1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. اصطلاحات بازار ارز دیجیتال
  4. bitcoin dust و حمله ریزگردی چیست؟
bitcoin dust و حمله ریزگردی چیست؟
bitcoin dust و حمله ریزگردی چیست؟

bitcoin dust اصطلاحا به معنای گرد و غبار بیت کوین می باشد. bitcoin dust در واقع به معنای آن بخش از بیت کوین است که طی انجام تراکنش ها و معاملات خرج نشده و یا گم شده است. در این مقاله به این سوال که چرا نمی توان 100 درصد دارایی بیت کوین را مبادله و انتقال داد تا دیگر بخشی از آن باقی نماند، پاسخ می دهیم. bitcoin dust یک مبحث کمتر شناخته شده در بازار ارزهای دیجیتال است که در این مقاله به طور کامل به بررسی این مفهوم، اندازه آن و راه حل های رفع آن می پردازیم.

bitcoin dust چیست؟

bitcoin dust چیست؟

هر واحد بیت کوین شامل 100 میلیون واحد کوچکتر به نام ساتوشی می باشد. با این روش، عرضه پولی بیت کوین توانست با افزایش پذیرش، مقابله کند. بنابراین افراد می توانند از نظر فنی صاحب 0.00000001 بیت کوین باشند و همچنان جز دارندگان بیت کوین محسوب شوند. اکثر ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین می توانند تا 8 رقم اعشار کار کنند اما اکثر تراکنش ها از دنیای ارزهای فیات شروع می شوند و یا حداقل از ارزهای فیات به عنوان مرجع استفاده می کنند، بنابراین فقط از 2 رقم اعشار استفاده می کنند. که این با کارمزدهای دریافت شده برای سپرده گذاری، برداشت و مبادله ترکیب می شوند و همگی براساس کمیسیون مدور کار می کنند و با توجه به دقت 8 اعشاری، تعادل نامنظمی ایجاد می شود.

از آن جایی که کارمزدهای شبکه به صورت سیال می باشند، بنابراین امکان حذف کامل موجودی ارزهای دیجیتال وجود ندارد. البته در برخی کیف پول ها امکان انتخاب میزان کارمزد وجود دارد. بنابراین هرگونه ورودی دستی در نهایت منجر به بیش از حد یا دست کم گرفتن می شود، پس امکان باقی ماندن مقداری از این تراکنش های خرج نشده و یا گم شده وجود دارد.

زمانی که مبلغی برای مبادله در نظر گرفته می شود از میزان هزینه تراکنش کمتر باشد، تنها راهی که وجود دارد این است که سرمایه بیشتری وارد جریان شود. در نتیجه میزان بیت کوین های خرج نشده و یا گم شده بیشتر می شود. این بیت کوین های خرج نشده یا گم شده از برخی جهات شبیه به کریپتوهای گمشده هستند که امکان دسترسی به آنها به دلیل جا انداختن کلیدهای خصوصی و یا فوت ناگهانی دارندگان وجود ندارد. در حساب های موجود در صرافی ها، برای سایت های شرط بندی و هر جایی که بیت کوین نگهداری می شود، مقداری bitcoin dust وجود دارد. تا زمانی که ارزش bitcoin dust بیشتر از کارمزد تراکنش مورد نیاز برای انتقال آن نباشد، از نظر اقتصادی غیر قابل مصرف می باشد.

اندازه bitcoin dust

طبق برآوردها، حدود 20 درصد از بیت کوین از بین رفته یا غیرقابل مصرف است اما سهم دقیق bitcoin dust، براساس داده های Bitinfocharts، پنجاه و یک درصد از آدرس های بیت کوین است که کمتر از 50 دلار دارند. البته این تنها 0.02 درصد از کوین های در گردش است اما ارزش آن تقریباً 210 میلیون دلار است. آنها همچنین تخمین می زنند که 4.6 میلیون آدرس کمتر از 1 دلار ذخیره می کنند که قطعاً در دسته bitcoin dust قرار دارند. راه حلی که برای آن وجود دارد این است که کاربران برای انجام هر تراکنش بیت کوین، از یک آدرس جدید استفاده کنند، در نتیجه هیچ هزینه ای برای انجام این کار وجود ندارد.

