کریپتو به گسترش خود ادامه میدهد و سرمایهگذاران اکنون علاوه بر نگهداری مستقیم بیتکوین، اتریوم و سایر سکههای دیجیتال، گزینههای متعددی دارند. ممکن است با صندوق های قابل معامله در مبادلات رمزنگاری (ETF)، آشنا باشید. سرمایهگذاران همچنین به دنبال فرصتهایی در دو حوزه رو به رشد بازار ارزهای دیجیتال هستند: توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) و امور مالی غیرمتمرکز (DeFi). آنها رویکردهای بسیار متفاوتی را برای کارهایی که میتوانید با کریپتو خود انجام دهید ارائه میدهند. در واقع دو مورد از بزرگترین گرایش های سرمایه گذاری مربوط به فناوری بلاک چین و ارزهای رمزنگاری شده، توکن های غیرقابل انعطاف یا NFT و منابع مالی غیرمتمرکز یا DeFi است. برای پاسخ به این سوال که آیا NFT یا دیفای بهتر است؟ و یا اینکه دلیل محبوبیت بازارهای مالی دیفای در این روزها چیست؟ در این مقاله به معرفی هر یک از بازارهای سرمایه گذاری پرداخته تا متوجه مزایا و معایب این دو نوع سرمایه گذاری شوید. برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
دیفای DeFi چیست؟
قبل از پرداختن به این موضوع که NFT یا دیفای کدام یک بهتر است، باید به تعریفی از دیفای بپردازیم. دیفای همان منابع مالی غیرمتمرکز است که بر روی شبکه بلاک چین وجود دارد. در صورتی که بخواهیم به صورت مفصل تر در مورد دیفای توضیح دهیم، جنبشی است که هدف آن ایجاد یک اکوسیستم خدمات مالی منبع باز، بدون نظارت بوده که دسترسی آن راحت باشد. کاربران دیفای می توانند کنترل تمام دارایی های خود را در دست داشته باشند و با استفاده از برنامه های متمرکز به صورت همتا به همتا با اکوسیستم خود ارتباط برقرار کنند.
مزیت اصلی دیفای، دسترسی آسان به تمامی خدمات مالی است به خصوص برای کسانی که از سیستم مالی خود رضایتی ندارند. از دیگر مزایای دیفای چارچوب ماژولار است که بر روی آن ساخته می شود. برنامه های کاربردی دیفای با کاربر روی بلاک چین های عمومی به صورت بالقوه بازارهای مالی، محصولات و خدمات کاملا جدیدی ارائه می دهد.
کاربردهای DeFi:
راه حل های پرداخت: توکن های DeFi مانند LUNA، AVAX، UNI، XTZ اکنون به عنوان روش های پرداخت در بازارهای آنلاین مختلف پذیرفته شده اند که به کاربران امکان می دهد محصولات و خدمات را در سطح جهانی مبادله کنند.
استقراض و وام P2P: اکوسیستمهای DeFi مانند Compound و PoolTogether به افراد این امکان را میدهند که بدون دخالت شخص ثالث یا رسانه، داراییهای دیجیتال را قرض بگیرند و به آنها قرض دهند.
بازی و ورزشهای الکترونیکی: DeFi به توسعهدهندگان بازی اجازه میدهد تا مدلهای تشویقی و پاداش مدرن را بر اساس سکههای DeFi پیادهسازی کنند که به کاربران امکان میدهد پوستهها و ابزارها را با استفاده از ارزهای واقعی خریداری کنند.
استیبل کوین ها: استیبل کوین ها ارزهای دیجیتالی هستند که به یک دارایی یا سبدی از دارایی های پایدار مانند فیات و طلا برای مقابله با نوسانات ارزهای دیجیتال متصل می شوند. برخی از نمونه های رایج عبارتند از USDT، DAI، TrueUSD و غیره.
مزایای دیفای چیست؟
از جمله مزایایی که می توان در مورد دیفای بیان کرد شامل موارد زیر است:
- فاقد واسطه: دیفای فاقد واسطه بوده و کاربران محیط دیفای می توانند به صورت کامل بر روی دارایی های خود نظارت داشته باشند. این نوع نظارت می تواند هزینه های مربوط به تهیه و استفاده از خدمات را کاهش دهد.
