بحث در مورد توکن های غیرمثلی روز به روز تشدید می شود. این بار نوبت به ارائه موضوعات جدید در این زمینه رسیده است. مسائلی مانند تقسیم NFT ها، استفاده از استانداردهای ERC20 و ERC1155 برای ارزهای NFT، توکن های منحصر به فرد مشتقه و موارد مختلف دیگری که اخیراً در مورد این نوع دارایی بسیار مورد بحث قرار گرفته است. همین نیاز به تغییر، سبب شد تا مفهوم جدیدی به نام مفهوم NFT داینامیک، در حوزههای مرتبط با این توکنها رواج یابد. برای آشنایی با این مفهوم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
مفهوم NFT داینامیک چیست؟
شاید بهتر باشد قبل از گفتن اینکه NFT داینامیک چیست، یک تجدید کلی در مورد NFT ها داشته باشید. توکنهای غیرمثلی داراییهای دیجیتال منحصربهفردی هستند که در بلاک چین ذخیره میشوند. هر NFT از نظر شناسه توکن و آدرس قرارداد با سایر NFT ها متفاوت است. علاوه بر این، هر یک از آنها امکان اضافه کردن ابرداده یا داده های اضافی و مفید مانند عکس، فیلم یا هر چیز دیگری را دارند؛ در حالی که همه منحصر به فرد هستند.
در حال حاضر، رایج ترین استفاده از این دارایی های دیجیتال برای نمایش آثار هنری دیجیتال است. به عنوان مثال، هنرمندان می توانند آثار خود را به صورت دیجیتال تولید کرده و به صورت نمادین ضرب کنند و مردم با خرید آنها مالکیت آنها را به دست آورند. در ساده ترین شکل خود، یک توکن ناهمزمان یک توکن قابل انتقال با شناسه رمز منحصر به فرد است.
هنگامی که NFT ها ایجاد می شوند، شناسه توکن آنها تغییر نمی کند. ماهیت ثابت NFT ها یک مزیت برای هنرمندان دیجیتال است. تا به حال، هنرمندان دیجیتال برای ردیابی یا توقف توزیع غیرمجاز آثار خود تلاش می کردند. اکنون این هنرمندان می توانند با فروش شناسه های خاص آثار خود به عنوان توکن غیرقابل تفویض، مالکیت را به طرفداران خود منتقل کنند. توجه داشته باشید که متادیتا کاملا اختیاری است که به یک توکن اختصاص داده شده و تغییرناپذیر است و برای اصلاح آن باید قرارداد آن از بین برود و قرارداد هوشمند جدیدی نوشته شود.
برای آشنایی با روش معاملاتی دکس تریدینگ، بر روی لینک کلیک کنید.
اکنون با NFT داینامیک، وضعیت متفاوت است. به زبان ساده، یک NFT پویا یک توکن ناهمزمان است که می تواند بر اساس شرایط و رویدادهای داخل و خارج از شبکه تغییر کند. این تغییرات به تغییرات ابرداده اعمال شده توسط یک قرارداد هوشمند اشاره دارد. در NFT داینامیک کدها به گونه ای نوشته می شوند که بسته به نوع و زمان تغییرات، مشخصات و جزئیات NFT مورد نظر به صورت خودکار تغییر می کند.
برای درک بهتر، NFT یک شخصیت را در یک بازی مبتنی بر NFT در نظر بگیرید. زمانی که بازی را با خرید کارت NFT شروع می کنید، شخصیت بازی دارای سطح مشخصی از توانایی است. این قابلیت ها در فراداده این NFT تعریف شده است. اگر توکن غیرمثلی از جنس استاتیک باشد، پس از چند مرحله بازیکنان باید کارت جدیدی با توانایی های جدید تهیه کنند اما اگر نقشه NFT بازی داینامیک یا پویا باشد، متادیتای آن با توجه به تغییرات و مهارت های کسب شده در طول بازی اصلاح و به روز می شود. در این صورت برای ادامه بازی نیازی به خرید کارت های دیگر نیست.
تغییرات در NFT داینامیک چگونه اعمال می شوند؟
همانطور که گفته شد، ویژگی های توکن های پویا بر اساس یک سری رویدادهای داخلی یا خارجی بلاک چین یا به عبارتی بر اساس اطلاعات On Chain و Off chain تعیین می شود. مشکل اینجاست که شبکه های بلاک چین ذاتاً قادر به محاسبه و دریافت اطلاعات خارج از زنجیره نیستند.
برای حل این مشکل، اوراکل ها وارد میدان می شوند. اوراکل ها شخص ثالث سیستم اطلاعاتی هستند که اطلاعات را از منابع تولید کننده داده دریافت کرده و به مصرف کنندگان که همان بلاک چین هستند، تزریق می کند. اوراکل های معروف عبارتند از Chainlink و API3.
تصور کنید، یک توسعهدهنده بازی میخواهد یک dNFT ایجاد کند که هر زمان باران میبارد، توانایی آن تغییر کند. داده های بارندگی داده های آفلاین هستند. بنابراین باید از Oracle برای خواندن خودکار اطلاعات از منابع آب و هوا و گنجاندن آن در قراردادهای هوشمند استفاده کند.
