1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. کاربردهای ارز دیجیتال
  4. دامنه های NFT چیست؟
دامنه های NFT چیست؟
دامنه های NFT چیست؟

دامنه های NFT یک دامنه منحصر به فرد هستند که توسط یک توکن غیر قابل تعویض (NFT) نشان داده می شوند. آنها آدرس های کیف پول رمزنگاری هستند که به عنوان دامنه وب سایت نیز عمل می کنند. دامنه ها در طول تاریخ برخی از با ارزش ترین قطعات املاک دیجیتالی در اینترنت بوده اند:

Business.com در سال 1999 به قیمت 7.5 میلیون دلار خریداری شد و هشت سال بعد به قیمت 345 میلیون دلار به RH Donnelly فروخته شد.

LasVegas.com در سال 2005 به قیمت 90 میلیون دلار به یک آژانس مسافرتی لاس وگاس فروخته شد.

Voice.com در سال 2019 به قیمت 30 میلیون دلار به Block.one، خالق ارز دیجیتال EOS فروخته شد.

Crypto.com توسط شرکت ویزای کریپتو که در آن زمان با نام موناکو (MCO) شناخته می شد در سال 2018 به مبلغ 12 میلیون دلار خریداری شد.

با ایجاد بلاک چین و فناوری رمزارزها و به محض ظهور فناوری برای "مالک شدن" شیء دیجیتالی، توکن سازی دامنه ها نیز اجتناب ناپذیر بود.

درک برخی از اصول NFT برای درک بهتر نحوه عملکرد یک دامنه NFT مفید است. یک توکن غیرقابل تعویض، توکنی است که به یک دارایی منحصربه‌فرد مربوط می‌شود، خواه تصویر یک گربه جالب، عنوان یک خانه، یا در این مورد، یک دامنه باشد.

دامنه های سنتی و دامنه های NFT

دامنه های وب2:  com، .org، .gov.

دامنه های Web3 (مبتنی بر NFT): .crypto، .x، .nft، .zil

دامنه NFT (همچنین به عنوان دامنه های غیرمتمرکز، دامنه های رمزنگاری یا دامنه های بلاک چین شناخته می شوند) چندین مزیت منحصر به فرد را برای دامنه های سنتی ارائه می دهند.

در مقایسه با مدل‌های تجاری سنتی دامنه Web2  که مبتنی بر هزینه تمدید سالانه هستند، NFTهای دامنه معمولاً خریدهای یک‌باره هستند.

دامنه‌های NFT نیز 100٪ متعلق به کاربر هستند، به این معنی که یک نهاد متمرکز مانند GoDaddy یا Google Domains نمی‌تواند دامنه شما را به میل خود سانسور یا تصاحب کند.

چیزی که دامنه های NFT را بسیار جالب می کند این است که می توانند به عنوان آدرس عمومی ارزهای دیجیتال نیز عمل کنند، به این معنی که دامنه می تواند سایر ارزهای دیجیتال و توکن های سازگار را به عنوان پرداخت ارسال و دریافت کند.

دامنه های NFT چگونه کار می کنند؟

دامنه های NFT چیست؟

دو مسیر وجود دارد:

اولین مورد، اساساً تمام چیزی است که باید بدانید: دامنه های NFT آدرس های رمزنگاری هستند که به عنوان آدرس وب عمل می کنند.

  • شما می توانید آنها را بخرید، بفروشید و مانند هر NFT دیگری نگهداری کنید.
  • آنها به عنوان آدرس کیف پول مورد استفاده باشند، بنابراین شخصی می تواند رمزنگاری را مستقیماً به آدرس دامنه NFT شما بفرستد که چیزی شبیه به mosky.eth است.
  • آنها به عنوان نام دامنه وب سایت نیز عمل می کنند، بنابراین می توانید به وب سایتی مانند coincentral.crypto بروید (آن را امتحان نکنید، وجود ندارد) و محتوای مورد نظر سایت را ببینید.

مسیر دوم بسیار طولانی تر اما بسیار سرگرم کننده تر است. این چیزی است که می توانید بدانید و درک کامل تری به شما می دهد، اما از نظر عملکردی در مسیر اول کاملاً سالم هستید. با این حال، هر دو به اصول اولیه حوزه های سنتی نیاز دارند.

