یکی از سوالاتی که برای فعالان حوزه ارزهای دیجیتال ممکن است پیش بیاید این است که آیا مرج (Merge) شبکه اتریوم بر روی توکن های NFT نیز تاثیر دارند یا خیر؟ و این که چه اتفاقی برای NFTهای تکراری در زنجیره های فورک شده رقم خواهد خورد. از آن جایی که در مرج اتریوم، انتقال این شبکه از الگوریتم گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام صورت گرفته است، به همین دلیل این احتمال وجود دارد که این انتقال باعث ایجاد تغییراتی برای بسیاری از داراییها مانند توکنهای NFT شود. از این رو قصد داریم در این مقاله، به بررسی تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها بپردازیم. تاکنون چندین نفر از توسعه دهندگان و سازندگان پاسخ هایی را در این رابطه بیان کرده اند که در ادامه آنها را نیز بررسی خواهیم کرد.
مرج اتریوم چیست؟
پیش از بررسی تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها، به توضیح مختصر این به روزرسانی در اتریوم می پردازیم. در تاریخ 19 سپتامبر 2022، یکی از بزرگ ترین رویدادهای تاریخ ارز دیجیتال، یعنی مرج شبکه اتریوم به وقوع پیوست. مرج اتریوم به دلیل کاهش مصرف انرژی و همچنین تغییر عرضه اتریوم از اهمیت بسیار زیادی برای این شبکه برخوردار است. همانطور که گفته شد در این به روزرسانی انتقال این شبکه از الگوریتم گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام انجام شده است. در رویداد مرج اتریوم، شبکه گواه اثبات کار با شبکه بیکن چین ادغام شده است. در واقع ادغام لایه اجرا با لایه اجماع صورت گرفته است.
تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها
Merge اتریوم پیش از راه اندازی، سالها توسط توسعه دهندگان این شبکه در حال بررسی و توسعه بود. کمی قبل از زمان موعد راه اندازی این پروژه، یعنی با نزدیک شدن به اواسط سپتامبر، کاربران زیادی به این فکر افتادند طی این به روزرسانی احتمال وقوع چه اشتباهاتی وجود دارد و در رابطه با داراییهای آنها ممکن است چه تغییراتی رخ دهد؟ در واقع آنها می خواهند بدانند تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها به چه صورت خواهد بود. البته این نگرانیها در رابطه با توکن های NFT نیز صدق میکند، به این دلیل که بلاک چین اتریوم به خاطر داشتن میلیون ها توکن NFT، در بازار به عنوان یک شبکه پیشرو برای NFTها شناخته شده است. البته کاربران نباید نگران این دارایی های خود باشند زیرا توکن های NFT پس از مرج شبکه اتریوم نیز همچنان در کیف پول آنها باقی خواهد ماند. در اثر رویداد مرج شبکه اتریوم، برخی توکن های NFT تکراری ظاهر میشوند که زمینه را برای سردرگمی و کلاهبرداری به طور بالقوه به همراه خواهند داشت.
تغییر مکانیزم اجماع شبکه اتریوم از PoW به PoS پس از به روزرسانی مرج اتریوم اتفاق افتاده است. مطابق ادعای بنیاد اتریوم، پس از مرج این شبکه، سیستم اجماع جدید بیش از ۹۹% انرژی کمتری مصرف کند. در نتیجه برای اتریوم و توکن های NFT به عنوان یک گام بزرگ به حساب می آید. به این ترتیب یکی از بزرگ ترین انتقادات های وارده به توکن های NFT یعنی مصرف بالای انرژی این توکن ها از بین رفت.
در طی سال هایی که به روزرسانی Merge در برنامه شبکه اتریوم بود، توسعه دهندگان اصلی اتریوم ضمن آزمایش همه فرآیندها، به بررسی مشکلات احتمالی پرداختند. البته با وجود همه این کارها، تضمینی برای بدون مشکل بودن این پروژه وجود ندارد. یکی از بنیان گذاران استارتآپ توکن های NFT منیفولد (Manifold) به نام اریک دیپ (Eric Diep)، با وب سایت Decrypt یک مصاحبه ای در این زمینه داشت و طی آن اظهار کرد که:
آن جایی که اتریوم یک نرمافزار است امکان دارد که مانند هر نرمافزاری دیگری دچار مشکلاتی از جمله Halting Problem شود، بنابراین با قطعیت کامل نمی توان تعیین کرد که برای آن مشکلات فنی رخ می دهد یا خیر.