روش کار NFT داینامیک چگونه است؟
با وجود رویکرد متفاوت به NFT های استاتیک، عملکرد اصلی NFT های داینامیک و استاتیک تا حد زیادی مشابه هستند زیرا هر دو بر بستر بلاک چین و قراردادهای هوشمند کار می کنند و غیرقابل تعویض بودن یکی از ویژگی های کلیدی آنهاست. با این حال، NFT های داینامیک عملکرد خاص خود را دارند که در ادامه توضیح خواهیم داد.
برای آشنایی با دنیای رمزارزها، بر روی آموزش ارز دیجیتال کلیک کنید.
NFT داینامیک چگونه تغییر خواهد کرد؟
مکانیسم NFT داینامیک را می توان به صورت زیر توصیف کرد:
- این توکن با ابرداده های خاص در پلتفرم قرارداد هوشمند ضرب می شود.
- قراردادهای هوشمند اطلاعات خارجی را از طریق اوراکل دریافت می کنند.
- توکن توسط داده های دریافت شده توسط اوراکل ارزیابی می شود و در طی فرآیند Minting تغییرات لازم در توکن رمزگذاری می شود.
- داده های NFT در صورت لزوم توسط اوراکل ها یا کاربران در طول زمان اصلاح می شوند.
به طور کلی، اوراکل ها را می توان به عنوان واسطه های شخص ثالث در نظر گرفت که به یک منبع خارجی مانند پایگاه داده مرکزی در دنیای واقعی متصل می شوند و تغییرات لازم را در NFT ها یا هر توکن دیگری ایجاد می کنند.
برنامه های NFT داینامیک
از کاربردهای NFT داینامیک می توان به بازی، متاورس، نقاشی های دیجیتال، کلکسیون ها و حتی بازار املاک و مستغلات اشاره کرد. در ادامه به بررسی بیشتر این کاربردها می پردازیم:
بازی ها و متاورس
بیشتر توکن های ERC-1155 در بازی های بلاک چین و محصولات متاورس و وب 3 استفاده می شوند. تغییرات در ویژگی های این توکن ها به صورت خودکار انجام می شود.
علاوه بر این، این نوع NFT ها این فرصت را برای بازیکنان فراهم می کند تا در بازی و تعامل مستقیم آنها شرکت کنند و در برخی موارد تغییراتی در روند داستان و نحوه پیشرفت بازی ایجاد کنند. علاوه بر شخصیت ها و آواتارها، آیتم های دیگری مانند کارت های بازی نیز می توانند NFT های پویا در نظر گرفته شوند. به عنوان مثال تصور کنید که روی یک پلتفرم فوتبال-کریپتو بازی می کنید و کارت یکی از بازیکنان فوتبال را به صورت NFT دارید و به لطف شانس شما این بازیکن در یک بازی 3 گل می زند. در چنین شرایطی قابلیت های کارت NFT شما بهبود می یابد.
هنر
جای تعجب نیست که دامنه های هنری جزو پرکاربردترین دامنه های NFT های داینامیک هستند زیرا آنها به سازندگان توکن اجازه می دهند تا در ساختار و ویژگی های توکن ها تغییراتی ایجاد کرده و شرایط NFT ها را در طول زمان نظارت کنند.
یک نقاشی منظره را می توان به عنوان مثال در نظر گرفت. به این ترتیب تصویر یک جنگل در فصل بهار ترسیم می شود. اکنون با تغییر فصل از بهار به تابستان، تابستان به پاییز و پاییز به زمستان ممکن است ویژگی های این تابلو نیز تغییر کند و هنرمندان نیز به آن توجه داشته باشند.
معاملات مجازی املاک
درسته! مدتی است که معاملات املاک مجازی در سرتاسر جهان به خصوص در ایالات متحده رایج شده است. اکنون برای استفاده بیشتر از بلاک چین در این صنعت، میتوانیم به NFT اعتماد کنیم. برای این منظور، NFT های استاتیک ممکن است گزینه خوبی به نظر نرسند؛ زیرا با تکامل تدریجی مولفه هایی مانند قیمت، طول عمر ساختمان و حجم معاملات در یک منطقه در طول زمان، نیاز به ساختاری انعطاف پذیر خواهد بود و NFT های داینامیک این مزیت را برای ما فراهم می کنند.
در چنین شرایطی، NFT های پویا می توانند داده ها را با تغییرات خارجی ایجاد شده مطابقت دهند و جزئیات مورد نیاز مربوط به ویژگی ها را به روز کنند.
احراز هویت دیجیتال
یکی دیگر از کاربردهای NFT پویا مربوط به مدیریت اطلاعات و احراز هویت در پلتفرم های دیجیتال است. با توجه به تنوع این توکن ها، امکان استفاده از آنها برای ثبت عملکردها و ویژگی های متغیر کاربران پروژه وجود دارد. به عنوان مثال، NFT های داینامیک را می توان در حساب های رسانه های اجتماعی کاربران برای نظارت بر فعالیت ها و تعاملات آنها در طول زمان و ایجاد تغییراتی در وضعیت کاربران استفاده کرد.