شنیده ها حاکی از این است که با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و نور امید دوباره برای بازگشت آمریکا به توافق برجام، مذاکرات جدیدی برای بازگشت خودروسازان خارجی به ایران شروع شده است.
بعد از توافق برجام، قراردادهایی با دو شرکت فرانسوی پژو سیتروئن برای احداث خط تولید در ایران انجام شد که ماحصل آن دو خودرو پژو 2008 و سیتروئن سی 5 بود. بعد از خروج آمریکا از برجام توسط ترامپ، این دو شرکت خودروساز از ایران رفتند اما حالا که بایدن رئیس جمهور بعدی آمریکا شده و زمزمه هایی از بازگشتن آمریکا به توافقات شنیده می شود، احتمال بازگشت خودرو سازان خارجی به ایران هم بالا رفته است.
یکی از عمده مشکلات ایثن صنعت در ایران همواره وجود انحصار در آن بوده است. انحصاری که دو غول بورسی خودروساز ایرانی یعنی ایران خودرو و سایپا را بی رقیب کرده بود. حالا اما که خبرهای اینچنینی از برگشت خودرو سازان خارجی به بازار ایران خبرهایی به گوش می رسد می توانیم امیدوار باشیم که این انحصار شکسته شود و این خودروسازان خارجی در قالب شرکت های خصوصی یا نیمه خصوصی وارد کشور شده و رقابت در بازار را ایجاد کنند.
با ایجاد رقابت در بازار و شکست انحصار انتظار داریم کیفیت خودروهای تولیدی ایران خودرو و سایپا و زیرمجموعه هایشان هم برای باقی ماندن در کورس، افزایش پیدا کند.
بعد از خروج شرکت های خودروسازی اروپایی به دلیل تحریم ها و خروج آمریکا از برجام، شرکت های خودرو سازی چینی سعی کردند جای خالی آنها را پر کنند. باید دید اقبال عمومی که به خودروهای چینی در این چندسال اخیر بین مردم ایجاد شده بود با ورود احتمالی خودروسازان با استانداردهای روز دنیا، چه تغییراتی خواهد کرد و آیا خودروسازان چینی که سود قابل توجهی در این چند سال در بازار ایران کسب کردند، با بازگشت غول های این صنعت به ایران، هنوز هم توانایی جذب مشتری و سودسازی را خواهند داشت یا خیر.
به هر روی، آنچیزی که مشخص است این است که دولت روحانی به دنبال شکست انحصار در صنعت خودروسازی کشور است که می تواند گام بلندی برای توسعه و افزایش کیفیت محصولات باشد. فعلا باید منتظر بر تخت نشستن بایدن در کاخ سفید و رویه ای که او در قبال برجام و ایران در پیش می گیرد باشیم.