اتصال جوامع به یکدیگر است. این توکن در مراحل اولیه‌ی توسعه قرار داشته و هنوز جای پیشرفت زیادی دارد. با این وجود، برای پروژه‌های DAO و DeFi بسیار کارآمد بوده و محبوبیت زیادی به‌دست آورده است. در واقع، شروع ایجاد Governance tokens از مفهوم دائو یا همان DAO اتفاق افتاد. سازمان‌های دائو فعالیت‌های خود را با استفاده از فرآیندهای رای‌گیری انجام می‌دهند و در واقع، بدون رای‌گیری و فرآیندهای آن، امکان هیچگونه دستکاری‌ در اطلاعات ثبت شده پیرامون بلاک چین و قراردادهای هوشمند دائو نیست.

به طور کلی، توکن به رمزارزهای ساخته شده با استفاده از قرارداد هوشمند گفته می‌شود و انواع مختلفی هم دارد. با توجه به استانداردها و کاربردهای مختلف، توکن‌ها تقسیم‌بندی می‌شوند؛ یکی از این موارد، توکن حاکمیتی به شمار می‌رود. در سازمان‌های مستقل غیرمتمرکز (DAO) و امورمالی غیرمتمرکز دیفای (DeFi)، از Governance tokens استفاده می‌شود و حق مشارکت در مدیریت پروژه‌ها را در اختیار سرمایه‌گذارها قرار می‌دهد. برخلاف سیستم سنتی که دارای هیئت مدیره است، توکن حاکمیتی باعث می‌شود تا روش مدیریت به صورت غیرمتمرکزتر و عادلانه‌تر اتفاق بیا‌فتد. بازار رمزارزها هم رفته رفته به سمت غیرمتمرکز شدن پیش می‌رود و این موضوع تشویقی برای گسترش Governance tokens خواهد بود.

دلیل اهمیت توکن حاکمیتی چیست؟

دلیل اهمیت توکن حاکمیتی

برای اکثر جوامع و مردم، حالت ایده‌آل یک حکومت زمانی است که قدرت به صورت متمرکز وجود نداشته باشد و به نوعی، دموکراسی برقرار شود. روش‌های حاکمیتی مختلفی در دنیا وجود دارد اما به زودی، توکن حاکمیتی بیشتر از قبل نقش خود را ایفا خواهد کرد و روی جوامع تاثیر مهمی خواهد گذاشت. این توکن از آنجایی مورد اهمیت است که می‌تواند فرآیند تصمیم‌گیری برای یک پروژه‌ی کریپتوکارنسی را غیرمتمرکز کند. این مفهوم غیرمتمرکز بودن، از طریق الگوریتم اجماع و حضور مردم شکل می‌گیرد. به معنای دیگر، هر توکن حمایتی حکم یک رای را دارد و در نتیجه برای تصمیم‌گیری‌ها، هر توکن می‌تواند در نتیجه‌گیری سرنوشت‌ساز باشد.

معرفی بهترین توکن‌های حاکمیتی

جالب است بدانید بسیاری از صرافی‌ها دارای توکن‌های حاکمیتی هستند و توکن هر روزه معامله و ترید می‌شود. قیمت و ارزش این توکن‌ها متفاوت است و در پروژه‌های مختلف فرق می‌کند. برخی پروژه‌ها با ایجاد تقاضا از سوی مردم، توکن مورد نظر را به سمت گران‌تر شدن پیش می‌برند. مانند ارزهای دیگر، خرید توکن حاکمیتی باعث تغییر در قیمت آن می‌شود و به طور کلی می‌توان گفت این توکن در طی زمان ارزش‌ بیشتری پیدا کرده است. از طرفی دیگر با پیشرفت دنیای بلاک چین و کریپتوکارنسی، رفته رفته به این توکن‌های حاکمیتی اضافه می‌شود و پروژه‌های بیشتری را تحت تاثیر قرار می‌دهند. در ادامه‌، تعدادی از توکن‌های حاکمیتی مهم را نام می‌بریم و آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم. 

توکن کامپاند (COMP): سیستم کامپاند مدت‌ها قبل از عرضه‌‌ی توکن آن محبوبیت داشت و در حال حاضر یکی از بزرگترین پروتکل‌های غیرمتمرکز دنیا به حساب می‌آید. عده‌ای عقیده دارند این توکن پرچمدار توکن‌های حمایتی است و یکی از مشهورترین پروژ‌ه‌های وام‌دهی به شمرده می‌شود. این توکن پس از معرفی، به سود چشمگیری رسید؛ تقاضای آن به قدری زیاد شد که سود آن به ۴۰۰ درصد رسید و سرمایه‌گذاری‌های عظیمی برای کامپاند اتفاق افتاد. 

توکن بالانسر (BAL): بالانسر پروژه‌ی نسبتا جدیدی به شمار می‌‎‌رود که یک سیستم استخراج نقدینگی را در دسترس قرار داده است. این توکن نوعی بازارساز خودکار به حساب می‌آید که به طور خودکار در اتریوم مستقر است و شبیه به یونی سواپ عمل می‌کند.