پیشنهاد می کنیم آموزش گام به گام خرید توکن NFT را از دست ندهید.

دامنه های سنتی یا دامنه های Web2

به عبارت ساده، نام دامنه متنی است که در مرورگر (Google Chrome) تایپ می کنید تا به یک وب سایت خاص (coincentral.com) دسترسی پیدا کنید. از نظر فنی، این رشته ای از متن است که با یک آدرس IP عددی مطابقت دارد.

در هر لحظه میلیاردها دستگاه در اینترنت وجود دارد و IP ("پروتکل اینترنت") مجموعه قوانینی است که به دستگاه ها اجازه می دهد از طریق اینترنت با هم ارتباط برقرار کنند.

وقتی نام دامنه ای مانند coincentral.com را در یک مرورگر وب تایپ می کنید، درخواستی را برای سرور وب CoinCentral آغاز می کنید و از آن می خواهید که محتوا را به شما ارائه دهد (محتوای صفحه اصلی وب سایت). این درخواست حاوی آدرس IP رایانه شما است. هنگامی که سرور وب درخواست را دریافت کرد، یک پاسخ به رایانه شما ارسال می کند و شما محتوا (یا یک پیام خطا) را می بینید.

جهت آشنایی با مفهوم و آینده نام های دامنه غیرمتمرکز web3، مقاله مربوطه را در سایت مطالعه نمایید.

سیستم نام دامنه (یا DNS) اساساً دفترچه تلفن اینترنت است. دسترسی به وب سایت ها را به یک تلاش انسان دوستانه تبدیل می کند، آدرس IP واقعی coincentral.com یک آدرس IP عددی پیچیده مانند 172.67.140.89 است.

اگر خوب به آن فکر کنید، خواهید دید که جالب است که چگونه همه چیز روی این اینترنت عظیم شگفت‌انگیز با هم و با یک کلیک کار می‌کند.

بنابراین، این همه نام دامنه از کجا می آیند؟ مالک آنها کیست؟ خوب، یک سلسله مراتب کامل وجود دارد:

اکثر نام‌های دامنه توسط ثبت دامنه مدیریت می‌شوند، شرکت‌هایی که احتمالاً هرگز نام‌شان را نشنیده‌اید. به عنوان مثال، شرکتی به نام Verisign در ویرجینیا، رجیستری معتبر برای دامنه‌های com. و net. در میان سایر دارایی‌های زیرساخت اینترنتی است و با انجام این کار سالانه بیش از یک میلیارد دلار درآمد ایجاد می‌کنند. رجیستری ها با حفظ سوابق مربوط به هر کدام از دامنه ها، دامنه ها را مدیریت می کنند.

دامنه های NFT چگونه کار می کنند؟

با این حال، این رجیستری ها توسط بخشی به نام Internet Assigned Numbers Authority (IANA) در یک سازمان جهانی به نام Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) مدیریت می شوند. ICANN بسیاری از فرآیندها و پایگاه های داده ای را که اینترنت Web2 را در حال اجرا نگه می دارند، هماهنگ می کند.

با بیش از 300 میلیون نام دامنه ثبت شده، رجیستری ها دست خود را پر کرده اند. بنابراین، رجیستری مانند Verisign فروش تجاری ثبت نام دامنه را به ثبت کنندگان، مانند GoDaddy واگذار می کند. ثبت‌کنندگان اساساً به‌عنوان فروشنده‌ای در خط مقدم عمل می‌کنند که برای هر ثبت‌نام دستمزد دریافت می‌کنند اما هزینه‌ای را نیز به ثبت می‌پردازند که همه این هزینه‌ها در قیمتی که برای کاربر نهایی دریافت می‌شود لحاظ می‌شود.

اما صبر کنید، پس از خرید دامنه، آن مال من است، درست است؟

نکته مهم اینجاست: شما در واقع آن را نمی‌خرید و در واقع مال شما نیست. هنگامی که یک دامنه Web2 خریداری می کنید، اساساً آن را از طریق یک سلسله مراتب پیچیده back-end برای حداکثر ده سال در یک زمان «اجاره» می کنید. شما می توانید با پرداخت هزینه سالانه ثبت نام خود را تمدید کنید اما در صورت فراموشی، دامنه به بازار باز می گردد.