- تمامی خدمات مالی دیفای بر روی بلاک چین مستقر شده اند، بنابراین داده ها بر روی هزاران نود پخش شده و باعث خاموش شدن احتمالی سرویس می شود.
- راه اندازی آسان: از آنجایی که می توان چارچوب مربوط به دیفای را از قبل ایجاد کرد، بنابراین سیستم راه اندازی آن آسان است.
- دسترسی: دسترسی آسان برای تمامی افرادی که به خدمات مالی سنتی دسترسی ندارند.
- کاهش هزینه: دیفای هزینه ها را به طور قابل توجهی کاهش داده و افراد کم درآمد می توانند از خدمات مالی بهره مند شوند.
- بدون مجوز: DeFi از یک مدل دسترسی باز و بدون مجوز پیروی می کند که در آن هر فردی می تواند از طریق اتصال به اینترنت و کیف پول رمزنگاری به راه حل های DeFi دسترسی داشته باشد.
- شفاف: هر تراکنش باید برای هر کاربر دیگر در شبکه پخش شود، بنابراین در دسترس بودن اطلاعات مربوط به فعالیت شبکه برای هر کاربر تضمین می شود.
- قابل برنامه ریزی: اکثر راه حل های DeFi مبتنی بر بلاک چین اتریوم هستند، بنابراین فرصتی برای دسترسی به قراردادهای هوشمند می تواند به اجرای خودکار و قابلیت برنامه ریزی در DeFi کمک کند و در عین حال راه های جدیدی را برای ایجاد ابزارهای مالی جدید و دارایی های دیجیتال باز کند.
- تغییرناپذیر: با اطمینان از انتقال امن و ایمن داده ها با استفاده از معماری غیرمتمرکز بلاک چین، DeFi می تواند اطمینان از یکپارچگی همه تراکنش ها را ارائه دهد.
معایب دیفای (DeFi) چیست؟
- عملکرد ضعیف: از آنجایی که بلاک چین کندتر بوده و این به معنی کند بودن پلتفرم های شکل گرفته بر روی بلاک چین است. بنابراین توسعه دهندگان برنامه های دیفای باید این محدودیت ها را در نظر گرفته و محصولات خود را مطابق با این محدودیت ها بهینه کنند.
- ریسک اشتباهات کاربران: از دیگر معایبی که دیفای برای کاربران خود دارد این است که تمامی مسئولیت های دیفای را به کاربران منتقل می کند.
- داشتن تجربه کاربری بد: در حال حاضر استفاده از برنامه های دیفای نیاز به تلاش زیادی از سمت کاربر دارد. بنابراین برای اینکه دیفای بتواند به یک سیستم مالی جهانی تبدیل شود، باید مزایایی را ایجاد کند تا کاربر را ترغیب به جایگزین کردن سیستم سنتی با دیفای کند.
- اکوسیستم بهم ریخته: از دیگر معایبی که دیفای دارد، نداشتن سیستم مناسب برای موارد خاص است و کاربران بایستی برای داشتن نتیجه عالی، بهترین گزینه ها را داشته باشند.
NFT چیست؟
در مورد اینکه NFT یا دیفای، کدام یک برای سرمایه گذاری بهتر است، به تعریف توکن های غیر قابل تعویض می رسیم. NFT نوعی از توکن است که غیر قابل تفویض بوده و بر روی بلاک چین اتریوم قرار دارد. اینکه صاحب یک توکن NFT کیست در یک بلاک چین ثبت می شود و تمامی سیستم هایی که به یک بلاک چین متصل هستند، می توانند به اطلاعات آن دسترسی داشته باشند. هیچ فردی امکان تغییر در اطلاعات ثبت شده در بلاک چین را ندارد. بنابراین NFT ها سیستم هایی منحصر به فردی هستند و به خاطر استفاده از بلاک چین امنیت لازم برای تراکنش های مورد نیاز را خواهد داشت.
در حال حاضر از توکن های غیر قابل تفویض می توان در صنایع مختلفی همچون گیمینگ و کلکسیون دیجیتال استفاده کرد که با استاندارد ERC-20 بر روی بستر اتریوم ساخته می شود. البته از سال 2021 توکن های غیر قابل تفویض بر روی دیکر بلاک چین ها نیز شروع به توسعه کرد، مانند بلاک چین BEP-721.
