1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. اصطلاحات بازار ارز دیجیتال
  4. شاخص فلاکت بیت کوین یا BMI چیست؟
شاخص فلاکت بیت کوین یا BMI چیست؟
شاخص فلاکت بیت کوین یا BMI چیست؟

احساسات بازار یکی از مهم ترین عواملی است که معامله گران و سرمایه گذاران هنگام ورود یا خروج از موقعیت های معاملاتی در نظر می گیرند. تحلیلگران ارزهای دیجیتال چندین معیار کمی برای سنجش احساسات مالی دیگران دارند. یکی از انواع جدید آنها شاخص فلاکت بیت کوین یا BMI است که نشان می دهد دارندگان این ارز دیجیتال به معنای واقعی کلمه احساس ناراحتی یا خوشحالی می کنند. شاخص فلاکت بیت کوین از استراتژیست و تحلیلگر معروف وال استریت و یکی از بنیانگذاران مشاوران Fundstart Global توماس لی (توماس لی)؛ در سال 2018 اختراع شد. در این مقاله به معرفی این شاخص و مکانیسم و کاربردهای آن می پردازیم.

آشنایی با شاخص فلاکت بیت کوین

آشنایی با شاخص فلاکت بیت کوین

فرمول محاسبه این شاخص مشخص نشده است. آنچه می دانیم این است که شاخص BMI با استفاده از معیارهایی مانند نسبت تعداد معاملات برنده به تعداد کل معاملات و عمل قیمت به دست می آید و با عددی شامل 0 تا 100 بیان می شود.

شاخص فلاکت بیت کوین یک شاخص متضاد است که به عنوان شاخص ترس نیز شناخته می شود. کلمه مخالف به این معنی است هر چه عددی که می بینیم کمتر باشد، معامله گران بیت کوین بدبخت تر می شوند و تمایل آنها به فروش بیشتر می شود؛ حد بدبختی 27 است. اعداد پایین نشان می دهد که دارندگان یا فروشندگان از قیمت فعلی و نتیجه معاملات خود ناراضی هستند. این شرایط سیگنالی برای خرید بیت کوین در نظر گرفته می شود زیرا بعید است قیمت ها کمتر از الان کاهش پیدا کند. هر چه عدد به صفر نزدیکتر شود، همان نتیجه می تواند قطعی تر باشد. از طرفی عدد 67 حد خوشبختی معامله گران است. افزایش BMI از این عدد به معنای کاهش احتمال ادامه روند صعودی قیمت و موقعیت مناسب برای فروش است. BMI نزدیک به 100 سیگنال فروش دقیق تری در نظر گرفته می شود. میانه دو عدد 27 تا 67 نیز نشان دهنده احساسات خنثی معامله گران در مورد قیمت بیت کوین است.

توماس لی در زمان اختراع BMI بیش از سه دهه تجربه در وال استریت به عنوان تحلیلگر داشت. واقعیتی که به این شاخص اطمینان بیشتری می دهد. امروزه در اواسط سال 2023 و پس از گذشت بیش از 5 سال، BMI به خوبی مورد قبول معامله گران و کارشناسان تحلیل بیت کوین قرار گرفته است؛ مقبولیتی که نشان دهنده اعتماد بازار به آن است. خالق BMI تخمین می زند که این ارز دیجیتال تقریباً سالی یک بار با بدبختی های جدی زیر 27 مواجه می شود. بنابراین با مشاهده چنین رقمی می توان نتیجه گرفت که خرید در این زمان، بهترین سود را در 12 ماه آینده به همراه خواهد داشت.

محدودیت های شاخص فلاکت بیت کوین

محدودیت های شاخص فلاکت بیت کوین

BMI مانند بسیاری از معیارهای سلامت بازار، عقب مانده است. چنین معیارهایی از شرایط گذشته یک دارایی به عنوان معیاری برای اندازه گیری وضعیت فعلی آن استفاده می کنند؛ بنابراین آنها نمی توانند با قطعیت آینده این دارایی را پیش بینی کنند. علاوه بر این، بازار ارزهای دیجیتال در معرض رویدادهای خارجی بسیار غیرقابل پیش بینی است. 

