1. صفحه اصلی
  2. مقالات بورس
  3. تحلیل تکنیکال
  4. فیلتر نویسی چیست؟
فیلتر نویسی چیست؟
فیلتر نویسی چیست؟

سرمایه گذاری در دید مردم کاری سخت و پر ریسک قلمداد می شود. اما اگر با کسب دانش و مهارت سرمایه گذاری کنید، هیچگاه بازار به شما ضرر نخواهد زد. فیلترنویسی در بازار سرمایه از اقداماتی است که حرفه ای ها در این زمینه برای افزایش بهره وری و صرفه جویی در زمان انجام می دهند. در رابطه با موارد ذیل در مقاله پیش رو اطلاعات کسب خواهید کرد. علاوه بر این مقاله، می توانید از آموزش های رایگان تحلیل تکنیکال بورس وب سایت استفاده کنید. 

مفهوم برنامه نویسی و استفاده از آن در فیلترنویسی

  • معنای فیلترنویسی در بازار سرمایه
  • کاربردهای فیلترنویسی در بورس
  • مزایا و معایب فیلتر نویسی
  • علائم و نشانه های فیلترنویسی

فیلتر نویسی چیست؟

آشنایی با برنامه نویسی و استفاده آن در فیلتر نویسی بورس

پیش از اینکه با مفهوم فیلتر نویسی آشنا بشویم، بهتر است اشاره ای کنیم به استفاده از برنامه نویسی برای آسان شدن بسیاری از فعالیت ها. در تعریف ساده، برنامه نویسی، فعالیتی تکراری را با دقت و سرعت بالا انجام می دهد. کاری که برای ما انسان ها بسیار وقت گیر تلقی می شود و در اکثر اوقات، با انجام کاری تکراری، خستگی زیادی متحمل می شویم.

به عبارت دیگر:

فیلترنویسی را معمولا با برنامه نویسی مقایسه می کنند. برنامه نویسی در دنیای کامپیوتر به شما امکان ایجاد خروجی دلخواه را فراهم می کند. به کمک آن می توانید محاسباتی که برای انسان بسیار دشوار و یا زمان بر است با برنامه نویسی در کسری از ثانیه قابل اجرا است. حال در بورس تهران، قابلیتی به نام فیلترنویسی ایجاد شده است تا بخش بزرگی از تحلیل ها و محاسبات شما را به سادگی انجام دهد تا در خروجی بتوانید نمادهایی که ویژگی های مورد نظر شما را دارند، یک جا مشاهده کنید. این فیلتر نویسی در وبسایت tsetmc در زبانه دیده بان قرار دارد.

اما برای بکار گیری فیلترنویسی کار دشواری را در پیش ندارید. کافی است با دستور زبان آن آشنا شوید و با کمی تجربه و آزمون و خطا فیلتر مدنظر خود را بر دیده بان اعمال کنید. در این مقاله قصد داریم تا مقدماتی بر فیلتر نویسی را آموزش دهیم و چند مثال را با یک دیگر بررسی کنیم پس با ما همراه باشید.

علائم ریاضی بخش کلیدی فیلتر نویسی

علائم ریاضی در فیلتر نویسی تفاوتی با علائم ریاضی در برنامه نویسی ندارد. بنابراین می توان علائم ریاضی فیلترنویسی را در جدول زیر خلاصه کرد:

علائم ریاضی بخش کلیدی فیلتر نویسی

بنابراین برای برقراری ارتباط و اعمال نتایج دلخواه از این علائم باید میان متغیرهای خود بکار برد. اما برخی از مهم ترین متغیر ها را بایستی یاد بگیریم تا بتوان چند مثال کاربردی از آن ها را آموزش داد.

 به عنوان مثال:

برای پیدا کردن نام یک دانش آموز(مثلا علی احمدی) در لیست، باید ابتدا به حرف اول نام خانوادگی دقت کنیم، در بین تمامی افرادی که حرف اول نام خانوادگی آنها "الف" است، به دنبال نام خانوادگی احمدی میگردیم و پس از آن، در بین کسانی که نام خانوادگی آنها احمدی است؛ به دنبال شخصی با نام "علی" می گردیم و به این صورت؛ به اطلاعات شخص مورد نظر می رسیم. 

انجام مثال قبل برای اکثر ما، حدود 30 ثانیه تا 1 دقیقه زمان می برد. ولی اگر لیست در کامپیوتر وجود داشته باشد و برنامه نویسی مربوطه بر روی آن انجام شده باشد، در کسری از ثانیه با جستجوی نام مورد نظر، اطلاعات در اختیار کاربر قرار می گیرد. تا اینجا متوجه نیاز و وابستگی به برنامه نویسی برای انجام کارها با حداکثر سرعت می شویم؛ در ادامه مقاله در می یابیم ارتباط برنامه نویسی با فیلتر‌نویسی چیست. 