Halting Problem یا مشکل سکته، در تئوری محاسبات، اشاره به مشکل تصمیم گیری نرم افزار دارد. به این معنی که نرم افزار میپرسد که با توجه به یک ورودی و یک برنامه کامپیوتری، آیا برنامه برای همیشه اجرا میشود و یا خاتمه مییابد. به عبارت دیگر نرم افزار قادر به تشخیص این نیست که برنامه برای همیشه اجرا میشود و یا متوقف میشود. در نتیجه این موضوع در کارکرد نرم افزار مشکلی به نام Halting Problem ایجاد می کند.
به طور کلی می توان گفت در صورتی که همه چیز در آینده طبق برنامه پیش برود و مشکل خاصی ایجاد نشود، توکن های NFT اتریوم عملکرد خوبی را باید در شبکه اصلی PoS از خود نشان دهند. این توکن ها در کیف پول های کاربران همچنان نگهداری می شوند و مانند گذشته می توان آنها را در بازارها خرید و فروش کرد و نیازی نیست که بخواهند کار خاصی را انجام دهند. Johnna Powell (جانا پاول) به عنوان رئیس NFT در شرکت نرمافزاری ConsenSys، در رابطه با این موضوع می گوید که: کاربران شبکه اتریوم باید منتظر باشند که به صورت کاملا ایمن NFTهای آنها همراه با کوینهای اتریوم در زنجیره جدید اتریوم (با مکانیزم اثبات سهام) مستقر شوند. در نهایت می توان گفت تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها امری انکار ناپذیر است.
نگرانیهای مربوط به تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها
البته تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها، نگرانی هایی را برای برخی ایجاد کرده است. اگر چه بیشتر اعضای جامعه اتریوم هم نظر با ادغام این شبکه و مزایای آن هستند اما مخالفانی نیز در این زمینه وجود دارند. برخی از حامیان اتریوم موافق با این نیستند که بلاک چین اتریوم از مکانیزم اجماع اثبات سهام به جای اثبات کار استفاده کند. بنابراین در کامیونیتی اتریوم، بعضی از سازندگان، مایل به راه اندازی فورک این بلاک چین هستند.
این افراد پیشنهاد ایجاد یک زنجیره مجزا که با همان سیستم اثبات کار به راه خود ادامه می دهد را به جای مرج اتریوم ارائه داده اند. فورک ETHPOW (فورک اثبات کار اتریوم) به عنوان برجسته ترین فورک تا به امروز شناخته شده است که توسط Chandler Guo، ماینر معروف چینی رهبری میشود. البته فورک ETHPOW دارای مشکلات متعددی می باشد. همچنین این فورک عملکردی مشابه شبکه اصلی اتریوم ندارد. این فورک در نتیجه هک The DAO (مشابه فورک اتریوم در سال ۲۰۱۶) است. تعدادی از کاربران در آن زمان، در زنجیره قبلی ماندند که این زنجیره تحت عنوان اتریوم کلاسیک با کوین ETC شناخته میشود.
همه فورک ها از جمله فورک ETHPOW از شبکه اصلی اتریوم جدا میشوند، در نتیجه در شبکه اتریوم نسخههای تکراری NFT ایجاد میشوند. توکن های NFT که در بلاک چین قرار دارند، به عنوان سند مالکیت اقلام دیجیتالی از جمله کلکسیون ها و آثار هنری عمل می کنند. از این رو، یک زنجیره اتریوم فورک شده، توکن های NFT تکراری دارد، این توکن ها مربوط به آثار هنری یکسانی می باشند. برای مثال در صورتی که یک بازار NFT به صورت همزمان هم از فورک اثبات کار مورد نظر و هم از شبکه اصلی ادغام شده اتریوم پشتیبانی کند، این امکان وجود دارد که کاربران در لیست آن بازار، هر دو نسخه توکن تکراری را مشاهده کنند. در نتیجه باعث ایجاد سردرگمی میشود و همچنین این احتمال وجود دارد که کلاهبردارانی قصد داشته باشند به کاربران کم تجربه، نسخههای تکراری NFTهای با ارزش و گران قیمت از جمله مجموعه میمونهای کسل (Bored Apes) یا Beeples را بفروشند.