حتی مواردی وجود داشته است که ثبت‌کننده‌هایی، نام‌های دامنه منقضی شده را با خرید خودکار دامنه‌ها در لحظه انقضا و سپس تلاش برای فروش مجدد آن‌ها به ثبت‌کننده اصلی (یا بازار آزاد) با قیمتی گزاف، مورد سوء استفاده قرار می‌دهند.

دامنه های NFT: قرار دادن دامنه های غیرمتمرکز با هم

کاربردهای دامنه های NFT

مشکلاتی که شرکت‌های Web3 به دنبال حل آن هستند، عموماً حول اعطای مالکیت مستقیم به کاربر نهایی و دور از زنجیره تاریکی از فرماندهی و واسطه‌ها است.

با انفجار نوآوری بلاک چین در سال‌های اخیر، برنامه‌های کاربردی بی‌شماری به وجود آمد و دامنه های NFT یکی از هیجان‌انگیزترین این برنامه هاست (که به ندرت درباره آن‌ها صحبت می‌شود). مسلماً، تصاویر میمون‌هایی که به قیمت میلیون‌ها دلار به فروش می‌رسند، تیترهای بهتری را ایجاد می‌کنند.

مشابه DNS بالا، شرکتی مانند ENS یا Ethereum Name Service، آدرس کیف پول رمزنگاری پیچیده (0xb6060BFb836897EAECa521A7C2BE728D9BB5CE92) را به چیزی قابل فهم تر، مانند coincentral.eth تبدیل می کند.

اکنون، درست مانند نحوه ارسال 20 دلار به مجموعه پیچیده ای از حروف و اعداد که یک آدرس کیف پول رمزنگاری است، می توانید آن را به چیزی مانند coincentral.eth ارسال کنید.

علاوه بر این، می‌توانید دامنه ENS خود را به یک آدرس وب‌سایت پیوند دهید (مانند DNS)، بنابراین وقتی چیزی مانند coincentral.eth را در Google Chrome وارد می‌کنید، یک وب‌سایت کاملاً کاربردی ایجاد می‌کنید که از نظر تئوری می‌تواند شبیه به coincentral.com باشد.

 Unstoppable Domains، یکی دیگر از ارائه دهندگان دامنه رمزنگاری، چند مزیت متمایز ارائه می دهد:

  • این ارائه دهنده همچنین یک سرویس میزبانی است: آن را مانند یک WP Engine که دامنه را نیز میزبانی می کند، در نظر بگیرید.
  • آدرس های کیف پول چندگانه: برای مثال coincentral.crypto می تواند با اتریوم، بیت کوین، سولانا و کاردانو مطابقت داشته باشد. ENS فقط برای اتریوم کار می کند و فقط دامنه های eth. را ارائه می دهد.
  • این یک کارمزد یکباره است نه پرداخت سالانه: به این ترتیب شما در واقع مالک دامنه هستید نه اینکه آن را اجاره کنید.

نحوه خرید دامنه NFT

ممکن است با روند سنتی خرید دامنه در یک ثبت کننده دامنه مانند GoDaddy یا Google Domains آشنا باشید: به سایت ثبت کننده دامنه مراجعه می کنید، نام خاصی را جستجو می کنید و در صورت وجود، آن را با کارت اعتباری یا سایر روش های پرداخت پذیرفته شده خریداری می کنید.

خرید دامنه های NFT بسیار شبیه به آن است اما پشت صحنه چیزی است که منحصر به فرد است. ابتدا به یک بازار عرضه کننده دامنه NFT (در اصل مشابه یک ثبت کننده) مانند Unstoppable Domains بروید و نام دامنه مورد نظر خود را جستجو کنید.

خرید دامنه های NFT

بازار، افزونه‌های مختلفی مانند .crypto، .dao، .nft و غیره را ارائه خواهد کرد. افزونه مورد نظر خود را به سبد خرید خود اضافه کنید و به پرداخت ادامه دهید. دامنه های غیرقابل توقف از شما می خواهند که یک حساب کاربری ایجاد کنید. همچنین گزینه‌های خرید متنوعی از جمله گزینه‌های Web2 مانند کارت اعتباری و PayPal و همچنین پرداخت‌های Web3 مانند ارزهای دیجیتال و از طریق برنامه Crypto.com که به عنوان کیف پول نیز عمل می‌کند، ارائه می‌دهد.