مفهوم برنامه نویسی و استفاده از آن در فیلترنویسی

معنای فیلترنویسی در بازار سرمایه 

با توجه به فعالیت بیش از 600 شرکت در بازار بورس، حجم اطلاعات و داده های ذخیره شده بسیار بالاست. اشخاص فعال در این بازار در مواقعی به یک سری اطلاعات نیاز پیدا می کنند و به دلیل حساسیت موضوع، در سریع ترین زمان ممکن باید در اختیار داشته باشند. این اطلاعات معمولا به پیشبینی های آنها از آینده بازار کمک می کنند و از اهمیت بالایی برخوردار می باشند. 

بر فرض مثال، یک فعال بازار سرمایه نیاز به دیدن تمامی سهم هایی که امروز صف فروش هستند، دارد. در این صورت فیلتر نویسی به میان می آید و طبق خواسته کاربر؛ سهم هایی که صف فروش هستند یا هر ویژگی درخواستی را دارند به کاربر نمایش داده می شوند. 

فیلترنویسی در بازار سرمایه ابزار انجام دستورات کاربر است.

فیتلرنویسی به دستور ما، سهم سازگار با شرایط درخواستی را پیدا می کند!

بر فرض مثال، طبق استراتژی های معاملاتی و آنچه در ذهن یک کاربراست، قیمت زیر 1000 تومان، 3 روز صف فروش پیاپی یا هر استراتژی دیگر، برای خرید یک سهم، سیگنال مناسبی است. در بخش فیلتر نویسی با مشخص کردن این ویژگی ها، هر زمان هر سهمی با ویژگی های انتخابی شما پیدا شود، به شما نمایش داده می شود. 

فیلترنویسی با استفاده از دانش کدنویسی انجام می شود. با استفاده از برخی کد ها و اسکریپت هایی که هر کدام وظیفه مشخصی دارند، دستورات خود را در بخش دیده بان سایت مدیریت فناوری بورس تهران وارد می کنید. استفاده از فیلترنویسی نیاز به هیچ برنامه جانبی ندارد و تمامی کد ها در محیط اسکریپت ارائه شده توسط سایت TSETMC.IR عمل می کنند. 

هر کد وظیفه و عملکرد مشخصی دارد که با برخی آنها در همین مقاله آشنا می شویم. 

کاربرد های فیلتر نویسی در بورس

2 مورد از وظایف فیلتر ها، از اصلی ترین آنها به شمار می روند:

1.بر اساس درخواست کاربر، شرایط سهم انتخابی را ارائه می دهد. 

2.اگر سهم به ویژگی هایی که توسط کاربر تعریف شده برسد، به کاربر اطلاع می دهد. 

فیلترنویسی با سرعت بالا اطلاعات درخواست شده را ارائه می دهد.

فراموش کردن در کار نیست و امکان عدم توجه به سهمی که در نظر داریم را از بین می برد. 

فیلتر نویسی ویژگی های انتخابی ما را در بین تمام سهام قابل معامله جستجو می کند و سهم های مناسب را نشان می دهد.

هر شخصی در بازار سرمایه برای معاملات استراتژی خاصی دارد و با فیلتر نویسی به راحتی طبق استراژی پیش می رود؛ پس از آن نیز می تواند نتیجه استراتژی خود را در بازه های زمانی مختلف ببیند. 

برخی تحرکات و تغییر شرایط در سهم ها، سیگنال های خرید یا فروش به سهامداران می دهد. مانند خروج و ورود پول حقیقی، حجم معاملات و ...، با فیلتر نویسی می توانید این تحرکات را تعریف کرده و در صورتی که برای هر سهمی رخ داد، سیگنال خود را از فیلترنویسی بگیرید. 

  • با فیلترنویسی تغییرات مشکوک در سهام خود را تشخیص می دهید و در رابطه با آن تصمیم گیری بهتری خواهید داشت
  • فیلترنویسی به پیشبینی کوتاه مدت سهامداران کمک شایانی می کند.

فیلتر نویسی چیست؟

برخی از مزایا و معایب فیلترنویسی در بورس

ابزار های موجود در دنیای ما به هر نحوی هم مزایا و هم معایب خاص خود را دارند. فیلترنویسی نیز از این قاعده مستثنا نیست و با توجه به مزایای مناسب، محدودیت ها و معایبی نیز دارد. 

