به طور خلاصه تنگل یک ساختار داده شبکه است که برای تسهیل طیف وسیعی از معاملات امن طراحی شده است و بلاک چین، یک دفتر کل توزیع شده است که شامل گروهی از اپراتورهای مستقل است که مجموعه ای از تراکنش های انتقال داده را انجام می دهند و در مورد مالکیت به توافق می رسند و هیچ اتکایی به مقامات متمرکز، مانند موسسات مالی یا دولت ها وجود ندارد. در این مطلب قصد داریم تا مقایسه ای بین تنگل و بلاک چین انجام دهیم.
مقدمه ای بر بلاکچین
بلاک چین یک پیشرفت تکنولوژی واقعی در سال 2008 بود. یک نقطه عطف جدید در دنیای پول، امنیت، تجارت الکترونیک و به طور کلی اینترنت. بلاکچین اکنون به معنای واقعی کلمه در همه جا وجود دارد و تجارت مدرن از آن در سراسر جهان استفاده می کند. ایده ثبت اطلاعات بدون هیچ گونه تغییری در آن، بسیار درخشان بود. در ابتدا، همانطور که می دانید، در اولین ارز دیجیتال، بیت کوین، اجرا شد اما بعدا به بانک ها، ارائه دهندگان امنیت، بیمه گران، کشاورزان، دولت ها و غیره رسید.
چرا مردم اینقدر به بلاک چین علاقه مند شدند؟ زیرا این سیستم تضمین می کند که هیچ کس، صرف نظر از اینکه آن شخص چه مقدار قدرت یا ثروت دارد، نمی تواند اطلاعات کد شده در دفتر کل را دستکاری کند. با این حال، حتی خورشید دارای لکه های تیره است. با گذشت زمان، مردم متوجه شدند که این سیستم ایده آل نیست و مشکلاتی برای حل وجود دارد. به عنوان مثال، با بزرگ شدن بلاک چین، دفتر کل با هر تراکنش جدید سنگین تر و کندتر می شود و یا بدون ماینرها نمی تواند وجود داشته باشد. بنابراین هزینه های تراکنش اجتناب ناپذیر است.
به هر حال، پس از چند سال توسعه و تکامل، رویکردهای دیگری برای تأیید و حفاظت از داده ها ابداع شد. آیا می توانید یک ارز دیجیتال را بدون هیچ گونه هزینه تراکنش تصور کنید، جایی که نیازی به ماینرها یا شخص دیگری برای نگهداری شبکه وجود ندارد، جایی که می توانید کوچکترین مقدار دارایی را ارسال و دریافت کنید؟ به تازگی، این رویا محقق شده است و اگر هنوز از آن اطلاع ندارید، مطالعه ی این مقاله به شما کمک خواهد کرد.
تنگل (Tangle) یا به اصطلاح برخی دیگر، DAG (Directed Acyclic Graph) چیست؟
اکنون بررسی می کنیم که تنگل چیست، چگونه کار می کند و چرا بسیاری از کارشناسان فکر می کنند که آینده ذخیره و تأیید اطلاعات است. ساختار تنگل با ساختار بلاک چین متفاوت است، اما همان کار را انجام می دهد: ایجاد یک شبکه معاملات مستقل و خودگردان. با جزئیات بیشتر، تنگل یک معماری و یک مدل ریاضی است که برای سازماندهی، ثبت، ذخیره و تأیید اطلاعات استفاده می شود.
در مورد ارزهای دیجیتال و به طور خاص IOTA، تنگل سیستمی از سوابق تراکنش هایی است که مانند بلاک چین در بلاک جمع آوری نشده یا به صورت خطی سازماندهی نشده است. در عوض، بیشتر شبیه درخت یا نمودار است. بسیاری از زنجیره ها را در هم آمیخته تصور کنید. این چیزی است که به نظر می رسد.
IOTA، در حال حاضر، بزرگترین ارز دیجیتال است که از این فناوری استفاده می کند. اینترنت اشیا مفهومی است که در آن، انواع دستگاه ها مستقیما با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و می توانند تراکنش های ماشین به ماشین را انجام دهند. حسگرها، دوربین ها، لوازم خانگی، وسایل نقلیه، تلفن های همراه و ... همه به یک شبکه بزرگ متصل می شوند. در سال 2017، بیش از 8 میلیارد دستگاه را شامل می شد و پیش بینی ها این بود که در سال 2020 بیش از دو برابر بزرگتر خواهد شد.