در این زمینه جانا پاول میگوید:
در صورت موفقیت آمیز بودن فورک های اثبات کار و پشتیبانی مارکتهای NFT از آنها، مطمئنا در بازار سردرگمی و فرصتهای آربیتراژی به وجود میآید که امکان پیش بینی آن وجود ندارد. او همچنین اضافه کرد که:
تریدرهای حرفهای NFT را می توان تصور کرد که اقدام به خرید داراییهای با ارزش با قیمتهای مقرون به صرفه در زنجیره PoW می کنند و آن ها را با قیمتی گران تر، در زنجیره اثبات سهام می فروشند تا از این طریق به سود سریع دست پیدا کنند، در حالی که ممکن است تریدرهای جدید نتوانند تفاوت آنها را تشخیص دهند.
خطر حمله اجرای مجدد (Replay Attack)
در رابطه با تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها، می توان به خطر حمله اجرای مجدد اشاره کرد. در آستانه رویداد مرج اتریوم، در رابطه با احتمال خطر حمله مجدد یا Replay Attack هشدارهایی داده شده است، البته در زنجیره اثبات کار این اتفاق رخ خواهد داد. حمله اجرای مجدد اشاره به این موضوع دارد که برای یک تراکنش در فورک اثبات کار، این امکان وجود دارد که بعدا نیز در شبکه اثبات سهام (PoS) اجرای مجدد شود.
برای مثال در صورتی که مالک یکی از NFTهای مجموعه میمونهای کسل (Bored Ape Yacht Club)، در زنجیره اثبات کار، ممکن است نسخه تکراری آن را بفروشد. در صورتی که یک کلاهبردار همین تراکنش را در شبکه اثبات سهام انجام داده باشد (یعنی در زنجیره اثبات سهام، همان توکن NFT را فروخته باشد و حمله اجرای مجدد انجام داده باشد) مالک آن، نسخه اورجینال و اصلی این NFT را در آن زنجیره اثبات سهام از دست خواهد داد. در نتیجه به برخی از کلکسیونرهای NFT، ضرر قابل توجهی وارد می شود. یکی از توسعه دهندگان اصلی اتریوم به نام ماریوس ون در ویدن (Marius Van Der Wijden) در گفت و گویی با دیکریپت، این طور بیان می کند که:
تنها زمانی حمله اجرای مجدد امکان پذیر است که بلاک چینها از شناسه زنجیرهای یکسان یا Chain ID استفاده کنند. از آن جایی که این که فورک ETHPOW دارای شناسه زنجیرهای منحصر به فرد خود خواهد بود، امکان ندارد که با مشکل حمله اجرای مجدد (Replay Attack) رو به رو شود.
جهت کسب اطلاعاتی در مورد کارت های ترید NFT، بر روی لینک کلیک کنید.
البته این احتمال وجود دارد که در رابطه با سایر زنجیرههای اثبات کار (PoW) که از اتریوم جدا شدهاند، این ادعا صدق نکند. پاول برای دارندگان NFTها توصیههای سادهای را برای پیشگیری از هر گونه مشکلی ارائه کرده است. البته این موضوع به معنای از بین رفتن پول نقد بالقوه در اثر برگشت داراییهای تکراری می باشد.
در برابر حملات اجرای مجدد بهترین راه برای حفاظت از دارایی ها، عدم تعامل با زنجیره اثبات کار می باشد. در صورت عدم تعامل با زنجیره اثبات، نباید نگران حملات اجرای مجدد بود و نیازی نیست کار دیگری انجام شود.