مزایای استفاده از NFT چیست؟
- کمیاب بودن: از جمله مزایای NFT، کمیاب بودن آن است. گرچه توسعه دهندگان این توکن این قابلیت را دارند که هر تعدادی که مایل باشند از این توکن بسازند اما تمایل به نادر بودن این توکن دارند.
- غیر قابل تقسیم شدن: هر چند این قانون محسوب نمی شود اما اغلب توکن های غیرقابل تفویض به واحدهای کوچکتر تقسیم نمی شوند و باید کل واحد توکن را معامله کرد.
- قابلیت انتقال: توکن های NFT در بازار قابلیت معامله ندارد اما این چیزی از منحصر به فرد بودن این توکن ها کم نمی کند.
- داشتن اصالت: این نوع از توکن های غیر قابل تفویض مبتنی بر حوزه بلاک چین بوده، بنابراین شکی در اصالت این نوع توکن ها نیست.
- داشتن حق مالکیت: این مورد نیز به استفاده از پلتفرم های غیرمتمرکز اشاره دارد که در آن هیچ مالکی قابلیت تغییر داده ها را ندارد.
- قابل فروش یا معامله: واحدی از داده های ذخیره شده در دفتر کل عمومی به نام بلاک چین است که می تواند فروخته یا معامله شود. می توان آن را در بازارهای دیجیتال معامله کرد یا فروخت.
- غیرقابل تعویض: NFT ها برخلاف سایر ارزهای دیجیتال مانند اتریوم و یا پادشاه رمزارزها بیت کوین قابل تعویض نیستند.
- شفافیت: NFT ها در زنجیره بلوکی غیرمتمرکز و غیرقابل تغییر ذخیره می شوند، بنابراین خریداران می توانند به یک NFT خاص اعتماد کرده و صحت آن را تأیید کنند.
- مالکیت: خالق اصلی NFT کلید خصوصی حساب را حفظ می کند و آنها آزادند آن NFT را به هر حسابی منتقل کنند.
- قابلیت همکاری: NFT ها را می توان در DLT های مختلف معامله، فروخت یا مبادله کرد.
معایب توکن NFT چیست؟
- امنیت بالا به همراه سرعت کم: اینکه این نوع از توکن ها از امنیت بالایی برخوردار هستند هیچ شکی وجود ندارد اما نسبت به دیگر توکن های ERC-20 ضعیف تر بوده و با سرعت پایین تری فعالیت خود را انجام می دهند. البته برای پیشرفت این نوع از توکن ها از نرم افزارهای خاصی استفاده می شود که هم گران بوده و هم اینکه کار با آنها سخت است.
- عدم پشتیبانی قوی: از دیگر معایب NFT این است که هیچ پشتیبان قوی برای آن وجود ندارد.
- فضای پولشویی حاکم: از دیگر معایبی که این نوع توکن دارد، هیچ سقف ارزش گذاری وجود نداشته و تنها با قیمتی که خریدار پیشنهاد می دهد قیمت گذاری تعیین می شود.
NFT بهتر است یا دیفای؟
NFT یا دیفای؟ روی NFT ها سرمایه گذاری کنید یا DeFi، کدام یک بهتر است؟ اگر میخواهید فراتر از نگهداری ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاری کنید، NFT و DeFi میتوانند نقشی در سبد سرمایه گذاری شما داشته باشند. NFT واحدی از داده است که در بلاک چین ذخیره می شود و قابل تعویض نیست و DeFi ابزارهای مالی را بدون تکیه بر واسطه هایی مانند صرافی ها یا بانک ها ارائه می دهد.
هدف NFT ها این است که خدمات ارزش افزوده ارائه کنند، آنها به توکنیزه دارایی ها کمک می کنند و می توانند ارزش های منحصر به فرد خاصی را ذخیره کنند اما DeFi بستری را برای تراکنش ها و خدمات مالی فراهم می کند و می تواند چندین فرآیند و تراکنش را انجام دهد.