تاریخ نشان می دهد که رویدادهایی مانند هک صرافی ها و کیف پول ها، کلاهبرداری توسط شرکت های DeFi، سقوط استیبل کوین ها، تصمیمات دولت ها و به ویژه کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) و حتی تصمیمات نهنگ بیت کوین می توانند یک شبه این بازار را تحت تاثیر قرار دهند. تعداد و احتمال این رویدادها بیشتر از بازارهای سنتی مانند سهام یا فارکس است. دلایل اصلی این مشکل جدید بودن بخش ارزهای دیجیتال، عدم شفافیت موضع دولت در قبال این بازار، وابستگی شدید آن به فناوری های جدید و قرار گرفتن در معرض خطرات امنیتی است. بنابراین، استفاده از تحلیل تکنیکال برای پیش‌بینی قیمت ارزهای دیجیتال توصیه می‌شود. اطمینان حاصل کنید که برای تأیید هر سیگنال از حداقل یک معیار دیگر به غیر از شاخص فلاکت بیت کوین استفاده کنید.

بهترین شاخص ها برای تایید BMI

از دیدگاه فنی، شاخص فلاکت بیت کوین نیز نوعی شاخص حرکت در نظر گرفته می شود زیرا ثبات قیمت را در 90 روز گذشته نشان می دهد؛ بنابراین، سایر اندیکاتورهای مومنتوم را می توان به عنوان تاییدیه BMI استفاده کرد. مهمترین آنها عبارتند از:

MACD یا میانگین متحرک همگرایی و واگرایی که نشان دهنده تغییرات در قدرت روند قیمت است.

RSI یا شاخص قدرت نسبی که بزرگی و سرعت تغییرات روند را نشان می دهد.

هارون که نشان‌دهنده پتانسیل تغییر روند است و می‌تواند مفید باشد مخصوصاً زمانی که شاخص فلاکت بیت‌کوین در مرز ۲۷ یا ۶۷ باشد.

نشانگر OBV یا حجم تعادل که نشان دهنده فشار فروش یا خرید در بازار است.

نوسان ساز تصادفی که برای شناسایی نقاط اشباع خرید و فروش استفاده می شود.

خرید و فروش در بازار ارز (فارکس) شامل معاملاتی مانند وجه نقد، قراردادهای آتی، قراردادهای مبادله ارز، قراردادهای سوآپ ارز و اختیار معامله است.

شرایط معامله بیت کوین با فارکس

شرایط معامله بیت کوین با فارکس

تجارت و سرمایه گذاری در ارزهای رمزنگاری شده، سرمایه گذاران را در معرض چندین نوع ریسک از جمله ریسک معامله، ریسک نرخ بهره، ریسک اهرمی، ریسک طرف مقابل و ریسک کشور قرار می دهد. برخلاف تجارت با دلار آمریکا یا یورو، سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال با خطرات اضافی مرتبط با دارایی‌های غیرمتمرکز مبتنی بر دفتر کل مواجه هستند. بدون اینکه بانک مرکزی به عنوان ضامن تراکنش ها عمل کند، اگر مشکلی با یک ارز دیجیتال ایجاد شود، سرمایه گذاران ممکن است جایی برای مراجعه نداشته باشند.

ماهیت بسیار مخاطره آمیز و سوداگرانه سرمایه گذاری بیت کوین به نفع سرمایه گذارانی است که می توانند به سرعت تغییرات قیمت را تجزیه و تحلیل کنند، تأثیر انتشارات مطبوعاتی را درک کنند و بر این اساس معاملات خرید یا فروش را انجام دهند. مشاهده سطوح پایین BMI ممکن است باعث شود که سرمایه گذاران کمتر واجد شرایط به جای در نظر گرفتن گزینه خرید و سایر عواملی که می توانند بر قیمت ها تأثیر بگذارند، به طور خودکار بیت کوین را خریداری کنند. افزایش تقاضا برای بیت کوین در سال 2016 ممکن است از سوی سرمایه گذاران تازه کار بیشتر باشد.

اگرچه شاخص ها می توانند به عنوان شاخص های اولیه احساسات بازار مفید باشند اما نمی توانند آینده را پیش بینی کنند. شاخص فلاکت بیت کوین نمی تواند پیش بینی کند که آیا سرقت در صرافی ارز دیجیتال رخ می دهد یا خیر. این شاخص نمی تواند تخمین بزند که آیا کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) صرافی های جدید مستقر در ایالات متحده یا اوراق بهادار جدید با پشتوانه بیت کوین را تایید خواهد کرد. این اندیکاتور فقط به شما نشان می دهد که سرمایه گذاران و سایر معامله گران در هر زمان معینی در گذشته چه احساسی داشتند.

در این باره بیشتر بخوانید