پروژههایی که در اتریوم ظهور میکنند باید حرف جدیدی برای گفتن داشته باشند یا گره ای از مشکلات موجود را باز کنند. پروتکل EigenLayer یکی از پروژه هایی است که با یک نوآوری وارد بازار شد. استیکینگ مجدد کاربران میتوانند توکنهای اتر را که قبلاً در قرارداد هوشمند EigenLayer قرار دادهاند، دوباره به اشتراک بگذارند تا امنیت را به سطوح دیگر گسترش دهند. نوآوری این پروژه جالب است و نمی توان در چند خط توضیح داد که پروتکل EigenLayer چیست و دقیقا چگونه کار می کند.
پروتکل EigenLayer چیست؟
پروتکل EigenLayer یکی از پروژه هایی است که بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده است و هدف آن تضمین امنیت پروژه ها و خدمات ایجاد شده در این شبکه است. با کمک EigenLayer می توانیم از امنیت اتریوم برای ایمن سازی سرویس های مختلف در همان شبکه استفاده کنیم. پس چه نیازی به این شغل است؟ آیا پروژه هایی که روی بلاک چین اتریوم اجرا می شوند، امنیت خود را از این شبکه دریافت نمی کنند؟
پاسخ به این سوال منفی است. میان افزارها و برنامه هایی که با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار نیستند باید لایه امنیتی خود را ایجاد کنند. اگر بخواهیم هر نوآوری یا پروژه ای غیر از لایه کاربردی پیاده سازی کنیم، باید اولین لایه آن را ایجاد کنیم. مانند سولانا، کازماس و آوالانچ و اتریوم فقط به شما اجازه می دهد تا از امنیت خود در محدوده قراردادهای هوشمند استفاده کنید.
هنگامی که میان افزار جایگزین و لایه 1 در شبکههای امنیتی مختلف پیادهسازی میشوند، نتیجه چیزی جز افزایش هزینه تامین امنیت نیست. علاوه بر این، برای اطمینان از امنیت و اعتماد کافی، این پروتکل ها باید دارای ارزش های زیادی باشند. به خصوص شبکه های اثبات سهام که امنیت آنها مستقیماً با ارزش توکن مرتبط است.
از طرفی امنیت ساختمان گران است، نیاز به منابع زیادی داشته و زمان زیادی برای اجرا و نصب آن باید صرف شود. توجه داشته باشید که مقیاس پذیری و نگهداری چنین سیستمی مشکلات خاص خود را دارد. با ایجاد برنامه های بیشتر، امنیت فضای رمزنگاری به طور قابل توجهی در سراسر سیستم تقسیم می شود. بنابراین، EigenLayer به جای تقسیم امنیت بین ماژول ها، امنیت تمام اترهای سهامدار را در یک مکان یکپارچه می کند. این امر امنیت برنامه های غیرمتمرکز را که به ماژول ها متکی هستند افزایش می دهد.
هدف از ایجاد پروتکل EigenLayer چیست؟
هر سرویس غیرمتمرکز جدیدی که بر روی اتریوم راه اندازی می شود، باید یک شبکه امن ایجاد کند تا از امنیت سیستم ها و خدمات خود اطمینان حاصل کند. EigenLayer این مشکل را با استفاده از امنیت تلفیقی سهامداران اتریوم حل می کند و محیطی را برای حاکمیت بازار آزاد و نوآوری بدون مجوز ایجاد می کند. هدف این پروتکل این است که بتوان از امنیت اتریوم برای همه پروتکل ها (حتی آنهایی که با ماشین مجازی اتریوم سازگار نیستند) استفاده کرد.
قبل از EigenLayer، امکان ایمن سازی چندین لایه با یک ضمانت وجود نداشت؛ بنابراین هیچ کس نمی تواند دارایی های خود را در دو مکان به طور همزمان به اشتراک بگذارد. به طور کلی می توان گفت که هدف پروتکل EigenLayer جلوگیری از اعتماد پراکنده است. این اصطلاح به این معنی است که میان افزارها و برنامه ها باید روی امنیت خود تمرکز کنند و این مشکل منجر به چندپارگی امنیت در سراسر شبکه می شود. این جایی است که EigenLayer وارد می شود و این امنیت را به روشی غیرمتمرکز برای گسترش امنیت در کل شبکه ترکیب می کند.
برای کسب اطلاعاتی در مورد آموزش ارز دیجیتال، بر روی لینک کلیک کنید.
پروتکل EigenLayer چگونه کار می کند؟
پروتکل EigenLayer یک میان افزار ایجاد می کند که در آن کاربران بر روی مجموعه ای از مسائل توافق می کنند. با فعال کردن این لایه، کاربران میتوانند ارزهای رمزنگاری شده را در برنامههای دیگر به اشتراک بگذارند اما این تنها پاداشی نیست که آنها دریافت کردند. در عوض، حملاتی را می پذیرند که آسیب شدیدی به اتر آنها وارد می کند. این امنیت توسعه پذیری را آسانتر می کند زیرا انجام رفتار مخرب در شبکه را برای کاربر بسیار گران و در نتیجه از انجام آن اجتناب می کند؛ این سیستم با استفاده از اترهای استیک برای ارائه خدمات تأیید کار می کند.