توکن سینتتیکس (SNX): این توکن در واقع روی پلتفرمی با همین نام قرار دارد و بستری غیرمتمرکز برای انتشار دارایی‌ هایی مبتنی بر اتریوم است. این توکن قادر است دارایی‌ های واقعی را ردیابی کند. 

توکن لند (LEND): توکن لند برای پروتکل AAVE است و برای وام‌گیری غیرمتمرکز در اتریوم کاربرد دارد. این توکن شباهت‌هایی به کاربری کامپاند دارد و خدمات مشابهی را به کاربران ارائه می‌کند. 

بهترین توکن‌ های حاکمیتی

مزایای توکن حاکمیتی

همانطور که بالاتر اشاره شد، توکن حمایتی مدیریت برنامه‌ها و فعالیت‌های پروژه‌ها را می‌تواند غیرمتمرکز کند که این ویژگی، اصلی‌ترین قابلیت توکن حاکمیتی به حساب می‌آید. این فرآیند باعث شفافیت و منصفانه‌‌تر شدن برخی موارد در پروژه‌ها خواهد شد و به تعداد افراد تاثیرگذار در این موضوع، اضافه می‌کند. بدون وجود Governance tokens، این امر ممکن نبود. به لطف این سیستم، تاثیر تک تک افراد در شبکه‌ی مورد نظر افزایش پیدا می‌کند و امکان دخالت مستقیم کاربر در سیستم‌ عامل‌های Defi امکان‌پذیر می‌شود.

غیرمتمرکز شدن پروژه‌ها و تراکنش‌ ها، بالطبع باعث می‌شود تا نقش آفرینی همه‌ی توکن‌های موجود، امکان‌پذیر شود و افراد بیشتری بتوانند در نتیجه‌ی اتفاقات تاثیرگذار باشند. با سیستم رای‌گیری Governance tokens، به نوعی دموکراسی برقرار می‌شود و روند پروژه‌ها منطقی‌تر خواهد بود. این توکن‌ ها باعث می‌شوند تا نظر واقعی کاربران روی نتایج تاثیرگذار باشد و آن‌ها بتوانند روی تغییرات مختلف رای بدهند.

نکته‌ی قابل توجه این است که حتی با وجود آن که صاحبان توکن‌ها از لحاظ جغرافیایی با هم فاصله‌ی زیادی دارند اما تاثیرشان به میزان هر توکن، یکسان است. این مسئله باعث می‌شود تا اولویت‌ها از نظر هویت، نژاد، سن، جنسیت و موارد این‌چنینی، تغییر کند.

آشنایی با توکن حاکمیتی

همچنین، امنیت کاربران و اطلاعاتشان به صورت کامل حفظ می‌شود و آن‌ها می‌توانند با آزادی کامل در مورد اتفاقات پیش‌رو، نظرات خود را اعلام کنند؛ بدون آنکه شناسایی شوند. این شناسایی نشدن و امن بودن Governance tokens، برای فعالیت‌ های بشر دوستانه و خیریه هم می‌تواند کاربرد داشته باشد.

توکن‌های حاکمیتی روی بازار تاثیرگذار هستند و به هر توکن، به کاربر خود امتیاز می‌دهد. این ویژگی باعث می‌شود تا افراد بیشتری جذب دنیای کریپتوکارنسی و بازارهای مالی شوند و این عرصه پیشرفت بیشتری کند. البته این روند همین حالا هم شروع شده و به دلیل ویژگی‌های مثبتی که Governance tokens دارد، موج استقبال به سمت این پدیده در حرکت است. همین موج باعث می‌شود تا ارزش توکن‌ها افزایش پیدا کند و در نتیجه، تاثیر آن‌ها در فرآیندهای مختلف بیشتر شود. مسیر مطمئن بازدهی یکی دیگر از دلایلی که باعث پرطرفدار شدن توکن‌ حاکمیتی شده است. 

برای کسب اطلاعاتی در زمینه آموزش ارز دیجیتال، بر روی لینک کلیک کنید.

معایب توکن‌ حاکمیتی

عده‌ای بر این عقیده‌اند که جداسازی و جلوگیری از کنترل دولت‌ها بر دنیای بلاک چین، امری مثبت است و از دخالت‌ها جلوگیری می‌کند اما این مسئله معایبی هم دارد. این ویژگی باعث مشکلات قانونی در ارتباط با توکن‌های حاکمیتی می‌شود و طبیعتا دولت‌ها نمی‌توانند بر این موارد کنترلی داشته باشند. از طرفی دیگر، ممکن است به خاطر ویژگی تعیین رای در توکن‌ حاکمیتی، نتیجه‌ای خلاف انتظار اتفاق بیفتد.

مثلا اگر نهاد یا فردی توکن‌های بیشتری در اختیار دارد، قادر خواهد بود فرآیند رای‌گیری را دستکاری کند نتیجه را به نفع خود تغییر دهد. در واقع، هرچه تعداد توکن‌های حاکمیتی شما بیشتر باشد، می‌توانید تاثیر بیشتری بگذارید. از آنجایی که تاثیر این توکن‌ها در تغییر شرایط بازار زیاد است، نتیجه همیشه مثبت و به نفع اکثریت نخواهد بود.

در این باره بیشتر بخوانید