بدون ماینرها، تراکنش های ماشین به ماشین می تواند بسیار کوچک باشد، بنابراین دستگاههایی که به شبکه متصل هستند می توانند آزادانه با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و به طور مستقل عملکردهای خود را انجام دهند. مشکل دیگری که با رویکرد تنگل حل می شود، مقیاس پذیری است. در بیت کوین، هرچه دفتر کل بزرگتر شود، سنگین تر و کندتر می شود. اما تکنولوژی تنگل کاملا متفاوت از آن است. قدرت محاسباتی شبکه IOTA با هر دستگاه جدید که به سیستم متصل می شود، افزایش می یابد. تنگل وعده ایجاد یک اقتصاد خرد خودگردان کلی را می دهد، جایی که ماشین ها می توانند با یکدیگر همکاری کرده و به طور مستقل کار کنند.
تفاوت تنگل با بلاکچین در چیست؟
همانطور که احتمالا حدس بزنید، این دو فناوری مبتنی بر رمزنگاری هستند، اما این تنها چیزی است که آنها را مرتبط می کند. تفاوت تنگل و بلاکچین از شباهت آنها بیشتر است. خط مستقیم بلاک ها در بلاک چین، که در آن هر بلاک، بلاک قبلی را تأیید می کند و شامل اطلاعات مربوط به تمام معاملات انجام شده قبل از آن می باشد که بین کاربران خاصی که کل شبکه را حفظ می کنند (ماینرها) توزیع شده است. به علاوه، هر گره یا به زبان ساده هر کاربر بلاک چین باید نسخه معتبر به روز شده دفتر کل را داشته باشد. بیت کوین به این شکل کار می کند و تا به حال، موثرترین و موفق ترین ارز دیجیتال بوده است.
بدیهی است که این سیستم فراز و نشیب های خود را دارد. اندازه بلوک محدود است و تعداد بلوک های ایجاد شده در هر ساعت نیز محدود است و هرچه دفتر کل بزرگتر می شود و کار استخراج سخت تر می شود، پاداش بلوک نیز بیشتر می شود. بنابراین، سیستم کندتر و گران تر می شود. با این حال، مسائل مقیاس پذیری اخیرا برای رمزارزهای مبتنی بر بلاک چین مناسب شده است و دلیل آن سابقه طولانی آنها است. چه کسی می داند سیستم های دیگر چگونه این مشکل را در آینده حل می کنند؟
ایده های رمزنگاری جدید دنباله روی بلاک چین هستند و حتی ادعا می کنند که آینده رمزنگاری هستند. رویکرد DAG به این معنی است که دفتر کل بین همه کاربران توزیع می شود، و نه فقط ماینرها. در واقع، می توان گفت که هیچ ماینری در اینجا وجود ندارد، یا هر شرکت کننده در شبکه یک ماینر است. به همین دلیل است که سیستم با هر کاربر جدید قدرتمندتر می شود. و با افزایش تراکنش های انجام شده از طریق تنگل، سنگین تر و کندتر نمی شود زیرا هر رکورد جدید در دفتر کل حاوی همان حجم اطلاعات قبلی است.
اکنون یک مقایسه ی ساده و قابل فهم از بلاکچین و تنگل انجام می دهیم:
• تنگل روان تر و مقیاس پذیرتر است و با گذشت زمان سریعتر و قوی تر می شود، در حالی که بلاک چین کندتر و کم بازده تر می شود.
• تنگل تقریبا رایگان است، پاداش بلاک ندارد و گره ها برای تأیید تراکنش ها نیازی به هزینه ندارند. در بلاک چین، یا هزینه ها بسیار زیاد است، یا کمبود ماینر وجود دارد که هر دو وضعیت نامطلوب است زیرا شما یا باید کارمزد زیادی بپردازید و یا مدت زیادی برای انجام تراکنش خود صبر کنید.
برای درک بهتر مفهوم پاداش بلاک، می توانید مقاله ی هش ریت را مطالعه کنید.
• فناوری بلاک چین معتبر و قابل اعتماد است. اما فعلا نمی توان در مورد تنگل همین را گفت. زیرا آنها هنوز اثربخشی و قابلیت اطمینان واقعی خود را نشان نداده اند.