استیکینگ یک سیستم امنیتی یکپارچه بهینه شده در سراسر شبکه ایجاد می کند. اتر staked که به عنوان وثیقه برای امنیت اتریوم استفاده می شود برای ارائه خدمات تأیید برای سایر پروتکل ها مجدداً استفاده می شود. هنگامی که کاربران در این فرآیند سیستم لایه EigenLayer شرکت میکنند، موافقت میکنند که جریمههای جدید خاموشی و پاداشهای اضافی را برای اتر خود که فراتر از لایه اجماع است، دریافت کنند.
مکانیسم مجدد EigenLayer از دو ایده اساسی برای غلبه بر مشکلاتی که ذکر کردیم استفاده می کند. این دو عبارتند از امنیت ترکیبی و حاکمیت بازار آزاد. این دو با هم، امنیت لایه پایه (اتریوم) را به هر پروتکلی که روی اتریوم اجرا می شود گسترش می دهند. امنیت یکپارچه به ماژول ها اجازه می دهد تا از امنیت اتر به جای توکن های خود استفاده کنند. یکی دیگر از مکانیسم های حاکمیت بازار آزاد به متخصصان این امکان را می دهد تا بر اساس تحلیل شخصی خود از ریسک و پاداش، انتخاب نمایند که در کدام خدمات شرکت کنند.
تیم توسعه دهنده EigenLayer
در این قسمت با مهم ترین اعضای تیم Eigen Lear آشنا می شویم.
- سریم کنان: بنیانگذار پروژه بوده و به عنوان استادیار در دانشگاه واشنگتن کار می کند.
- سوبهیک دب: به عنوان محقق و مهندس کار می کند و سابقه کار در گروه مهندسی برق و کامپیوتر در دانشگاه واشنگتن را دارد.
- رابرت رینور: در تیم تحقیق و توسعه کار می کند و مانند سایر اعضای این پروژه تحصیلات خود را در دانشگاه واشنگتن به پایان رساند.
البته افراد زیادی روی پروتکل EigenLayer کار می کنند که نمی توانیم همه آنها را در اینجا لیست کنیم.
همکاری ها و سرمایه گذاری های EigenLayer
EigenLayer پروژه ای است که شامل همکاری های بسیاری بود و توانست در سه دور مالی 64.4 میلیون دلار جمع آوری کند. 9 سرمایه گذار در این رویدادها حضور داشتند. Blockchain Capital به عنوان سرمایه گذار اصلی در سری A شرکت کرد. شرکت های دیگری مانند Ambush Capital، Figment Capital، dao5، Coinbase Ventures و Polychain نیز از جمله نام هایی هستند که در EigenLayer سرمایه گذاری می کنند.
نقشه راه و توکن EigenLayer
پروتکل EigenLayer هنوز توکن ندارد و تیم توسعه دهنده در هیچ رسانه ای اعلام نکرد که توکن منتشر خواهد شد. هیچ سند مکتوب در مورد نقشه راه EigenLayer یافت نمی شود. با این حال، همانطور که در توییتر EigenLayer اعلام شد، شبکه اصلی آن در 24 ژوئن 2023 راه اندازی شد و نقشه راه آن شامل سه مرحله زیر است:
- فاز اول: در حال حاضر در حال اجرای eigenlayer staking است.
- فاز دوم: تمامی خدمات از جمله اپراتورها، استیکرها، AVS، EigenDA برنامه ریزی شده است تا در سه ماهه اول سال 2024 راه اندازی شوند.
- فاز 3: راه اندازی بخش اقتصادی (به عنوان مثال ویژگی های پرداخت و کسر برنامه ریزی شده برای سه ماهه سوم 2024)
اجزای EigenLayer
EigenLayer در هسته خود شامل موارد زیر است:
- AVS: پروتکل ها یا سرویس های ساخته شده بر روی اتریوم.
- رول آپ های دوباره استیک شده: یک مثال AltLayer است که مقیاس پذیری اجرا را با کمک اعتباردهنده های خود لایه افزایش می دهد.
- اپراتورها: نهادهایی در اکوسیستم لایه Eigen که مسئول حفظ یکپارچگی شبکه و اعتبارسنجی تراکنش ها هستند.
