در دنیای تحلیل تکنیکال، ابزارهای مختلفی با قوانین متفاوت وجود دارند که از آنها برای شناخت بازار و تصمیمگیری استفاده میشود. یکی از ابزارهای کاربردی در این زمینه، نوسانگر مهیب یا (Awesome Oscillator) نام دارد که بسیار پرطرفدار است. در واقع، نوسانگر مهیب یک اندیکاتور به حساب میآید که توسط بیل ویلیامز معاملهگر آمریکایی، ساخته شده و امروزه از آن استفاده میشود. Awesome Oscillator، به نوسانگر فوقالعاده هم شهرت دارد و دادههای خود را روی یک هیستوگرام نمایش میدهد.
تحلیل تکنیکال، یکی از رایجترین راههای ارزیابی بازار به شمار میآید که از طریق بررسی دادهها، نتایج ارزشمندی را به کاربر ارائه میکند. این نوع تحلیل در تلاش است تا از طریق نمودارها و سایر ابزارها برای تشخیص الگوها استفاده کرده و پیشنهادهایی برای تصمیمگیری معاملهگر، ارائه کند. به طور کلی اندیکاتورها با استفاده از محاسبات ریاضی بر روی قیمت سهم و حجم معاملات، اطلاعات خوبی را در مورد آن سهم ارائه میکنند. اطلاعاتی مثل شتاب قیمتی، روند حرکتی و سایر معیارهای مهم از جمله مواردی است که از طریق این دادهها به دست میآید. اندیکاتورها برای تایید و اعتبارسنجی روند سهم مورد استفاده قرار میگیرند و از طریق نمودارهای دیگر، به سیگنال خرید و فروش منجر میشوند.
نوسانگر مهیب چگونه کار میکند؟
به طور کلی کسانی که با ابزارهای معاملهگری سر و کار دارند، میدانند که روشهای مختلفی برای انجام دادن تحلیل تکنیکال وجود دارد. Awesome Oscillator یک شاخص شتاب حرکتی است که تمامی تغییرات ناگهانی را به شما نشان میدهد و اجازه نمیدهد روندها را از دست بدهید. این شاخص مانند هیستوگرام شاخص MACD عمل میکند و یکی از سادهترین اندیکاتورهای رایج شمرده میشود.
مانند همه اندیکاتورهای فنی، نوسان مهیب هرگز تضمینی برای عملکرد آینده بازار نیست. به نفع تریدر است که ریسک خود را با سفارشات محدود در موقعیتهای باز مدیریت کند. نوسانگر مهیب همچنین شتاب حرکت قیمت روی هیستوگرام را نمایش میدهد و زمانی که شاخص از خط صفر (خنثی) رو به بالا یا پایین میگذرد، به تریدر هشدار میدهد. البته این اندیکاتور کاربردهای دیگری هم دارد که در ادامه به صورت مفصل به آنها میپردازیم.
این نوسانگر یک میانگین متحرک ۳۴ دورهای بوده که از طریق نقاط میانی میلهها /(H+L) ۲ رسم شده و از میانگین متحرک ساده ۵ دورهای تفریق میشود، در سراسر نقاط میلهها (H+L) /۲ رسم می شود. این اندیکاتور به تحلیلگر نشان میدهد که درحال حاضر چه اتفاقی برای نیروی محرکه بازار رخ میدهد. نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که میانگین متحرک ساده با جمع کردن میانگین قیمت هر روز در دوره و تقسیم آن بر تعداد کل روزهای آن دوره تعیین میشود.
این استراتژی، مبتنی بر تماشای لحظات است که Awesome Oscillator از خط صفر یا زیر آن عبور میکند. هنگامی که نوسانگر مهیب از خط صفر عبور میکند، حرکت کوتاه مدت نشان داده میشود که سریع تر از مقدار حرکت (مومنتوم) بلندمدت در حال افزایش بوده و ممکن است از معاملهگر خواسته شود که خرید را انجام دهد. همچنین، هنگامی که اندیکاتور از خط صفر از محدوده مثبت به منفی عبور می کند، حرکت کوتاه مدت با سرعت بیشتری نسبت به حرکت بلندمدت کاهش می یابد و ممکن است از معاملهگران خواسته شود که یک موقعیت کوتاه را وارد کنند.
الگوهای قابل استفاده روی هیستوگرام نوسانگر مهیب
در نوسان مهیب، از دو جهت میتوانیم الگوهای روی هیستوگرام را مشاهده کنیم؛ نعلبکی (saucer) و قلههای دوقلو (Twin Peaks). این دو الگو از کاربردهای اصلی Awesome Oscillator به شمار میآیند که در میان معامله گران بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. سادگی این نوع تحلیل باعث شده تا افراد زیادی نسبت به آن شناخت داشته باشند و به دلیل نشان دادن تغییرات به صورت آنی، مورد استفاده قرار بگیرد. این شاخص در دو دورهی زمانی هفتگی و روزانه مورد استفاده قرار میگیرد و تحلیلگر را هدایت میکند. به طور کلی، شناخت بازار مورد نظر و بررسی موارد مختلف آن قبل از ورود به بازار، اهمیت بسیاری دارد.