نظر پلتفرمها و شرکت ها درباره شبکههای فورک شده
در بررسی تاثیر مرج اتریوم بر NFT ها، به سراغ نظر پلتفرمها و شرکت ها درباره شبکههای فورک شده رفته ایم تا این اثر را از ابعاد دیگری نیز بررسی کنیم. در هر صورت، به دلیل زنجیره ETHPOW و سایر فورک های بالقوه، NFTهای تکراری وجود خواهند داشت و سردرگمیهایی مبنی بر این که کدام داراییها اورجینال یا رسمی هستند را ممکن است ایجاد کنند. همچنین این احتمال وجود دارد که با ایجاد چنین شرایطی، در زنجیره اثبات کار، رشد فروش NFTها صورت بگیرد. همچنین با کاهش سریع قیمتهای NFTهای زنجیره اثبات کار مواجه خواهیم بود. البته این رخداد ممکن است کوتاه مدت باشد. در جامعه اتریوم تعداد کمی از افراد اعتقاد دارند که هر فورک PoW بلاک چین، با پشتیبانی قابل توجه کاربر به عنوان یک تلاش طولانی مدت خواهد بود.
برای آشنایی با پل های میان زنجیره ای NFT، مقاله مربوطه را مطالعه فرمایید.
این احتمال وجود دارد که در زنجیره PoW، فروش سریع NFTها رخ دهد اما درباره ارزش این داراییها در این زنجیره، احساسات اجتماعی کمی وجود دارد. به همین دلیل برای آنها نیز تقاضا کم خواهد بود. برای داراییهای تکراری، احتمالا قیمتها کسری از قیمت پروژههای محبوب می باشد. در این صورت، با سرعت زیادی کاهش قیمتهای NFTهای زنجیره اثبات کار رخ می دهد.
هم بنیانگذار منیفولد به نام اریک دیپ در رابطه با این موضوع این طور می گوید که:
به احتمال خیلی زیاد، زنجیره PoW، تنها به سایهای از زنجیره جدید PoS منتج شود و در طول زمان، به طور قابل توجهی مقدار ارزش قابل استخراج کاهش مییابد.
فقط توکن های NFT شبکه اصلی اتریوم (PoS) از نظر سازندگان پروژهها و بازارها قانونی هستند و کپیهای فورک شده را به صورت غیر رسمی می دانند. برای نمونه در 18 آگوست 2022 خالق مجموعه Bored Ape Yacht Club یعنی یوگا لبز (Yuga Labs که در حال حاضر مالک CryptoPunks می باشد، تایید کرد که فقط افرادی که دارای NFT های این مجموعه در زنجیره PoS هستند، می توانند از مزایای این کامیونیتی استفاده کنند. به عبارت دیگر مجموعه میمونهای کسل (Bored Ape Yacht Club)، به صورت کاملا رسمی اعلام کرده که تنها در زنجیره اثبات سهام، NFTهای این مجموعه معتبر هستند.
Angharad “Harri” Thomas (آنگاراد “هری” توماس) مدیر محصول استارتاپ Proof، در تاریخ ۲ سپتامبر 2022 و قبل از مرج شبکه اتریوم در این باره گفت:
زمانی که مرج شبکه اتریوم با موفقیت صورت بگیرد، Proof پیروی خود را از جامعه وسیع تر اتریوم در شناخت زنجیره جدید PoS و NFTهای آن آغاز می کند. پس از مرج شبکه اتریوم، تمام فورک های ایجاد شده با مکانیزم اثبات کار، به رسمیت شناخته نخواهند شد.
بازار OpenSea (اوپن سی) نیز که سهم مهمی از توکن های NFT شبکه اتریوم را در اختیار دارد، در این رابطه اعلام کرده است که فقط از زنجیره PoS پشتیبانی خواهد کرد. این پلتفرم از فهرست کردن داراییهای NFT در زنجیرههای PoW فورک شده اتریوم، امتناع کرده است. از این رو این احتمال وجود دارد که بتواند کلکسیونرهای بسیاری را از کلاهبرداری و سردرگمی در رابطه با NFTهای کپی شده، نجات دهد.