• بیت کوین و اتریوم بدون هیچ تردیدی بسیار امن تر و مقاوم تر (نسبت به هکرها) نسبت به IOTA هستند. این به لطف الگوریتم پیچیده آنها برای تأیید تراکنش ها است.
• علیرغم اینکه IOTA یک ارز دیجیتال است، اما ماهیت غیرمتمرکز آن کاملا قابل بحث است.
بهتر است تا در مورد برخی تفاوت ها با جزئیات بیشتری صحبت کنیم.
عدم تمرکز
آسیب پذیری تنگل در حال حاضر بسیار بیشتر از بلاک چین است. گفته می شود که تنگل می تواند حمله 34 درصدی را تحمل کند، بدین معنا که اگر بیش از یک سوم قدرت محاسباتی که شبکه را نگه می دارد، توسط یک شخص یا نهاد کنترل شود، می توانند آن را هک کند. در حالیکه این رقم برای بیت کوین و بلاک چین، 51 درصد است. یعنی اگر کسی بتواند بیشتر از نصف بلاک ها را در بلاک چین کنترل کند، می تواند آنرا هک کند که این کار فقط از نظر تئوری امکان پذیر است.
برای دانستن جزئیات بیشتر درباره حمله 51 درصدی، می توانید این مقاله را مطالعه کنید.
به منظور جلوگیری از چنین مشکلاتی، IOTA موقعیت گره هماهنگ کننده را در ساختار خود قرار داده است. بسیاری از کارشناسان ارزهای دیجتال می گویند این نشانه یک قدرت مرکزی است. یعنی قدرتی که بیش از هر کاربر دیگر IOTA قدرت دارد. با این حال، توسعه دهندگان تنگل ادعا می کنند که این اقدام موقتی می باشد.
سرعت و هزینه معامله
از آنجا که ساختار پرونده های داده در دو شبکه متفاوت است، این تغییرات منجر به نابرابری بیشتر در هزینه و زمان معاملات می شود:
• یک ماینر باید انتقال بیت کوین را تأیید کند و بلوک را به دفتر کل اضافه کند، که یک مشکل ریاضی سخت است. هرچه بلاک چین بزرگتر شود، این امر سخت تر می شود. سیستم کارمزدها به ماینرها انگیزه می دهد، اما در اینجا یکی از مشکلات اصلی بیت کوین نهفته است. هنگامی که کارمزدها زیاد است، ماینرهای بیشتری برای نگهداری شبکه وجود دارد و این از لحاظ تئوری خوب است. اما کاربران بیت کوین برای انجام تراکنش ها به کارمزدهای کمتری نیاز دارند.
اهداف اصلی ارزهای دیجیتال چیست؟ آزادی، راحتی و سرعت بیشتر. بنابراین اگر می خواهید مثلا هزینه پیتزا را با بیت کوین بپردازید، به تعدادی ساتوشی نیاز دارید، نه مقادیر زیاد بیت کوین. چنین پرداختهای کوچکی زمانی بی معنی می شوند که کارمزد از مبلغی که منتقل می کنید بیشتر باشد. بنابراین، کارمزدهای پایین نیز از نظر تئوری خوب است. اما وقتی پاداش ماینر کم است، تعداد ماینرها که شبکه را نگه می دارند، کم می شود. بنابراین، در شبکه بیت کوین، تراکنش هایی دارید که یا بسیار کند یا بسیار گران هستند.
• برعکس، با تنگل، کاربران هیچگونه هزینه ای برای تأیید تراکنش ها نمی پردازند. هنگام ارسال IOTA ها، باید دو تراکنش انتخاب شده توسط الگوریتم را تأیید کنید و وظیفه شما فقط این است که مطمئن شوید آنها با یکدیگر در تضاد نیستند. شما همچنین باید یک مسئله ی رمزنگاری را حل کنید، اما این بر توافق کل تاریخچه معاملات انجام شده قبلی مانند بیت کوین تأثیر نمی گذارد. بنابراین، کار بسیار ساده تر و زمان آن بسیار کوتاه تر است. به همین دلیل است که ارزهای دیجیتال تنگل هزینه کمتری دارند و بسیار سریعتر از ارزهای بلاک چین عمل می کنند.