برای ترید و تحلیل، ابتدا باید یک استراتژی خاص داشت و جوانب مختلف را در نظر گرفت تا یک نتیجهی قابل قبول حاصل شود. با توجه به توضیحاتی که داده شد، بدیهی است که نوسانگر مهیب راهی ساده و کاربردی برای این منظور به شمار میرود. البته هر تریدری روش و تحلیل مخصوصی را برای خود انتخاب میکند و هیچ اجباری در مورد راه بررسی بازار وجود ندارد. تریدرها با کمک این نوع تحلیل تکنیکال برای اطمینان از کم بودن خطر ریزش بازار استفاده می کنند و به عبارت دیگر، بازار را بهتر می شناسند اما دو الگوی اصلی نوسان مهیب چه هستند و چگونه عمل میکنند؟
برای کسب اطلاعات در زمینه آموزش ارز دیجیتال، بر روی لینک کلیک کنید.
الگوی نعلبکی: زمانی که میلههای هیستوگرام بر روی خط صفر قرار بگیرند، اتفاق میافتد. در شرایطی که سه میله پشت سر هم روی عدد صفر تشکیل شوند، دو میلهی اول قرمز و سومین میله سبز باشد، سیگنال نعلبکی اتفاق میافتد. توجه داشته باشید که در این حالت میلهی قرمز دوم از اولی کوچکتر بوده و میلهی سبز رنگ سوم از میلهی قبلی بزرگتر است.
الگوی قلههای دوقلو: الگوی قلهی دوقلو زمانی اتفاق میافتد که دو قله زیر خط سفر قرار بگیرند و قلهی اول نسبت به قلهی دوم، ارتفاع بیشتری داشته باشند. برای مثال، در تاریخ ۱۷ دسامبر سال ۲۰۱۸ این الگو بر روی نمودار هفتگی بیتکوین پایان بازار نزولی را نشان داد. اگر همین الگو بالای خط صفر قرار بگیرد، میتواند علامتی برای فروش باشد. از طرفی دیگر، اگر عبور رو به بالا باشد، علامتی برای خرید به شمار میرود و اگر رو به پایین باشد، نشانهای برای یک فروش مناسب است.
نوسانگر مهیب در مقایسه با دیگر اندیکاتورها
همانطور که بالاتر گفته شد، مقیاسها و انواع تحلیلهای مختلفی برای بررسی بازار وجود دارند و هر تریدر نسبت به نیاز و علاقهی خود تصمیم میگیرد به سمت کدام اندیکاتور برود و از چه راهی بازار را تحلیل کند. Awesome Oscillator یکی از سادهترین انتخابها برای فهم و درک زمان مناسب خرید و فروش در بازار به شمار میآید و فرد را در انجام تحلیل تکنیکال یاری میکند. تفاوت این نوع تحلیل با دیگر مقیاس ها چیست؟
بسیاری از اندیکاتورها برای محاسبه از نقاط پایانی یا بسته شدهی کندل ها استفاده میکنند اما نوسانگر مهیب بر حسب نقاط میانی کندلها بررسی میشود. باید توجه داشته باشیم که نوسانگر مهیب ایراداتی هم دارد؛ این اندیکاتور زمانی که روند خنثی باشد، گپ قیمتی در نمودار بهوجود بیاید یا یک سهم دارای شناوری بالایی نباشد، ممکن است سیگنال اشتباهی بدهد. جالب است بدانید در برخی مواقع امکان ترکیب Awesome Oscillator با یک اندیکاتور دیگر، توصیه میشود و میتواند تحلیل بهتری به شما ارائه کند.
دو اندیکاتور SMA و RSI، هر کدام به صورت جداگانه با ترکیب بر نوسانگر مهیب، نتایج جالب و دقیقی را نشان میدهند. زمانی که تحلیلگر قصد دارد اتفاقات را رصد کند، در قسمت اندیکاتورها میتوان دو اندیکاتور SMA و AO را انتخاب کرد. (AO مخفف Awesome Oscillator است.) همچنین امکان ترکیب AO با RSI هم سیگنال مناسبی را نشان خواهد داد. اینطور که تحلیلگران میگویند، ترکیب دو اندیکاتور با یکدیگر یا دیگر ابزارها میتواند درصد خطای معامله را تا حد زیادی پایین بیاورد و دقت شما را افزایش دهد.