تپروت اولین ارتقای بزرگ بیت کوین از سال 2017 است که از روش های مختلفی بر روی بلاک چین تاثیر می گذارد. Taproot چیزی به نام امضاهای اشنور(Schnorr) را معرفی می کند که به تراکنش های بیت کوین، این قابلیت را می دهد خصوصی تر، کارآمدتر و کم هزینه تر شوند. مهمتر از همه این موارد، با ارتقاء بیت کوین، آن را قادر می سازد که قراردادهای هوشمند را بر روی بلاک چین اجرا کند. البته برخی از کارشناسان بر این باور هستند که تپروت، تأثیر حداقلی بر قیمت بیت کوین خواهد داشت اما مهم است که سرمایه گذاران تأثیرات ارتقاء را درک کنند. از این گذشته، پیش بینی قیمت آتی یک دارایی غیرممکن است و بیت کوین بلاک چینی است که بزرگترین ارز دیجیتال را بر اساس ارزش بازار تامین می کند.
آنچه که در مورد ارتقا تپروت(Taproot) باید بدانید
Taproot ارتقاء شبکه بیت کوین است که تراکنش های خصوصی و امن تر را تسهیل می کند و در عین حال مقیاس پذیری را نیز بهبود می بخشد. Taproot شامل مجموعه ای از تغییرات است که نحوه انجام تراکنش ها را تغییر می دهد، همچنین به فعال کردن عملکردهای جدید در بلاک چین بیت کوین کمک می کند. Taproot مهم ترین ارتقای بیت کوین از زمان ارتقای SegWit در سال 2017 در نظر گرفته می شود.
تپروت در سال 2018 پیشنهاد شد و توسعه دهنده هسته بیت کوین، گرگوری ماکسول است، یکی از توسعه دهندگان فعال بیت کوین و مشارکت کنندگان فنی. کار قبلی ماکسول روی بلاک چین شامل توسعه کیف پول های قطعی، زنجیره های جانبی و تکنیک های حفاظت از حریم خصوصی بود.
بروزرسانی تپروت، مجموعه ای از سه پیشنهاد ارتقا جداگانه است. به گونه ای که کاترین داولینگ، مشاور عمومی و مدیر ارشد انطباق در Bitwise Asset Management، به CNBC، «انجام بده» میگوید.
- قراردادهای هوشمند
داولینگ می گوید مهم ترین تغییر از Taproot، پتانسیل قراردادهای هوشمند است.
وی میگوید: «امضای اشنور(Schnorr)، میتواند به کاربران بیتکوین اجازه دهد تا قراردادهای هوشمند پیچیدهتری را نسبت به آنچه که بیتکوین در حال حاضر انجام میدهد، اجرا کنند. این تغییر بزرگی است زیرا یکی از تفاوت های کلیدی بین بیت کوین و بلاک چین های جدیدتر مانند اتریوم، مناسب بودن آنها برای قراردادهای هوشمند است.»
قراردادهای هوشمند، قراردادهای دیجیتالی هستند که به صورت کد نوشته شده و بر روی بلاک چین ذخیره می شوند. به عنوان مثال، آنها در تأمین مالی غیرمتمرکز یا DeFi، برنامهها و توکنهای غیرقابل تعویض(NFT) ضروری هستند. قابلیتهای قرارداد هوشمند اتریوم تا حدی به کاربران اجازه داده است که به پرمصرفترین بلاک چین تبدیل شود.
وی میگوید که در مقایسه با اتریوم، «بیتکوین از نظر تاریخی در انطباق با قراردادهای هوشمند بسیار محدودتر بوده است» اما در حالی که بیت کوین احتمالاً از نظر قرارداد هوشمند هرگز به اندازه اتریوم منعطف نخواهد بود، با Taproot در حال حاضر این مشکل کاهش خواهد یافت اما احتمالا منجر به افزایش برنامه های روزانه برای بیت کوین خواهد شد.
- حریم خصوصی
هدف ارتقاء Taproot افزایش حریم خصوصی برای برخی معاملات است.
برای انجام این کار، امضاهای اشنور(Schnorr) در نهایت اجازه می دهد تا تراکنش های چند امضایی، یا آنهایی که شامل آدرس های متعدد هستند، به عنوان یک تراکنش استاندارد و منفرد ظاهر شوند. تراکنش های چند امضایی اغلب برای فعال کردن قراردادهای هوشمند از جمله موارد دیگر استفاده می شود.
در نتیجه، تراکنشهای چند امضایی از تراکنشهای ساده قابل تشخیص نیستند، یعنی ناشناس بودن و حفظ حریم خصوصی بیشتر برای آدرسهای درگیر در تراکنشهای چند امضایی برقرار است. اگرچه داولینگ این را به عنوان یک "منفعت بزرگ" توصیف می کند، برخی نگران هستند که ممکن است باعث نگرانی بیشتر دولت در مورد بیت کوین و فعالیت های غیرقانونی مانند فرار مالیاتی یا پولشویی شود.
- معاملات ارزان تر
امضاهای اشنور(Schnorr) همچنین مقدار دادههای مورد نیاز برای تراکنشهای چند امضایی را کاهش میدهند که پردازش آنها نسبت به موارد استاندارد پیچیدهتر است.
تایرون راس، مدیر عامل Onramp Invest، شرکتی که به مشاوران در مدیریت دارایی های دیجیتال کمک می کند، می گوید: «با داده های کمتر، تراکنش ها در انرژی و زمان کارآمدتر می شوند. در نتیجه، پردازش تراکنش ها ارزان تر خواهد بود که منجر به کاهش هزینه های کارمزد تراکنش می شود.»