در وضعیت فعلی خود (از فوریه 2024)، EigenLayer به اعتبارسنجیها اجازه نمیدهد که AVS را به صورت دلخواه ایمن کنند و فرآیند به صورت اتوماتیک است. تا زمانی که خرید مجدد مبتنی بر AVS واقعی اجرا نشود، پروتکلها، خدمات و زنجیرههای جانبی خاص مورد توجه ویژه قرار خواهند گرفت. نکته جالب دیگر در مورد EigenLayer این است که با امنیت اساسی شبکه اتریوم تداخل نمی کند. در عوض، عمدتاً به دو مفهوم بستگی دارد:
- امنیت یکپارچه
- مدیریت بازار آزاد
امنیت یکپارچه در قلب EigenLayer قرار دارد. ایده این است که وضعیت امنیتی کل شبکه اتریوم را در نظر بگیریم و همان را به پروتکل های دیگر و حتی بلاک چین ها نیز گسترش دهیم. مفهوم حاکمیت بازار آزاد از AVS نشات می گیرد که می تواند پاداش های بالاتری را برای اتریوم ایمن تر ارائه دهد. از آنجایی که پاداش های استیکینگ در دسترس هستند، مدل حاکمیت هر پروتکل، هر چقدر هم که کوچک باشد، می تواند شامل کاربران شبکه اصلی باشد.
برای اطلاع از نحوه احراز هویت در صرافی های بین المللی بر روی لینک کلیک کنید.
ایردراپ EigenLayer
تا زمان نگارش این مقاله در 4 فوریه 2024، EigenLayer هیچ برنامه ای برای ایردراپ توکن ها تایید نکرده است. علیرغم هشدارهای رسمی درباره شایعات دروغین airdrop، جامعه کریپتو همچنان به حدس و گمان و مقایسه این پروژه با کاهش غیرمنتظره توکن مانند Arbitrum ادامه می دهد. در اکوسیستم EigenLayer، کاربرانی که در خرید مجدد شرکت میکنند، «امتیازهای توزیعشده مجدد» را جمعآوری میکنند که میتواند به عنوان یک نقطه مرجع برای ایردراپ های آینده استفاده شود تا استراتژی AltLayer را منعکس کند.
برای جمع آوری Points، کاربران باید توکن های Liquid Staking (LST) خود را مجدداً در سیستم EigenLayer قرار دهند. امتیازهای کسب شده هم به تعداد استیک مجدد و هم به مدت زمان استیکینگ بستگی دارد.
مزایای EigenLayer
- بهره وری سرمایه افزایش یافت؛ زیرا به جای قفل کردن ETH محلی، می توان از ETH سهامدار برای ایمن سازی پروتکل ها استفاده کرد.
- شانس کسب جوایز بالاتر با ETH استیک شده و مجدداً با جذب تعدادی امتیاز.
- دسترسی به AVS و DApp های جدید در قالب قابلیت دسترسی به داده های EigenDA.
- برخی از پروتکل های جدید که از طریق ذخیره مجدد از طریق EigenLayer ایمن شده اند نیز می توانند به کاهش هزینه های گس اتریوم کمک کنند.
- لایه در دسترس بودن داده EigenLayer راه را برای خروجی تراکنش بالاتر هموار می کند و شبکه اتریوم را کارآمدتر می کند زیرا بسیاری از تراکنش ها نیازی به صف غیر ضروری ندارند.
- لازم نیست نگران گزینههای ذخیرهسازی باشید زیرا ETH استیک شده که دارید همیشه در کنترل شماست. اشتراک مجدد نسخه های توکن شده ETH از شرکت هایی مانند ANKR و LIDO به معنای انتقال آنها به EigenLayer نیست.
- مجموعه امنیتی جامع شامل: ممیزی های دوره ای، مدیریت چند امضایی و برداشت سپرده است.
معایب EigenLayer
اگرچه این پروتکل مزایای قابل توجهی دارد اما معایب آن را نباید نادیده گرفت:
- کاهش ریسک: در صورت تحمیل، می توان آن را به سرعت از طریق اتریوم استیک شده منتقل کرد. با این حال، این تنها در صورتی اتفاق میافتد که اعتباردهندههای مسئول اتر استیک شده رفتار نامناسبی داشته باشند.
- خطرات عملکرد: خطر کاهش عملکرد برای کاربران واقعی پروتکل وجود دارد زیرا استیکرها به دنبال AVS هستند که بالاترین بازده را داشته باشد.
- ریسکهای متمرکزسازی: اگر ETH انباشته در چندین جیب خرید مجدد متمرکز شود، میتواند خطرات سیستماتیک برای شبکه اتریوم ایجاد کند. این خطر مترادف با نگرانی در مورد استخرهای استیکینگ است.
همانطور که قبلا ذکر شد، EigenLayer شامل قراردادهای هوشمند است و علیرغم کیفیت بالای آنها، این امر با برخی از خطرات امنیتی همراه است. برخی از خطرات امنیتی قراردادهای هوشمند عبارتند از حملات ورود مجدد، مسائل مربوط به کاهش گس و حملات پارامترها.