در مورد ماهیت غیر متمرکز بیت کوین در قسمت قبل صحبت شد اما نکته دیگری وجود دارد که باید در مورد آن صحبت شود. با گذشت زمان، بلاک چین ممکن است آنقدر بزرگ شود که فقط گره های بسیار قدرتمند بتوانند آن را حفظ کنند. از این رو، این سرورهای بزرگ و مزارع استخراج، ممکن است 51 درصد از کل قدرت هش را پشت سر بگذارند و به یک قدرت مرکزی تبدیل شوند که می تواند به تنهایی تصمیم بگیرد. این با ایده اصلی بیت کوین در تضاد است.
امنیت
همانطور که قبلاً اشاره شد، امنیت IOTA نسبت به بیت کوین و اتریوم کمتر است. روند آهسته و پیچیده تأیید در بلاک چین، در عین حال، از ثبات بیشتری برخوردار است و اگر کسی بیش از 50 درصد گره ها را کنترل نکند، تضمین می کند که سیستم پایدار، تغییر ناپذیر و غیرقابل کنترل است. متأسفانه، تنگل هنوز مانند بیت کوین امن و قابل اعتماد نشده است. توسعه دهندگان و طرفداران این سیستم ادعا می کنند که با افزایش شبکه و مشارکت گره های بیشتر در آن، این مشکل به طور طبیعی برطرف می شود.
آیا تنگل تکنولوژی پرداخت در آینده است؟
سرگی پوپوف، نویسنده وایت پیپر تنگل، می گوید که ایده فکری او گام بعدی در تکامل بلاک چین است. با این حال، مسائل مربوط به عدم تمرکز و امنیت آن، این اظهارات را تاکنون مشکوک کرده است. این شبکه باید رشد کند و بالغ شود تا به یک سیستم پرداخت محکم، قابل اعتماد و پایدار تبدیل شود. از نظر برخی تحلیلگران، این فناوری زودتر از موعد متولد شده است و در آینده نزدیک، رشد قابل توجهی را نشان خواهد داد.
اینترنت اشیاء در حال حاضر یک واقعیت است و این مدل جدید اقتصاد مستلزم ارتباط مستقیم دستگاهها با یکدیگر و کار مستقل آنها است که به نوبه خود به این معنی است که آنها برای انجام تراکنش ها، به طور فوری و بدون هزینه به ابزارهایی نیاز دارند. شبکه اینترنت اشیا در حال حاضر بسیار کوچک است، اما وقتی ناگزیر رشد کند، IOTA ها تقاضای زیادی خواهند داشت. با افزایش قابلیت استفاده و تعداد گره های سیستم، تنگل امنیت خود را بهبود می بخشد و کاربرد خود را در بسیاری از حوزه های دیگر پیدا خواهد کرد، درست مانند بلاک چین که اخیرا به این امر دست یافته است.
به نظر می آید که اگر توسعه دهندگان همه چیز را درست انجام دهند و تمام ایده های پوپوف را اجرا کنند، IOTA و تنگل آینده خوبی خواهند داشت. البته این بدان معنا نیست که بیت کوین در بازار جایگزین خواهد شد. تنها زمان می تواند نشان دهد که جهان رمزنگاری شده چگونه ارزها و فناوری های جدید را می پذیرد اما احتمالا بیشتر از یک ارز یا توکن، برای کنترل همه آنها وجود داشته باشد.
جمع بندی:
فراموش نکنیم که بلاک چین، به طور کلی و بیت کوین، به طور خاص، بدون تغییر نمانده و برای حل مشکلات موجود مراحل توسعه را طی خواهند کرد. این یک فناوری قدیمی تر است که در طول زمان ثابت شده و مطمئنا کسانی که آن را مدیریت و پشتیبانی می کنند از مسائل مربوط به سرعت و هزینه معاملات، مقیاس پذیری و تهدیدهای امنیتی روزافزون آگاه هستند و مطمئنا آنها می دانند چه کار کنند.
بیت کوین به دلیل محبوبیت بسیار زیاد آن، چه در بین تجار و چه در بین کاربران معمولی، برای مدت زمان طولانی پیشرو خواهد ماند و به عنوان پادشاه رمزارزها با بیشترین ارزش بازار باقی خواهد ماند. از نظر برخی، وظیفه رمزنگاری های جدید این نیست که از بیت کوین پیشی بگیرند، بلکه این است که کاربرد و نقش خود را در اقتصاد چهارمین انقلاب صنعتی پیدا کنند. واضح است که IOTA با این اقتصاد هماهنگ است و شروع خوبی برای مفهوم رمزنگاری جدید می باشد.