داولینگ میگوید Taproot پایه و اساس مرحله بعدی نوآوری در پروتکل بیتکوین را ایجاد خواهد کرد. ما انتظار داریم که این ارتقا موج جدیدی از نوآوری در بیت کوین را که عمدتاً بر قراردادهای هوشمند متمرکز است، راه اندازی کند.
اگرچه داولینگ صعودی است اما مهم است که به خاطر داشته باشید که همه ارزهای دیجیتال به دلیل ماهیت نوسان و سوداگرانه خود با خطراتی همراه هستند. کارشناسان مالی هشدار میدهند که سرمایهگذاران باید تنها چیزی را سرمایهگذاری کنند که توانایی از دست دادن آن را دارند.
- پیشرفت راهکارهای مقیاس پذیری لایه دوم
تپروت امکان پیشرفت شبکه های لایه دوم همچون شبکه لایتنینگ را ایجاد می کند. در اصل در این بروزرسانی، قراردادهای HTLCs، در بلاکچین بیت کوین را با قراردادهای PTLCs، جایگزین می کند که از این طریق قابلیت های شبکه لایتنینگ افزایش می یابد. قراردادهای PTLCs، این امکان را فراهم می کند تا قراردادهای دو طرفه بلاک چین اجرا شده و کاربر این امکان را خواهد داشت تا از اوراکل ها برای تسهیل پرداخت ها استفاده کند.
از زمانی که شبکه لایتنینگ ایجاد شد، به صورت نامتوازن رشد کرد و تپروت می تواند پذیرش آن را تسریع کند. از نظر سرمایه گذاری، افزایش تعداد تراکنش های بیت کوین نکته بسیار مثبتی است چرا که بهبود در هر بار استفاده از بیت کوین، می تواند کل بازار را از دسترس و رشد آن خارج کند.
از جمله خبرهای خوبی که در مورد شبکه لایتنینگ بیت کوین وجود دارد، پذیرش بیت کوین به عنوان پول رسمی در کشور السالوادور است. به علاوه اطلاعیه هایی مبتنی بر همکاری و تامین مالی از طرف سرویس های پرداخت مبتنی بر لایتنینگ از جمله، strik، fold و moon اشاره کرد.
معایب مرتبط با ارتقای تپروت چیست؟
تا اینجای مقاله با مزایای ارتقاء تپروت آشنا شدید، اما این ارتقاء می تواند معایبی به همراه داشته باشد که در ادامه به بررسی این معایب می پردازیم، با ما همراه باشید.
- نرخ پذیرش کم
منظور این است که با ارتقا تپروت، این احتمال وجود دارد تنها تعداد اندکی از کاربران و ارائه دهندگان خدمات، این ارتقاء را بپذیرند و می توانند آن را اجرا کنند. البته دلیل دیگری که موجب پایین بودن نرخ پذیرش می شود، عدم علاقه به استفاده از بیت کوین برای اهداف جدید بوده که ترجیح می دهند برای کاربردهای جدید از ارزهای دیجیتال و سرویس های دیگری استفاده کنند. پس در صورتی که کاربران از تپروت استقبال نکنند، احتمال رشد بیت کوین در آینده از بین خواهد رفت.
- مقاومت کوانتومی
امضاهای اشنور(Schnorr)، نسبت به دیگر امضاهایی که موسوم به ECDSA، هستند مقاومت کمتری خواهند داشت. منظور از مقاومت کوانتومی، همان مقاومتی است که به پروتکل بیت کوین این قابلیت را می دهد که در برابر حملات کامپیوترهای کوانتومی مقاومت داشته باشند. در حال حاضر کامپیوترهای کوانتومی تهدید نبوده اما این امکان وجود دارد در آینده یک تهدید محسوب شوند. در حال حاضر می توان با وجود تپروت، اینگونه گفت که بیت کوین به دو نوع امضا برای ایمن سازی شبکه خود نیاز دارد. در صورتی که امضاهای اشنور در مقابل کامپیوترهای کوانتومی مقاومت مورد نیاز را نداشته باشد، کاربران این امکان را خواهند داشت از امضای ECDSA، استفاده کنند. البته در صورتی که چنین امضایی نیز، مناسب نباشد، پروتکل این قابلیت را دارد که از امضاهای دیگری که مقاومت کوانتومی بالاتری دارند، استفاده کنند.
- از هم گسیختگی جامعه بیت کوین
از دیگر مزیت هایی که فناوری های مبتنی بر اجماع دارند، این است که هر گونه اشکال احتمالی در این نوع شبکه ها، با دقت تمام بررسی خواهد شد و ممکن است در نهایت منجر به رد ایده جدید شوند. پس در صورتی که چنین اتفاقی برای تپروت بیفتد، ممکن است ضررهای بیشتری برای شبکه بیت کوین به همراه داشته باشد.
سخن پایانی
تپروت یک نسخه کاملا پیش بینی شده ای است که توسط بیت کوین مورد حمایت گسترده قرار گرفته است که در صورتی که با امضاهای اشنور(Schnorr) اجرا شود، به لحاظ حریم خصوصی، مقیاس پذیری و امنیت، رشدهای چشمگیری در شبکه خواهیم داشت. با این ارتقا رشدهای چشمگیری در شبکه لایتنینگ و پروسه چند امضایی خواهیم داشت که منجر به راه اندازی یک استاندارد در صنعت رمزارزها خواهد شد.