براساس اخبار واصله، تولیدات صنعت سیمان در داخل کشور حدود 30% نرخ جهانی قیمت گذاری می شود. در واقع به طور کلی قیمت جهانی سیمان حدود 1.6 برابر نرخ جهانی میلگرد قیمت گذاری می شود. با توجه به تحرکات اخیر کامودیتی ها و خصوصا افزایش چشم گیر نرخ فروش میلگرد جهانی و رسیدن آن به 660 دلار در هر تن در هفته گذشته، قیمت جهانی سیمان هم افزایش قابل توجهی داشته است.
اما در ایران نرخ سیمان با حدود 70% تخفیف به نرخ 30% قیمت جهانی قیمت گذاری می شود و این باعث اختلاف شدید قیمت سیمان در داخل و خارج از ایران شود. در واقع شرکت های ایرانی تولید کننده سیمان درحال حراج دارایی های خود هستند.
درصورتی که یک شخص فرضا توانایی آربیتراژ سیمان را داشته باشد. یعنی سیمان را در داخل و به نرخ داخلی خریداری کند و خارج از ایران به نرخ جهانی بفروشد. سود 200% عایدش خواهد شد. این موضوع نشان می دهد که وضعیت شرکت های سیمانی در بحث سودسازی و درآمدزایی وضعیت نگران کننده ای است.
سیمان ایران علاوه بر موضوع مشکل در بحث قیمت گذاری، بر اساس مطالعات صورت گرفته، مازاد تولید دارد. یعنی تولید ما در بخش سیمان، بیشتر از نیازمان است. در گذشته بخشی از سیمان تولیدی به کشورهای منطقه، خصوصا عراق صادر می شد اما در حال حاضر وضعیت صادرات شرکت ها به کشورهای همسایه هم افت داشته است.
در ماه گذشته که خبر اتمام موجودی کلینکر سیمان تهران و قطع گاز مجموعه و توقف تولید آن پخش شد، بیشتر فعالین بازار منتظر اعلام افزایش نرخ دوباره سیمان بودند اما تا به امروز این مساله مسکوت مانده است. با توجه به تفاوت نرخ داخلی و جهانی سیمان، دور از انتظار نیست که مسئولین مربوطه اقداماتی برای افزایش نرخ آن در نظر بگیرند.