مزایای فیلترنویسی

  • سرعت بالا: اطلاعات هر سهم با توجه به ویژگی های انتخابی شما در سریع ترین زمان به شما ارائه می شود. 
  • امکانات و دستورات بسیار متنوع: به هر نحوی که بخواهید می توانید سهم ها را دسته بندی و با فیلتر انتخابی مشاهده کنید. مانند چیدمان بر اساس قیمت، چیدمان بر اساس حجم معاملات و ....
  • اجرای فیلتر در محیط سایت: امکان استفاده از اسکریپت ها در محیط تحت وب در سایت مدیریت فناوری بورس، برای استفاده راحت تر و سریع تر بسیار مناسب است. 
  • تحلیل با فیلترنویسی: در فیلترنویسی می توانید برخی از اندیکاتور های مورد استفاده در تحلیل تکنیکال، یا برخی از معیار های مورد استفاده در تحلیل بنیادی را بر روی سهم تنظیم کنید و به این صورت، یک دستیار تحلیلگر رایگان داشته باشید. 
  • استفاده از برنامه نویسی، بدون نیاز به دانستن برنامه نویسی: کاربران حتی بدون دانستن حرفه ای برنامه نویسی، می توانند در محیط سایت از برنامه نویسی برای ساختن فیلتر ها استفاده کنند.
  • دستیار هشدار دهنده: با ساختن فیلتر هایی بر اساس ویژگی های مورد نیاز، هر زمان که سهم انتخابی به شرایط ایده آل برسد، به شما هشدار می دهد و شما را خبردار می کند.

 مثلا ساخت فیلتری با معنای: در صورتی که قیمت سهم فملی به زیر 2 هزار تومان رسید، به من اطلاع بده و  ...

معایب فیلترنویسی

  • استفاده انحصاری در بورس: اکثر فعالان بازارهای سرمایه، در چند بازار فعالیت می کنند و شاید نیاز به استفاده از فیلتری که در سایت بورس نوشته اند، داشته باشند؛ متاسفانه فیلتر نوشته شده تنها در سایت مدیریت فناوری بورس قابل استفاده است و در بازار های دیگر نمی توان استفاده کرد. 
  • محدودیت زمانی:  فیلتر هایی که برای استفاده از اطلاعات گذشته می نویسید، در حال حاضر قادرند از داده های 21 روز گذشته استفاده کنند. 
  • تایم فریم روزانه: فعلا می توان از فیلتر نویسی فقط در تایم فریم روزانه استفاده کرد.

معایب فیلترنویسی

موارد استفاده از فیلترنویسی

استفاده از فیلترنویسی با اهداف گوناگونی انجام می شود. همچنین سهامداران بازار بورس بسته به استراتژی شاخصی و تجربیات خود فیلترهای متفاوتی بکار می برند. البته می توانید مطالب بیشتری را در مفاهیم تحلیل تکنیکال مطالعه کنید در این قسمت می توانید برخی از انواع فیلتر نویسی را مشاهده کنید:

  1. حجم های مشکوک
  2. ورود و خروج پول هوشمند
  3. قدرت های خریدار و فروشنده
  4. صف های خرید و فروش
  5. افت و رشد های قابل توجه
  6. اختلاف میان قیمت پایانی و آخرین قیمت

نحوه استفاده از فیلترنویسی در سایت بازار بورس و اوراق بهادار

پس از وارد شدن به سایت https://tsetmc.ir ، به قسمت دیده بان بازار رجوع کنید.

نحوه استفاده از فیلتر نویسی در سایت بازار بورس و اوراق بهادار

با کلیک بر روی فیلتر جدید در قسمت فیلتر بورس،

به صفحه مورد نظر وارد می شوید:

 کد های مورد نظر را وارد کنید و با کلیک بر روی گزینه ی اعتبار سنجی؛ خطاهای احتمالی کد ها را رصد کنید.

در صورتی که خطایی در کد های شما وجود نداشت، با کلیک بر روی گزینه ثبت، فیلتر خود را ایجاد کنید. 

همچنین در قسمت دیده بان بازار می توانید اطلاعات مهمی را از قسمت راهنما دریافت کنید: 

اطلاعات داده شده در راهنما برای آموزش امکانات و همچنین سازگاری بیشتر شما با بخش فیلترنویسی؛ کاربردی خواهد بود. همچنین در بخش تنظیمات؛ بهتر است چیدمانی را طراحی کنید که فیلتر شما کاربردی تر و جامع تر عمل کند.