نایجل گرین، مدیر اجرایی و موسس گروه deVere، یکی از بزرگترین شرکت های مستقل مشاوره مالی، می گوید که در مقایسه NFT یا دیفای باید گفت هر دو (هم توکن های NFT و هم دیفای) فرصت های سرمایه گذاری خوبی را ارائه می دهند. در حال حاضر، یکی از رایجترین راه هایی که سرمایهگذاران میتوانند به سود خود دست یابند، استفاده از سرمایه های رمزنگاریشان است. او میگوید با قرار دادن داراییهای خود در پروتکلهای DeFi، میتوانند سودی کسب کنند که معمولاً «بازده» نامیده میشود و به آنها اجازه میدهد تا داراییهای رمزنگاری خود را بدون ریسک کردن از طریق ترید، رشد دهند. با این حال، برای کسانی که می خواهند به طور جدی در بلندمدت ثروت بسازند، NFT ها به دلیل ارزش و موارد استفاده بالقوه در بخش های مختلف، از جمله هنر، ورزش، موسیقی، سوابق پزشکی و تایید هویت، زنجیره تامین، بازی و بلیط فروشی، بازده بهتری دارند.
شرکتهای سرشناس مختلف از جمله Time، ESPN و Anheuser-Busch و افراد مشهوری مانند پاریس هیلتون، کیتی پری، اسنوپ داگ و الن دی جنرس با راهاندازی مجموعههای خود از NFT استقبال کردهاند. دیگر افراد مشهور کلکسیونرهای مشتاق NFT، از جمله جاستین بیبر، هایدی کلوم و ریس ویترسپون هستند.
با این حال، دیگران میگویند که DeFi در همان جایگاهی است که باید قرار داشته باشد. دیوید مالکا، بنیانگذار YieldFarming.com که به سرمایه گذاران می آموزد چگونه کسب کنند، می گوید: در مقایسه NFT یا دیفای، به عنوان ابزار سرمایه گذاری، NFT ها تا حد زیادی تنها به عنوان ذخیره ارزش استفاده می شوند، به این معنی که شما یک NFT خریداری می کنید و امیدوارید که ارزش آن افزایش یابد. از سوی دیگر، DeFi به شما این امکان را میدهد که داراییهای کریپتو خود را برای کسب درآمد غیرفعال از طریق سهامداری یا ییلد فارمینگ به کار ببرید.
ییلد فارمینگ یک استراتژی سرمایه گذاری DeFi است که در آن سرمایه گذاران ارزهای رمزنگاری شده خود را برای کسب سود قرض می دهند. سرمایه گذاران با قفل کردن توکن ها در یک قرارداد هوشمند، نقدینگی را برای یک جفت توکن خاص فراهم کرده و در ازای آن، پاداش دریافت می کنند. علاوه بر این، مالکا استدلال میکند که «ییلد فارمینگ به شما نیازی ندارد که ارزهای دیجیتال خود را بفروشید تا از آنها سود ببرید.»
هنگام تصمیم گیری در مورد اینکه NFT یا دیفای کدام یک بهتر است، یک عامل کلیدی که باید در نظر بگیرید افق سرمایه گذاری شما است. یوبو روان، مدیر اجرایی و بنیانگذار Parallel Finance، (یک پلتفرم غیرمتمرکز وام دهی و استیک)، می گوید: من معتقدم NFT ها افق زمانی طولانی تری نسبت به DeFi دارند اما پتانسیل NFT ها برای پیشی گرفتن از DeFi در دراز مدت بسیار زیاد است.
سرمایهگذارانی که جنبههای NFT و DeFi را دوست دارند، گزینهای دارند که بهترینهای هر دو جهان را ترکیب میکند: سهامداری NFT. این یک راه جدید برای کسانی است که NFT جمع می کنند تا با قفل کردن داراییهای خود در پلتفرمهای DeFi برای دریافت پاداش، درآمد غیرفعالی کسب کنند. به عنوان مثال، برخی از پلتفرمهای بازی به NFTها اجازه میدهند تا بهعنوان توکنهای ابزاری استفاده شوند: مالکان میتوانند NFTهای خود را به اشتراک بگذارند تا تواناییهای شخصیت بازی خود را تقویت کنند و جوایز بیشتری کسب کنند. او میگوید، برای مثال، پلتفرم مالی موازی Ruan، NFT و DeFi را ترکیب میکند و به کاربران این امکان را میدهد تا در برابر NFTهای خود وام بگیرند یا آنها را به اشتراک بگذارند.