راه حل از بین بردن bitcoin dust

راه حل از بین بردن bitcoin dust

واقعیت این است که تاکنون هیچ راه حلی برای رفع bitcoin dust پیدا نشده است و به نظر می رسد تلاش برای آن نیز بی فایده است. در هر صورت، بسیاری از ماکسیمالیست‌های بیت‌کوین بر این باورند که ارزش این ارز دیجیتال همچنان افزایش خواهد یافت. به این معنی که هر bitcoin dust که ایجاد می شود می تواند در آینده به صورت قطعه قطعه کاربرد داشته باشند. البته با این شرط که کارمزدهای تراکنش، سریع‌تر از آن افزایش نیابند. در حال حاضر امکان استفاده از این bitcoin dust وجود ندارد، اما احتمال دارد که در آینده از ارزش بالایی برخوردار باشند.

یکی از راه حل هایی که در اختیار کاربران قرار دارد سایت Crypto.com می باشد که می تواند cryptocurrency dust را به صورت رایگان به توکن CRO بومی پلتفرم تبدیل کند. همچنین صرافی بایننس به کاربران خود این امکان را می دهد که crypto crumbs یا همان خرده کریپتو های خود را با BNB مبادله کنند.

با توجه به تعداد کیف پول های بیت کوین، قدمت شبکه و افزایش ارزش بیت کوین، مقدار کمی از dust bitcoin به مبلغ بسیار قابل توجهی می رسد. اگر تمام dust bitcoin ها را بتوان در یک کیف پول جمع کرد، دارنده آن یک مولتی میلیونر خواهد شد.

مانند هر سیستم مالی، برای بیت کوین نیز یک لایه تسویه وجود دارد که پردازش تراکنش ها در آن صورت می گیرد. در سیستم های سنتی، این امر به صورت متمرکز توسط بانک ها صورت می گیرد، اما در بیت کوین، پردازش ها به صورت غیرمتمرکز توسط مشارکت کنندگان شبکه صورت می گیرد. بخشی از این پرداخت کننده تسویه، چیزی به نام Mempool است. تمام تراکنش‌های بیت‌کوین به Mempool می‌روند و منتظر می‌مانند تا یک ماینر - یکی از شرکت‌کنندگان کلیدی شبکه - آنها را انتخاب کند و به یک بلوک جدید اضافه کند تا بخشی از تاریخ تغییر ناپذیر بلاک چین باشد.

در صورتی که Mempool شلوغ شود، کارمزدها افزایش می یابد زیرا ماینرها معاملاتی را انتخاب می کنند که بیشترین سود را دارند. گاهی Mempool از بین می رود و هزینه ها را کاهش می دهد. وقتی این اتفاق می‌افتد، کاربران یک فرصت طلایی دارند تا مقداری از bitcoin dust را که جمع‌آوری کرده‌اند جابه‌جا کنند، زیرا باعث کاهش هزینه ها شده است.

dust attack چیست؟

dust attack چیست؟

حملات ریزگردی(dust attack) همان "حملات dust" می باشد. bitcoin dust عموما بی ضرر است اما در شرایط خاصی می توان از مقادیر کمی رمز ارز به شکلی کلاهبرداری استفاده کرد. dust attack شکلی از فعالیت های مخرب است که در آن کلاهبرداران با ارسال مبالغ ناچیزی از ارزهای دیجیتال به کیف پول صاحبان رمزارز، به دنبال نامشخص کردن نام آنها هستند. همچنین با ارزهای دیجیتالی کار می کند که تراکنش فوق العاده ارزانی دارند و کمی شبیه ارسال هرزنامه به تعداد زیادی شماره تلفن همراه تولید شده به صورت تصادفی برای یافتن شماره های فعال می باشد.

این کلاهبرداران به دنبال این هستند که با استفاده از تجزیه و تحلیل زنجیره ای و یا افشای هویت اشخاص و شرکت پشت کیف پول، نظارت بر فعالیت تراکنش گیرندگان داشته باشند. در صورتی که کلاهبرداران موفق به انجام این کار شوند، می توانند اقدام به اخاذی یا انجام حملات فیشینگ کنند.

توسعه دهنده قدیمی بیت کوین، جیمسون لوپ در رابطه dusting attacks می گوید: این حملات احتمالا توسط یک بازرس مجری قانون انجام می شود که در تلاش است که بتواند وجوه مرتبط با جرم را ردیابی کند. 

یکی از این حملات در سال 2020 صورت گرفت. به این شکل که کلاهبرداران مقادیر ناچیزی BNB را به آدرس های مختلفی ارسال کردند و یک dusting attacks را در زنجیره هوشمند بایننس آغاز کردند.

در این باره بیشتر بخوانید