برای نهایی کردن خرید، اساساً باید توکنی را که مربوط به دامنه موجود در بلاک چین است، «کلیک» کنید. این چیزی است که به بلاک چین می گوید که شما مالک دامنه هستید. این فرآیند ممکن است چند دقیقه در انتظار فعالیت شبکه بوده و طول بکشد.

نحوه خرید دامنه NFT

پس از اتمام، شما مالک 100٪ این دامنه هستید. خوب، توکن دامنه است، پس حتما آن را با دقت ذخیره کنید. بازارهایی مانند Unstoppable Domains نیز به عنوان کیف پول دامنه عمل می کنند، اما از نظر تئوری می توانید دامنه NFT را روی کیف پول سخت افزاری مانند Ledger Nano S، کیف پول های نرم افزاری مانند MetaMask قرار دهید یا حتی آن را برای فروش در OpenSea فهرست کنید.

چرا NFT های دامنه یک معامله بزرگ هستند؟

دامنه‌های NFT با ارزهای دیجیتال، هویت دیجیتال و زیرساخت‌های اینترنتی مشارکت می‌کنند، به گونه‌ای که می‌تواند موج اولیه عصر فراجهانی اینترنت جدید باشد. برای کسی که به طور معمولی وب گردی می کند، دامنه های NFT به سختی حتی به عنوان یک ارتقاء آرایشی ثبت می شوند، رفتن به یک دامنه .crypto به جای .com چیزی نیست که لزوماً هیجان انگیز باشد.

با این حال، آنچه در پشت صحنه می گذرد، کافی است تا بیشتر فناوران و کارآفرینان را به سمت فرصت های جدید سوق دهد. به عنوان مثال یک دامنه غیرمتمرکز می تواند به عنوان یک آدرس کیف پول با زیرساخت مالی کاربردی و غیرمتمرکز خود عمل کند.

از سوی دیگر، دامنه های NFT نیاز به سلسله مراتب باطنی یک انحصار زیرساخت اینترنت و پردازشگرهای پرداخت مانند PayPal و Stripe را که به طور سنتی با سایت ها و بازدیدکنندگان آنها برای درصدی ارتباط برقرار می کنند، از بین می برد.

با این حال، NFT های دامنه بدون خطر نیستند.

خطرات دامنه های NFT

همانند سایر سکه‌ها و توکن‌های ارزهای دیجیتال، دامنه های NFT‌ به اقدامات احتیاطی بیشتری نیاز دارند که دامنه‌های متمرکز به آن نیاز ندارند. مسلماً، اگر اقدامات امنیتی پیشگیرانه را انجام ندهید، یک هکر باتجربه می‌تواند به راحتی به حساب دامنه‌های Google شما نفوذ کند و دامنه‌های شما را به همان اندازه که می‌تواند در مواردی مانند ENS یا Unstoppable Domains سرقت کند. با این حال، هنگامی که یک توکن به سرقت می‌رود، رجوع شما برای بازیابی آن اساساً صفر است.

چند محدودیت ریشه در جدید بودن دامنه های NFT وجود دارد که ارزش در نظر گرفتن دارد. به عنوان مثال، اکثر مرورگرهای محبوب مانند گوگل کروم از دامنه هایی مانند crypto. یا zil. پشتیبانی نمی کنند زیرا استاندارد نیستند. چرا؟ افرادی که ICANN را اداره می‌کنند، لزوماً برای پشتیبانی بابت دامنه‌هایی مانند crypto. یا zil. تشویق نمی‌شوند، زیرا بخشی از فروش را از دامنه‌های web2 سنتی مانند com. یا org. دریافت می‌کنند. مرورگرهای جدید و دوستدار رمزنگاری مانند Brave از دامنه های NFT پشتیبانی می کنند، اما هنوز مراحل پیشرفت بیشتری نسبت به روند طبیعی وب گردی وجود دارد.

"اینترنت غیرمتمرکز" شامل اختراع مجدد، یا حداقل تفکر مجدد، انواع قطعات است که مجموعه ای پیچیده از پروتکل ها و نرم افزارهای به هم پیوسته را تشکیل می دهند و ما آن را اینترنت می نامیم و دامنه های NFT تنها یک تکه از این پازل هستند.

در این باره بیشتر بخوانید