 برای این منظور به بخش تنظیمات دیده بان بروید:

و گزینه های مشخص شده در تنظیمات را روشن کنید:

فیلتر ها دو نوع قالب دارند:

قالب ساده

در قالب های ساده می توانید شروطی را به اجرا بگذارید. این شروط با and یا or تفکیک شده اند. توابع پیش ساخته، زمینه های اطلاعاتی و عملگر ها در این قالب استفاده می شوند. 

قالب کدنویسی

در قالب کدنویسی، علاوه بر امکانات قالب های ساده، می توانید برنامه مورد نظر خود را کدنویسی کنید و دستورات مختص به خود را طراحی کنید. در این نوع قالب با شرط داشتن توانایی کدنویسی، دست شما برای کار باز تر است. 

برخی علائم، نشانه ها و فرمان های مورد استفاده در فیلترنویسی

فرمان های مورد استفاده: 

  • "TNO" به معنای تعداد معاملات
  •  "TVAL" به معنای ارزش معاملات
  •  "TVOL" ارزش معاملات
  •  "PL" قیمت آخرین معامله
  •  "BVAL" حجم مبنا
  •  "PLP" درصد آخرین معامله
  •  "PLC" درصد آخرین معامله(به ریال)
  •  "PY" قیمت پایانی روزگذشته
  •  "PC" قیمت پایانی
  •  "PCC" قیمت پایانی (به ریال)
  •  "PE" نسبت P بر E
  •  "TMAX" بالاترین قیمت مجاز
  •  "TMIN" پایین ترین قیمت مجاز
  •  "PMAX" بالاترین قیمت معامله
  •  "PMIN" پایین ترین قیمت معامله

و ....

معایب فیلتر نویسی

برخی علائم ریاضی برای فیلترنویسی

  • جمع (+) و تفریق(-)
  • ضرب (×) و تقسیم(/)
  • کوچکنر یا بزرگتر (<>)
  • کوچکتر مساوی(=>)
  • بزرگتر مساوی(<=)
  • مساوی(==)

استفاده از علائم و نشانه ها نیازمند کسب دانش و تجربه در این زمینه است، در این مقاله اشاره کوتاهی برای آشنایی بیشتر داشتیم.

چند مثال ساده فیلتر نویسی

1. فرض کنید قصد دارید تمامی نمادهایی که مجموع قیمت پایانی روز گذشته آن ها با آخرین قیمت امروز، کمتر از 1000 است را پیدا کنید. برای این کار از دستور زیر استفاده می کنیم:

(py) + (pl) > 1000

برای این کار، فیلتر بالا را در صفحه فیلتر وارد کرده و ثبت کنید. می توانید برای تمرین عدد 1000 را تغییر دهید تا نتایج متفاوت را با یک دیگر مقایسه کنید.

2. حال فرض کنید قصد دارید تمامی نمادهایی که "یا" قیمت پایانی کمتر از 1000 است یا آخرین قیمت آن ها بیش از 1000 است را پیدا کنید. برای این کار از دستور زیر استفاده می کنیم:

(pl) > 1000 || (pc)>1000

3. فیلتر نمادهایی که حجم معاملات آن ها از حجم مبنا بیشتر است:

(tvol)>(bvol)

همچنین امکان پیمایش بر روی نام نماد نیز وجود دارد. برای این کار از فیلدهای زیر استفاده می شود:

•I18 برای نمایش نمادهایی که با حرف مورد نظر شروع می شود، به کار می رود. به دستور زیر توجه کنید:

(l18).indexOf(“و”)==0

 

فیلتر نویسی چیست؟

کلام آخر

برنامه نویسی با کاربرد های زیاد در زندگی، این بار برای فیلتر نویسی در بورس به کار ما آمده است. فیلتر نویسی در بورس برای انجام بهترین معامله بسیار کاربردی است و به سرمایه گذاران در راه پیدا کردن سهم مناسب، بسیار کمک می کند. تشخیص مناسب بودن سهم و اطلاع دادن به کاربر در صورت واجد شرایط بودن یک سهم، از کاربرد های بسیار مهم فیلترنویسی در بورس است. با استفاده از آموزش مناسب و بهره گیری از تجربیات یک تیم بورسی موفق، می توانید فیلترنویسی و باقی موارد سرمایه گذاری در بازار سرمایه را فرا بگیرید و حرفه ای معامله کنید. در صورتی که در مورد فیلترنویسی سوال یا ابهامی داشتید، پایین همین نوشته با ما در میان بگذارید؛ تیم ما در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهد بود. 

در این باره بیشتر بخوانید